Näin Venäjä koettelee Baltiaa - iso muutos tänä vuonna
http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-1288763558123.html
Julkaistu: 7.11.2014 22:35
Venäjä on palannut kylmän sodan menettelytapoihin lisäämällä tunkeutumisiaan Euroopan unionin ja Nato-maiden ilmatilaan ja vesialueille, sanoi Viron puolustusministeri perjantaina.
Viron puolustusministeri
Sven Mikser totesi myös, että lännen tulee esiintyä yhtenäisenä rintamana ehkäistääkseen Venäjän presidentti
Vladimir Putinin toimet.
- Venäjä on palannut takaisin kylmän sodan asenteeseen ja käyttäytyy entistä aggressiivisemmin ja provokatiivisemmin. Ei vain Viroa tai muita Baltian maita kohtaan, vaan kaikkia Nato-kumppaneita ja kaikkia Euroopan maita kohtaan, Mikser sanoi uutistoimisto Reutersille.
Venäjä tarkkailee Baltian maiden ilma- ja meritorjuntaa, eikä siinä ole mitään uutta. Mutta Naton alueella olevat hävittäjät ovat käyneet jo 86 kertaa tunnistustehtävällä tämän vuoden lokakuun puoliväliin mennessä. Määrä on melkein kaksinkertainen verrattuna koko viime vuoden määrään Liettuan puolustusministeriön mukaan.
Viro on raportoinut kuusi Venäjän lentokoneiden tekemää ilmatilaloukkausta tänä vuonna, mikä on kaksi enemmän kuin vuonna 2013. Latvia sanoo, että se on havainnut yli 40 Venäjän armeijan alusta lähellä aluevesiään.
Lännen yhtenäisyys tärkeää
Kolme Baltian maata olivat osa Neuvostoliitoa, ennen sen romahdusta vuonna 1991. Maat ovat olleet sotilasliitto Naton jäseniä vuodesta 2004 lähtien. Kaikissa Baltian maissa järkytyttiin Venäjän liitettyä itseensä Ukrainalta Krimin niemimaa. Myös Venäjän on tuki Itä-Ukrainan kapinallisille on herättänyt huolta Baltiassa.
Ukrainan armeija syytti perjantaina Venäjää siitä, että se olisi lähettänyt 32 panssarivaunua ja kuorma-autoittain joukkoja rajan yli Itä-Ukrainaan tukeakseen kapinallisten taistelua hallituksen joukkoja vastaan. Venäjä kieltää aseistaneensa separatisteja ja syyttää kriisistä Ukrainaa ja länttä.
Mikser sanoi kuitenkin, ettei hän näe lännen aseellista konfliktia Venäjän kanssa todennäköisenä.
- Uskon, että länsimaat, luonnollisesti, eivät ole kiinnostuneita näkemään minkäänlaista kärjistymistä, hän sanoi.
- Mutta kun ollaan tekemisissä sellaisen alueen, kuin Putinin (Venäjän) kanssa, heikkous on provokatiivisempaa kuin voima. On erittäin tärkeää, että länsi on... vahva ja yhtenäinen. Se on paras keino estää Venäjää.