Uutisia Venäjältä

Ei valehtelemaan, mutta valitsemaan läntiseen propagandaan sopivan näkökulman ja painotuksen. Tuossa uutisessa ei kerrota juuri mitään Atomexpo-näyttelystä tai luentojen sisällöstä, vaan saamme lukea paikallisten turvallisuusmääräyksien ympärille kyhätyn uhritarinan. Useita päiviä kestäneeseen tapahtumaan on todennäköisesti mahtunut varsin perusteellinen tietopaketti Venäjän ydinvoimabisneksestä. Nyt tämä tilaisuuden varsinainen sisältö ohitetaan uutisessa muutamalla ympäripyöreällä kappaleella.
Olihan se kerrottu, pitkäveteistä itsekehua perivenäläiseen tapaan. Ja sitten ryssitään pieninkin goodwillin mahdollisuus sillä että pikkunilkit ovat äijää, maan tapaan.
 
Raportti: Nyky-Venäjästä ei ole kumppaniksi
Chatham House -ajatuspaja kehottaa varautumaan Venäjän kanssa pahimpaan
Ulkomaat 4.6.2015 2:00 Päivitetty: 4.6.2015 9:36

Annamari Sipilä

Helsingin Sanomat


Krimin valloitus ja Ukrainan sota avasivat viime vuonna länsimaiden silmiä Venäjän osalta. Arvostetun lontoolaisen Chatham House -ajatuspajan mielestä länsi ei ole silti vieläkään täysin tajunnut presidentti Vladimir Putinin Venäjän ajatusmaailmaa ja toimintatapoja.

"Nyky-Venäjä ei voi olla kumppani tai liittolainen, sillä erimielisyydet ovat suuremmat kuin yhteiset intressit", varoittaa ajatuspajan tänään torstaina julkistettava The Russian Challenge -raportti.

EU ja Yhdysvallat elivät vuosikausia harhaluulossa, että kommunismin kaatuminen tuo Venäjän pikkuhiljaa kohti demokratiaa ja muita läntisiä arvoja.

Näin ei ole käynyt. Venäjän vaurastuminen 2000-luvun alussa toimi astinlautana, jonka avulla Putin johdatti Venäjää kohti omia tavoitteitaan. Niihin ovat kuuluneet Putinin liittolaisten rikastuttaminen sekä Venäjän geopoliittisen vallan kasvattaminen.

"Viimeisen puolentoista vuoden aikaiset tapahtumat ovat osoittaneet kiistatta, että Venäjän kanssa toimiessa optimismi ei kelpaa strategiaksi", Chatham Housen Venäjän- ja Euraasian-ohjelman johtaja James Nixey arvioi raportin saatesanoissa. Nixey on yksi raportin kuudesta kirjoittajasta.

Chatham Housen mukaan Venäjä-ongelma ei katoa itsekseen. Siksi lännen – ennen kaikkea Euroopan unionin ja Yhdysvaltain – pitää kehittää toimiva strategia, jotta Venäjä-uhat voidaan minimoida. Strategian pitää perustua siihen, mitä Venäjä tekee, ei siihen, mitä Venäjä sanoo.

1. Muutos lähtee Venäjältä. Raportin mukaan lännellä ei ole keinoja muuttaa Putinin hallintoa. Muutos lähtee Venäjältä, kun aika on kypsä. Silloin Putin liittolaisineen voi lähteä ryminällä, ja tähän kaaokseen lännenkin pitää varautua.

Nyky-Venäjän ei voi luottaa noudattavan kansainvälisiä sääntöjä. Putinin klikkiä ei pidä kuitenkaan sekoittaa Venäjän kansaan, vaan venäläisillä pitää olla mahdollisuus lähestyä länttä.

2. Venäjä ei puhu totta. Putinin Venäjän asevarasto kattaa paljon enemmän kuin perinteiset aseet. Venäjän kehittynyt informaatiosodankäynti on päässyt yllättämään lännen.

Lännen media ja päättäjät ovat olleet valmistautumattomia siihen, kuinka laajamittaisesti Venäjän valtio tukee ja rahoittaa väärän tiedon levittämistä. Disinfromaatiota tulee joka tasolta. Länsimainen ihanne tasapainoisesta tiedonvälityksestä on johtanut siihen, että länsimediakin toistaa Putinin Venäjän viestiä – ja vahvistaa sitä entisestään.

3 .Yhtenäisyys ratkaisee. EU:n yhtenäisyys on tärkeää, sillä Venäjä hallitsee hajottamalla. Pakotteiden höllentäminen olisi väärä viesti tilanteessa, jossa mikään ei ole muuttunut.

Saksa on tiukentanut linjaansa Venäjää kohtaan, ja geopolitiikka painaa taloutta enemmän myös muun muassa Britanniassa. Baltian maat ja Puola ajavat tiukkaa linjaa jo turvallisuutensa takia.

Raportti mainitsee Venäjään ymmärtäväisemmin suhtautuvista maista muun muassa Ranskan, Kreikan, Unkarin ja Itävallan. Suomi mainitaan 59-sivuisessa raportissa yhdessä alaviitteessä, joka koskee Putinin vuoden 2013 talvisotalausuntoja.

4. Naapurit tarkkana. Putinin Venäjän viesti ammentaa neuvosto- ja tsaarin ajan historiasta, jossa Venäjä oli vahva maailmanvalta. Venäjän geopoliittiset tavoitteet uhkaavat näin naapureita eli 14 entistä neuvostotasavaltaa. Venäjä näkee itsensä isäntämaana, jolla on oikeus holhota pienempiä.

Venäjä on silti riippuvaisempi EU:sta kuin toisinpäin, ja Venäjän talous on rapakunnossa.

Annamari Sipilä HS
Lontoo
 
Tarkastellaan välillä Krimin matkailunäkymiä. Rantakausi on avattu.

11391256_10153460778529866_3644529675284160803_n.jpg
 
En nyt tiennyt että mihin lankaan tämän olisi postannut, joten menkööt tähän ympäripyöreimpään.

On niillä kyllä vaikuttavaa osaamista ja uusinta teknologiaa tuolla rajan takana. Tässä esimerkiksi Su-24 koneen ohjaamoon kahdella ruuvilla kiinnitetyssä puuhärdellissä kumilangalla kiinnitetty GPS:


Ollaanpa nyt kohtuullisia. Eivät sentään käytä mitään imukuppi tomtomia... :)
"Seuraavasta liittymästä käänny vasemmalle. Pysy vasemmalla ja jatka kohti helsinkiä..."
 
Öljy ja rupla:
http://www.livecharts.co.uk/MarketCharts/brent.php
http://www.forexpf.ru/chart/usdrub/

Mutta mitä ihmetta ne touhuvat??
http://uk.reuters.com/article/2015/06/07/russia-iran-oil-idUKL5N0YT03D20150607

Miten ne ajo tuoda iranilaisen öljyn Venäjälle? Sinkkiämpäreissäkö Kaspian meren kautta?
"Vaihdetaan vehnään ja teräkseen.." Vai c-300? :mad:
http://www.svoboda.org/content/article/26953330.html
http://ntdtv.ru/novosti-rossii/rossiya-postavit-iranu-raketnye-kompleksy-s-300
Hullu neadertaali botoksipää yrittää pysähtää öljyhintojen pysymistä edes nykytasolla? OPEC ei kuulemma aikoo vähentää öljyn tuotantoa, ja jos iranin öljy tulee markinoille niin venäjän "kisselin" hinta olisi ihan surullinen. Yrittävät siis estää..
Jzxt+
 
Viimeksi muokattu:
Käynnistyvät tänään, tästä olisi hyvä jatkaa tositoimilla Ukrainan suuntaan.

PS. Iltasanomatkin on herännyt!

http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-1433727403132.html
”Putinilaiset kuolemanjunat” - meneekö tässä Venäjän sotakalustoa kohti Ukrainaa?


Russia begins massive exercises to check emergency readiness
Russia
June 08, 9:19 UTC+3
The drills are aimed at practicing the actions on eliminating the consequences of emergency situations, organizing primary disaster relief for the population and checking warning system for threats
1095753.jpg

© TASS/Yegor Aleev



Russian rescuers to drill tsunami response at Barents Rescue exercise


MOSCOW, June 8. /TASS/. Russia’s Emergencies Ministry has said it will start three-day command and staff exercises in the Central and Southern federal districts on Monday to check the readiness for actions during the emergency situations.

The June 8-10 exercises are due to be conducted in two stages and will involve the ministry’s forces and other agencies as part of Single State System of Emergency Prevention and Elimination, the press service told TASS.

The emergencies ministry staff from Crimea, Sevastopol, as well as the Bryansk, Kursk, Belgorod, Voronezh, Rostov regions and the Krasnodar Territory will take part in the exercises, a spokesman said.

The drills are aimed at practicing the actions on eliminating the consequences of emergency situations, organizing primary disaster relief for the population and the evacuation to safe areas and also checking the urgent warning system for threats.
 
Viimeksi muokattu:
Ulkomaat Eurooppa
Venäjällä pidätetty päätoimittaja: ”Putinin unelma kaatui – kostaa Ukrainalle”
Vallanpitäjät yrittävät raivata kaikki vaihtoehtoiset näkemykset mediasta, sanoo Aleksandr Ryklin.

”Presidentti Vladimir Putin kostaa Ukrainalle, sillä hän vihaa Ukrainaa, koska ukrainalaiset kaatoivat Putinin suunnitelmat luoda jälkineuvostoliittolainen imperiumi, jossa Ukrainalle oli varattu tärkeä osa.”

Näin tulkitsee Ukrainan sotaa Aleksandr Ryklin, poliittinen aktivisti ja Venäjän sulkeman kriittisen nettilehden Ej.run päätoimittaja. Toiminta koetaan niin vaaralliseksi, että hänet pidätettiin toukokuun alussa kymmeneksi päiväksi.

Suuren suunnitelman kaaduttua Putin toimii Ryklinin mielestä Ukrainassa tilanteen mukaan.

”Hän ei itsekään tiedä tarkkaan, millaista politiikkaa Ukrainassa tullaan harjoittamaan. Luulen, että Putin oli vilpitön esimerkiksi silloin, kun sanoi, ettei Venäjä aio liittää Krimiä. Sitä ei valmisteltu etukäteen, se tapahtui viikoissa.”

Samassa hengessä operoidaan Itä-Ukrainassa, Ryklin uskoo.

Siellä yritettiin provosoida levottomuuksia, koska jotkut Kremlissä luulivat viime keväänä, että Venäjä voisi avata maayhteyden Krimille ja saada haltuunsa tai ainakin erottaa Ukrainasta laajempia alueita kuin nykyisin kapinallisten hallussa olevat osat Donetskin ja Luhanskin alueista.

Monet ennustavat, että tätä kesken jäänyttä aikomusta ryhdytään toteuttamaan uudestaan vielä tänä kesänä, mutta Ryklin toivoo, että sodan laajentumiselta vältyttäisiin.

Hän ei pane toivoa Putinin järkevyyteen vaan ulkoisiin tekijöihin kuten pakotteisiin. ”Ei pidä luulla, etteivät ne toimisi.”

Muuten Ryklin korostaa, että Putinin motiivit liittyvät vain yhteen päämäärään. ”Tavoitteena on Ukrainan heikentäminen ja Ukrainan valtion tuhoaminen. ”

Asenteen Ryklin selittää juuri sillä, että Ukraina esti Putinin suurten imperiumia koskeneiden haaveiden toteuttamisen.

”Ukrainan maanpakoon lähtenyt presidentti Viktor Janukovytš oli Moskovalle erittäin tärkeä toimija tässä projektissa, mutta suunnitelma romahti, koska Ukrainan kansa mielenosoituksissa nousi hanketta vastaan ja nyt Putin syyttää tapahtuneesta Ukrainan kansaa.”

Aleksandr Ryklin ja toinen aktivisti pidätettiin toukokuun alussa kymmeneksi päiväksi.

”Pidätys ja kohtelu oli asiallista”, kuittaa Ryklin mutta korostaa kaiken olleen vastoin lakia.

Tapahtumaketju alkoi, kun Ryklin ja toinen aktivisti jättivät Moskovan kaupungille lupahakemuksen Bolotnajan aukiolla pidettävästä mielenosoituksesta. Kevään 2012 suuret Putinin vastaiset mielenosoitukset pidettiin juuri Bolotnajalla, lähellä Kremliä.

Viranomaiset eivät antaneet lupaa muuhun kuin protestiin kaupungin laidalla. Niinpä joukko ihmisiä meni 6. toukokuuta Bolotnajan aukiolle. Siellä Ryklin ja toinen aktivisti kantoivat vuorotellen julistetta.

”Tällaiseen ei vaadita lupaa eikä kyse ollut mielenosoituksesta, mutta meidät vietiin poliisilaitokselle ja sitten oikeus määräsi kymmenen päivän pidätykset.”

Ryklin kiinnittää huomiota siihen, miten lakipykäliä on vastikään muutettu niin, että kaksi tällaista rangaistusta vuoden aikana voi johtaa jopa 300 000 ruplan sakkoon (lähes 6000 euroa, kun keskipalkka on noin 600 euroa) tai 30 vuorokauden pidätykseen. Sitten on mahdollista nostaa rikosjuttu.

Venäjän duuma tehtailee vastaavia pykälien muutoksia jatkuvasti tai säätää nopeasti uusia lakeja kuten tuoreen lain ei-toivotuista järjestöistä.

”On mahdotonta ennustaa, millaisia lakeja tulee seuraavaksi”, Ryklin sanoo. ”Nyt duumassa on väkeä, jotka eivät normaalissa terveessä yhteiskunnassa nousisi lainsäätäjiksi vaan olisivat harmaata massaa.”

”On sietämätöntä katsella, miten duumassa istuvat miettivät, mitä vielä keksittäisiin, jotta Kremlissä oltaisiin tyytyväisiä. Se on kansanedustajien ainoa päämäärä. He ymmärtävät, että Kremlissä pidetään lakien tiukentamisesta. Niinpä katsotaan, missä oikeuksia voidaan vähentää eikä se ole vaikeaa. Sakkorangaistuksen voi nostaa vaikka 100 miljoonaan ruplaan ja pidätysaikaa pidentää 130 vuorokauteen.”

Netin käyttöä valvova viranomainen sulki Venäjällä pääsyn Ej.run sivuille viime vuoden maaliskuussa. Tämäkin päätös on Ryklinin mukaan laiton, mutta valitukset ovat kaatuneet kaikissa oikeusistuimissa.

Lehden nimi tarkoittaa jokapäiväistä lehteä. Se aloitti 1996 viikkolehti Itogina, jonka lopettamisen jälkeen toimittajat perustivat 2001 Ezhenedelnyi zhurnalin. Se ilmestyi puolitoista vuotta. Nettiin siirtymisen myötä nimi vaihtui viikkolehdestä päivälehdeksi.

”Meitä seuraavat kaikki, joita kiinnostaa vaihtoehtoinen näkökulma tapahtumiin maassa ja maailmassa. Enemmistö Venäjän mediasta on ideologisesti yksisilmäistä eikä vain ideologisesti vaan myös moraalisesti. Ej.rulla on toisenlainen näkökulma, meidän kanssamme tekevät yhteistyötä maan parhaat kirjoittajat”, kehuu päätoimittaja.

Venäläisillä on keinoja kiertää sivuille pääsyn esto, mutta julkaisun seuraaminen on vähentynyt ja kävijämäärän arviointi käynyt vaikeaksi.

Maailmalla kuten Yhdysvalloissa, Israelissa, Saksassa ja Ukrainassa Ej.ru kerää päätoimittajan mukaan jopa 600 000 lukijaa kuukaudessa.

”Valtaapitävät yrittävät raivata kaikki vaihtoehtoiset näkemykset mediasta. Se on tietoista politiikkaa, jonka toteuttaminen ei suinkaan ole alkanut eilen tai Ej.run sivujen sulkemisesta”, Ryklin sanoo.

”Sen toteuttaminen alkoi samalla hetkellä, kun Putin nousi valtaan 2000-luvun alussa. Se alkoi Vladimir Gusinskin mediayhtiön tuhoamisesta, johon myös Ej.run edeltäjä Itogi kuului. Jo silloin oli selvää, että tavoitteena on tuhota vapaa, riippumaton media, joka ei suinkaan yritä tulkita omalla tavallaan tapahtumia vaan yrittää välittää objektiivisesti erilaisia näkökantoja tapahtumista.”

Aleksandr Ryklinin mukaan Ej.run sivujen sulkemisen ja valtakunnallisten televisiokanavien sisällön tolkuton muutos ovat seurausta Ukrainasta. ”Keväällä 2014 propaganda ylitti kaikki entiset rajat ja siinä alkoi uusi vaihe.”

Lopputuloksena enemmistö venäläisistä uskoo, että Kiovassa valtaa pitävät fasistit eivätkä nämä venäläiset usko Venäjän osallistuvan sotaan Itä-Ukrainassa.

”Kansan suhtautuminen on ollut yllätys. Kun järjetön hysteria Ukrainasta alkoi, ajattelin, ettei moinen typerä propaganda toimi. Se on kuitenkin tehonnut. Tarvitaan täsmällistä sosiologista tutkimusta, jotta voitaisiin ymmärtää tämä hämmästyttävä ilmiö.”

Päät on Ryklinin mukaan saatu sekaisin puhumalla maan nousemisesta polviltaan ja vetoamalla vulgaareihin niin tsaarinaikaisiin kuin neuvostoaikaisiin imperiumia koskeviin kunnianhimoihin, mutta ”näin saavutettu tulos ei voi olla pitkäaikainen”.

”Luulen, että Venäjää ja venäläistä yhteiskuntaa odottavat vakavat pettymykset koskien pyrkimyksiä luoda venäläinen maailma, Russkij mir. Me näemme jo nyt, mitä on tapahtunut taloudessa ja valuutalle.”

Ej.run lisäksi Aleksandr Ryklin toimii aktiivisesti erityisesti mielenosoituksia järjestävässä komiteassa, joka on ollut suurten Moskovassa pidettyjen mielenosoitusten taustalla. Hänestä nykytilanteessa on mahdotonta arvioida luotettavasti opposition kannatuksen suuruutta.

”Koko kansaa propaganda ei ole huiputtanut, näemme miten kymmenet tuhannet tulevat Moskovassa mielenosoituksiin. He pitävät välttämättömänä osallistua, mikä merkitsee, etteivät he pelkää esittää mielipiteitään siitä, mitä maassa tapahtuu.”

Virallinen propaganda syyttää oppositiota riitaiseksi ja heikoksi, mutta Ryklin muistuttaa, ettei kriittisyydelle ole annettu tilaa vahvistua. Hänestä Kremlin vastustajien riveissä on näkemyseroja mutta ei erityisiä konflikteja.

”Tärkeintä olisi muotoilla vaihtoehtoinen toimintalinja. Opposition pitää lakata katsomasta Kremliin ja puhumasta siitä, mitä valta esittää. Sen sijaan pitää kehittää omia suunnitelmia.”

Aleksandr Ryklin oli perustamassa 2004 tämän vuoden helmikuussa murhatun Boris Nemtsovin ja maanpakoon lähteneen Garri Kasparovin kanssa demokraattisen rintaman, joka tunnettiin nimellä Komitea 2008. Sitten hän osallistui oppositiovoimia kokoavan Solidaarisuus-liikkeen perustamiseen.

Ryklin ei halua lähteä arvelemaan, kuinka ”vaarallisena” häntä Kremlissä pidetään, mutta vainotoimet puhuvat puolestaan.

”Tilanteeni ei ole ainutkertainen Venäjällä. Sama painostus koskee jokseenkin kaikkia toimittajia, jotka yrittävät säilyttää riippumattomuutensa ja objektiivisen lähestymisen tapahtumiin.”

Miksi Ryklin on sitten valmis riskeeraamaan oman turvallisuutensa osallistumalla kansalaistoimintaan, joka on muuttunut Venäjällä niin vaaralliseksi, että siitä voi joutua pidätetyksi?

”Tämä on vaikea kysymys. En halua kuulua siihen joukkoon, joka on valmis luopumaan omista kunniallisuutta, hyvää ja pahaa koskevista käsityksistään. Miksi ihmiset hoitavat rehellisesti työnsä ja säilyttävät ammattikunniansa? Siksi, että ovat juuri sellaisia ihmisiä, rehellisiä ja kunniallisia.”



Haastattelu on tehty Skypellä, ja siinä ovat avustaneet Vladislav Bykov ja Olga Derkach.
 
Ulkomaat
Ukrainaa uhkaa näännytyssota – "Putinilla ei ole muuta vaihtoehtoa"
Arno Rydman

Analyytikot suhtautuvat pessimistisesti Ukrainan kriisin rauhanomaiseen ratkaisuun.

Kovien taisteluiden jatkuminen Itä-Ukrainassa oli väistämätöntä, koska diplomaattiset yritykset kriisin ratkaisemiseksi eivät ole onnistuneet, arvioi Moskovasta käsin toimivan Center for Social and Political Research -ajatushautomon johtaja Vladimir Jevsejev.

– Kummankin osapuolen piti kerätä lisää resursseja ja mobilisoida joukkojaan, Jevsejev sanoo Moscow Timesille.

Sekä Ukrainan hallituksen joukot että Venäjän tukemat Itä-Ukrainan separatistit ovat jälleen ottaneet käyttöön raskasta tykistöä. Raskaat taistelut alkoivat uudelleen usean kuukauden rauhallisemman jakson jälkeen.

Minskin helmikuussa allekirjoitettu tulitaukosopimus on osoittautunut hauraaksi, eikä se ole kyennyt luomaan perustavanlaatuista ratkaisua kriisiin.

Kiovassa toimivan Center of Political and Conflict Studies -ajatushautomon johtaja Mikhail Pogrebinsky on samoilla linjoilla Jevsejevin kanssa. Pogrebinsky ei yllättynyt väkivaltaisuuksien elpymisestä.

– On selvää, että Kiova ei halua keskustella separatistien kanssa. Ukrainan johto nimittää separatisteja usein terroristeiksi, Pogrebinsky kertoo.

Pogrebinskyn mukaan diplomaattinen ratkaisu edellyttäisi demokraattisten vaalien järjestämistä separatistien hallitsemilla alueilla. Siten alueelle saataisiin lailliset johtajat.

– Ainoa vaihtoehto vaaleille on näännytyssota, jonka Ukraina todennäköisesti häviäisi. sellainen skenaario olisi traaginen.

Venäläisellä politiikan tutkija Andrei Piontkovskylla on toisenlainen teoria: presidentti Vladimir Putin tarjosi lännelle mahdollisuutta Ukrainan kriisin jäädyttämiseksi, mutta sitä ei hyväksytty.

– Putin ehdotti rauhanomaista rinnakkaiseloa lännen kanssa. Venäjä pitäisi Krimin eikä jatkaisi laajentumistaan Ukrainassa, Piontkovsky spekuloi viitaten presidentti Putinin, Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin ja Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerryn keskusteluihin viime kuussa Sotšissa.

– On selvää, että tämä tarjous hylättiin ja nyt Putinilla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin kärjistää tilanne.
 
Kuva kaverin reissulta Syväriltä eilen. Mitähän tuossa lukee?
 

Liitteet

  • 11402869_10155564896885391_7997784245241914634_o.webp
    11402869_10155564896885391_7997784245241914634_o.webp
    286.8 KB · Luettu: 33
Back
Top