Venäläisen oppositiopoliitikon Aleksei Navalnyin dokumentti esittelee Mustanmeren rannalla sijaitsevaa palatsia, jonka se väittää kuuluvan Vladimir Putinille. Putin kiistää asian. Elokuussa 2018 Putinin ranteessa oli todennäköisesti Blancpain Grande Date Aqua Lung -kello. Blancpainin hinta on arviolta 10 000 euroa ja se on Putinin kellokokoelman vaatimattomammasta päästä.KUVA: AFP
Piilorikas presidentti
Venäläistä oppositiojohtajaa Aleksei Navalnyita tukevat mielenosoitukset saivat sytykettä videosta, jossa Navalnyi esittelee ”Putinin palatsin”. Jättilinna Mustanmeren rannalla on vain pieni osa kaikesta presidenttiin liitetystä omaisuudesta. HS selvitti, mitä palatsista ja Putinin varoista tiedetään.
Tilaajille
Laura Halminen HS
2:00 | Päivitetty 9:06
MIELENOSOITTAJAT huusivat akvadiskoteka. He kantoivat vessaharjoja. Tätä nähtiin viikko sitten joka puolella Venäjää. Mielenosoituksia oli yli sadassa kaupungissa.
Sen paremmin huutoa kuin vessaharjaakaan ei voinut käsittää, ellei ollut nähnyt dokumenttia nimeltä Putinin palatsi.
Youtubessa yli sata miljoonaa kertaa katsotun dokumentin tuotti Venäjän tunnetuin oppositiohahmo
Aleksei Navalnyi. Siinä kerrotaan miljardipalatsista, jota Navalnyin mukaan rakennetaan Venäjän presidentille
Vladimir Putinille Mustanmeren rannalle.
Video julkaistiin pian sen jälkeen kun Navalnyi palasi Venäjälle oltuaan Saksassa toipumassa myrkytysyrityksestä. Tutkivan journalistiverkoston
Bellingcatin mukaan myrkytyksen takana oli Venäjän turvallisuuspalvelu FSB.
Moni järkyttyi Navalnyin kohtelusta: ensin myrkytys ja sitten pidätys kotiin palatessa heti passintarkastuksessa. Presidentin jättilinnasta väitteitä esittävä video lisäsi tyrmistystä.
Akvadiskoteka-huuto oli viittaus ”Putinin palatsin” pohjapiirustukseen merkittyyn vesidiskoon. Vessaharjat taas viittasivat dokumentin väitteeseen, että paikan vessaharjat ovat maksaneet noin 700 euroa kappale.
Mielenosoituksissa otettiin kiinni jopa 3 500 ihmistä. Silti sunnuntaille suunnitellaan uusia protesteja.
Palatsiselvitys oli selvästi monelle venäläiselle viimeinen pisara. Putin on itse kiistänyt omistavansa palatsia. Mutta toisaalta hän on kiistänyt omistavansa juuri mitään muutakaan.
Silti esimerkiksi sanomalehti The New York Timesille puhuneet Yhdysvaltain tiedustelun tutkimuksia tuntevat lähteet ja Putinin lähipiirin entiset jäsenet arvioivat Venäjän presidentin satumaisen rikkaaksi.
Mitä Putinin omaisuudesta oikein tiedetään?
ON ALOITETTAVA aika kaukaa, siitä kun Neuvostoliitto lakkasi olemasta vuonna 1991. Leningrad otti takaisin nimen Pietari. Tiedustelupalvelu KGB:ssa työskennellyt Vladimir Putin irtisanoutui ja sai uuden työn Pietarin kaupunginhallinnossa.
Pormestarina toimi
Anatoli Sobtšak, jonka siipien suojassa Putin vastasi Pietarin ulkosuhteista ja yleni lopulta apulaispormestariksi.
Pietarin ulkosuhdekomitean johtaja Vladimir Putin (vasemmalla) seurasi vierestä, kun pormestari Anatoli Sobtšak ja Prahan pormestari Milan Kondr allekirjoittivat ystävyyskaupunkisopimuksen Prahassa lokakuussa 1991.KUVA: TOMAS NOVAK / CTK
Näihin aikoihin liittyy myös Putinin ystävä
Gennadi Timtšenko, Leningradissa insinööriksi opiskellut Neuvostoliiton ulkomaankauppaministeriön entinen työntekijä. Ministeriöstä Timtšenko oli päässyt valtion öljy-yhtiöön Kirišneftiin, jossa hän alkoi 1990-luvun taitteessa järjestää ensimmäisiä vientiyhteyksiä ulkomaille.
Pietarin hallintovirkamiehen Putinin tehtäviin kuului myöntää yrityksille esimerkiksi öljyn, kaasun ja metallien vientilisenssejä.
Samoihin aikoihin Pietarissa vaikutti vasta yksityistetty pankki, Bank Rossija, eli Rossija-pankki.
Kaupunginviskaali Putinilla oli kesämökki eli datša Pietarin lähellä, Kiimajärven rannalla. Vuonna 1996 hän perusti mökkinaapuriensa kanssa osuuskunnan. Myöhemmin osuuskunnan kahdeksasta jäsenestä on tullut presidentin lisäksi Venäjän rautateiden johtaja, ministereitä ja Rossija-pankin pääjohtaja. Yhden mökkinaapurin lapsesta tuli jopa Putinin vävypoika.
Pietarin pormestari Sobtšak hävisi vuonna 1996 pormestarinvaalin. Kampanjapäällikkönä toiminut Putin muutti häviön jälkeen Moskovaan ja työskenteli ensin
Boris Jeltsinin hallinnon omaisuudenhoitoviraston johdossa, kunnes sai siirron Jeltsinin presidentinkanslian hallintoon vuonna 1998.
Vielä samana vuonna Putin nimitettiin turvallisuuspalvelu FSB:n johtajaksi, vuonna 1999 pääministeriksi ja lopulta virkaa toimittavaksi presidentiksi, kun Jeltsin luopui tehtävästään. Maaliskuussa 2000 Putin valittiin vaaleilla Venäjän presidentiksi.
Vanha kaveri Gennadi Timtšenko oli muuttanut Suomeen ja saanut Suomen kansalaisuuden.
Kautensa ensimmäisinä vuosina Putin kutsui joukon Venäjän johtavia liikemiehiä grillijuhliin edustushuvilalle Novo-Ogarjovoon Moskovan ulkopuolelle. Putin halusi huvilalla tehdä pelin säännöt selväksi liikemiesten kanssa: systeemiä ei saa horjuttaa, pitää edetä Kremlin ehdoilla. Näin kertoi
Helsingin Sanomien haastattelussa vuonna 2018 yksi paikalla olleista, liikemies
Mihail Hodorkovski. Tapaamisen aikaan hän oli vielä yksi Venäjän rikkaimmista miehistä.
VIRALLISESTI Putinilla ei ole omaisuutta juuri lainkaan.
Vuotta 2019 koskevassa ja Kremlin sivuilta löytyvässä veroilmoituksessa presidentti ilmoittaa omaisuudekseen Lada Niva -henkilöauton, kaksi ennen vuotta 1970 valmistettua Volga GAZ M21 -henkilöautoa, Skif-merkkisen peräkärryn ja 77 neliön asunnon Pietarissa.
Vuosituloikseen hän ilmoittaa runsaat 100 000 euroa.
Jo pitkään on epäilty, että Putin on palkinnut ystäviään huomattavilla omaisuuksilla siitä hyvästä, että myös Putinille itselleen tarkoitettua rahaa liikkuu ystävien nimissä.
Tämä käy ilmi esimerkiksi Yhdysvaltain maaliskuussa 2014 määräämistä
pakotteista, joiden perusteluna on ”puolesta toiminen, materiaalinen avustaminen, sponsorointi tai taloudellinen, materiaalinen tai tekninen tukeminen tai muiden palveluiden tarjoaminen korkea-arvoiselle Venäjän valtion virkamiehelle”, vaikka Yhdysvaltain valtiovarainministeriö ei tätä tarkoittamaansa korkea-arvoista virkamiestä nimennyt.
Yhteyksiä on vaikea todistaa, eikä Putinin lähipiiriin kuuluminen automaattisesti tarkoita hänen omaisuutensa hallinnointia. Tässäkin artikkelissa voidaan vain kuvailla hänen lähipiiriään ja lähipiirin omaisuutta.
Mihail Hodorkovskin mukaan Putinin ydinjoukkoon kuuluvat Rotenbergin suvun vanhemmat veljekset
Arkadi ja
Boris Rotenberg. Heidät Putin tuntee jo nuoruuden judoharrastuksesta.
Suunnilleen vuonna 1970 otetussa kuvassa nuori Vladimir Putin harjoittelee judoa.KUVA: ZUMA
Samoin sisäpiiriä ovat Rosneftin johtaja
Igor Setšin, joka on Putinin entinen KGB-kollega, sekä Rossija-pankin suuromistaja
Juri Kovaltšuk, hänkin Putinin vanha kaveri Pietarista.
Putinin sisäpiiriä kuvaili HS:lle
vuonna 2018 öljyjätti Jukosin entinen omistaja Mihail Hodorkovski. Hän oli sisäpiirissä itsekin, kunnes vuodesta 2003 alkaen jätti noudattamatta presidentin kehotusta olla puuttumatta politiikkaan. Seurasi pidätys, oikeudenkäyntejä ja työleirituomio.
Jukos pilkottiin ja sen varallisuus siirrettiin valtionyhtiö Rosneftiin.
”Hän kuuluu lähipiirin ensimmäiseen kehään”, Hodorkovski sanoi vuonna 2018 Gennadi Timtšenkosta. ”Siinä on vain kymmenkunta henkilöä.”
Timtšenko oli perustanut öljyä välittävän Gunvor-yhtiön vuonna 2000. Hodorkovskin tuomion jälkeen se pääsi välittämään Rosneftin öljyä maailmalle.
Rahan kiertokulku menee Navalnyin paljastusten mukaan suunnilleen näin: Venäjän mahtavat luonnonvarat piti saada pois arvaamattomien oligarkkien hallusta. Vain lojaalit saivat jäädä. He maksavat tavalla tai toisella osuuden voitoistaan Putinille.
”Kaikesta tässä elämässä täytyy maksaa, myös siitä, että tuntee maan johtajia”, kommentoi Timtšenko tuntemuksiaan Yhdysvaltain pakotteista harvinaisessa haastattelussa uutistoimisto Tassille
marraskuussa 2014.
”En koskaan puutu sellaisiin asioihin, joita en ole pätevä arvioimaan. En ole poliitikko enkä sekaannu niihin asioihin”, Timtšenko sanoi. Hän kertoi, että hänellä on Putinin kanssa muita yhteisiä kiinnostuksen kohteita. Esimerkiksi jääkiekko.