Pätkiä HS:n uutisesta
”Virossa on meneillään hyökkäys kansakunnan sielua vastaan”, sanoo maan uusi valtiovarainministeri – HS kävi selvittämässä, mitä naapurissamme oikein tapahtuu
Heikki Aittokoski
Nationalistipuolue Ekre pääsi hallitukseen, ja Virossa kuohuu edelleen. Valtiovarainministeri Martin Helmen mukaan
Ekre on vastareaktio ”kulttuurimarxilaiselle hyökkäykselle kansakunnan sielua vastaan”.
VIRON parlamentin riigikogun kolmannen kerroksen huoneessa, suuren Viron kartan alla, istuu uusi valtiovarainministeri Martin Helme.
Nyt olisi oikeastaan normaalia puhua Viron taloudesta. Mutta Viron kevät on ollut niin epänormaali, että täytyy puhua ihan muista asioista, perusasioista, poliittisesta maailmankuvasta.
”Meneillään on hyökkäys Viron kansakunnan sielua vastaan”, Helme sanoo. ”Viroon yritetään pakottaa kulttuurimarxilainen ideologia: monikulttuurisuus ja homoagenda.”
Helme on konservatiivisen kansanpuolueen Ekren varapuheenjohtaja. Hän on avainhahmoja siinä repivän vastakkainasettelun ilmapiirissä, jossa Viron riigikogu valittiin ja uusi hallitus muodostettiin.
”Liberalismi tarkoittaa enenevää radikaalia vasemmistoagendaa, ja se on äärimmäisellä tavalla ihmisluonnon vastainen. Meneillään on hyökkäys miehenä ja naisena olemista vastaan.”
(...)
Toinen vaalivoittaja oli kansalliskonservatiivinen Ekre. Puoluetta voi luonnehtia monella muullakin sanalla:
jyrkän nationalistiseksi, ulkomaalaisvastaiseksi, EU-vastaiseksi, oikeistopopulistiseksi. Vastustajat puhuvat myös äärioikeistosta.
Ekre teki vaaleissa todellisen läpimurron. Paikkamäärä kasvoi seitsemästä 19:ään, ja puolueesta tuli Viron kolmanneksi suurin.
Myrsky Virossa nousi, kun kävi ilmeiseksi, että Ekre pääsee hallitukseen.
Reformipuolue syrjäytettiin hallituksen muodostamisessa. Sen sijaan toiseksi suurimman puolueen keskustan johtaja Jüri Ratas ryhtyi neuvottelemaan Ekren sekä oikeistokonservatiivisen Isänmaan kanssa. Ratas oli myös edellisen hallituksen pääministeri.
Syntyi keskustan, Ekren ja Isänmaan koalitio. Vaan ei vailla meteliä. Vastustajien näkyvin protesti oli huhtikuun puolivälissä Tallinnan laululavalla järjestetty ulkoilmakonsertti Kõigi Eesti laul, ”kaikkien Viron laulu”. Yleisöä oli kymmenisentuhatta.
Rataksen uudella hallituksella on takanaan tukeva parlamentaarinen enemmistö, joten asiassa ei ole demokratian pelisääntöjen kannalta mitään epäselvää.
KUOHUNTA on kuitenkin jatkunut.
Ekren poliitikot tunnetaan kärjekkäästä kielenkäytöstään, eikä mikään viittaa siihen, että he olisivat aikeissa hillitä sitä.
(...)
”En usko, että tämä hallitus pysyy kasassa neljää vuotta”, Kallas sanoo vähän myöhemmin riigikogun kuppilan pöydässä.
”Mutta en toisaalta usko, että se hajoaa nopeasti, koska kaikilla on niin vahva motiivi olla hallituksessa. Keskustalle tämä koalitio on ainoa tapa olla pääministeripuolue, ja Ekrelle tämä on ainoa koalitio, jossa se voi päästä hallitukseen.”
Hallituksen vastustajat ovat huolissaan
Viron maineesta. Ekren nousu on huomioitu laajalti. Kansainvälisten uutisten sävy on ollut ihmettelevä tai kielteinen, ja se on virolaisille uutta. Virohan on tähän asti tunnettu lähinnä eräänlaisena pohjoisen e-ihmeenä, kaiken digitaalisen edelläkävijänä.
”Me rakensimme 27 vuotta sitä imagoa, että me emme ole Itä-Eurooppaa”, Kallas sanoo. ”Me olemme aina olleet Euroopan arvoyhteisön osa.
Viron imagon rakentaminen on ollut hidasta, mutta purkaminen käy nopeasti.”
(...)
”
He [ekreläiset] haittaavat Viron talousnäkymiä jo pelkästään sillä, että seuraavat vuodet kuluvat Yhdysvaltojen tyyliin, heidän lausuntojensa ja päätöstensä ruotimiseen.”
”Oikean laidan ekstremistit tavallaan trollaavat meidän yhteiskuntiamme”, Kaljulaid sanoo. ”Se on melkoinen häiriötekijä, kun meidän pitäisi keskittyä miettimään tapoja parantaa kilpailukykyämme.”
”Jos katsot vaikka brittimediaa, niin se on täynnä juttuja äärioikeiston ja uusnatsien valtaannoususta Virossa. Tämä on ongelma bisnesmielessäkin.”
Sitten on moraalinen ulottuvuus, Kaljulaid sanoo.
”He ovat kiusaajia. He kiusaavat heikompiaan: maahanmuuttajia, homoyhteisöä, lgbt-yhteisöä, Viron venäläisvähemmistöä, ja se on kerta kaikkiaan moraalisesti väärin.”
(...)
Miten Viron Ekre suhtautuu muun maailman nationalistipuolueisiin? Poistutaanpa toviksi Toompeanmäeltä ja käydään kysymässä asiaa Viron ulkopoliittisesta instituutista.
”On hurjaa, miten samankaltaisia nämä trendit ovat eri länsimaissa”, instituutin johtaja Kristi Raik sanoo.
”Tässä on jostain isommasta kysymys. Virossa Ekre on selvästi tuonut maahan agendan ulkopuolelta, kopioinut tietynlaisen poliittisen puolueen mallin, joka toimii hämmästyttävän hyvin aika erilaisissa yhteiskunnissa.”
”Suomessa on vahva hyvinvointivaltio ja tuloerot ovat kohtuullisen pieniä, mutta silti siellä on hyvin samantyyppinen puolue hyvin samanlaisella kannatuksella kuin Virossa.”
Perussuomalaisten ääniosuus eduskuntavaaleissa oli 17,5 prosenttia. Ekre sai 17,8 prosenttia äänistä.
(...)
”Minä kylläkin protestoin aina, kun joku pitää Eurooppaa ja Euroopan unionia samana asiana. Ne eivät ole sama asia. Minä olen aito eurooppalainen. Olen kristitty. Olen konservatiivi. Olen nationalisti.”
”Tätä on Eurooppa, on ollut jo ainakin 2 000 vuotta”, Helme sanoo. ”Euroopan unioni on vasemmistolainen hirvitys, joka on itse asiassa aggressiivisen vihamielinen Euroopan perinteisiä arvoja kohtaan.”
(...)
”Monikulttuurisuus on vale. Se on halveksittava vale. Se on siirtymäkausi, jonka aikana sinut korvataan jollakulla muulla, ja lopputulos on hyvin, hyvin yksikulttuurinen.”
Lopputuloksen näkee Helmen mukaan Ruotsin tai Ranskan lähiöissä, joissa näkee ”yhtä ainoaa väriä”.
”Se on islamin vihreä väri.”
VÄITTEET siitä, että Ekre jotenkin pilaisi Viron mainetta, ovat valtiovarainministeri Martin Helmen mukaan pötyä.
Hän kuvailee tilannetta ”orwellilaiseksi”. Opposition
reformipuolue ja sosiaalidemokraatit yrittivät hänen mukaansa luoda kansainvälistä painetta estääkseen uuden hallituksen synnyn, ja kun hallitus silti syntyi, nyt he yrittävät vaikeuttaa sen työtä.
”
He ovat niitä, jotka tärvelevät Viron mainetta ulkomailla, ja sitten heillä on otsaa tulla sanomaan meille, että me vahingoitamme Viron brändiä. Tämä on paskapuhetta kirkkaalla päivänvalolla.”
Nationalistipuolue Ekre pääsi hallitukseen, ja Virossa kuohuu edelleen. Valtiovarainministeri Martin Helmen mukaan Ekre on vastareaktio ”kulttuurimarxilaiselle hyökkäykselle kansakunnan sielua vastaan”.
www.hs.fi