Uutisia Virosta

Ymmärtääkseni tekevätkin juuri sen takia noita salamaharjoituskutsuja. Testaavat kuinka nopeasti saa porukan koottua. Ilmeisesti virolaiset eivät usko että tulee olemaan kuukausia, viikkoja tai edes päiviä aikaa kutsua reserviläiset palveluun.
Eihän siihen uskota meilläkään. Siksi kasarmeilla on reilut tuhat valmiusjoukon miestä muiden erikois- ja varusmiesten lisäksi. Ja tähän päälle mm nopeutettuun valmiuteen sitoutuneet reserviläiset.
 
Ymmärtääkseni tekevätkin juuri sen takia noita salamaharjoituskutsuja. Testaavat kuinka nopeasti saa porukan koottua. Ilmeisesti virolaiset eivät usko että tulee olemaan kuukausia, viikkoja tai edes päiviä aikaa kutsua reserviläiset palveluun.

Suomalaisesta näkökulmasta puolivakinaiset palokunnat ja niiden reaktioajat antavat hyvin vihjettä siitä, mikä on ilman suuria taloudellisia uhrauksia mahdollista. Siitä pitäisi ottaa oppia.
 
Huvittavin juttu mitä luin tästä Viron harjoituksesta oli että paikalle ilmestyi nuori nainen pari kuisen vauvan kanssa. Oli maksumuurin takana että en päässyt muuta kuin otsikkoa lukemaan, olisi kyllä ollut kiinnostava lukea koko juttu. Tuskinpa vauvalle hoitajaa löytyi joten epäilen että nainen sai mennä kotiin takaisin.
 
  • Tykkää
Reactions: PSS
Huvittavin juttu mitä luin tästä Viron harjoituksesta oli että paikalle ilmestyi nuori nainen pari kuisen vauvan kanssa. Oli maksumuurin takana että en päässyt muuta kuin otsikkoa lukemaan, olisi kyllä ollut kiinnostava lukea koko juttu. Tuskinpa vauvalle hoitajaa löytyi joten epäilen että nainen sai mennä kotiin takaisin.
Mutta kunnioitettavaa maanpuolustushenkeä osoittaa, että tuli paikalle kertomaan. Kättä lippaan.
 
Nyt se on sitten avattu, KFC, Ülemisten ostoskeskuksessa.

 
  • Tykkää
Reactions: PSS
Taitaa olla Virossa ideologiat törmäyskurssilla.
Tytöillä ja pojilla on erilaiset aivolohkot ja roolileikit ovat vaarallisia – Esitys uudeksi opetussuunnitelmaksi suututti koulutusalan ammattilaiset Virossa
Opetusministeriö laati suunnitelman varhaiskasvatuksen tulevasta sisällöstä kuulematta alan asiantuntijoita.
varhaiskasvatus
28.10.2019 klo 06.10
Siilit-ryhmän lapset Saskia Helena, Lennart, Andra-Grettel ja Emili leikkivät tallinnalaisen Tammetõrun päiväkodin pihalla.

Siilit-ryhmän lapset Saskia Helena, Lennart, Andra-Grettel ja Emili leikkivät tallinnalaisen Tammetõrun päiväkodin pihalla.Stanislav Moškov


Tallinna"Lastentarhanopettajan tulee tuntea erot tyttöjen ja poikien kehityksessä. Erot tulee ottaa huomioon lasten leikkejä, opetusta ja muuta toimintaa suunnitellessa."
"Kaksi- ja monikieliset perheet ovat lapsen puheen kehityksen kannalta maailmanlaajuinen ongelma."
"Lapsia tulee ohjata kansanperinteen pariin, kansallisia merkkipäiviä on juhlittava ja kansallissankareita (suurmiehiä ja -naisia) on muistettava juhlallisuuksin."
Nämä ovat vapaasti suomennettuja otteita Viron opetusministeriön valmistelemasta uudesta varhaiskasvatuksen opetussuunnitelmasta.
Lokakuussa julkaistu suunnitelman työversio on suututtanut koulutusalan ammattilaiset Virossa.
Yksi suunnitelmaa kritisoineista varhaiskasvatuksen asiantuntijoista on tallinnalaisen Tammetõrun päiväkodin opintopäällikkö Evelyn Neudorf.Hänen mukaansa työversiossa on useita perustavanlaatuisia puutteita.
– Siitä puuttuu nykyaikainen, laaja oppimiskäsitys. Lastentarhanopettajille on asetettu tiukat raamit, joiden mukaan heidän pitää toimia, Neudorf sanoo.
– Leikkiminen on rajattu aikuisten ohjaamiin oppimisleikkeihin. Vapaata leikkiä ja sen kautta opittavia sosiaalisia taitoja ei suunnitelmassa mainita sanallakaan, opintopäällikkö jatkaa.
Tämänhetkinen varhaiskasvatuksen opetussuunnitelma Virossa on uutta suunnitelmaa vapaampi ja lapsikeskeisempi.

Tämänhetkinen varhaiskasvatuksen opetussuunnitelma Virossa on uutta suunnitelmaa vapaampi ja lapsikeskeisempi.Stanislav Moškov
Neudorfin mielestä suunnitelma on pahasti ajastaan jäljessä.
– Sitä lukiessa tuntuu, kuin palaisi neuvostoaikaan. Silloin varhaiskasvatuksessa vallitsi samanlainen opettajalähtöinen systeemi.
Muutos on Neudorfin mukaan suuri verrattuna nykyisessä opetussuunnitelmassa painotettuun lapsikeskeiseen, vapaampaan oppimiskäsitykseen.
Suunnitelma korostaa virolaisuutta – ja unohtaa kansainvälisyyden
Mustamäen kaupunginosassa sijaitseva Tammetõrun päiväkoti on kaksikielinen. Kahdestatoista ryhmästä kuusi on venäjänkielisiä, kuusi vironkielisiä.
Päiväkodin yli 200 lapsen joukossa on myös lapsia, joiden toinen äidinkieli on esimerkiksi englanti.
Kaksikieliset päiväkodit ovat Virossa melko tavallisia, sillä noin kolmannes maan asukkaista puhuu äidinkielenään venäjää.
Evelyn Neudorf on nähnyt työssään, että päiväkoti-ikäiset oppivat helposti kaksi kieltä. Häntä ihmetyttääkin uudesta opetussuunnitelmasta välittyvä kritiikki kaksi- ja monikielisiä perheitä kohtaan.
Lastentarhanopettaja Birgitta Tints lukee satua Tammetõrun päiväkodin lapsille. Johannes ja Karin kuuntelevat.

Lastentarhanopettaja Birgitta Tints lukee satua Tammetõrun päiväkodin Muurahaisten ryhmälle. Johannes ja Karin kuuntelevat.Stanislav Moškov
– Uusi opetussuunnitelma korostaa voimakkaasti Viron kulttuurin ja kielen oppimista, mikä on tietenkin hyvä asia. Totta kai haluamme opettaa lapsille virolaista tapakulttuuria ja viettää kansallisia juhlapäiviä, Neudorf sanoo.
– Mutta olisi hyvä opetella avoimeksi ja suvaitsevaiseksi myös toisia kieliä ja kulttuureja kohtaan, hän lisää.
Suunnitelmassa sanotaan muun muassa, että vieraskielisille lapsille "on tärkeää esitellä virolaisen kulttuurin tunnuksia ja valtiollisia symboleita, tunnettuja henkilöitä ja asianmukaista käyttäytymistä, esimerkiksi, että kansallishymnin aikana noustaan seisomaan."
Toisessa kohdassa puolestaan sanotaan, että "lasten leikkiminen ja oppiminen on tuloksellisinta viroa äidinkielenään puhuvan opettajan ja avustajan tehdessä yhteistyötä."
Evelyn Neudorf ihmettelee, miksi uutta opetussuunnitelmaa laatimaan ei kutsuttu yhtäkään varhaiskasvatuksen asiantuntijaa.

Evelyn Neudorf ihmettelee, miksi uutta opetussuunnitelmaa laatimaan ei kutsuttu yhtäkään varhaiskasvatuksen asiantuntijaa.Stanislav Moškov
Opetussuunnitelman mukaan lapsen tulisi kuulla huoliteltua viron kieltä eri ikäisten miesten ja naisten puhumana myös vapaa-ajallaan.
Neudorf ihmettelee, onko viron kielen ja virolaisuuden tultava varhaiskasvatuksen opetussuunnitelmassa läpi näin voimakkaasti.
– Kansainvälistyvässä maailmassa olisi tärkeää painottaa myös monikulttuurisuutta. Jokaisen lapsen pitäisi taustastaan riippumatta saada tuntea, että hänen kieltään ja kulttuuriaan arvostetaan.
Suunnitelmasta puuttuvat lähdeviitteet
Koulutusalan ammattilaisten mukaan uudessa opetussuunnitelmassa on myös tieteellisiä puutteita.
Tallinnan yliopiston kasvatustieteellisen instituutin johtaja Tiia Õun kertoo, että suunnitelmassa viitataan useisiin ilmiöihin ikään kuin tutkittuina tosiasioina. Tutkimuksiin ei kuitenkaan ole lähdeviitteitä.
– Esimerkiksi väitteet monikielisten lasten kielellisistä ongelmista tai tyttöjen ja poikien aivolohkojen eroista vaatisivat tuekseen tuoreita ja päteviä tutkimuksia, samoin väite, jonka mukaan roolileikit ovat lapsille vahingollisia ja lisäävät väkivaltaista käytöstä, Õun sanoo.
Hän mukaansa ainakaan Tallinnan yliopiston tutkijat eivät allekirjoita kyseisiä väitteitä.
Tieteellisen läpinäkymättömyyden lisäksi Õun pitää uuden opetussuunnitelman suurimpina ongelmina yhtenäisen opetuskäsityksen puuttumista ja lastentarhanopettajien vapauden rajoittamista.
– Lastentarhanopettajat kokevat, että uusi opetussuunnitelma väheksyy heidän ammattitaitoaan, kertoo Tallinnan yliopiston kasvatustieteellisen instituutin johtaja Tiia Õun.

– Lastentarhanopettajat kokevat, että uusi opetussuunnitelma väheksyy heidän ammattitaitoaan, kertoo Tallinnan yliopiston kasvatustieteellisen instituutin johtaja Tiia Õun.Stanislav Moškov
Asiantuntijoiden laatima aiempi suunnitelma hylättiin
Vuosi sitten Viron opetus- ja tiedeministeriö kokosi varhaiskasvatuksen asiantuntijoista koostuvan työryhmän, jonka tarkoituksena oli parannella voimassa olevaa varhaiskasvatuksen opetussuunnitelmaa ja tehdä siihen pieniä muutoksia.
Ryhmässä oli mukana myös Evelyn Neudorf.
Yllätys oli suuri, kun lokakuussa ministeriö julkaisikin kokonaan uuden suunnitelman, joka ei perustunut aiemman työryhmän tekemään pohjatyöhön.
– Vaikka ministeriössä väitetään toisin, meidän työmme tuloksia ei ole uudessa suunnitelmassa nähtävillä, Neudorf kertoo.
Uuden suunnitelman julkaisun jälkeen Facebookiin perustettiin "Vetäkää takaisin uusi varhaiskasvatuksen opetussuunnitelma" (siirryt toiseen palveluun) -niminen ryhmä, jossa on yli 1 700 jäsentä.
Opetussuunnitelman työversion takaisin vetäminen ei kuitenkaan ole enää lain mukaan mahdollista.
Tammetõrun päiväkodissa on yli 200 lasta. Lauri (edessä), Jack, Lennart ja muut Siilit-ryhmän lapset ovat 2–4-vuotiaita.

Tammetõrun päiväkodissa on yli 200 lasta. Lauri (edessä), Jack, Lennart ja muut Siilit-ryhmän lapset ovat 2–4-vuotiaita.Stanislav Moškov
Opetusministeri: työversio on vasta luonnos
Viron opetus- ja tiedeministeriö on puolustautunut kritiikkiä vastaan sanomalla, että työversio on vasta luonnos, johon on vielä mahdollista tehdä muutoksia.
Opetus- ja tiedeministeri Mailis Reps kommentoi keskiviikkona Viron yleisradiolle ERR:lle (siirryt toiseen palveluun), että voi mennä vielä kaksikin vuotta ennen kuin lopullinen varhaiskasvatuksen opetussuunnitelma valmistuu.
Hän totesi myös, ettei ole itse ehtinyt vielä tutustua uuteen opetussuunnitelman työversioon.
– On olemassa erilaisia työryhmiä ja erilaisia työversioita. Mikään versio ei ole vielä saavuttanut ministeritasoa. Mitään direktiiviä, asetusta tai hallituksen päätöstä ei ole vielä tehty, hän sanoi.
Ministerin kommentteja ruoditaan parhaillaan uutta opetussuunnitelmaa kritisoivassa Facebook-ryhmässä. Siellä ihmetellään, miksi työversion liitteenä on ministerin kirjoittama saatekirje, jos kerran ministeri ei ole tutustunut suunnitelmaan.
Tällä viikolla varhaiskasvatuksen asiantuntijat kokoontuivat Tallinnaan päättämään muutosvaatimuksista, jotka he aikovat esittää opetus- ja tiedeministeriölle uuteen opetussuunnitelmaan liittyen.
Opetus- ja tiedeministeriö on ilmoittanut, että suunnitelmaa voi kommentoida lokakuun ajan.
Lue lisää:
Päiväkoteihin syksyllä yhteinen opetussuunnitelma: lisää musiikkia, kuvataidetta ja liikuntaa lapsille
"Eläköön feminiiniset pojat, machotytöt ja kaikki siltä väliltä" – koulut purkavat nyt vanhoja sukupuolirooleja, eikä se miellytä aivan kaikkia

Tutkimuksia tyttöjen ja poikien aivojen rakenteellisista eroista on viime aikoina julkaistu varsin tiheään.
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1878929318301245
Tuo tutkimus toki viittaa vielä muihin tutkimuksiin, kuten
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S187892931300008X
https://academic.oup.com/cercor/article/25/9/2383/380449
jne.
 
Viimeksi muokattu:
Taitaa olla Virossa ideologiat törmäyskurssilla.


Tutkimuksia tyttöjen ja poikien aivojen rakenteellisista eroista on viime aikoina julkaistu varsin tiheään.
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1878929318301245
Tuo tutkimus toki viittaa vielä muihin tutkimuksiin, kuten
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S187892931300008X
https://academic.oup.com/cercor/article/25/9/2383/380449
jne.
Tuossa ne ongelmat ovatkin boldattuna..

TALLINNA

"Lastentarhanopettajan tulee tuntea erot tyttöjen ja poikien kehityksessä. Erot tulee ottaa huomioon lasten leikkejä, opetusta ja muuta toimintaa suunnitellessa."

"Kaksi- ja monikieliset perheet ovat lapsen puheen kehityksen kannalta maailmanlaajuinen ongelma."

"Lapsia tulee ohjata kansanperinteen pariin, kansallisia merkkipäiviä on juhlittava ja kansallissankareita (suurmiehiä ja -naisia) on muistettava juhlallisuuksin."

Nämä ovat vapaasti suomennettuja otteita Viron opetusministeriön valmistelemasta uudesta varhaiskasvatuksen opetussuunnitelmasta.
 
Nyt se on sitten avattu, KFC, Ülemisten ostoskeskuksessa.

Harvinaisen pellavapäinen asiakaskunta KFC ravintolassa. Jenkeissä ja Briteissä se on pelkästään mustien paikka.
 
Viimeksi muokattu:
Suosittelen tutustumaan tarkemmin EKRE;n retoriikkaan ja politiikkaan. Mutta tietysti, jos olet itse samanlainen konservatiivi niin et ymmärrä minun inhoani sitä puoluetta vastaan.
En itseäni osaa kategorisoida kovin äärikonservatiiviksi. Kommentoin lähinnä kahta kohtaa, johon Ylen uutisoinnissa viitattiin.
En näe mitenkään huonona asiana, että historiaa muistetaan ja sitä opetetaan enkä ole ihan kauhean pahoillaan jos oletuksellisina sukupuolina lapsina on poika ja tyttö. Minun puolesta voi olla aivan hyvin jotain muitakin, mutta silloin puhutaan marginaalista.
 
Komppaan. Normi vaasalainen kaksikielinen perhekin on siis maailmanlaajuinen ongelma. Knappast.
Tähän nyt huomauttaakseni, Virolla kaksikielisyyden ja ylipäätään vieraiden kielten ongelmat ovat jossain aivan muualla kuin maassaan lähes tuhatvuotisessa kansalliskielessä, joka ei ole enää noin vuosisataan ollut uhka pääkielelle. Veikkaan, että me ymmärtäisimme asiaa huomattavasti paremmin, jos Talissa ja Ihantalassa olisi käynyt eri tavalla 1944 kesällä.

Vironvenäläisyydestä siellä halutaan eroon, ja siksi vieraisiin kieliin suhtaudutaan noin. Vironvenäläisten enemmistö on tarkoitus virolaistaa.
 
Viimeksi muokattu:
Tähän nyt huomauttaakseni, Virolla kaksikielisyyden ja ylipäätään vieraiden kielten ongelmat ovat jossain aivan muualla kuin maassaan lähes tuhatvuotisessa kansalliskielessä. Veikkaan, että me ymmärtäisimme asiaa huomattavasti paremmin, jos Talissa ja Ihantalassa olisi käynyt eri tavalla 1944 kesällä.

Vironvenäläisyydestä siellä halutaan eroon, ja siksi vieraisiin kieliin suhtaudutaan noin. Vironvenäläisten enemmistö on tarkoitus virolaistaa.
Molemmissa maissa on tuollainen 300 000 ihmistä, jotka puhuvat vierasta kieltä ja "edustavat siten entistä isäntäkansaa, miehittäjää". Suomen väkiluku on 5,5 ja Viron 1,3 miljoonaa. Suomessa miehityksen päättymisestä on reilut 200 vuotta, Virossa reilut 20. Noista luvuista voi miettiä eroja.
 
Back
Top