Uutisia Natosta

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja noska
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Tämä Stoltenbergin Suomi-hehkutus kuulostaa melkein puolittaiselta kutsulta. Kovasti Nato nyt promoaa Suomea maailmankartalle ja leveällä rintamalla.
 
Uutisen mukaan venäläiset hakkeroivat Puolaan ja Baltiaan sijoitettujen NATO-sotilaiden älypuhelimia. Tietoja yritetään kalastella mm. joukkojen sijoituksista ja vahvuuksista. Myös Facebook-tilejä on hakkeroitu ja jäljet johtavat Venäjälle.

https://www.verkkouutiset.fi/nato-s...iosta-virossa-puhelimia-hakkeroitiin-rajalla/


Joidenkin viranomaisten mukaan murrettuja älypuhelimia voitaisiin käyttää Naton toiminnan sotkemiseen mahdollisessa konfliktissa. Korkean upseerin puhelimesta voitaisiin esimerkiksi lähettää vääriä ohjeita ja määräyksiä alaisille. Vaikka yksityispuhelimesta tulevat viestit pitäisikin tällaisessa tilanteessa jättää huomiotta, voisivat ne silti sekoittaa sotilaiden toimintaa. Hakkeroitua puhelinta voitaisiin myös käyttää tiedusteluvälineenä.

Useat sotilaat kertoivat tammikuussa kummista tapauksista Viron Tapan sotilastukikohdassa Venäjän rajan lähistöllä. Puhelimista lähetettyä dataa oli kaapattu ja tietoja hävitetty. Iskut tapahtuivat hieman ennen ranskalaisten ja brittiläisten Nato-joukkojen saapumista tukikohtaan. Tutkinnan perusteella Venäjä oli hyödyntänyt siirrettävää antennia ja murtautunut sen alueella toimiviin puhelimiin.


Eräs Venäjän rajalle sijoitettu virolainen varusmies kertoo erilaisesta tapauksesta maaliskuussa. Hänen puhelimensa oli alkanut yllättäen soittaa hiphop-musiikkia, jota hän ei ollut itse ladannut. Samaan aikaan alkoi kadota yhteystietoja.

Virolaistukikohdassa on sovellettu tammikuun tapahtumien jälkeen uusia tiukkoja sääntöjä. Tapan sotilaiden on poistettava puhelimiensa sim-kortit tukikohdassa ja nettiä saa käyttää vain tietyissä turvallisissa paikoissa. Puhelimien paikannustoimintoa ei saa käyttää.

Tukikohdan brittisotilaat eivät kerro asiasta tarkemmin, mutta sanovat, että joukkojen suojelemiseksi on tehty ”tarvittavat toimenpiteet”.

Puhelimista ja sosiaalisesta mediasta hankittuja tietoja on käytetty hyväksi pelotteluoperaatioissa.

Eräs amerikkalainen sotilas jonotti urheilutapahtumaan latviassa, kun tuntematon henkilö lähestyi häntä ja alkoi kertoa yksityiskohtia sotilaan elämästä kuten hänen perheenjäsenistään. Sama tapahtui toiselle amerikkalaissotilaalle junassa Puolassa.
 
kertoivat.. ..kummista tapauksista...

Eräs vain netin kautta etäisesti tuttu kertoi saaneensa turpatapetilla kaveripyyntöjä söpöiltä venäläiskaunottarilta. Kysyi, että olenko saanut samanlaisia.

Kerroin että en, mutta luettelin pienen määrän omiin ja muiden perheenjäsenten sähköisiin viestimiin liittyvistä kummallisuuksista ja selittämättömyyksistä. Oli sen listan jälkeen aika hiukset pystyssä jos oikein käsitin.

Lähes kaikki ne kummallisuudet ovat alkaneet sen jälkeen kun olen ruvennut keskustelemaan netissä sotilas- ja siviiliyhteiskunnan yhteiseen rajapintaan liittyvistä asioista.

Mulle varmaan myydään jostain syystä ainoastaan viallisia laitteita ja liittymiä. Eikä osaa mulle soittelevista puhelinmyyjistä kiinnosta myydä mitään vaan pelkästään saada talouden kaikkiin liittymiin liittyvää tietoa.

(Jokainen voi ottaa tämän joko omasta päästä keksittynä leikinlaskuna tai totuudenmukaisena tilannekuvauksena ihan sen mukaan kumpana haluaa ottaa.)
 
Virolaistukikohdassa on sovellettu tammikuun tapahtumien jälkeen uusia tiukkoja sääntöjä. Tapan sotilaiden on poistettava puhelimiensa sim-kortit tukikohdassa ja nettiä saa käyttää vain tietyissä turvallisissa paikoissa. Puhelimien paikannustoimintoa ei saa käyttää.

Pikkuhiljaa... on kai siita jo yli vuosikymmen kun Irakiin saapunut USMC Harrier-laivue lahetteli kotovaelle valokuvia (geotagit mukana, tietty) etta "perilla ollaan" ja kohta alkoi tuleen tulta (lahemmas kymmenen konetta meni siina).
- heti sen jalkeen Israelissa jaettiin ylla lainattujen mukaiset ohjeet

Irakissa ei tietysti hoksattu, etta teleoperaattoreiden vakea saattaa olla molemmilla puolilla, mutta eihan riskinhallinta niin mene, etta keksitaan kaikki sadat, mahdolliset tavat hyokata/ tunkeutua, vaan niin, etta maaritetaan riskit, niiden kautta syntyva "exposure" (haittavaikutukset: maksimissaan, minimissaan ja silta valilta) ja ruvetaan sitten vahentamaan haavoittuvuutta. Ohjeistus on yleensa keinoista halvin (muttei aina riita).
 
USA:n komentaja väläyttää mittavaa joukkojensiirtoa Eurooppaan

Heikki Hakala | 16.12.2017 | 23:52- päivitetty 17.12.2017 | 09:24

Kenraaliluutnantti Ben Hodges laivaisi kokonaisen divisioonan kalustoineen Atlantin yli.

Jos Yhdysvaltain Eurooppaan sijoitettujen maajoukkojen komentajan ajatus toteutuu, Euroopassa saatetaan jo ensi vuonna nähdä huomattavasti totuttua suurempi amerikkalainen sotatoimiyhtymä.

Sen jälkeen, kun Venäjä helmikuussa 2014 otti laittomasti haltuunsa Ukrainalle kuuluvan Krimin ja alkoi myöhemmin samana vuonna tukea sotatoimia Itä-Ukrainassa, Yhdysvallat on vahvistanut sotilaallista läsnäoloaan Euroopassa.
Tähän mennessä USA:sta on siirretty Eurooppaan korkeintaan prikaatin vahvuinen taisteluosasto kerrallaan. Pian Ben Hodges haluaisi tuoda Atlantin yli täyden divisioonan. Mittakaavaero on huomattava: yhteen amerikkalaiseen prikaatiin kuuluu noin 3 500–5 000 sotilasta, divisioonaan noin 20 000.
Hodges uskoo Yhdysvaltain maavoimien harkitsevan divisioonan tuomista samankaltaiseen harjoitukseen, jollaisia Nato järjesti kylmän sodan aikana.

Vuosittaisten Reforger-harjoitusten keskeisenä tarkoituksena oli tuolloin varmistaa nopeiden ja laajojen joukkojensiirtojen onnistuminen tilanteessa, jossa Neuvostoliitto liittolaisineen olisi hyökännyt kohti Länsi-Saksaa.
Asiaa on hänen mukaansa välttämätöntä harjoitella käytännössä – kirjoituspöytäharjoitus ei siihen riitä.
– Se on toteutettava fyysisesti. Ei ole mitään keinoa tunnistaa kitkatekijöitä ennen kuin ihmisiä ja materiaalia oikeasti liikutellaan. Kaikki todellinen kitka paljastuu vasta silloin, hän sanoo.

Joukkojen mukana laivattaisiin Yhdysvalloista myös niiden tarvitsema kalusto. Osa joukoista ottaisi lisäksi käyttöön Eurooppaan ennalta varastoitua materiaalia. Divisioonatasoinen harjoitus voisi Hodgesin mukaan periaatteessa ajoittua vuoden 2018 lopulle tai vuoteen 2019, mutta ensimmäisenä USA:n armeijan prioriteettilistalla se ei ole.
Hodgesin näkemyksistä kertoi DefenseNews.com-verkkojulkaisu aiemmin tällä viikolla.

Infrastruktuuri kuntoon
Vaikka laajamittaisia joukkojensiirtoja USA:sta ei ole kylmän sodan päätyttyä käytännössä harjoiteltu, kenraaliluutnantti Hodges suhtautuu niiden onnistumiseen kriisitilanteessa luottavaisesti.

– Ei ole epäilystäkään, ettemmekö pystyisi siihen. Kyse on siitä, miten paljon kitkaa syntyy, kun aletaan puhua lukuisien yksiköiden liikkumisesta yhtä aikaa. Onko USA:n rataverkko valmis siihen ja – yhtä lailla – onko Euroopan rataverkko valmis, Hodges kysyy.

Liikenneinfrastruktuurin saattamisessa sotilaallisia tarpeita vastaavaksi on hänen mukaansa vielä töitä tehtävänä. Osassa Nato-maita ei kylmän sodan jälkeen ole otettu huomioon esimerkiksi raskaiden taistelupanssarivaunujen siltojen kantavuudelle asettamia vaatimuksia.
Samaan aikaan sekä Naton että EU:n puitteissa pyritään nopeassa tahdissa poistamaan byrokratiaa, joka voisi olla omiaan hidastamaan joukkojensiirtoja maasta toiseen. On puhuttu sotilaallisesta Schengen-vyöhykkeestä. Väärien mielleyhtymien välttämiseksi Hodges käyttää nyt mieluummin ilmaisua rajat ylittävä sotilaallinen liikkuvuus.

Natolla on Hodgesin mukaan keskeinen rooli sotilastoiminnan edellytysten parantamisessa omalla alueellaan. Hän viittaa muun muassa esitettyyn ajatukseen uuden selustaesikunnan perustamisesta. Sen johtovaltioksi sopisi hänen mielestään sijaintinsa ja resurssiensa perusteella kaikkein luontevimmin Saksa.

On ehdotettu myös toisen uuden Nato-esikunnan muodostamista. Sen tehtävänä olisi keskittyä Yhdysvaltain ja sen eurooppalaisten liittolaisten välisiin, joukkojensiirtojen vaatimiin viestiyhteyksiin ja logistiikkaan.
Osa Euroopan puolustuksen edellyttämästä pelotevaikutuksesta syntyy juuri uskottavasta kyvystä joukkojensiirtoihin, Hodges muistuttaa. Molemmat uudet esikunnat tukisivat hänen mukaansa tämän tavoitteen toteutumista.

Kenraaliluutnantti Hodgesin kausi USA:n Euroopan maajoukkojen johdossa päättyy tällä viikolla. Tehtävä jää hänen varamiehensä, kenraalimajuri Tim McGuiren hoidettavaksi, kunnes uusi vakinainen komentaja nimitetään.
Hodgesin kolmivuotista kautta on eri tahoilla arvioitu poikkeuksellisen menestyksekkääksi.
– Ben Hodges on ollut merkittävin amerikkalaisten maajoukkojen komentaja Euroopassa sitten toisen maailmansodan, kommentoi hänen edeltäjänään vuosina 2002–2005 toiminut kenraali B.B. Bell Wall Street Journalin taannoisessa artikkelissa.

https://www.verkkouutiset.fi/amerikkalaiskomentaja-valayttaa-mittavaa-joukkojensiirtoa-eurooppaan/

 
USAlla on Mustalla Merellä parhaillaan kaksi Arleigh Burke -luokan alusta. Romaniassa on myös päättymässä harjoitus, jossa on mukana pari brittien sotalaivaa. Ne taitavat olla juuri poistumassa, mahdollisesti Istanbulissa nyt.
 
Puola haluaa USA:n armeijan pysyvästi maahan

Kasperi Summanen | 28.05.2018 | 11:12- päivitetty 28.05.2018 | 12:54

Puola on valmis kompensoimaan hankkeen kuluja yli miljardilla eurolla.

Puola haluaa Yhdysvaltojen asevoimien sijoittavan maahan pysyvästi panssaridivisioonan. Asia ilmenee puolalaisen Onet -uutissivuston hankkimasta Puolan puolustusministeriön ehdotuksesta. Asiakirja löytyy kokonaisuudessaan tämän linkin takaa.

Puolustusministeriön ehdotuksen perusteella Puola olisi valmis tukemaan joukkojen sijoitusta noin 1-2 miljardin euron investoinneilla. Niitä suunnattaisiin muun muassa yhteisiin tukikohtiin.
– Puola on sitoutunut jakamaan puolustuskustannusten taakaan ja tekemään päätöksestä kustannustehokkaamman Yhdysvalloille sekä lievittämään kongressin huolia epävarmoina rahoitusaikoina, asiakirjassa todetaan.

Ehdotus heijastelee Puolan halua rakentaa läheisempää puolustussuhdetta Yhdysvaltoihin. Politicon mukaan amerikkalaisjoukkojen pysyvää läsnäoloa on kaavailtu siitä lähtien, kun Puola liittyi Natoon vuonna 1999. Krimin valloitus ja Ukrainan sota ovat vauhdittaneet pyrkimyksiä entisestään.
Kuukautta ennen Naton Brysselin huippukokousta julki tullut puolalaishanke otetaan mitä todennäköisimmin Moskovassa vastaan jyrkästi.

https://www.verkkouutiset.fi/puola-haluaa-usan-armeijan-pysyvasti-maahan/
 
Laskuvarjojääkärit 82. Laskuvarjojääkäridivisioonasta lensivät yhtä soittoa 7000 km hyppyynsä Liettuassa.

Army Paratroopers Participate in Baltic Region Exercise

RUKLA, Lithuania --
Army paratroopers with the 82nd Airborne Division deployed here to participate in an interoperability/readiness exercise with NATO allies and other U.S. partners.




Army Spc. Sean Shelts, with the 1st Battalion, 508th Infantry Regiment, packs his parachute and collects his gear after jumping from an aircraft near Rukla, Lithuania, as part of exercise Swift Response 18, June 9, 2018. Army photo by Spc. Andrew McNeil

Elements of the division flew non-stop aboard a C-17 Globemaster III aircraft from their home at Fort Bragg, North Carolina, to Lithuania and Latvia, where they parachuted into their respective drop zones during the early morning hours, June 9.

“We flew over 7,000 kilometers from our location in North Carolina, performed one aerial refuel and then dropped in here [Lithuania] with enough combat power and communications to reach back to our home station and partner nations,” said Army Lt. Col. Scott Pence, the commander of the jump near Rukla, Lithuania.

Swift Response

Pence and other members of the division’s 3rd Brigade Combat Team jumped as part of the annual Swift Response training exercise.

Swift Response 18 featured airborne forces from nine nations, including Israel, Italy, Latvia, Lithuania, Poland, Portugal, Spain, the United Kingdom and the United States. The exercise is scheduled to run June 7-15.

“By working with our NATO allies and partner nations, we are able to maintain and strengthen our interoperability,” Pence said. “Every time we do an exercise like this and work with the Lithuanians, the Polish or Latvians, we are able to test our communication systems, our signals and also our battle tactics, techniques and procedures.”

After jumping in, the soldiers quickly regrouped and began securing the airfield. As part of the exercise, Lithuanian soldiers played the role of opposition forces, creating a more-realistic training scenario and further validating the division’s capabilities as a global response force.

“This is a readiness exercise,” said Army 1st Lt. Nathaniel Volk, with the 307th Engineer Battalion.

The 82nd Airborne Division is a rapid-deployment force, which means that with 18 hours’ notice, they will strategically plan, deploy and secure main objectives. Swift Response 18 allowed the participating units to train according to their mission focus.

Demonstrate Readiness

This exercise demonstrates the division’s ability to respond rapidly, and its resolve to assist its NATO allies and partners, Volk said.

“I am very motivated,” said Army Pvt. Daniel Guevara, with the 1st Battalion, 508th Infantry Regiment. “This is the whole purpose of our training: to show our allies our readiness and show our command we are ready to go anytime, anywhere.”
According to a U.S. Army Europe statement, Swift Response 18 promotes readiness of participating units, while strengthening U.S. ally and partner capabilities and fostering trust. The combined training opportunities that it provides greatly improves interoperability among participating NATO allies and key regional partners.

https://www.defense.gov/News/Articl...in-baltic-region-exercise/source/GovDelivery/
 
Washington Post on kirjoittanut NATO:n toimintaa hankaloittavista logistiikkaongelmista mahdollisessa sotatilanteessa. Hiljattain järjestetty sotapeli toi ilmi sen mitenkä kankeat rajamuodollisuudet ja huono logistiikka saattavat johtaa sotilaalliseen tappioon tilanteessa, jossa NATO joutuisi sotaan Venäjää vastaan Itä-Euroopassa.

https://www.verkkouutiset.fi/nain-nato-havisi-venajalle-sotapeli-paljasti-yllattavan-heikkouden/


Joukkojen siirtäminen Euroopassa on hankalaa. Natolla on vain verrattain pienet määrät kalustoa ja sotilaita Venäjän rajanaapurimaissa. Tositilanteessa täydennysten olisi matkattava rintamalle satoja kilometrejä ja ylitettävä useita rajoja. Tällä hetkellä sotilaiden siirtyminen vaikkapa Saksasta Puolaan vaatii 17 eri lomakkeen täyttämistä rajalla.

Raskasta sotakalustoa kuljettavat kuorma-autot taas pääsevät Saksan teille vain öisin viikolla. Baltiassa rautatiet ovat taas leveämmät kuin Länsi-Euroopassa. Se merkitsee, että kalusto on purettava junista ja lastattava toisiin Puolan ja Liettuan rajalla. Tämä voi kestää helposti useita päiviä.
 
Tuo paperisota rajoilla varmasti helpottuu, siinä kohdassa kun kalustoa aletaan sirtää ihan tosissaan. Rauhan aikana valvontaa on hyvä ollakkin. Kyllähän jokaisen maan viranomaisilla pitää olla tieto omalla maalla kulkevasta vieraan valtion kalustosta. Mutta joku yhtenäinen tomintatapa tuohon kyllä pitäisi saada, koska kalustosiirrot pitää keritä tekemään harmaanvaiheen aikana ja silti kontrolloidusti.

Tuo raideleveys onkin sitten hankalampi ratkastava. Länsi-Eurooppa ja käytännössä koko läntinen maailma käyttää 1435 millistä raideleveyttä, mutta Baltia, Valko-venäjä, Ukraina ja Venäjä sekä muutama muu maa käyttää 1520 leveetä raidetta. Suomi ainoana maailmassa käyttää 1524 levystä raidetta, joka tosin pienen eron vuoksin toimii ristiin Venäläisen standardin kans. Kaupankäynni kannalta kiva juttu, mutta siinä kohtaa kun taivaanranta palaa, niin kovasti paljon mieluummin odottelisin meidän kiskoille sopivia junia ilmansuunnasta länsi.

Vaihtotalkoot olisi niin iso urakka ja aiheuttaisi varmasti kihelmöintiä itänaapurissa, jotta ei varmasti tule tapahtumaan.
Kaksoisstandardi raiteet olisi tietysti kiinostava ajatus, mutta nekin vaatisi käytännössä toisten raiteiden rakentamista limittäin nykyisten kanssa, koska 9 sentin ero on niin pieni, ettei toisen raiteen käyttö yhteisenä onnistu. Tällainen rautatie Suomesta toki ainakin Tornion ja Haaparannan väliseltä osuudelta.
 
  • Tykkää
Reactions: PSS
Tuo paperisota rajoilla varmasti helpottuu, siinä kohdassa kun kalustoa aletaan sirtää ihan tosissaan. Rauhan aikana valvontaa on hyvä ollakkin. Kyllähän jokaisen maan viranomaisilla pitää olla tieto omalla maalla kulkevasta vieraan valtion kalustosta. Mutta joku yhtenäinen tomintatapa tuohon kyllä pitäisi saada, koska kalustosiirrot pitää keritä tekemään harmaanvaiheen aikana ja silti kontrolloidusti.

Tuo raideleveys onkin sitten hankalampi ratkastava. Länsi-Eurooppa ja käytännössä koko läntinen maailma käyttää 1435 millistä raideleveyttä, mutta Baltia, Valko-venäjä, Ukraina ja Venäjä sekä muutama muu maa käyttää 1520 leveetä raidetta. Suomi ainoana maailmassa käyttää 1524 levystä raidetta, joka tosin pienen eron vuoksin toimii ristiin Venäläisen standardin kans. Kaupankäynni kannalta kiva juttu, mutta siinä kohtaa kun taivaanranta palaa, niin kovasti paljon mieluummin odottelisin meidän kiskoille sopivia junia ilmansuunnasta länsi.

Vaihtotalkoot olisi niin iso urakka ja aiheuttaisi varmasti kihelmöintiä itänaapurissa, jotta ei varmasti tule tapahtumaan.
Kaksoisstandardi raiteet olisi tietysti kiinostava ajatus, mutta nekin vaatisi käytännössä toisten raiteiden rakentamista limittäin nykyisten kanssa, koska 9 sentin ero on niin pieni, ettei toisen raiteen käyttö yhteisenä onnistu. Tällainen rautatie Suomesta toki ainakin Tornion ja Haaparannan väliseltä osuudelta.

Eikös niissä Suomen ja Ruotsin NATO:n kanssa solmimissa isäntämaasopimuksissa juuri käsitelty kaluston siirtelyä ja logistiikkaa ? Eli halutaan turvata jouhevasti toimiva liikkuminen, rauhan ajan harjoituksissa tosin mutta ei haittaisi kyllä yhtään jos samalla mietittäisiin myös mahdollista sodan ajan yhteistyötä.
 
kun kalustoa aletaan sirtää ihan tosissaan. Rauhan aikana valvontaa on hyvä ollakkin. Kyllähän jokaisen maan viranomaisilla pitää olla tieto omalla maalla kulkevasta vieraan valtion kalustosta. Mutta joku yhtenäinen tomintatapa tuohon kyllä pitäisi saada, koska kalustosiirrot pitää keritä tekemään harmaanvaiheen aikana ja silti kontrolloidusti.
Tätä varten on tosiaan NATOn Isäntämaasopimus, joka määrittelee miten toimitaan kun joukkoja siirretään valtiosta toiseen. Mutta rautatielaitokset eri maissa toimivat kukin omien määräystensä mukaan. Nykykalusto on isoa ja määräykset esim. suurimmasta sallitusta leveydestä vaihtelevat eri maiden välillä. Eri mailla on myös eri käytäntöjä, kuinka "erikoisliikenne" sovitetaan muun liikenteen sekaan ja kuka asian hoitaa. Teknisiä esteitä siten riittää vielä raivattaviksi! Harjoitteleminen isommassa mittakaavassa on kutakuinkin mahdotonta tai ainakin vaikeaa, kun katselee millainen on Keski-Euroopan ratojen junatiheys.

Eri asia on mikä oli tuon paljon siteeratun harjoituksen lähtötilanne. Kai aika selvää on, että joukkoja Baltiaan on nopeampaa siirtää Venäjän länsiosista kuin Keski-Euroopasta. Puolustus kaiketi alkaisi sitten Puolan itärajalta.
 
Tuo raideleveys onkin sitten hankalampi ratkastava. Länsi-Eurooppa ja käytännössä koko läntinen maailma käyttää 1435 millistä raideleveyttä, mutta Baltia, Valko-venäjä, Ukraina ja Venäjä sekä muutama muu maa käyttää 1520 leveetä raidetta. Suomi ainoana maailmassa käyttää 1524 levystä raidetta, joka tosin pienen eron vuoksin toimii ristiin Venäläisen standardin kans. Kaupankäynni kannalta kiva juttu, mutta siinä kohtaa kun taivaanranta palaa, niin kovasti paljon mieluummin odottelisin meidän kiskoille sopivia junia ilmansuunnasta länsi.

Vaihtotalkoot olisi niin iso urakka ja aiheuttaisi varmasti kihelmöintiä itänaapurissa, jotta ei varmasti tule tapahtumaan.
Kaksoisstandardi raiteet olisi tietysti kiinostava ajatus, mutta nekin vaatisi käytännössä toisten raiteiden rakentamista limittäin nykyisten kanssa, koska 9 sentin ero on niin pieni, ettei toisen raiteen käyttö yhteisenä onnistu. Tällainen rautatie Suomesta toki ainakin Tornion ja Haaparannan väliseltä osuudelta.
Raideleveys ratkeaa sillä, että rakennetaan raiteet kolmesta rinnakkain menevästä kiskosta, siten että keskimmäisen ja vaikka oikean muodostaman raiteen leveys on itäläinen ja keskimmäisen ja vasemman leveys läntinen.
 
Kiehunta Trumpin Nato-linjauksista ja Euroopan Nato-maiden puolustuskyvystä sivuaa Suomeakin.

Tyrmäys suomettumiselle – ”Suomi on sotilaallisesti kovempi kuin moni Nato-maa”

Kasperi Summanen | 02.07.2018 | 08:01- päivitetty 02.07.2018 | 10:13

Ranskalaisasiantuntijan mukaan puheet suomettumisesta voi unohtaa.

Turvallisuuspolitiikan huippuasiantuntija François Heisbourgin mukaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tosiaankin suhtautuu vihamielisesti puolustusliitto Natoon. Heisbourg tyrmää kuitenkin mediassa viljellyt puheet ”suomettumisesta”.
– Suomi on puolustuksessa kovempi ja sotilaallisesti vakavasti otettavampi kuin moni Naton jäsenvaltio, vaikutusvaltaisen IISS-ajatushautomon entinen johtaja ja sen neuvoston nykyinen puheenjohtaja Heisbourg tviittaa.

Hän jatkaa Suomen olevan tiiviisti mukana EU:n turvallisuus- ja puolustuspolitiikassa ja toimivan Naton kumppanina.
Heisbourg vastaa historioitsija Max Bootin Washington Postin kolumnissaan esittämiin näkemyksiin Yhdysvaltojen presidentin turvallisuuspoliittisesta linjasta Euroopassa. Verkkouutiset kertoi kirjoituksesta tässä.

Bootin mukaan Trump haluaa ”suomettaa Euroopan ja ehkä jopa Yhdysvallat”.
– On täysin tilanteeseen sopivaa, että Trump-Putin-tapaaminen järjestetään Helsingissä. Sisukas Suomi, joka oli taistellut puna-armeijaa vastaan vuonna 1940, omaksui jälkeenpäin puolivasallin aseman. Maa säilyi markkinataloutena ja demokratiana, mutta solmi ”ystävyyssopimuksen” Neuvostoliiton kanssa myöntyen sen vaatimuksiin ja jopa suvereniteetistaan, jottei ärsyttäisi naapurin karhua, Boot kirjoitti.
Trump is indeed hostile to NATO. But 'Finlandisation' is the wrong word here: Finland is tougher on defence and militarily more serious than many NATO members and it is strongly embedded in the EU's security and defence policy as well as being a partner of NATO. https://t.co/ELuaynoKKn
— François Heisbourg (@FHeisbourg) July 1, 2018

https://www.verkkouutiset.fi/tyrmay...n-sotilaallisesti-kovempi-kuin-moni-nato-maa/
 
Sotilasprofessori varoittaa: Puolustuskyvytön Eurooppa ei ole Suomen etu

Kasperi Summanen | 02.07.2018 | 07:41

Jyri Raitasalon mukaan Euroopan Nato-maiden puolustusvajeen korjaamiseen ei ole nopeita ratkaisuja.

– Naton Brysselin-huippukokouksen päätösasiakirjassa tulisi olla vain kaksi artiklaa. Artiklassa yksi liittokunnan eurooppalaisten jäsenmaiden pitäisi sitoutua jo menetetyn puolustuskyvyn palauttamiseen. Toisessa artiklassa olisi vahvistettava vuonna 2014 tehdyt lupaukset puolustusmenojen kasvattamisesta, maanpuolustuskorkeakoulun yleisen sotataidon sotilasprofessori Jyri Raitasalo toteaa Helsingin Sanomien Vieraskynä-kirjoituksessaan.

Raitasalo muistuttaa Naton kehityksen tulevina vuosina heijastuvan koko Euroopan alueelle, myös Suomeen.
– Puolustuskyvytön Eurooppa ei ole Suomen etu, hän sanoo.

Naton tulevan huippukokouksen loppukommunikean valmistelijoilla pitäisi Jyri Raitasalon mukaan olla selvät ohjeet hallituksiltaan.
– Yhdysvaltojen ja Euroopan välisten huonojen suhteiden ei saisi antaa levitä sotilaallisen turvallisuuden alalle. Ilman Yhdysvaltoja Naton eurooppalaiset jäsenmaat eivät kykene täyttämään kollektiivisen puolustuksen ja sotilaallisen avunannon velvoitetta. Walesin lupaukset tulisi täyttää – Euroopan turvallisuuden tähden, Raitasalo huomauttaa.

Walesin vuoden 2014 huippukokouksen päätösasiakirjassa käsiteltiin muun muassa Naton jäsenmaiden sitoutumista puolustuksen riittävään resursointiin. Asiakirjan 14. artiklassa jäsenmaat totesivat käyttävänsä vähintään kaksi prosenttia bruttokansantuotteestaan puolustukseen ja vähintään 20 prosenttia puolustusbudjetistaan puolustusmateriaali-investointeihin. Tavoitevuodeksi asetettiin 2024. Jyri Raitasalon mukaan monet maat eivät tätä tavoitetta täytä.

Sotilasprofessori toteaa tilanteen ongelmaksi sen, ettei eurooppalaisten Nato-maiden puolustuskykyvajeeseen ole tarjolla nopeita ratkaisuja.
– Puolustuskykyä kehitetään pitkällä aikavälillä. Menetettyä puolustuskykyä ei kyetä palauttamaan edes vuosikymmenessä. Nyt tehtävillä päätöksillä syntyy puolustuskykyä 2020-luvun jälkimmäisellä puoliskolla ja sen jälkeen.

https://www.verkkouutiset.fi/sotila...-puolustuskyvyton-eurooppa-ei-ole-suomen-etu/
 
Back
Top