Nyt menee taas puhe tukiaseesta ja rynnäkkökivääristä sekaisin. 7,62 NATO -vehkeitä ei ole tulossa rynnäkkökivääriä korvaamaan missään maassa (joskin joissain niché-rooleissa on haluttu raskaampi patruuna, koska kevyemmässä ei vain possu riitä), vaan niillä Suomessa korvataan 7,62x53R/54R tukiaseita. Tämä keskustelu joudutaan näköjään käymään muutaman sivun välein uudestaan, samoin väitteet ettei 5,56 NATO:lla riittäisi läpäisykyky (todellisuudessa suojausterästä tarvitaan melkein 50 % enemmän pysäyttämään se, kuin 7,62x39 ryssänpastilli - voi toki olla, että jossain väliaineessa x39 menee vakautensa ansiosta paremmin läpi, mutta tästä todistustaakka on väitteen esittäjällä).
Jos taas puhutaan tulevasta, RK62:n kovaajan kaliiperista, sitähän ei ole päätetty millään tapaa. 5,56 on tietysti ihan varteenotettava vaihtoehto, mutta olen jo useaan kertaan sanonut, että sen kaliiperin kehityskaari alkaa olla kilkuteltu läpi. Kysehän ei ole siitä, etteikö sillä saisi tulevaisuudessakin henkeä pois, vaan siitä, onko se ajanmukainen ja optimaalinen ratkaisu. Kaliiperin suorituskyky muodostuu läpäisykyvyn lisäksi ainakin lentoradasta, energiasta, patruunan kokonaismassasta ja mitoista jne. Uudempiakin vaihtoehtoja on kehitetty, joilla voidaan saada optimaalisempi tulos, kuin tänä päivänä yleisesti käytössä olevilla palveluspatruunoilla, ja uutta kaliiperiahan on povattu kylmän sodan loppuvaiheista saakka. Silloin puhuttaneen sitten sellaisista vaihtoehdoista kuin 6,8 Remington SPC, 6,5 Grendel jne. Voi se olla joku muukin.
Itse vähän varovasti lähtisin siitä liikkeelle, että lentoradan soisin olevan jokseenkin yhtä laakea, kuin 5,56:lla, mutta massaa vähän enemmän - vaikka sillä hinnalla, että rekyyli kasvaa kohtuullisesti. Uudessa aseessa kuitenkin varmaan on jarru, optimoidumpi toimintaperiaate ja ergonomia kuin 80 vuotta vanhassa konstruktiossa, joten eiköhän rekyylihaitta kyetä kompensoimaan vähintään RK:ta vastaavaksi voimakkaammallakin patruunalla, ellei jopa paremmaksi. Patruunan ja hylsyn kokonaispituus taas kannattaa minimoida, mikä varmaankin tarkoittaa raskaamman luodin kanssa väljyyden kasvattamista jonnekin yli 6,5 millin. Joku toinen voi nähdä asiat tietysti eri tavalla.
Tietysti kaliiperin uutuus ei ole itseisarvo ja vaikkapa 7,62x54R on reilusti yli sata vuotta vanha, mille edelleen pesitetään tukiaseita laajasti. Tosin sellaisessa käytössä varmaan myöskään sitä optimointia ei ole niin nähty tarpeelliseksi, vaan on mieluummin yksinkertaistettu logistiikkaa. Samaten voi olla, että samasta syystä on kovakin paine valita vaikka se 5,56, koska sitä käyttää puoli maailmaa, eikä pienen maan ole järkevää jäädä yksin erikoisen lumihiutaleensa kanssa. Sotilaat kyllä ampuvat sillä ampumatarvikkeella, mitä heille jaetaan.