Ennustaisin ehkä enempi 62,5 vuotta, koska siihen mennessä Lähi-Idän öljyn tärkeys maailmanpolitiikassa on tavalla tai toisella vähentynyt merkittävästi, ja samalla melko luultavasti USA:n motiivit (ehkä myös kyky) jatkaa Israelin pönkittämistä. Myös USA:n asukas- ja äänestäjäkunnan demografia on muuttumassa ja voi olla, että sitäkin kautta Israel-lobbyn vaikutusvalta vähenee. Muita kavereita iipoilla ei enää taida oikein ollakaan, jotain tinapillidiktatuureja lukuunottamatta.
Joko tuossa käy siis niin, että USA ottaa viimein tiukan linjan ja komentaa Israelin tekemään rauhan ehdoilla millä hyvänsä, tai sitten se vain lopettaa tuen. Ainakin jälkimmäisessä tapauksessa juutalaisvaltion probleemi sitten luultavasti ratkotaan vanhanaikaisesti eli jonkin sortin molemminpuolisella kansanmurhalla ja uudella exoduksella. Iipoilla on tässä se haitta, että heitä on paljon vähemmän (ja koko ajan suhteessa vähemmän) eikä jonkun Teheranin atomipommittaminenkaan taida paljon Hamasia hidastaa. Ja kukin voinee kuvitella mielessään, mitä Israelin sotakoneelle tapahtuu jos tämä Ruotsin asukasluvulla siunattu maa ei enää saakaan miljardiavustuksia ja edullista sotarautaa meren takaa.
Kuten sanoin, mielestäni Israel tekee nyt älyttömän lyhytnäköistä politiikkaa, ja minusta se on harmi. Sekä ihmisoikeusmielessä että siksi, kun yksittäiset iipot ovat minusta mukavia tyyppejä joiden kanssa mulla on keskimäärin enemmän yhteistä kuin palsuilla, ja Israelista tulee paljon hyvääkin.
Et sitten ole havainnut, että Israel ei ole vuosikymmeniin saanut taloudellista tukea USA:lta ja USA:n sotilaallisen avun osuus Israelin puolustusbudjetista on n. 10%. Tuo on se syy, miksi Israelilla on taipumus vetää omaa linjaansa, eikä myötäillä USA:n kantoja. Ihmeellinen tosiasioihin perustumaton käsitys, että Israelin "sotakoneisto" perustuisi suurimmaksi osaksi USA:n tukeen, se on kyllä rahoitettu ihan suurimmaksi osaksi israelilaisen veronmaksajan kukkarosta. Ja he ovat siihen aika lailla mukisematta suostuneet...jostain kumman syystä.
Joten ei USA:n taloudellisen tuen menetys ole Israelin kannalta mitenkään elintärkeä kysymys. Liittoutumisen ja turvatakuiden sekä poliittisen tuen merkitys on huomattavasti suurempi. Jos Lähi-Idän öljyn merkitys vähenee, Israelin merkitys alueen suurimpana teknologisesti edistyneenä demokratiana vain kasvaa. Kannattaa mietiä sitä.
Israel on muuten teknisesti ja taloudellisesti huomattavasti edistyneempi ja vankemmalla pohjalla kuin Suomi tai Ruotsi. Asia, jota voi pohjoismaista käsin olla vaikea ymmärtää.
Viimeksi muokattu: