Uutisia Venäjältä

Ketjuun talteen:

Uutisista tutut Putinin novichok ja polonium eivät ole poikkeuksellinen pelottelutaktiikka, vaan vain pieni osa hyvin laajaa myrkytysohjelmaa, jossa noin vain otetaan hengiltä Venäjän sisäisiä vihollisia. Myrkytykset ovat arkipäivää.


Jutussa mielenkiintoinen yksityiskohta:

"Itsenäisen Bellingcat-tutkijaryhmän ja sen mediakumppaneiden tällä viikolla julkaisema raportti liittää Aleksei Navalnyin murhayritykseen kytketyn FSB:n yksikön kahden aktivistin ja yhden toimittajan epäilyttäviin kuolemantapauksiin vuosilta 2014-2019.

Raportti ei saanut läheskään samaa mediahuomiota kuin Bellingcatin aiemmat Navalnyi-paljastukset. Sen sisältämät tiedot ovat kuitenkin huomattavasti arvokkaampia ja hälyttävämpiä kuin aiemmin julki tullut."
 
Hän osallistunut rakentamisvaiheessa, mahdollisesti jotain sijoitti siihen (?), olisiko kimpassa Putten kanssa siinä..Mies on itse miljardööri, mutta sitten hänet heitetty pois sieltä, siksi kostoksi alkoi paljastaa asiat.
Kyllä kyllä, mutta puhutaanko nyt samasta palatsista?
Eli tämä palatsi minkä navaljy "paljasti", on siis sama palatsi mikä paljastettiin jo kerran. Tämä on nyt uudelleen paljastus?


2014 Reuters

Billion-dollar medical project helped fund “Putin’s palace” on the Black Sea​

http://www.reuters.com/investigates/special-report/comrade-capitalism-putins-palace/
 
Ainakii tätä uusiksi rakennellaan mut kyllä siel oli paljon muutakin rakennusta kuin tämä palatsi. Vaikka nyt se maanalainen jääkiekkokaukalo ja sit vaatimaton joku teemökki mikä oli melkein saman kokoinen kuin itse palatsi. Kannattaa se video katsoa siinä on englanninkieliset tekstit ihan.
 
Kyllä kyllä, mutta puhutaanko nyt samasta palatsista?
Eli tämä palatsi minkä navaljy "paljasti", on siis sama palatsi mikä paljastettiin jo kerran. Tämä on nyt uudelleen paljastus?


2014 Reuters

Billion-dollar medical project helped fund “Putin’s palace” on the Black Sea​

http://www.reuters.com/investigates/special-report/comrade-capitalism-putins-palace/
Joillekin joka seurannut asian ei ollut ihan uusi paljastus, uudessa paljastuksessa ilmenivät uusia asioita.
mm. Navalnyi kertonut että näin kalliin palatsin rakennustakin ryssitty. Ja sittenmmin revitty auki, nyt liikkeellä on jonkun ihmen Mash internet video, joka yrittää kertoa sensaatiomaiseksi ettei koko palatsi edes valmis! Aika epätoivoinen yritys. Oudoksi tekee sekin videon kuvaaja noin vain päästetty rakennuksen sisään.
Olen kuullut että videon takana joku Rossia pankkijohtaja.

Tätä videota ei kuitenkaan voida kutsua FBK: n tutkimuksen kumoamiseksi. Joten videossa, joka sai yli 100 miljoonaa katselukertaa, Aleksei Navalny sanoi, että kompleksin alueella on käynnissä aktiivisia rakennustöitä, joiden syy oli home: suunnitteluvirheiden vuoksi ilmanvaihto ei toiminut rakennuksessa, katto vuotaa ja kosteus oli korkea. "Yleisesti ottaen päätetty tehdä kaiken uudelleen. Yleensä kaiken. He riisuivat seinät, riisivät marmorin, ottivat kaiken arvokkaan, heittivät kirjaimellisesti miljardeja roskakoriin ja alkoivat uudestaan", Navalny totesi ja uusi video vahvistaa hänen sanansa.

ts siihen uppoaa toinen puolikas sadasta miljardista.
 
Ainakii tätä uusiksi rakennellaan mut kyllä siel oli paljon muutakin rakennusta kuin tämä palatsi. Vaikka nyt se maanalainen jääkiekkokaukalo ja sit vaatimaton joku teemökki mikä oli melkein saman kokoinen kuin itse palatsi. Kannattaa se video katsoa siinä on englanninkieliset tekstit ihan.
Kyllä. Lähellä on Praskovejevka, josta oli osa interjöörin kuvista. Eli alue on hyvin suuri. Ja lisäksi rakennettu paikaan, jossa kasvoi harvinainen puulajike ja se on Punaisessa kirjassa ja pitää suojata.
 
Kremlin propagandavideo, jolla pyritään vaikuttamaan sunnuntain mielenosoitukseen.
Pidätettiinkö heidät ja sakotettiin koronarajoitusten rikkomisesta? Ei tietenkään, koska laki ei ole kaikille sama.

 
Näyttää siltä ihan ku osaa ei kiinostaisi olla tuol vaan et joku ois pakottanut siihen :D Vittu mikä maa... Voisin melkein veikata et jotkut duunarit on sinne pakotettu jostain firmasta.
 
Suosikkitoimittajani LauraHammerin juttua putinin palatsissa. Laitan parissa pätkässä kun on niin pitkä, etten edes viitsi lukea läpi :rolleyes:

Venäläisen oppositiopoliitikon Aleksei Navalnyin dokumentti esittelee Mustanmeren rannalla sijaitsevaa palatsia, jonka se väittää kuuluvan Vladimir Putinille. Putin kiistää asian. Elokuussa 2018 Putinin ranteessa oli todennäköisesti Blancpain Grande Date Aqua Lung -kello. Blancpainin hinta on arviolta 10 000 euroa ja se on Putinin kellokokoelman vaatimattomammasta päästä.

Venäläisen oppositiopoliitikon Aleksei Navalnyin dokumentti esittelee Mustanmeren rannalla sijaitsevaa palatsia, jonka se väittää kuuluvan Vladimir Putinille. Putin kiistää asian. Elokuussa 2018 Putinin ranteessa oli todennäköisesti Blancpain Grande Date Aqua Lung -kello. Blancpainin hinta on arviolta 10 000 euroa ja se on Putinin kellokokoelman vaatimattomammasta päästä.KUVA: AFP

Piilorikas presidentti​

Venäläistä oppositiojohtajaa Aleksei Navalnyita tukevat mielenosoitukset saivat sytykettä videosta, jossa Navalnyi esittelee ”Putinin palatsin”. Jättilinna Mustanmeren rannalla on vain pieni osa kaikesta presidenttiin liitetystä omaisuudesta. HS selvitti, mitä palatsista ja Putinin varoista tiedetään.

Tilaajille
Laura Halminen HS
2:00 | Päivitetty 9:06
MIELENOSOITTAJAT huusivat akvadiskoteka. He kantoivat vessaharjoja. Tätä nähtiin viikko sitten joka puolella Venäjää. Mielenosoituksia oli yli sadassa kaupungissa.

Sen paremmin huutoa kuin vessaharjaakaan ei voinut käsittää, ellei ollut nähnyt dokumenttia nimeltä Putinin palatsi. Youtubessa yli sata miljoonaa kertaa katsotun dokumentin tuotti Venäjän tunnetuin oppositiohahmo Aleksei Navalnyi. Siinä kerrotaan miljardipalatsista, jota Navalnyin mukaan rakennetaan Venäjän presidentille Vladimir Putinille Mustanmeren rannalle.


Video julkaistiin pian sen jälkeen kun Navalnyi palasi Venäjälle oltuaan Saksassa toipumassa myrkytysyrityksestä. Tutkivan journalistiverkoston Bellingcatin mukaan myrkytyksen takana oli Venäjän turvallisuuspalvelu FSB.


Moni järkyttyi Navalnyin kohtelusta: ensin myrkytys ja sitten pidätys kotiin palatessa heti passintarkastuksessa. Presidentin jättilinnasta väitteitä esittävä video lisäsi tyrmistystä.

Akvadiskoteka-huuto oli viittaus ”Putinin palatsin” pohjapiirustukseen merkittyyn vesidiskoon. Vessaharjat taas viittasivat dokumentin väitteeseen, että paikan vessaharjat ovat maksaneet noin 700 euroa kappale.


Mielenosoituksissa otettiin kiinni jopa 3 500 ihmistä. Silti sunnuntaille suunnitellaan uusia protesteja.


Palatsiselvitys oli selvästi monelle venäläiselle viimeinen pisara. Putin on itse kiistänyt omistavansa palatsia. Mutta toisaalta hän on kiistänyt omistavansa juuri mitään muutakaan.


Silti esimerkiksi sanomalehti The New York Timesille puhuneet Yhdysvaltain tiedustelun tutkimuksia tuntevat lähteet ja Putinin lähipiirin entiset jäsenet arvioivat Venäjän presidentin satumaisen rikkaaksi.


Mitä Putinin omaisuudesta oikein tiedetään?

ON ALOITETTAVA aika kaukaa, siitä kun Neuvostoliitto lakkasi olemasta vuonna 1991. Leningrad otti takaisin nimen Pietari. Tiedustelupalvelu KGB:ssa työskennellyt Vladimir Putin irtisanoutui ja sai uuden työn Pietarin kaupunginhallinnossa.

Pormestarina toimi Anatoli Sobtšak, jonka siipien suojassa Putin vastasi Pietarin ulkosuhteista ja yleni lopulta apulaispormestariksi.

Pietarin ulkosuhdekomitean johtaja Vladimir Putin (vasemmalla) seurasi vierestä, kun pormestari Anatoli Sobtšak ja Prahan pormestari Milan Kondr allekirjoittivat ystävyyskaupunkisopimuksen Prahassa lokakuussa 1991.

Pietarin ulkosuhdekomitean johtaja Vladimir Putin (vasemmalla) seurasi vierestä, kun pormestari Anatoli Sobtšak ja Prahan pormestari Milan Kondr allekirjoittivat ystävyyskaupunkisopimuksen Prahassa lokakuussa 1991.KUVA: TOMAS NOVAK / CTK
Näihin aikoihin liittyy myös Putinin ystävä Gennadi Timtšenko, Leningradissa insinööriksi opiskellut Neuvostoliiton ulkomaankauppaministeriön entinen työntekijä. Ministeriöstä Timtšenko oli päässyt valtion öljy-yhtiöön Kirišneftiin, jossa hän alkoi 1990-luvun taitteessa järjestää ensimmäisiä vientiyhteyksiä ulkomaille.

Pietarin hallintovirkamiehen Putinin tehtäviin kuului myöntää yrityksille esimerkiksi öljyn, kaasun ja metallien vientilisenssejä.


Samoihin aikoihin Pietarissa vaikutti vasta yksityistetty pankki, Bank Rossija, eli Rossija-pankki.


Kaupunginviskaali Putinilla oli kesämökki eli datša Pietarin lähellä, Kiimajärven rannalla. Vuonna 1996 hän perusti mökkinaapuriensa kanssa osuuskunnan. Myöhemmin osuuskunnan kahdeksasta jäsenestä on tullut presidentin lisäksi Venäjän rautateiden johtaja, ministereitä ja Rossija-pankin pääjohtaja. Yhden mökkinaapurin lapsesta tuli jopa Putinin vävypoika.


Pietarin pormestari Sobtšak hävisi vuonna 1996 pormestarinvaalin. Kampanjapäällikkönä toiminut Putin muutti häviön jälkeen Moskovaan ja työskenteli ensin Boris Jeltsinin hallinnon omaisuudenhoitoviraston johdossa, kunnes sai siirron Jeltsinin presidentinkanslian hallintoon vuonna 1998.


Vielä samana vuonna Putin nimitettiin turvallisuuspalvelu FSB:n johtajaksi, vuonna 1999 pääministeriksi ja lopulta virkaa toimittavaksi presidentiksi, kun Jeltsin luopui tehtävästään. Maaliskuussa 2000 Putin valittiin vaaleilla Venäjän presidentiksi.

Vanha kaveri Gennadi Timtšenko oli muuttanut Suomeen ja saanut Suomen kansalaisuuden.


Kautensa ensimmäisinä vuosina Putin kutsui joukon Venäjän johtavia liikemiehiä grillijuhliin edustushuvilalle Novo-Ogarjovoon Moskovan ulkopuolelle. Putin halusi huvilalla tehdä pelin säännöt selväksi liikemiesten kanssa: systeemiä ei saa horjuttaa, pitää edetä Kremlin ehdoilla. Näin kertoi Helsingin Sanomien haastattelussa vuonna 2018 yksi paikalla olleista, liikemies Mihail Hodorkovski. Tapaamisen aikaan hän oli vielä yksi Venäjän rikkaimmista miehistä.


VIRALLISESTI Putinilla ei ole omaisuutta juuri lainkaan.

Vuotta 2019 koskevassa ja Kremlin sivuilta löytyvässä veroilmoituksessa presidentti ilmoittaa omaisuudekseen Lada Niva -henkilöauton, kaksi ennen vuotta 1970 valmistettua Volga GAZ M21 -henkilöautoa, Skif-merkkisen peräkärryn ja 77 neliön asunnon Pietarissa.


Vuosituloikseen hän ilmoittaa runsaat 100 000 euroa.


Jo pitkään on epäilty, että Putin on palkinnut ystäviään huomattavilla omaisuuksilla siitä hyvästä, että myös Putinille itselleen tarkoitettua rahaa liikkuu ystävien nimissä.

Tämä käy ilmi esimerkiksi Yhdysvaltain maaliskuussa 2014 määräämistä pakotteista, joiden perusteluna on ”puolesta toiminen, materiaalinen avustaminen, sponsorointi tai taloudellinen, materiaalinen tai tekninen tukeminen tai muiden palveluiden tarjoaminen korkea-arvoiselle Venäjän valtion virkamiehelle”, vaikka Yhdysvaltain valtiovarainministeriö ei tätä tarkoittamaansa korkea-arvoista virkamiestä nimennyt.


Yhteyksiä on vaikea todistaa, eikä Putinin lähipiiriin kuuluminen automaattisesti tarkoita hänen omaisuutensa hallinnointia. Tässäkin artikkelissa voidaan vain kuvailla hänen lähipiiriään ja lähipiirin omaisuutta.


Mihail Hodorkovskin mukaan Putinin ydinjoukkoon kuuluvat Rotenbergin suvun vanhemmat veljekset Arkadi ja Boris Rotenberg. Heidät Putin tuntee jo nuoruuden judoharrastuksesta.

Suunnilleen vuonna 1970 otetussa kuvassa nuori Vladimir Putin harjoittelee judoa.

Suunnilleen vuonna 1970 otetussa kuvassa nuori Vladimir Putin harjoittelee judoa.KUVA: ZUMA
Samoin sisäpiiriä ovat Rosneftin johtaja Igor Setšin, joka on Putinin entinen KGB-kollega, sekä Rossija-pankin suuromistaja Juri Kovaltšuk, hänkin Putinin vanha kaveri Pietarista.

Putinin sisäpiiriä kuvaili HS:lle vuonna 2018 öljyjätti Jukosin entinen omistaja Mihail Hodorkovski. Hän oli sisäpiirissä itsekin, kunnes vuodesta 2003 alkaen jätti noudattamatta presidentin kehotusta olla puuttumatta politiikkaan. Seurasi pidätys, oikeudenkäyntejä ja työleirituomio.


Jukos pilkottiin ja sen varallisuus siirrettiin valtionyhtiö Rosneftiin.


”Hän kuuluu lähipiirin ensimmäiseen kehään”, Hodorkovski sanoi vuonna 2018 Gennadi Timtšenkosta. ”Siinä on vain kymmenkunta henkilöä.”


Timtšenko oli perustanut öljyä välittävän Gunvor-yhtiön vuonna 2000. Hodorkovskin tuomion jälkeen se pääsi välittämään Rosneftin öljyä maailmalle.


Rahan kiertokulku menee Navalnyin paljastusten mukaan suunnilleen näin: Venäjän mahtavat luonnonvarat piti saada pois arvaamattomien oligarkkien hallusta. Vain lojaalit saivat jäädä. He maksavat tavalla tai toisella osuuden voitoistaan Putinille.


”Kaikesta tässä elämässä täytyy maksaa, myös siitä, että tuntee maan johtajia”, kommentoi Timtšenko tuntemuksiaan Yhdysvaltain pakotteista harvinaisessa haastattelussa uutistoimisto Tassille marraskuussa 2014.


”En koskaan puutu sellaisiin asioihin, joita en ole pätevä arvioimaan. En ole poliitikko enkä sekaannu niihin asioihin”, Timtšenko sanoi. Hän kertoi, että hänellä on Putinin kanssa muita yhteisiä kiinnostuksen kohteita. Esimerkiksi jääkiekko.
 
Gennadi Timtšenko jääkiekkojoukkue Jokerien tiedotustilaisuudessa Helsingissä kesällä 2013.

Gennadi Timtšenko jääkiekkojoukkue Jokerien tiedotustilaisuudessa Helsingissä kesällä 2013.KUVA: TERHI YLIMÄINEN
Presidentti Putin palkitsi Arkadi Rotenbergin Työn sankari -mitalilla juhlallisuuksissa, joita vietettiin Kertšinsalmen sillan avajaisten kunniaksi Krimin Sevastopolissa maaliskuussa 2020.

Presidentti Putin palkitsi Arkadi Rotenbergin Työn sankari -mitalilla juhlallisuuksissa, joita vietettiin Kertšinsalmen sillan avajaisten kunniaksi Krimin Sevastopolissa maaliskuussa 2020.KUVA: ALEKSANDR NEMENOV / REUTERS
OMA LUKUNSA hyötyjissä ovat Putinin perhe ja perheystävät.

Perheystävistä on syytä mainita ainakin sellisti Sergei Roldugin. Pietarilainen nuoruudenystävä Roldugin tutustutti Putinin tämän ensimmäiseen vaimoon Ljudmilaan ja on Putinin esikoistyttären kummisetä.

Roldugin liitettiin niin sanotuissa Panaman paperit -vuodossa yhteensä noin kahden miljardin dollarin rahavirtoihin. Hänen omistuksistaan löytyi monen muun yrityksen ja rahaliikenteen ohella kolmen prosentin siivu Bank Rossijan osakkeista.

Sergei Rodulgin, Pietarin Musiikin talon taiteellinen johtaja, esitteli rakennusta arvovieraille marraskuussa 2009. Etualalla Putin, joka oli silloin pääministeri, ja taaempana oikealla silloinen presidentti Dmitri Medvedev.

Sergei Rodulgin, Pietarin Musiikin talon taiteellinen johtaja, esitteli rakennusta arvovieraille marraskuussa 2009. Etualalla Putin, joka oli silloin pääministeri, ja taaempana oikealla silloinen presidentti Dmitri Medvedev.KUVA: SPUTNIK PHOTO AGENCY
Vastaväitteet ja paljastukset alkoivat viimeistään vuonna 2004. Ivan Rybkin, Putinin vastaehdokas presidentinvaaleissa, esitti väittämän, että noin puolet Timtšenkon silmäterän, öljynvälitysyhtiö Gunvorin, omistuksesta kuuluu todellisuudessa Putinille.

Vuonna 2007 Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA teki arvion Putinin varallisuudesta. Salaista raporttia ei ole julkaistu, mutta raporttiin tutustuneet nimettömät lähteet kertoivat siitä The New York Timesille vuonna 2014. Selvityksen mukaan Putinin omistusosuuksien arvo Sveitsiin perustetussa Gunvor-yhtiössä, valtiollisessa kaasuyhtiössä Gazpromissa sekä toisessa kaasuyhtiössä Surgutneftegazissa oli tuolloin noin 40 miljardia Yhdysvaltain dollaria.

Gazpromin omistama Akademik Tšerski -putkenlaskualus toukokuussa 2020 Baltijskin satamassa Kaliningradissa. Tällaisia aluksia käytetään esimerkiksi kaasuputki Nord Stream 2:n rakennustöissä.

Gazpromin omistama Akademik Tšerski -putkenlaskualus toukokuussa 2020 Baltijskin satamassa Kaliningradissa. Tällaisia aluksia käytetään esimerkiksi kaasuputki Nord Stream 2:n rakennustöissä.KUVA: VITALI NEVAR / REUTERS
Surgutneftegas-yhtiön öljypumppu Surgutissa Länsi-Siperiassa.

Surgutneftegas-yhtiön öljypumppu Surgutissa Länsi-Siperiassa.KUVA: ALEKSEI ANDRONOV / TASS
Myöhemmin samana vuonna brittilehti The Guardian esitti, että Putin omistaisi ystävänsä Timtšenkon yhtiöjätistä jopa 75 prosenttia. Todellisen luvun taitavat tietää vain asianosaiset. Gunvor-yhtiö ja Putin itse ovat kiistäneet asian toistuvasti.

Lisäksi The Guardianin lähde esitti, että Putinin hallussa olisi 37 prosenttia Surgutneftegazista, joka oli tuohon aikaan Venäjän kolmanneksi suurin öljyntuottaja, sekä 4,5 prosenttia kaasuyhtiö Gazpromista.


KOKONAISUUTENA Venäjän öljy- ja kaasuyhtiöissä liikkuvat rahat ovat niin suuria ja järjestelyt niin monimutkaisia, että niiden käsittäminen on kuin yrittäisi koota rikkinäistä himmeliä silmät kiinni.

Jättimäisen palatsin kalleuden sen sijaan ymmärtää jokainen. Palatsi on hyvin konkreettinen asia. Siitä voi näyttää kuvia. Tätä myrkytetty oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi osasi hyödyntää.

Ilmakuva Aleksi Navalnyin palatsia käsittelevästä videosta näyttää Putinin palatsin ulkoa.

Ilmakuva Aleksi Navalnyin palatsia käsittelevästä videosta näyttää Putinin palatsin ulkoa.KUVA: AFP
Vuonna 2010 venäläinen liikemies Sergei Kolešnikov julkaisi tietonsa siitä, että hän oli salaa auttanut siirtämään sairaaloiden varusteiden uudistamiseen tarkoitettuun yhtiöön kerätyistä rahoista 35 prosenttia rahaa offshore-yhtiöön tai -yhtiöihin, joiden tarkoituksena oli rakennuttaa presidentti Putinille noin miljardin arvoinen huvila Mustanmeren rannalle. Kolešnikov muutti paljastuksensa jälkeen Viroon.

Tammikuussa 2021 Navalnyi kertoi hankkeesta dokumentissaan tarkemmin.


Palatsi sijaitsee Krasnodarin piirissä. Mustanmeren rantaviivaa pitkin Sotšiin on matkaa noin 260 kilometriä. Lähin asutuskeskus, neuvostoaikainen lomakaupunki Gelendžik, sijaitsee runsaan 30 kilometrin päässä.


Jos palatsin rahoituksesta piirtää kaavion, siinä on ainakin 20 kohtaa. Navalnyin tiimin selvityksen mukaan omistussuhteita on veivattu notkeasti yhtiöstä toiseen varsinkin sen jälkeen kun rahoituksesta nousi kohu Kolešnikovin paljastettua asian ensi kerran. Navalnyin rahoitusselvityksistä löytyy esimerkiksi Nikolai Šamalov, yksi Putinin Pietarin-aikojen mökkinaapureista Kiimajärven rannalta.

Palatsialuetta ja sen lähellä olevaa vesialuetta vartioivat Navalnyin selvityksen mukaan Venäjän presidentinhallinnon turvallisuuspalvelu FSO sekä sisäisen turvallisuuden palvelu FSB. Palatsin ympärillä on 7 000 hehtaaria maata. Maanomistaja FSB on vuokrannut sen yhtiölle, joka omistaa palatsin vuoteen 2068 saakka.


Alueella on kirkko, keskeneräinen amfiteatteri ja maan alle rakennettu jäähalli. Ympäristöstä löytyy kylpylä ja viinitila.


Palatsin päärakennuksessa on 17 691 neliömetriä ja portissa kaksipäinen kotka. Kolmekerroksisen rakennuksen maanpäällisissä kerroksissa on esimerkiksi oma kasino, teatteri ja vesipiipun polttamiselle omistettu sali, jossa on tanssitanko.


Sitten on myös se ”vesidisko”, jossa uima-altaan keskelle on sijoitettu jonkinlainen lähde. Yksityiskohdat käyvät ilmi rakennuksen pohjapiirustuksista ja Navalnyin tiimille puhuneiden rakennuksen työntekijöiden kertomuksista.

Putinin palatsista löytyvä teatteri. Kuva on luotu kuvankäsittelyllä työntekijöiden ottamien kuvien ja palatsin pohjapiirustusten perusteella.

Putinin palatsista löytyvä teatteri. Kuva on luotu kuvankäsittelyllä työntekijöiden ottamien kuvien ja palatsin pohjapiirustusten perusteella.KUVA: ALEKSEI NAVALNYI / FBK
Putinin palatsista löytyvä vesipiippuhuone. Kuva on luotu kuvankäsittelyllä työntekijöiden ottamien kuvien ja palatsin pohjapiirustusten perusteella.

Putinin palatsista löytyvä vesipiippuhuone. Kuva on luotu kuvankäsittelyllä työntekijöiden ottamien kuvien ja palatsin pohjapiirustusten perusteella.KUVA: ALEKSEI NAVALNYI / FBK
 
Yksi palatsin useista makuuhuoneista. Kuva on luotu kuvankäsittelyllä työntekijöiden ottamien kuvien ja palatsin pohjapiirustusten perusteella.

Yksi palatsin useista makuuhuoneista. Kuva on luotu kuvankäsittelyllä työntekijöiden ottamien kuvien ja palatsin pohjapiirustusten perusteella.KUVA: ALEKSEI NAVALNYI / FBK
Yksi palatsin kylpyhuoneista. Kuva on luotu kuvankäsittelyllä työntekijöiden ottamien kuvien ja palatsin pohjapiirustusten perusteella.

Yksi palatsin kylpyhuoneista. Kuva on luotu kuvankäsittelyllä työntekijöiden ottamien kuvien ja palatsin pohjapiirustusten perusteella.KUVA: ALEKSEI NAVALNYI / FBK
Putin on lisätty sohvalle kuvankäsittelyllä jälkikäteen.

Putin on lisätty sohvalle kuvankäsittelyllä jälkikäteen.KUVA: ALEKSEI NAVALYI / FBK
Kalusteista Navalnyin tiimi tunnisti esimerkiksi barokkityylisen pöydän, jossa on sisäänrakennettu baari. Italialaisen huonekaluvalmistajan Citterion Odessa-mallinen pöytä maksaa 45 000 euroa. Yhdestä Putinin omassa käytössä olevista huoneista Navalnyin tiimi löysi 22 750 euron hintaisen nahkasohvan. Yhteensä palatsissa on 47 sohvaa.

Perjantaina venäläislehti Meduza julkaisi palatsista ja sen alueesta lisää tietoa. Sen mukaan vesidiskoja on palatsin alueella itse asiassa kaksi ja maanalaisia tiloja on jopa 16 kerroksessa.


Putin kiisti omistavansa palatsia. Teknisesti väite on totta, sillä kaiken omistavat paperilla hänen ystävänsä.


Voit katsoa osan Navalnyin videosta tästä:


Aleksei Navalnyin dokumentti esittelee Putinin miljardipalatsia
art-2000007772441.html






VUONNA 2008 presidentti Putin kuvaili Kremlin helmikuisessa lehdistötilaisuudessa äänestäjilleen omaa työtään seuraavasti: ”Olen työskennellyt kuin kaleeriorja viimeiset kahdeksan vuotta, päivin ja öin. En häpeä sanoa, että olen tyytyväinen tuloksiin.”

Sitaatin teki tunnetuksi Boris Nemtsov, Nižni Novgorodin entinen kuvernööri ja Venäjän lyhytaikainen varapääministeri, joka ei voinut sietää Putinia. Vuonna 2012 Nemtsov julkaisi yhden Putinin korruptoituneisuutta käsittelevistä raporteistaan.

Kaleeriorjan elämää -niminen raportti listasi presidentin käytössä ollutta omaisuutta.


Raportti tosin käsitti myös monia asioita, jotka ovat presidentinhallinnon omaisuutta ja viran puolesta Putinin laillisessa käytössä. Nähtäväksi jää, paljonko niistä jää Venäjän seuraavan presidentin käyttöön.


Nemtsovin raportin mukaan Putinin käytössä oli ainakin neljä huvijahtia, 58 lentokonetta ja helikopteria, 20 kotia ja asuntoa sekä kellokokoelma, jonka arvo yksinään oli suurempi kuin Putinin vajaan 100 000 euron vuosipalkka.

Kuvakaappaus videolta, joka esittelee Olympia-huvijahtia. Vahvistamattoman väitteen mukaan huvijahdin olisi lahjoittanut miljardööri Roman Abramovitš.

Kuvakaappaus videolta, joka esittelee Olympia-huvijahtia. Vahvistamattoman väitteen mukaan huvijahdin olisi lahjoittanut miljardööri Roman Abramovitš.KUVA: YOUTUBE
Presidentti Sauli Niinistön ja Vladimir Putinin tapaamisessa Putinin kesäresidenssissä Sotšissa elokuussa 2018 Putinin ranteessa oli todennäköisesti Blancpain Grande Date Aqua Lung -kello. Sellaisen hinta on arviolta 10 000 euroa.

Presidentti Sauli Niinistön ja Vladimir Putinin tapaamisessa Putinin kesäresidenssissä Sotšissa elokuussa 2018 Putinin ranteessa oli todennäköisesti Blancpain Grande Date Aqua Lung -kello. Sellaisen hinta on arviolta 10 000 euroa.KUVA: ANTTI HÄMÄLÄINEN / IS
Kellokokoelman on vaikea kuvitella olevan presidentinhallinnon omaisuutta. Ainakin nämä aikaraudat oli vuoteen 2012 mennessä nähty Nemtsovin mukaan Putinin ranteessa:

A. Lange & Söhne Tourbograph Perpetual ”Pour le Mérite”, hinta Saksan-markkinoilla noin 480 000 euroa.


Toinen A. Lange & Söhne, mallia 1815, jollaisen saa Suomesta edullisimmillaan noin 41 000 eurolla.


Patek Philippe Perpetual Calendar 3974, jossa on valkokultainen kuori, maksaa Nemtsovin raportin mukaan noin 50 000 euroa, mutta Sotheby’s-huutokauppa on myynyt keltakultaisen version runsaalla 300 000 eurolla.


Boris Nemtsov ehti julkaista Putinista monta raporttia. Ennen viimeisen julkaisemista helmikuussa 2015 Nemtsov salamurhattiin lähellä hallintokeskus Kremliä. Häntä ammuttiin neljästi selkään.


KEVÄTTALVELLA 2014 Venäjä valtasi Ukrainalta Krimin niemimaan sotilasvoimin. Sekä Yhdysvallat että Euroopan unioni ärtyivät. Miehitys oli kansainvälisen oikeuden vastainen.

Yhdysvaltain viranomaiset määräsivät talouspakotteita alle kuukausi valtauksen jälkeen. Kohteiksi valikoitui tuttuja nimiä presidentin lähipiiristä: öljydiileri Gunvorin johtaja Gennadi Timtšenko, Leningradin judokaverit Arkadi ja Boris Rotenberg. Pietarin mökkinaapuriosuuskunnasta pakotelistoille päätyivät Rossija-pankin pääjohtaja Juri Kovaltšuk ja Venäjän rautatieyhtiön silloinen pääjohtaja Vladimir Jakunin.


Suomessakin nousi asiasta kohu: ovathan Timtšenko sekä Boris Rotenberg ja hänen poikansa Roman Rotenberg myös Suomen kansalaisia.


Yhdysvaltain ulkoasiainkomiteaa tuohon aikaan johtanut senaattori Robert Menendez kuvaili pakotteita ja niiden todellista kohdetta The New York Timesille näin: ”Se on kuin seisoisi ringissä, kun muiden ringissä olevien päälle heitetään pommeja. Siinä ymmärtää viestin, että se osuu lähelle.”


PALJASTUKSET seurasivat toistaan. Sellisti Sergei Rolduginin rooli tuli ilmi panamalaisen asianajotoimiston Mossack Fonsecan tietovuodosta. Rolduginin omistuksista havaittiin monen muun yrityksen ja rahaliikenteen ohella kolmen prosentin siivu Rossija-pankin osakkeista.

Mitä kiinnostavammaksi Putinin rahat ovat käyneet, sitä näkyvämmäksi on kasvanut myös Aleksei Navalnyin rooli. Hän ei kuitenkaan ole paljastusten ainoa lähde.


Esimerkiksi vuonna 2017 venäläiskanava Dožd ehti kertoa ennen Navalnyin tiimiä, että Putinin käytössä on Villa Sellgren -huvila Venäjänsaarella lähellä Viipuria.


Vuonna 1913 valmistuneen huvilan suunnitteli suomalaisarkkitehti Uno Ullberg kauppaneuvos E. V. Sellgrenin käyttöön.


Huvilan omistussuhteista paljastui Putinin läheinen ystävä Oleg Rudnov, joka omisti myös ison siivun Rossija-pankista. Kun Rudnov kuoli vuonna 2015, hänen omaisuutensa, yhtiönsä ja samalla Villa Sellgren siirtyivät Rudnovin pojan omistukseen.


ALEKSEI NAVALNYI täydensi raportillaan kuvaa Villa Selgrenistä: sen mukaan huvilan remontti tilattiin Ilja Traberilta, joka tunnetaan esimerkiksi The Insider -julkaisun mukaan kiinteistä yhteyksistään Tambovin ja Malyševin rikollisliigoihin. Traber ja Putin tutustuivat toisiinsa 1990-luvun alun Pietarissa öljysatamahankkeen parissa, myönsi jopa Putinin tiedottaja Insiderin mukaan.

Villa Sellgren sijaitsee Venäjänsaarella, ja sen on suunnitellut viipurilaisarkkitehti Uno Ullberg 1900-luvun alussa. Rakennus valmistui vuonna 1913.

Villa Sellgren sijaitsee Venäjänsaarella, ja sen on suunnitellut viipurilaisarkkitehti Uno Ullberg 1900-luvun alussa. Rakennus valmistui vuonna 1913.KUVA: MVPHOTOS
3d-kuva Villa Sellgrenin sisätiloista remontin jälkeen.

3d-kuva Villa Sellgrenin sisätiloista remontin jälkeen.KUVA: MVPHOTOS
Samana vuonna, kun Navalnyi ja mediat kertoivat Villa Sellgrenistä, Venäjällä työskennellyt suursijoittaja William ”Bill” Browder piti todistajapuheenvuoron Yhdysvaltain senaatin oikeusasiainvaliokunnalle. Browder sanoi laskeneensa, että Putinin todellinen omaisuus voi olla noin 200 miljardia dollaria. Jos Browderin laskelmat pitävät paikkansa, Venäjän presidentti olisi maailman rikkain mies.


Vertailun vuoksi: perjantaina talouslehti Forbesin mukaan Amazonin perustaja Jeff Bezosin omaisuus oli noin 188 miljardia dollaria ja Teslan isän Elon Muskin noin 181 miljardia dollaria.


Vuonna 2007 arvioitiin, että Putinin omaisuus olisi noin 40 miljardia dollaria eli noin viidennes Browderin kymmenen vuotta myöhemmin esittämästä arviosta. Arviolta 40 miljardin dollarin omaisuus on Forbesin mukaan Dell-teknologiayhtiön perustajalla Michael Dellilla. Hän on Forbesin maailman rikkaimpien listalla sijalla 30. Bezos ja Musk ovat sijoilla 1 ja 2.


Vladimir Putinin sijoitusten ja todellisen omaisuuden tuntee varmasti vain yksi ihminen maailmassa: Putin itse.

Lähteet: Masha Gessen: Kasvoton mies (Otava 2012), Heidi Blake: Tappolista (Atena 2020), The Insider, Telekanal Dožd, Navalny.com
 
Aika kauan kesti ennen kuin joku ilmoittautui. Mikä on totuus, niin asia erikseen. Mihin Rotenberg tarvitsee lentokieltoalueen ja 16 kerroksisen bunkkerin joka on noin 50 metriä syvä? Ja mikä taho niitä tilauksia olikaan tehnyt?


edit:

Kenet keksimme Putinin palatsin omistajaksi, hyvä lapsuudenystävä oligarkki Arkadi voisi kätkeä rahat. Rotenberg väittää ostaneensa palatsin useita vuosia sitten, ei ole ilmoittanut tarkalleen milloin kauppa tapahtui.
 
Viimeksi muokattu:
Idokopasin niemellä: Tämän suljetun laitoksen perustaminen virallisella nimellä “Praskoveevka Pension” maksaa rahaston mukaan 100 miljardia ruplaa - näitä ovat kuluttaneet Putinin ystävineen ja heihin liittyvät yritykset. Meduzan toimittajat keskustelivat ihmisten kanssa, jotka ovat työskennelleet Praskovejevkassa vuosien ajan, sekä tutkineet tähän rakentamiseen liittyviä asiakirjoja ja oppineet monia uusia yksityiskohtia "Putinin palatsista".

16 tasoinen tasoinen maanalainen rakennelma. viinikellareineen, ja vaikka mitä, tunneli rantaan, kiveen oli suunniteltu avata terassi merelle, tehty rakentajan Viktorin aukko, josta avautuu mahtava näköala. Viktor muista palatsin yksityiskohdiltaan hyvin.

Viktor luuli että että palatsia tehdään kansalle koko ajan, oli järkyttänyt että se olikin Putininin perheelle ja lähikavereiille.

Kuva linkissa on vuodelta 2011.

Hänen mielestä rakennelma on ainutlaatuinen, erityisesti maanalasen osuuden takia.

Ja sitten arkihehtiin, joku muka maailman huippu, josta kukaan ei tietä mitään, italialainen.
Lanfranco Cirillo.
Internetissä, sekä venäläisenä että italialaisena, on kirjaimellisesti muutama rivi hänestä ja sitten jahdin Fantasticaaa liitteessä ja sen osallistumisesta kuuluisalle Välimeren regatalle Moby Roma - yhdessä venäläisen yrittäjän Leonid Mikhelsonin kanssa. Novatekin omistaja (arvoltaan 11,9 miljardia dollaria viimeisimmän Forbes-luettelon mukaan).

Internetissä, sekä venäläisenä että italialaisena, on kirjaimellisesti muutama rivi hänestä ja sitten jahdin Fantasticaaa liitteessä ja sen osallistumisesta kuuluisalle Välimeren regatalle Moby Roma - yhdessä venäläisen yrittäjän Leonid Mikhelsonin kanssa. Novatekin omistaja (arvoltaan 11,9 miljardia dollaria viimeisimmän Forbes-luettelon mukaan).


Kaikki on salattu tai valhetta.
 
Se on Mesuza:lta poimittu.

Ja se onkin propagandistinen paska, sen pitää vain näyttää muka rehelliselta ja muka anti-putinilaiselta.

Noh, joka tapauksessa oli kun odotettu:
No, nyt varkaiden kopla yrittävät kaikin voimin taistella vastaa. Kuka naiivi voinut ajatella, että, no nyt ne alkaa tuntemaan hämmennystä ja kuolevat häpeästä. Kas kun eivät löytäneet heti Timchenkoa tai Rotenbergia istumasta siellä sanomalla: "Hei, mitä sinä olet tullut tänne, minä olen tämän palatsin omistaja."

Näin kirjoitti Zhdanovkin: "Uskokaa minua, parin päivän päästä he keksivät kuka on muodollinen omistaja ".

Ja hän löytynyt - no kukapa muu kun Rotenberg, Putten paras kaveri. Nyt vasta alkaa takaisin isku ja varkaiden valheiden paska alkaa lentämään.
 
29. tammikuuta Mash ja Russia-1-tv-kanava välittivät tarinoita samana päivänä, joilla yritti kumota FBK: n (korruptiota tutkiva ФБК) tutkimuksen Putinin palatsista. Molemmissa videoissa rakennus näkyy rakenteilla olevana projektina ilman ylellisiä sisätiloja, joista keskusteltiin FBK-elokuvassa. Mahdollisesti 10 v takaisia otoksia ja nyk.remontin otoksia miksttu.
Aleksei Navalny videossaan sanoi suoraan, että kompleksin alueella oli käynnissä aktiivisia rakennustöitä, joiden syy oli hometta: "He kuorineet seinät, poistattaneet marmorin, veivät kaiken arvokkaan, kirjaimellisesti heitti miljardeja roskakoriin ja aloitti uudestaan. "



Kumoamiskertomuksissa sanotaan myös, että FSB ja FSO eivät vartioi palatsia, vaan vain yksityisiä vartijoita. Yksi heistä, joka on työskennellyt laitoksessa 10 vuotta, sanoi, ettei hän ollut koskaan nähnyt siellä Venäjän presidenttiä, ja koko kompleksi kuuluu rakennusyhtiölle. Kuvaamisen kieltäminen ja lentokielto "Venäjä 1" -alueen yli selitettiin sillä, että meren rannalla on FSB: n rajapalvelun kolmikerroksinen rakennus. Palatsin "kiertueen" lopussa päätoimittaja Mash pyysi kohteen todellista omistajaa vastaamaan.

(Olen jo kirjoittanut tästä Mash:n Iksanovista aikaisemmin, jota päästettiin muka noin vain kiertueelle, ja joka kuulemma Kovaltchukin, pankin johtajan sukulainen).



Sisäpiiri puolestaan huomasi, että Maxim Iksanovilla oli yhteyksiä presidentin hallintoon. Moskovassa koronaviruksen karanteenin aikana annettujen sähköisten passien vuotaneesta tietokannasta seuraa, että Iksanov sai luvan liikkua pääkaupungissa AP: lta. (AP = presidentin hallinto)



Lisäksi hän asuu talossa Trekhgorny Val-kadulla, joka kuuluu presidentin hallintoon. Samassa talossa asuu valtion duuman varapuhemies Aleksei Gordeev, presidentin hallinnon entisen päämiehen Sergei Ivanovin ja pääministeri Mihail Mishustinin poikien perhe.



FBK: n johtaja Ivan Zhdanov kommentoi Mashin ja Russia 1: n tarinoita Dozhdille ja totesi, että "kaverit vain vahvistivat sen, mitä sanoimme tutkimuksessa".
 
Aika kauan kesti ennen kuin joku ilmoittautui. Mikä on totuus, niin asia erikseen. Mihin Rotenberg tarvitsee lentokieltoalueen ja 16 kerroksisen bunkkerin joka on noin 50 metriä syvä? Ja mikä taho niitä tilauksia olikaan tehnyt?


edit:

Kenet keksimme Putinin palatsin omistajaksi, hyvä lapsuudenystävä oligarkki Arkadi voisi kätkeä rahat. Rotenberg väittää ostaneensa palatsin useita vuosia sitten, ei ole ilmoittanut tarkalleen milloin kauppa tapahtui.

Tuo sudenpesä on rakennettu tserkessien (adygeit) maille.
 
Back
Top