Aivan...miten mahtaa tilanne kehittyä?
http://www.verkkouutiset.fi/talous/kiina osakemarkkinat romahdus -38343
Paniikki levisi Kiinan pörsseihin, lisää osakkeita vedettiin pois kaupankäynnistä
Kiinan pörssimarkkinoiden vajoaminen jatkuu huolimatta valtion toimista tilanteen rauhoittamiseksi. Epävakauden taustalla on piensijoittajien ja lainarahalla sijoittavien määrän nopea kasvu
Shanghaissa kurssit laskivat 5,9 prosenttia ja Shenzhenissa 2,8 prosenttia. Manner-Kiinan lisäksi myös Hong Kongissa kurssit laskivat. Shanghaissa on tultu kesäkuun 12. päivän huippulukemista alas 32 prosenttia, ja nyt ollaan viime maaliskuun hintatasolla.
Keskiviikkona noin 660 yhtiötä pyysi kaupankäynnin keskeyttämistä osakkeillaan. Nyt kaupankäynnin keskeyttäneitä yhtiöitä on jo 1 429 mikä tekee 51 prosenttia kaikista Shanghain and Shenzhenin pörsseissä listatuista osakkeista.
Useimmat yhtiöt ovat
South China Morning Postin mukaan perustelleet kaupankäynnin keskeyttämistä "valmisteilla olevalla tärkeällä projektilla", josta kerrottaisiin muutaman päivän kuluttua.
Lehden haastatteleman KGI Asian tutkimusjohtajan Ben Kwong Man-buninmukaan osakemyyntien keskeyttämiset ovat aiheuttaneet sijoittajissa paniikkia. He ovat rynnänneet myymään niitä osakkeita, joilla vielä voi käydä kauppaa.
Kwong arvelee markkinoiden laskun todennäköisesti jatkuvan, sillä Manner-Kiinan markkina on edelleen korjausliikkeessä osakkeiden aiemmasta yliarvostuksen takia. Lisäksi Kreikan kriisi painaa ulkomaisia pörssejä.
Hän muistuttaa, että monilla sijoittajilla on nykyään mahdollisuus toimia sekä Hong Kongin että Manner-Kiinan osakemarkkinoilla. Sijoittajat voivat edelleen käydä kauppaa Hong Kongissa, vaikka Manner-Kiinassa kaupankäynti monilla osakkeilla onkin keskeytetty.
Kiinan viranomaiset yrittävät pelastaa pörssejä romahdukselta, mutta toistaiseksi pelastustoimista ei ole ollut suurta apua. Suurimpia valtionyhtiöitä on kehotettu välttämään osakkeiden myyntiä ja sen sijaan ostamaan niitä lisää. Osakerahastoihin on sijoitettu suuria summia käytettäväksi osakemarkkinoiden tukemiseen. Kiinan keskuspankki on kertonut tukevansa pelastussuunnitelmia.
Korjausliikettä edelsi kiivas kasvu
Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitoksen
viikkoraportin mukaan Manner-Kiinan kurssiheilahtelujen taustalla ovat piensijoittajien ja lainarahalla sijoittavien määrän nopea kasvu sekä isot muutokset markkinatunnelmissa.
Sijoitustutkimuksia tuottava
Morningstar arvioi, että huhti-kesäkuussa Kiinan osakkeiden yliarvostus oli keskimäärin 14 prosenttia. Aiempi tammi-maaliskuussa tehdyssä arviossa päädyttiin vielä suurempaan, 21,5 prosentin yliarvostukseen.
Tutkimuslaitoksen ekonomistin Anni Norringin mukaan erityistä huolta on herättänyt lainarahalla käytävän osakekaupan räjähdysmäinen kasvu Kiinassa.
Sijoittaminen velkarahalla sallittiin syksyllä 2013. Sen jälkeen lainarahoitetut osakeomistukset ovat kasvaneet 290 miljardiin euroon, mikä on 6 prosenttia Manner-Kiinan pörssien koko markkina-arvosta.
– Hallitus on yrittänyt hillitä pörssien ylikuumenemista tiukentamalla sijoituslainoille määriteltyjä ehtoja, mutta useiden arvioiden mukaan markkinoilla on jo huomattavat määrät harmailta markkinoilta lainattua rahaa, Norring kirjoittaa E
uro ja Talous -julkaisun
blogissa.
Nopean kasvun lopputulos ei ole yllättävä. Kehittyvien maiden sijoittamisen veteraaniksi tituleerattu Mark Mobius arvioi jo toukokuun lopulla
Morningstarille, että vaikka esimerkiksi Kiinassa ja Intiassa osakemarkkinat ovat kasvaneet vauhdilla, niin jopa 20 prosentin korjausliikkeet ovat mahdollisia.
Romahduksella ei ehkä suurta vaikutusta
Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitoksella arvioidaan, että mahdollisen korjausliikkeen vaikutus Kiinan reaalitalouteen ja kotitalouksien kulutukseen ei välttämättä ole erityisen suuri.
Vaikka valtaosa Manner-Kiinan pörsseihin sijoittavista on yksityissijoittajia, on kiinalaisista kotitalouksista kuitenkin vain noin seitsemällä prosentilla osakeomistuksia.
Norringin mukaan pörssiromahdus voisi kuitenkin tarkoittaa osakemarkkinoiden hiljenemistä vuosiksi, kuten tapahtui osakekuplan puhjettua vuonna 2007.
– Tämä voisi kasvattaa maan velkaongelmaa entisestään tekemällä yritykset jälleen riippuvaiseksi vieraan pääoman ehtoisesta rahoituksesta. Tätäkin suurempi huoli on, että romahdus hidastaisi rahoitusmarkkinoiden reformeja, Norring kertoo.
Kiinan osakemarkkinat tarvitsivat hänen mielestään edelleen kipeästi uudistuksia, vaikka markkinoita onkin viimeisen vuoden aikana vapautettu huomauttavasti.
– Osakemarkkinoiden heilunta kertoo Kiinan rahoitusmarkkinoiden kehittymättömyydestä, Norring toteaa.
Kiinalaisten sijoitusmahdollisuudet ovat hänen mukaansa hyvin rajatut, ja muun muassa kiinteistömarkkinoiden heikko kehitys on ollut osasyynä pörssiryntäykselle.