Uusi taistelijan ase

Ja mitä Sakon tuotantokapasiteettiin tulee, niin kyllä mää pojat ihmettelen, jos Sakon tuotantoa ei saa ruuvattua tarvittaessa isommaksi. Kolmas vuoro linjastolle? Tai uusi linjasto vanhan viereen? Rahasta ja halusta kiinni. Jos kivääri on sitten satasen tai kaksi kalliimpi, niin onko sillä merkitystä kokonaisuuden mittakaavassa? Tuskin, jos kerran oli kiire saada tavaraa eivätkä vaihtoehdotkaan olisi olleet ilmaisia.
 
Ja mitä Sakon tuotantokapasiteettiin tulee, niin kyllä mää pojat ihmettelen, jos Sakon tuotantoa ei saa ruuvattua tarvittaessa isommaksi. Kolmas vuoro linjastolle? Tai uusi linjasto vanhan viereen?

Ruuvaus lienee käynnissä... Se mikä (tulevan) linjaston suorituskyky on on varmaan haluttu mitoittaa nykyisten suunniteltujen tilausten määrälliseen sisältöön ja toimitusaikatauluun, sekä arvioitujen jatkotilausten määrään.


Keväällä arvioimme että kaikki kaupat jotka silloin julkistettiin, niin niiden työllistävä vaikutus olisi noin 70 henkilöä lisää vuositasolla, kunhan tuotanto saadaan täysillä pyörimään, niin tähän tullaan kyllä pääsemään, muutama vuosi siihen menee.

Sako laajentaa parhaillaan nykyistä tehdastaan ja suunnittelee uutta laajennusta, joka ulottuisi Ilveskadun yli.

– Laajennukset liittyvät näihin sopimuksiin, Karjalainen toteaa.

– Uusiin tiloihin tulee myös toki muuta tuotantoa kuin vain näiden aseiden valmistukseen liittyviä linjoja.
 
Ruuvaus lienee käynnissä... Se mikä (tulevan) linjaston suorituskyky on on varmaan haluttu mitoittaa nykyisten suunniteltujen tilausten määrälliseen sisältöön ja toimitusaikatauluun, sekä arvioitujen jatkotilausten määrään.

Tuohon viittasin. Foorumilla on kirjoiteltu tulevan rynkyn vuosituotannon olevan suuruusluokkaa 10k asetta ja enempää ei kuulemma millään onnistu Sakolta. Takuuvarmasti onnistuu vaikka 20k tai 30k asetta vuoteen, jos halutaan. Se on kiinni rahasta ja hieman myös ajasta, jotta tilat/henkilöstö/materiaalit/koneet saadaan hankituksi. Onneksi oli eri miehet ja naiset tekemässä aseita viime sotien aikana...

Nyt on muuten sellainen hassu tilanne, että Sakon siviilimyynti ei vedä. Eli henkilöstöä, koneita ja tiloja voisi olla irroitettavissa siltäkin puolelta, jos uusien sotilaskiväärien tuotantoa haluttaisiin nopeuttaa. Ja miksi emme haluaisi? KIV23 lienee tuotantovalmis ja hyville tulituki-TA- ja TA-kivääreille on aina kysyntää.

Tuotantoennätyksiä paukutellut Sako käynnisti muutosneuvottelut – siviilipuolen myynti takkuaa​

Siviilikivääreiden ja -patruunoiden pudonnut tilauskanta uhkaa johtaa lomautuksiin ja irtisanomisiin.


Patruunoita valmistuslinjalla.


Sako valmistaa aseiden lisäksi patruunoita Hausjärven tehtaallaan. Kuva: Sako Oy / Precis Oy
Miki Wallenius
13.2. 17:05

Sako oy:ssa alkoivat tiistaina siviililiiketoimintaa koskevat muutosneuvottelut.

Perusteena ovat tuotannolliset ja taloudelliset syyt sekä toiminnan uudelleenorganisointi.

Yhtiön tiedotteen mukaan sen valmistamien siviilikivääreiden ja -patruunoiden tilauskanta alkoi vähentyä merkittävästi viime vuoden loppupuolella.

Neuvottelut koskevat koko siviililiiketoiminnan henkilöstöä ja kaikkia henkilöstöryhmiä.

Muutosneuvottelut saattavat johtaa enintään 90 päivää kestäviin lomautuksiin ja noin 10 työntekijän irtisanomiseen.

Tiistaina käynnistyneille muutosneuvotteluille on annettu aikaa helmikuun loppuun asti.

Henkilöstösäästöjen ohella Sako etsii muitakin säästökohteita. Muutosneuvotteluista kertoi ensin Aamuposti.

Yhtiö valittiin vastikään maakunnan Vuoden yritykseksi​

Sako oy sai viime lauantaina Hämeen yrittäjien juhlassa nimityksen Vuoden maakunnalliseksi yritykseksi.

Sako Groupin toimitusjohtaja Raimo Karjalainen totesi juhlan yhteydessä julkaistussa tiedotteessa viime vuosia jopa Sakon hulluiksi vuosiksi.

Yhtiö teki tuotantoennätyksiä. Se valmisti yli 150 000 kivääriä ja noin 20 miljoonaa patruunaa.

Yrityksen liikevaihto kipusi noin 130 miljoonaan euroon. Työntekijöitä Sakolla on yli 450 henkilöä.

Italialaisen asevalmistajan Berettan konserniin kuuluvan Sakon tuotteista valtaosa menee vientiin.

 
Tämä mennyt ilmeisesti kaikilta (itseltänikin) täysin ohi. Eli Ruotsissa tehdäänkin uusi selvitys siitä mikä uuden "rynnäkkökiväärin" kaliiperiksi tulee. Tästähän monella oli ihmetystä, että jalkaväelle ruvettaisiin jakamaan 7.62x51 kiväärejä ja 5.56x45 olisikin PDW joka jaettaisiin vain tietyille yksiköille. Vaikuttaisi siltä, että joku vihdoin sai päättävät tahot ymmärtämään miten typerä idea tuo olisi.

Taitaa kertoa siitä mihin suuntaan ollaan menossa, kun tuon 5.56 karbiinin nimike "självskyddsvapen 24" on nyt muuttumassa muotoon "automatkarbin 24". Eli toisinsanoen PDW --> rynnäkkökivääri.
In 2023, the Defense Materiel Administration, FMV, signed an agreement with Finnish Sako for the delivery of new firearms to the Armed Forces. The agreement was signed jointly with Finland and covers, among other things, automatic carbines in caliber 5.56 and 7.62 mm. The majority of the Armed Forces personnel are supposed to be assigned weapons in caliber 7.62, according to previous decisions.

The decision-making basis for the choice of caliber comes from several large investigations, including at the Total Defense Research Institute, FOI, and FMV. A compilation of the investigations was done in 2018 and the decision that was later made for the new family of firearms was based on these conclusions, according to a newsletter from the Firearms Implementation Group.

" A lot has happened since then. The global situation, Swedish defense and security policy and technological development have all undergone major changes. The conclusions drawn in 2018 need to be put into context in 2024," writes Colonel Michael Carlén, head of the Fourth Brigade and introduction leader for new firearms in the newsletter on January 31.

» Regardless of direction and outcome, this will then form the basis for being able to more clearly explain and describe conclusions linked to the Armed Forces' caliber choice or if changed decisions are required «

Army Chief Major General Jonny Lindfors has therefore decided that there should be a comprehensive review of the state of knowledge that includes factors that have been added since 2018, including caliber choices made in other countries, writes Michael Carlén.

He continues: " Regardless of the direction and outcome, this will then form the basis for being able to more clearly explain and describe conclusions linked to the Armed Forces' caliber choice or if changed decisions are required" .

He points out that this work will not affect the choice of supplier or current delivery plans. The review of the caliber selection must be carried out in parallel with the introduction.

The introduction group met on 28–29 January at the Army Staff in Enköping for their second meeting. Another piece of news from the meeting is that the automatic carbine in caliber 5.56 which was previously called "self-defense weapon 24" is changing its name and from now on will be called "automatic carbine 24" or AK 24. "The change of name sends a clear signal about the intention of the use of the weapon and is more in line with current designations for firearms," writes Carlén.
 
Ruotsille toimitetuissa aseissa on ollut ongelmia: aikataulut ei pidä ja aseet hajoaa käsiin:
Ilmeisesti Ruotsissa aloitettu myös selvitys siitä pitäisikö Sakon kanssa tehty soppari purkaa ja hankkia muualta kunnon aseet.

Onko tässä mitään perää ? Kun käytännössä sama kivääri puoliautomaattisena ollut PV:llä käytössä pidempään, niin mihin tämä mussutus perustuu. Viat olleet 5.56 versiossa ? Ja mitä tarkoittaa ”aseet hajoaa käsiin”
 
Ruotsille toimitetuissa aseissa on ollut ongelmia: aikataulut ei pidä ja aseet hajoaa käsiin:
Ilmeisesti Ruotsissa aloitettu myös selvitys siitä pitäisikö Sakon kanssa tehty soppari purkaa ja hankkia muualta kunnon aseet.
Jos nuo Sakon aseet on pinnoitettu Cerakotella, kuten kuvien perusteella on, niin siinä voi olla yksi valituksen aihe, ainakin amerikkalaiset olivat perin tyytymättömiä omiin Cerakotella päällystettyihin Coltin pistooleihinsa (pinnoite kului heidän mielestään liian nopeasti palveluskäytössä), ja Colt suostui vaihtamaan ne ilman eri kustannusta eri tavalla pinnoitettuihin. Se, että Cerakote kestää harrastuskäytössä olevissa aseissa on eri asia kuin palveluskäytössä kestäminen.

Onko tässä mitään perää ? Kun käytännössä sama kivääri puoliautomaattisena ollut PV:llä käytössä pidempään, niin mihin tämä mussutus perustuu. Viat olleet 5.56 versiossa ? Ja mitä tarkoittaa ”aseet hajoaa käsiin”
Laatuongelmista tuossa vain puhutaan, "kvalitetsbrister".
 
Vielä junnaa.
Ei mitään uutta H&Klta, tainnut tehdä saman tempun joka valinnassa missä mukana ja hävinnyt.
 
Onko muka? Jos kerran olisi, niin tällöin markkinaoikeudella olisi aika helppo ennakkotapaus.
Joltain ne taisi saada voiton menemään ohitse jonkun patentin takia ja muistaakseni jossain euroopan maassa valittivat ja voittivat sen jälkeen. Että ei H&K jätä mitään kokeilematta.
 
Joltain ne taisi saada voiton menemään ohitse jonkun patentin takia ja muistaakseni jossain euroopan maassa valittivat ja voittivat sen jälkeen. Että ei H&K jätä mitään kokeilematta.
Niin, Saksassa voittivat tosiaan patenttikiistan takia. Ja ihan oikeassa olivat. Oli siinä muutakin kyseenalaista voittavan Haenelin kohdalla, näiden omistajat taisivat olla jotenkin kytköksissä Saudeihin tjsp. Eli suattaapi olla että Haenel olisi voitu diskata myöhemmin joka tapauksessa.

Saksan tapauksessa H&K:lla oli ihan legitiimi syy viedä asia oikeuteen. Tässä meidän tapauksessa kyse on lähinnä kiusanteosta, kun EU-laki aika suoraan sen sanoo että asehankinnoissa ei tarvitse noudattaa normaaleja kilpailuprosesseja. Jos markkinaoikeus tuomitsisi jostain syystä asian H&K:n hyväksi, Suomen valtiona valittaisin markkinaoikeuden päätöksestä EU-tuomioistuimeen.
 
Saksan rynkkykilpailutuksessa Haenel ensin voitti, mutta H&K valitti, että jokin piirre on kopsattu heiltä. Tuomioistuin määräsi voittajaksi H&K:n.
 
Olikohan GIGN CZ voitto tai joku FN Scar voitto EU alueella, mistä kans valittivat ja taisi lykätä sitä vuosilla. Mutta ei muuttanu lopputulosta, kunhan tekivät kiusaa.
 
Niin, Saksassa voittivat tosiaan patenttikiistan takia. Ja ihan oikeassa olivat. Oli siinä muutakin kyseenalaista voittavan Haenelin kohdalla, näiden omistajat taisivat olla jotenkin kytköksissä Saudeihin tjsp. Eli suattaapi olla että Haenel olisi voitu diskata myöhemmin joka tapauksessa.

Saksan tapauksessa H&K:lla oli ihan legitiimi syy viedä asia oikeuteen. Tässä meidän tapauksessa kyse on lähinnä kiusanteosta, kun EU-laki aika suoraan sen sanoo että asehankinnoissa ei tarvitse noudattaa normaaleja kilpailuprosesseja. Jos markkinaoikeus tuomitsisi jostain syystä asian H&K:n hyväksi, Suomen valtiona valittaisin markkinaoikeuden päätöksestä EU-tuomioistuimeen.
Haenelin CR223/MK556-aseen toinen suunnittelija oli tosiaan arabiemiraattien valtionyhtiön Caracalin isolla rahalla pestaama saksalainen, joka oli aiemmin suunnitellut HK416:n ja Sig Sauer 516:n, ja Caracalin palveluksessa ollessaan myös Caracalin omalla brändillään myymänsä Caracal 816:n.

Caracal osti saksalaisen asevalmistaja Merkelin 2007, joka perusti uudelleen Haenelin 2008, nämä ilmeisesti markkinastrategiana. Haenel oli ennen Saksan rynnäkkökivääriprojektia valmistanut Saksassa täysin lähinnä vain pulttilukkoisia tarkkuuskivääreitä ja viimeistellyt siviilimarkkinoille myymänsä CR223:n ilmeisesti Arabiemiraateissa tehdyistä takoaihioista. Tämä oli tosiaan yksi saksalaisten huolenaihe MK556:n aluksi julistetun voiton osalta, että aseet eivät välttämättä olisikaan aidosti saksalaisia, vaan vain viimeistelty Arabiemiraateissa tehdyistä aihioista.
 
Viimeksi muokattu:
Ei ehkä paras ketju, mutta parempaakaan en löytänyt, enkä kehtaa tämän takia uuttakaan avata.

Mikä käärö tuossa piipun päässä on. Onko sen sisällä murtojarru, joka vaatii sirpalesuojauksen, vai mikä? Murtojarru olisi mielenkiintoista nähdä tositoimissa.

97c24596-8afd-6266-b3ff-44b23ad6bef3
 
Vaimentimen lämpösuoja. Yleensä käytetään vähentämään kuuman vaimentimen lämpöväreilyä (haittaa tähtäämistä), mutta tuossa käytössä ensisijainen hyöty on estää sitä kuumaksi ammuttua vaimenninta sulattamasta vahingossa kaiken mihin se osuu (housunlahkeet, reput ja tetsarit jne)
 
Back
Top