Ruotsissa kohistaan aidatuista asuinalueista, joita rakennetaan yhä enemmän - "Turvallisuutta, mutta ketä vastaan", kysyy kolumnisti
Turvallisuus oli isossa roolissa myös Ruotsin kolmen viikon takaisissa valtiopäivävaaleissa. Sosiaalidemokraatit jakoivat esitteitä suoraan koteihin.
MAAILMA Lännen Media 29.9.2018 23:18 0
Virpi Niemistö
Muureilla ympäröidyt asuinalueet ovat nousseet Ruotsissa kuumaksi puheenaiheeksi.
Iltapäivälehti Expressen uutisoi perjantaina, että Onsalan taajamaan Kungsbackan kuntaan Länsi-Ruotsiin rakennetun Poppel Park-asuinalueen kaikki talot on myyty.
Alueesta uutisoitiin ensimmäisen kerran vuonna 2015.
Poppel park-alueelle pääsee sisälle kauko-ohjattavasta portista. Aluetta ympäröi noin metrin korkuinen aita. Muurin sisältä löytyy muun muassa alueen yhteinen uima-allas.
Sitä on markkinoitu alusta alkaen vartioituna ja aidattuna asuinympäristönä.
Talojen hinnat ovat kivunneet euroissa yli 200 000 eurosta lähes 450 000 euroon, vaikka ne eivät ole neliöltään mitään jättilukaaleja, suurimmat vähän yli 100 neliötä.
Poppelipuiden mukaan nimetty Poppel Park on saanut ja saa Ruotsissa seuraa muista aidatuista kotikokonaisuuksista.
Gnosjöhin Smoolantiin ollaan rakentamassa aluetta, jota ympäröi kolmen kilometrin pituinen muuri ja vartioitu portti päästää alueella sisään vain ne, joilla sinne on asiaa.
Rannalla sijaitsevan Strandudd-nimisen alueen markkinoinnissa painotetaan turvallisuutta, jota saadaan rajaamalla alueelle pääsyä.
PUHUTAAN YHÄ AVOIMEMMIN
Asumista Tryggare Sverige-järjestössä tutkiva Magnus Lindgren on huomannut, että "porttiyhteiskunta" nauttii yhä laajenevaa suosiota Ruotsissa.
– Monet rakennusfirmat ovat kertoneet tällaisten suljettujen asuinalueiden lisääntyneestä kysynnästä viime seitsemän kahdeksan vuoden aikana. Tätä käytetään myös entistä avoimemmin markkinoinnissa.
Kuninkaallisen teknisen korkeakoulun yhteiskuntasuunnittelun professorin Göran Carsin mukaan Ruotsi on nyt vedenjakajalla.
– Toivottavasti otamme tämän keskustelun tosissamme.
Hän muistuttaa, että maailmasta löytyy esimerkkejä maista, joissa myös palvelut ovat karanneet muurien taakse vain harvoille ja valituille tarjottaviksi.
– Suljetut asuinalueet ovat merkki siitä, että yhteiskunta ei ole turvallinen. Niiden sijaan olisi pyrittävä luomaan turvallisempia ympäristöjä toisilla tavoin, sanoo arkkitehtuurin professori Ola Nylander.
Ruotsin tunnetuimpiin tämän päivän kolumnisteihin ja kirjailijoihin kuuluva Alec Schulman kyseli puolestaan kirjoituksessaan Expressenissä, ketä vastaan tätä turvallisuutta haetaan. Mikä on se elävä helvetti, joka uhkaa muurien ulkopuolella? Joululehtienmyyjätkö?, hän kärjisti.
Ruotsissa on puhuttu viime kuukausina paljon myös jengiväkivallasta ja asuinalueiden eriytymisestä. Autojen järjestelmällinen polttaminen muun muassa Göteborgissa säikäytti ruotsalaisia elokuussa.
https://www.ts.fi/uutiset/maailma/4...llisuutta+mutta+keta+vastaan+kysyy+kolumnisti