Uutisia Ruotsista

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja vehamala
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Kansanmuusikot kampanjoivat Ruotsissa äärioikeistoa vastaan Abban Benny Anderssonin johdolla – Saako ruotsalaista perinnettä pitää muita parempana?
Muusikot ovat käyneet soittamassa kansanmusiikkia ääriliikkeiden mielenosoituksissa ympäri maata, ja kuuluisat muusikot Benny Anderssonista lähtien ovat julkaisseet mediassa vetoomuksia.

bc93daad9f2f48bab58e0475cef32097.jpg

Kasanmuusikot esiintyivät sunnuntaina 26. elokuuta Malmön Rosengårdin Vänskapsparkenissa, jossa vietettiin Malmedalen-politiikkafestivaalia. (KUVA:JOHAN NILSSON)

Mari Koppinen HS

Julkaistu: 2.9. 15:26

RUOTSISSA järjestetään ensi sunnuntaina parlamenttivaalit. Vaalien lähestyessä äänenpainot ovat muuttuneet yhä painavammiksi – ja äänekkäämmiksi.

Tämä pätee myös Ruotsin kansanperinnekenttään, joka on noussut laajasti kansallismielisyyttä ja siihen liittyviä kulttuurinäkemyksiä vastaan.

Kulttuuriväki osoittaa sanansa varsinkin maahanmuuttovastaisille ruotsidemokraateille (Sverigedemokraterna, SD), joilla on gallupien mukaan mahdollisuuksia nousta jopa Ruotsin suurimmaksi puolueeksi.

Kansanperinteen ammattilaiset ovat huolissaan siitä, että nationalistiset, jopa fasistiset virtaukset vahvistuvat Ruotsissa ja että nämä piirit haluavat käyttää ruotsalaista kansanperinnettä ja -kulttuuria omiin tarkoituksiinsa, oman, todellisuudessa kulttuurivihamielisen politiikkansa symbolina.

Mukana kampanjassa on yhtenäisenä rintamana liki koko maailmanmusiikin, kansanmusiikin,- tanssin ja -perinteen kenttä nimekkäimmistä muusikoista tutkijoihin, opiskelijoihin, opettajiin sekä kulttuuri-instituuttien johtajiin.

VIIME PÄIVINÄ Ruotsin mediassa on julkaistu useita tämän joukon haastatteluja, mielipidekirjoituksia ja vetoomuksia.

Kampanjan osana kansanmuusikot ovat kokoontuneet ympäri Ruotsia soittamaan kansanmusiikkia siellä, missä ruotsidemokraatit sekä äärinationalistiset liikkeet ovat järjestäneet mielenosoituksia.

Ruotsin kansallissoittimen avainviulujen, viulujen, haitarien, puhaltimien ja monenlaisten lyömäsoittimien soittajia on kuultu viime päivinä muun muassa Göteborgissa ja tänään sunnuntaina Malmössä, jossa Alternativ for Sverige -puolue kokoontuu.

Soittorivejä on koottu varsinkin Facebookin Folkmusiker mot rasism -ryhmässä.

KAMPANJAN näkyvin osa lienee nyt jo noin tuhannen kulttuurityöntekijän allekirjoittama vetoomus, joka on julkaistu useissa ruotsalaisissa lehdissä.

Vetoomuksessa kansanperinteen ammattilaiset varoittavat, että kansallismielisyys ja nationalismi voivat tehdä paljon hallaa kansanperinteelle, sen keräämiselle ja harjoittamiselle.

Niin on tapahtunut jo aiemmin, kertoo historia. Aiempien sukupolvien nationalistinen ja vihamielinen suhtautuminen muihin kulttuureihin sekä näkemys ruotsalaisen kansankulttuurin ylivertaisuudesta muihin kulttuureihin nähden on johtanut vetoomuksen mukaan siihen, että kansanperinne näyttäytyy suurelle yleisölle nykyään merkityksettömänä, periferisenä puuhasteluna.

Ammattilaisilta on vienyt vuosikymmeniä päästä irti tästä historiallisesta taakasta, eikä sitä haluta enää takaisin.

RUNSAS VIIKKO sitten Svenska Dagbladetissa julkaistiin näyttävä protestikirje. Siinä Abbasta tunnettu, kansanmuusikkonakin toimiva Benny Andersson, Tomas Ledin sekä joukko muita nimekkäitä muusikoita kirjoitti, etteivät he halua, että poliittiset puolueet käyttävät kansanmusiikkia keppihevosenaan.

Muusikot vaativat lakimuutoista, joka estäisi musiikin käytön sellaisiin poliittisiin tarkoituksiin, joiden takana musiikin tekijät eivät itse ole. Muusikot kritisoivat esimerkiksi sitä, että ääriliikkeiden radioasemat voivat nyt vapaasti soittaa heidän musiikkiaan.

Haluamme nähdä kulttuuripolitiikkaa, joka ottaa vastuun siitä, että rikas kulttuuriperintömme saa sen tilan ja huomion, jonka se ansaitsee sen sijaan, että jätämme passiivisina kentän ruotsidemokraateille ja muille”, Andersson ja kumppanit kirjoittavat.

Dalarnas Tidning -lehdessä taas kuusi ansioitunutta pelimannia sekä kulttuuri-instituutioiden johtajaa, muun muassa Kungliga Musikaliska Akademien johtajat Ale Möller, Ellika Frisell ja Lena Willemark kirjoittavat, että Ruotsidemokraatit ovat aivan turhaan huolissaan ruotsalaisen kansankulttuurin kohtalosta. Sitä ei uhkaa monikulttuurisuus eikä maahanmuutto, vaan päinvastoin: ruotsalainen paikalliskulttuuri on kehittynyt, kun se on saanut vaikutteita ulkoa.

”Kansanmusiikki voi valtavan hyvin. Se elää erilaisten musiikillisten ilmaisumuotojen runsaudessa ja sitä virkistävät kaikki ne jännittävät uudet vaikutteet, joita maahamme tulee”, kuusikko kirjoitti.

KYSEESSÄ EI ole ensimmäinen kerta, kun Ruotsin kansanperinteen kenttä kokoaa rivejään politiikan vuoksi. Maassa perustettiin Folkmusiker mot främlingsfientlighet -niminen (Kansanmuusikot muukalaisvihaa vastaan) verkosto vuonna 2010, kun ruotsidemokraatit saavuttivat ”jytkynsä”.

Vaalien jälkeen puolue julkisti manifestin, jossa se ilmoitti siirtävänsä maahanmuuttajien kulttuuriin käytettävät varat ruotsalaiseen perinnekulttuuriin, esimerkiksi kotiseutujärjestöille ja kansanmusiikkiin. Puolueen puheenjohtaja Jimmie Åkessonesiintyi usein julkisuudessa kansallispuvussa.

Folkmusiker mot främlingsfientlighet -liike on jatkanut toimintaansa aktiivisesti myöhemminkin. Vuonna 2015 se palkittiin Ruotsin Folk- och världsmusikgalan -tapahtumassa kunniapalkinnolla.

https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000005813148.html
 
Kiersimme demariehdokkaan kanssa Ruotsin maahanmuuttaja-alueen asukkaiden ovilla – "Meidän pitää kertoa, että ihmiset saavat äänestää"
Ruotsi on pitkään ollut yhtä kuin sosiaalidemokratia. Nyt yksi Länsi-Euroopan suurimmista puolueista on kulkemassa kohti vaalitappiota.
UUTISET02.09. 20.10
MAURI RATILAINEN

Ysuf Bozvel ei katso pahalla ovilla kiertäviä poliitikkoja. Hän kertoo äänestäneensä sosiaalidemokraatteja 42 vuoden ajan. Vaimo kuulemma seuraa miehensä esimerkkiä.

Sakari MuurinenTukholma
Kun ruotsalaisen kodin ovikello soi, asialla ei välttämättä ole kiertävä pölynimurikauppias tai Jehovan todistaja. Näin vaalien alla ovensuusta saattaakin kurkata sosiaalidemokraatti.

Puoluetoimisto on päättänyt, että oviin kolkuttelu on prioriteetti numero yksi, kertoo valtiopäivä- ja kuntavaaliehdokas Mika Metso.

Olemme vajaan 80 000 asukkaan Järfallan kunnassa Tukholman pohjoispuolella, missä Metso on juuri aloittamassa kierrostaan.

Metso kertoo, että alueen asukkaista vajaat 70 prosenttia äänestää sosiaalidemokraatteja, mutta äänestysaktiivisuus on vain 30 prosenttia. Suurin osa asukkaista on maahanmuuttajia.

–Suurin ongelma on, että meidän pitää kertoa, että ihmiset saavat äänestää. Ruotsissa on äänioikeutettu kunta- ja maakuntavaaleissa, jos on asunut täällä kolme vuotta.

Vaaliohjelma kolmella kielellä
Metsolla on käsissään vaaliohjelmia niin ruotsiksi, somaliaksi kuin arabiaksi.

Hän sanoo, että tavoite on kertoa ihmisille, missä nämä voivat äänestää ja vastata mahdollisiin kysymyksiin. Lisäksi hän kutsuu asukkaat kerrostalojen pihamaalle, missä grillataan vaalihodareita.

Kierros alkaa verkkaisesti. Harva avaa oveaan.

Metso arvelee, että ihmiset eivät viikonloppuna ole kotona. Osa saattaa pelätä maahanmuuttoviranomaisia.

Ensimmäisen oven avannut kertoo, ettei aio äänestää ja vetäytyy nopeasti takaisin sisätiloihin.

Puolueuskollinen 42 vuotta
Seuraavaksi tärppää. Yusuf Bozvel on silminnähden ilahtunut vierailusta. Hän huitoo vaimonsakin paikalle.
–Olen äänestänyt sosiaalidemokraatteja 42 vuotta. Ei ole muuta vaihtoehtoa, hän sanoo.

Ollaan selvästikin otollisella maaperällä. Metso kertoo, että ennen vaaleja kierretään nimenomaan sosiaalidemokraattisilla alueilla.

Käännytystyötä ei kannata näin lähellä vaaleja enää tehdä. Tärkeämpää on patistella ihmisiä uurnille.

Kukaan ovensa avanneista ei varsinaisesti ole ärsyyntynyt tilanteesta. Suurin osa vielä lupaa Metsolle äänestää hänen edustamaansa puoluetta.

–Ei ole muuta vaihtoehtoa.

Moderaateistakin on tullut rasisteja. Lähi-idässä pommitetaan syyttömiä ihmisiä.

Mitä muuta ihmiset voivat tehdä kuin lähteä, kyllä heitä täytyy auttaa, sanoo Ahmed Maslouhi.

Suomalaisia sukunimiä
Monessa postiluukussa on suomalainen nimi.
Metso itse on syntynyt Suomessa, mutta muutti länsinaapuriin 6-vuotiaana. Nyt hän on puheenjohtanut paikallista kulttuurilautakuntaa viimeiset neljä vuotta.

–Suomalaiset muuttivat tänne, vaurastuivat ja ostivat omakotitalot muualta.

Jugoslavialaiset tekivät saman 1990-luvulla, Metso kertaa.
Suomessa ovilla kiertävät poliitikot olisivat enemmän tai vähemmän outo juttu. Viime eduskuntavaalien alla juuri demarit kokeilevat kolkuttelua esimerkiksi Vantaalla, mutta tori ja suodatinkahvi pitävät edelleen pintansa.

Mallia Obaman kampanjasta
Metso kertoo, että Ruotsin demarit ovat ottaneet mallia Barack Obaman vuoden 2008 kampanjasta. Moni puolueaktiivi on käynyt Atlantin länsipuolella kouluttautumassa.

Amerikan temppuja pitää tosiaan yrittää. Puolueen kannatus on historiallisen alhaisissa lukemissa.

Entinen puheenjohtaja Göran Persson sai lähtöpassit vuonna 2007, koska 30 prosentin kannatus ei miellyttänyt jäsenistöä. Tämänhetkisten mielipidemittausten perusteella puolue saisi olla tyytyväinen 25 prosentin lukemiin.

Metso selittää asiaa sillä, että nuoret äänestäjät ovat kovin epävarmaa sorttia, eikä ay-liike enää kykene liikuttamaan massoja.
–Ei me voida enää ajatella, että kannatus olisi 50 prosenttia. 25 on uusi normaali ja se on okei, Metso myöntää.

Suomen malli ei innosta
Ruotsissa puolueiden kannatuskäyrät noudattelevat samanlaista trendiä kuin muuallakin Euroopassa.

Sosiaalidemokratia on vaikeuksissa ja maahanmuuttokriittiset populistit keräävät lisää suosiota.

Metson mukaan porvareiden ja sosiaalidemokraattien on vaalien jälkeen opittava tekemään yhteistyötä.
–Mä luulen, että blokkipolitiikka on jo kuollut. Muuten ruotsidemokraatit pitävät valtaa.

Hän ei innostu Suomen mallista, jossa populistit otetaan mukaan hallitukseen.
–Moni täällä on sitä mieltä, että helpoin tapa päästä ruotsidemokraateista eroon on pakottaa heidät hallitusvastuuseen. Hinta yhteiskunnalle saattaisi kuitenkin olla liian kova.

Kierroksen lopputulos on Metson mukaan menestys: kolme rappukäytävää, kahdeksan keskustelua, kuusi ääntä luvattu demareille ja yksi kiinnostunut liittymään puolueeseen. Tiedot lähetetään puoluetoimistoon, jossa analytiikkaa dataa käytetään kampanjan suunnittelussa.

https://www.aamulehti.fi/uutiset/ki...kertoa-etta-ihmiset-saavat-aanestaa-201177066
 
Voi luoja, kuinka voinkaan taas kerran inhota noita demareita. Vasureita, jotka naamioituvat oikealle. Saunan takana olisi tilaa.
 
Metso kertoo, että alueen asukkaista vajaat 70 prosenttia äänestää sosiaalidemokraatteja, mutta äänestysaktiivisuus on vain 30 prosenttia. Suurin osa asukkaista on maahanmuuttajia.

–Suurin ongelma on, että meidän pitää kertoa, että ihmiset saavat äänestää. Ruotsissa on äänioikeutettu kunta- ja maakuntavaaleissa, jos on asunut täällä kolme vuotta.

Metsolla on käsissään vaaliohjelmia niin ruotsiksi, somaliaksi kuin arabiaksi.
Tämä on muuten hyvä pitää mielessä kun katselee puolueiden nykyisiä tai tulevia kannatuslukuja. Viimeistään kun maahanmuuttaja on saanut kansalaisuuden, tämä voi äänestää tai vaikka asettua ehdolle. Osassa vaaleista voi jo aiemmin. Seuraava sukupolvi saa varmasti. Vaikka virallisen mantran mukaan kaikki ovat ihan yhtä lailla ruotsalaisia, äänestyskäyttäytyminen ei ole uusilla ruotsalaisilla samanlaista kuin sukunimi Svenssonilla.

Kun sadat tuhannet ovat päässeet äänioikeuden piiriin, sen peruuttaminen olisi jo lakiteknisesti vaikeaa ja käytännössä mahdotonta. Sen sijaan muut lait säädetään vastedes demokraattisesti uudella jakaumalla. Muutos on peruuttamaton.

25 on uusi normaali ja se on okei, Metso myöntää.
...ja Svenssonien joukossa vielä vähemmän.
 
Hyvästi blokkipolitiikka – Löfven valmis yhteistyöhön myös porvaripuolueiden kanssa
4.9.2018 11:20 Päivitetty: 4.9.2018 11:20

TT / LEHTIKUVA / STINA STJERNKVIST
40225131.jpg


Demokraatti.fi/STT

Ruotsin sosiaalidemokraattien puheenjohtaja, pääministeri Stefan Löfven sanoo olevansa valmis hallitusyhteistyöhön porvaripuolueiden kanssa.

Löfven kirjoittaa asiasta Dagens Nyheter -lehdessä.

Ensi sunnuntain vaaleissa sekä Löfvenin punavihreä blokki että neljän puolueen porvariallianssi ovat jäämässä vaille enemmistöä valtiopäivillä.

Löfvenin mukaan vaihtoehto blokkirajan ylittävälle yhteistyölle on vallan antaminen ”rasistisille” ruotsidemokraateille, mihin hän ei aio suostua.

https://demokraatti.fi/hyvasti-blok...s-yhteistyohon-myos-porvaripuolueiden-kanssa/
 
Uusi käänne: Ruotsissa 335 000 epävarmaa äänestäjää - sosiaalidemokraatit yllättäen nousussa
Tänään klo 11:18
Epävarmat äänestäjät ratkaisevat Ruotsin vaalit.
0b3b4d29870d91c0c76981de38b111295a5b16ed9dcad8b6c5700303ec5337c8.jpg

0b3b4d29870d91c0c76981de38b111295a5b16ed9dcad8b6c5700303ec5337c8.jpg

Istuva pääministeri, sosiaalidemokraattien Stefan Löfven saapumassa vaaliväittelyyn Tukholman Kulturhusetiin. EPA / AOP

Ruotsissa järjestetään sunnuntaina valtiopäivävaalit, joista on tulossa jännittävät.Maahanmuuttokriittisille ruotsidemokraateille on povattu selkeää vaalivoittoa ja hallituksessa istuvalle pääpuolue sosiaalidemokraateille historiallisen suurta ääntenmenetystä.

Aftonbladet-lehti kirjoittaa tuoreesta mielipidekyselystä, jonka mukaan Ruotsissa on noin 335 000 epävarmaa äänestäjää. He tulevat ratkaisemaan vaalit.

Sosiaalidemokraatit ovat nyt ensi kertaa kirineet ennusteissa.

Toiseksi suurimman puolueen tittelistä kisaavat maltilliset ja ruotsidemokraatit. Ne ovat molemmat nyt yllättäen menettäneet kannatustaan.

Sosiaalidemokraatit saisivat nyt ennusteiden mukaan 24,6 prosenttia äänistä - nousua on 1,5 prosenttiyksikköä. Vertailun vuoksi viime vaaleissa vuonna 2014 puolue kokosi 31 prosentin äänisaaliin.

Maahanmuuttovastaiset ruotsidemokraatit käärisivät tuoreen ennusteen mukaan 17,3 prosenttia äänistä. Tuki puolueelle on laskenut selvästi kesäkuulta, jolloin puoluetta uskoi äänestävänsä 20,5 prosenttia äänioikeutetuista. Neljä vuotta sitten ruotsidemokraatit saivat 12,9 prosenttia äänistä.

Maltilliset ovat niin ikään menettäneet kannatustaan ennusteen mukaan. Nyt he saisivat 19,2 prosenttia äänistä aiemman 20,9 prosentin ennusteen sijaan.Vuonna 2014 puolue kääri kokoon 23,3 prosentin äänisaaliin.

NINA DALE

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/201809042201179650_ul.shtml
 
Uusi käänne: Ruotsissa 335 000 epävarmaa äänestäjää - sosiaalidemokraatit yllättäen nousussa
Tänään klo 11:18
Epävarmat äänestäjät ratkaisevat Ruotsin vaalit.
0b3b4d29870d91c0c76981de38b111295a5b16ed9dcad8b6c5700303ec5337c8.jpg

0b3b4d29870d91c0c76981de38b111295a5b16ed9dcad8b6c5700303ec5337c8.jpg

Istuva pääministeri, sosiaalidemokraattien Stefan Löfven saapumassa vaaliväittelyyn Tukholman Kulturhusetiin. EPA / AOP

Ruotsissa järjestetään sunnuntaina valtiopäivävaalit, joista on tulossa jännittävät.Maahanmuuttokriittisille ruotsidemokraateille on povattu selkeää vaalivoittoa ja hallituksessa istuvalle pääpuolue sosiaalidemokraateille historiallisen suurta ääntenmenetystä.

Aftonbladet-lehti kirjoittaa tuoreesta mielipidekyselystä, jonka mukaan Ruotsissa on noin 335 000 epävarmaa äänestäjää. He tulevat ratkaisemaan vaalit.

Sosiaalidemokraatit ovat nyt ensi kertaa kirineet ennusteissa.

Toiseksi suurimman puolueen tittelistä kisaavat maltilliset ja ruotsidemokraatit. Ne ovat molemmat nyt yllättäen menettäneet kannatustaan.

Sosiaalidemokraatit saisivat nyt ennusteiden mukaan 24,6 prosenttia äänistä - nousua on 1,5 prosenttiyksikköä. Vertailun vuoksi viime vaaleissa vuonna 2014 puolue kokosi 31 prosentin äänisaaliin.

Maahanmuuttovastaiset ruotsidemokraatit käärisivät tuoreen ennusteen mukaan 17,3 prosenttia äänistä. Tuki puolueelle on laskenut selvästi kesäkuulta, jolloin puoluetta uskoi äänestävänsä 20,5 prosenttia äänioikeutetuista. Neljä vuotta sitten ruotsidemokraatit saivat 12,9 prosenttia äänistä.

Maltilliset ovat niin ikään menettäneet kannatustaan ennusteen mukaan. Nyt he saisivat 19,2 prosenttia äänistä aiemman 20,9 prosentin ennusteen sijaan.Vuonna 2014 puolue kääri kokoon 23,3 prosentin äänisaaliin.

NINA DALE

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/201809042201179650_ul.shtml
Aftonbladet on sosiaalidemokraattien äänenkannattaja ja 24,6 % on demareiden huonoin tulos kutakuinkin puolueen perustamisajoista lähtien. +1,5 % mahtunee myös virhemarginaaliin jos on se tavanomainen otos mielipidekyselyistä.

Aftonbladet yrittää saada aikaan bandwagon efektiä.
 
+1,5 % mahtunee myös virhemarginaaliin jos on se tavanomainen otos mielipidekyselyistä.
Ruotsissa kannatuksia mittaa säännöllisesti noin yhdeksän eri toimistoa. Niillä tuntuu olevan keskenään merkittävästi erilaiset otanta- ja tulkintatavat. Esimerkiksi näille punaisille demareille on saatu parin viikon sisään lukemia 22 prosentista 26 prosenttiin. Keltaisilla demareilla hajonta on vielä suurempaa, suunnilleen välillä 17 - 25%. Aftonbladet raportoi vain itse teettämänsä yksittäisen Inizio-tuloksen, mikä on edellinen huomioonottaen aika summittainen roiskaisu. Useamman toimiston keskiarvoista saa vähän paremman kuvan trendien kehittymisestä. Silloinkin olisi hyvä varmistaa, että käyttää vertailussa samoja toimistojoukkoja. Mm. heinäkuussa moni mittaaja oli kesälomalla, mikä aiheutti näennäisiä mutkia "kaikkien" toimistojen yli laskettuihin keskiarvoihin, jos juuri tietylle puolueelle suopea tai tylympi toimisto puuttui joukosta.

Wikipediasta löytyy seurantataulukoita:
ruotsiksi
englanniksi

Jälkimmäisessä data on ehkä helpommin hahmotettavassa muodossa.

Se on tietenkin vielä ihan oma lukunsa, pistääkö kansa lipukkeeseen saman ruksin kuin mitä kyselyissä väittää. Lisäjännitystä tuo kolmen "c-ryhmän" puolueen (MP, L, KD) pyörintä niukasti äänikynnyksen yläpuolella. Niistä minkä tahansa putoaminen sotkisi blokkien voimasuhteita merkittävästi.
 
Meikäläinen laulaa Du Gamla, Du Frian jos SD saa JYTKYN! Ostan myös pullon kuohuvaa.
Isoäitini on syntynyt Tukholmassa 1907 ja rakastan myös Tukholmaa.
Melkein tulee kyynel silmään, kun kuuntelee tuota kaunista enkelin äänistä laulajaa.
 
Viimeksi muokattu:
Ruotsissa kannatuksia mittaa säännöllisesti noin yhdeksän eri toimistoa. Niillä tuntuu olevan keskenään merkittävästi erilaiset otanta- ja tulkintatavat. Esimerkiksi näille punaisille demareille on saatu parin viikon sisään lukemia 22 prosentista 26 prosenttiin. Keltaisilla demareilla hajonta on vielä suurempaa, suunnilleen välillä 17 - 25%. Aftonbladet raportoi vain itse teettämänsä yksittäisen Inizio-tuloksen, mikä on edellinen huomioonottaen aika summittainen roiskaisu. Useamman toimiston keskiarvoista saa vähän paremman kuvan trendien kehittymisestä. Silloinkin olisi hyvä varmistaa, että käyttää vertailussa samoja toimistojoukkoja. Mm. heinäkuussa moni mittaaja oli kesälomalla, mikä aiheutti näennäisiä mutkia "kaikkien" toimistojen yli laskettuihin keskiarvoihin, jos juuri tietylle puolueelle suopea tai tylympi toimisto puuttui joukosta.

Wikipediasta löytyy seurantataulukoita:
ruotsiksi
englanniksi

Jälkimmäisessä data on ehkä helpommin hahmotettavassa muodossa.

Se on tietenkin vielä ihan oma lukunsa, pistääkö kansa lipukkeeseen saman ruksin kuin mitä kyselyissä väittää. Lisäjännitystä tuo kolmen "c-ryhmän" puolueen (MP, L, KD) pyörintä niukasti äänikynnyksen yläpuolella. Niistä minkä tahansa putoaminen sotkisi blokkien voimasuhteita merkittävästi.
Aiemmissa vaaleissa S ja MP ovat ennen vaaleja ollet ehkä pari prosenttia korkeammalla mielipidetutkimuksissa kuin vaalitulos ja SD:n kannatus pari prosenttia alempana. Se ei tietkään ole tae että näin käy näissä vaaleissa ja mahdollisesti mielipidetutkijat ovat kehittäneet metodejaan.
 
https://www.iltalehti.fi/politiikka/201809052201182010_pi.shtml
Hägglund iski faktat tiskiin Ruotsin puolustuksen romahtamisesta - ”Sodanajan vahvuus vähentynyt 5 prosenttiin”
Eilen klo 12:52
Puolustusvoimien entinen komentaja, kenraali Gustav Hägglund esitti inhorealistisen arvion Ruotsin puolustusvoimien nykytilasta Kenraalin iltahuuto -uutuuskirjansa tiedotustilaisuudessa Helsingissä keskiviikkona.


Kenraali Gustav Hägglund uutuuskirjansa tiedotustilaisuudessa Otavassa 5.9.2018. MIKA KOSKINEN
Hägglund tarttui aihepiiriin, kun kansanedustaja Eero Heinäluoma (sd) kysyi, miten Hägglund näkee Ruotsi-yhteyden ja Ruotsin kanssa tehtävän puolustusyhteistyön tällä hetkellä ja mikä on sen näköala?
Hägglund aloitti pitävänsä erittäin ilahduttavana, että yhteistyötä on.
- Mistä me nyt läheisemmän kumppanin voisimme saada kuin Ruotsista? hän sanoi.
Tämän jälkeen Hägglund alkoi luetella Ruotsin heikkouksia. Ensimmäiseksi hän mainitsi Ruotsin kohtalokkaan päätöksen lakkauttaa asevelvollisuus 2009.
- Sen mukana Ruotsin sotilaallinen kapasiteetti on romahtanut.
Hägglund kertoi olevansa jäsenenä Ruotsin kuninkaallisessa sota-akatemiassa (Kungliga Krigsvetenskapsakademien)
- Siellä on esitetty arvio, jonka mukaan Ruotsi voi saada jotain kokonaismaanpuolustusta aikaan vuoteen 2030 mennessä.
Hägglundin mukaan kriisissä on myös Ruotsin taloudellinen ja henkinen maanpuolustus.
- Ja ilman asevelvollisuutta he eivät saa ihmisiä sinne palkka-armeijaan. Tavoite on 48 000, nyt taitaa olla 36 000.
Hägglundin mukaan Ruotsi-yhteistyö olisi ollut paljon mielekkäämpää 2000-luvun alussa, jolloin Ruotsin puolustusvoimat oli täysin toista maata kuin nyt.
- Meillä (Suomessa) puolustusvoimien sodan ajan vahvuus on nyt suunnilleen puolet kylmän sodan ajoista. Ruotsissa se on vähentänyt 5 prosenttiin. Sen varaan ei voi laskea.
Suomi Ruotsin puskurina
Vaikka Ruotsin armeija on pieni, Hägglund kertoi jo uutuuskirjassaan kannattavansa puolustusliittoa Ruotsin kanssa

- Se ei lisäisi meidän riskejä, mutta lisäisi resursseja varsinkin ilma- ja merivoimien osalta.
Ruotsin osalta tilanne on päinvastainen eikä puolustusliitto Suomen kanssa saa länsinaapurissa kannatusta.
- Riskit lisääntyisivät mutta resurssit eivät siinä mielessä, että Suomihan muutenkin puolustaa Ruotsia ihan oma-aloitteisesti. Eivät he mitään sen kummempaan tee niin kauan kuin me pidämme tätä puolustusta yllä.
- Maahan on säästynyt sodista 200 vuotta päästyään eroon Suomesta, joka ilman liittoakin toimii luotettavana puskurina, hän sanoo kirjassaan.
Ruotsi-yhteistyön taustaa
Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyö on tiivistynyt vuodesta 2007 ja erityisesti tällä vaalikaudella tavalla, jota ei ole koskaan aikaisemmin nähty, kuten Heinäluoma tilaisuudessa totesi.
Suomen kahdenvälisessä puolustusyhteistyössä Ruotsilla on erityisasema.Yhteistyö tähtää Itämeren alueen turvallisuuden sekä Suomen ja Ruotsin puolustuksen vahvistamiseen.
- Suomi ja Ruotsi syventävät puolustusyhteistyötä, jota kehitetään kattamaan operatiivinen suunnittelu kaikissa tilanteissa. Esimerkkejä näistä voisivat olla alueellisen koskemattomuuden turvaaminen tai YK:n peruskirjan 51 artiklan mukaisen kollektiivisen itsepuolustusoikeuden harjoittaminen. Yhteisellä toiminnalla korotetaan välikohtausten ja hyökkäysten kynnystä.
- Kahdenvälisen puolustusyhteistyön syventämiselle ei aseteta ennakkoon rajoitteita, puolustusministeriön kotisivuilla todetaan.
Käytännön tasolla yhteistyö on aktiivista. Lyhyellä aikavälillä Ruotsin kanssa tehtävän puolustusyhteistyön tiivistäminen on mahdollista erityisesti koulutus-ja harjoitustoiminnassa sekä tilannekuvayhteistyössä
Esimerkiksi marraskuussa 2016 ruotsalaisia joukkoja osallistui Rovajärvellä suuren maavoimien vaikuttamisharjoitukseen. Suomalaisia hävittäjiä on taasen osallistunut esimerkiksi syyskuussa 2016 Gotlannissa Ruotsin ilmavoimien harjoitukseen.
Suomi ja Ruotsi allekirjoittivat heinäkuussa Turussa puolustusyhteistyötä koskevan yhteisymmärryspöytäkirjan. Se muodostaa kehyksen Suomen ja Ruotsin väliselle puolustusyhteistyölle. Asiakirjassa kuvataan puolustusyhteistyön tavoitteet sekä luetellaan yhteistyöalueet.
Yhteisymmärryspöytäkirja kattaa Suomen ja Ruotsin rauhan-, kriisi- ja sodanajan puolustusyhteistyön.
Korjattu kirjoitusvirhe otsikosta kello 13.10.
MIKA KOSKINEN[email protected]
 
Vaikka tuolla edellä hieman toppuuttelin ottamaan ikääntyvää Hägglundia niin kirjaimellisesti niin viittasin enemmänkin näihin ”turpiin tulee” ja ”sopii yrittää” tyyliseen retoriikkaan. Mutta vaikka Hägglund pitää Natoon liittymisoptiota melko mutkattomana episodina niin jossain hänellä kuitenkin on ensikäden tietoa. Ja se on siinä miten esimerkiksi venäläiset upseerit suhtautuvat meidän Nato-optiion tai miten kumppanimaiden sotilasjohto näkee solidaarisuuden Suomea kohtaan tai miten kokevat Suomen puolustuskyvyn. Pohjolan Sparta - vaikka meiltä katsoen näyttääkin hieman brandin rakennukselta niin kuitenkin muiden maiden ammattiarmeijoihin verraten ja sieltä katsottuna sille löytyykin katetta.

Hägglundin näkökantoja ei poliitikot hämärrä mikä kuitenkin on realistinen tilanne päätöksen teossa juuri nyt. Toisaalta tosipaikan tullen sotilaiden näkökanta painaa jo poliitikkojenkin mielessä - varsinkin asevelvollisessa Suomessa.
 

Liitteet

  • AB4748C9-8E40-4073-A209-6AFF70DB329A.jpeg
    AB4748C9-8E40-4073-A209-6AFF70DB329A.jpeg
    958.4 KB · Luettu: 17
Kohuraportti: Ruotsin rajan valvonta epäonnistunut totaalisesti
KASPERI SUMMANEN | 17.09.2018 | 10:22- päivitetty 17.09.2018 | 10:24
Ruotsalaislehden lähteet väittävät, että raportti pidettiin pimennossa vaaleihin asti.
Schengen-tarkastajat vierailivat Ruotsissa viime vuonna selvittämässä rajavalvonnan tilaa. Asiasta uutisoivan Kvällspostenin mukaan tarkastajien raportissa annetaan pyyhkeitä Ruotsille.
Evaluation of Sweden in the field of management of the external border -raportissa tullaan lehden mukaan siihen tulokseen, että Ruotsin rajavalvonta ”on epäonnistunut totaalisesti”. Jutussa rajan valvontaa luonnehditaan erääksi Euroopan huonoimmista.
Tarkastajien mukaan Ruotsin rajalla kärsitään vajaasta miehityksestä ja henkilöstön alikoulutuksesta. Rajavalvojilla ei esimerkiksi katsota olevan riittävää osaamista väärennettyjen passien tunnistamiseen.
Tilannetta kuvataan pahimmaksi Tukholman Arlandan lentokentällä. Ruotsin suurimmalla lentokentällä ei raportin mukaan muun muassa tunneta palaavien jihadistien tunnistamiseen kehitettyjä ”riski-indikaattoreita”.
Kvällspostenin haastattelemat rajavalvojat vahvistavat raportin löydökset.
– Riskinä on, että palaavia jihadisteja päästetään maahan ja että kiinni otetaan ihmisiä, joilla on oikeus tulla maahan, nimettömänä pysyttelevä kokenut rajavartija summaa.
Skånelaiset rajavartijat taas sanovat alueen tilanteen olevan niin kehno, että EU:n Frontex-rajavalvontaviraston tulisi lähettää apua Ruotsille samalla tavalla kuin Kreikkaan.
Tilannetta kuvataan yhtäältä niin huonoksi, ”ettei yhteiskuntaa kyetä suojelemaan”. Toisaalta ongelmana on myös maahantulijoiden oikeusturvan vaarantuminen.
– On otettu kiinni ihmisiä, joilla oli oikeus tulla mahaan. Pysäytetty rajalla ja lähetetty takaisin, eräs rajavartija sanoo.
Hänen mukaansa tulijoita on otettu kiinni täysin väärin perustein.
Ruotsalaislehti väittää useisiin lähteisiin viitaten, että raportin tietojen julkitulo ennen Ruotsin vaaleja pyrittiin estämään, koska raporttia pidettiin poliittisesti tulenarkana.
Eräs rajavartija kertoo olleensa läsnä kokouksessa, jossa Tukholman rajapoliisin päällikkö Liselotte Ström totesi, että raportti ei saa tulla julki ennen vaaleja.
Ström kiistää väitteen jyrkästi.
– En ehdottomasti ole sanonut, että se olisi poliittisesti arka ja että se tulisi pitää pimennossa vaaleihin asti, hän toteaa Kvällspostenille.
Strömin mukaan käytäntönä on, että raportti on salainen siihen asti, että sen lopullinen versio valmistuu.
Kvällspostenin mukaan Ruotsin poliisijohdon sisäiset sähköpostikeskustelut osoittavat kuitenkin, että raportin luonnos oli valmis jo tammikuussa ja sen lopullisen version odotettiin saapuvan oikeusministeriöön helmikuussa.
Ruotsin oikeusministeri Morgan Johansson ei suostunut kommentoimaan raporttia ennen kuin ”komissio on hyväksynyt sen”.
 
Tämä on taas sitten vaimennettu sosialistien toimesta Ruotsissa vaalien ajaksi, jottei maailmaa syleilevä korruptoitunut multikulturaalinen vasemmisto liikaa kärsisi vaalitappiota, ja saisivat vielä tuoda maahan vaikka miljoona arabia ja somalia tutkimatta heidän taustojaan heidän tuleviksi äänestäjiksi pelastamaan heidän tuomitut puolueensa joutumasta vähemmistöön.
 
Tämä on taas sitten vaimennettu sosialistien toimesta Ruotsissa vaalien ajaksi, jottei maailmaa syleilevä korruptoitunut multikulturaalinen vasemmisto liikaa kärsisi vaalitappiota, ja saisivat vielä tuoda maahan vaikka miljoona arabia ja somalia tutkimatta heidän taustojaan heidän tuleviksi äänestäjiksi pelastamaan heidän tuomitut puolueensa joutumasta vähemmistöön.
Luonnollisesti valtaapitävät suojelivat asemiaan. Mutta näin julkistettuna asian teho lienee vielä merkittävämpi ja syö liikkumavaraa sosiaalidemareilta hallitusneuvotteluissa.

Voisin melkein kuvitella, että asia oli vuotanut alianssin tietoon. Eivät ottaneet asiaa esille aiemmin, ettei se sataisi puhtaasti SD laariin vaan vasta nyt jolloin saavat täyden hyödyn itselleen hallitusneuvotteluissa ja alianssin pitävyydessä.
 
Kolmihenkinen Zengin perhe, aikuinen poika ja hänen iäkkäät vanhempansa, oli saapunut hostelliin päivää ennen varauksensa alkamista.
He eivät suostuneet poistumaan täynnä olleen hostellin aulasta
Millä ilveellä kiinalaiset saaavat tuosta päähänsä syyttää ruotsalaisia. Perhe tuli liian aikaisin eikä hostellissa ole heille vapaat kuin vasta seuraava päivä. Omaa syytä.
 
Ruotsin puoluejohtajien vaaleissa saamat henkilökohtaiset äänisaaliit
(Pt-öyhön sivulta, en ole tarkistuslaskenut). Ilmeisesti jokin ehdokas/puolue asettelu erikoisuus?

Jimmie Åkesson, (SD) 335.692

Ulf Kristersson, (Mod) 82.195

Ebba Busch Thor, (Krist) 72.451

Annie Lööf, (Kesk) 52.136

Jonas Sjöstedt, (Vas) 36.547

Jan Björklund, (Lib) 13.946

Stefan Löfven, (Sos) 10.254

Isabella Lövin, (Vihr) 6.392

Gustav Fridolin, (vihr) 4.637
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top