Uutta tieto venäläisten maakaupoista Suomessa

Mulla ei ole mitään hajua siitä onko sielä jotain hys hys-juttuja. Mutta jokainen varmaan ymmärtää pitää suunsa kiinni jos sielä tai jossain muualla jotain salaista on.
 
Onkos tuo MiG vai Draken? :D
 
Hyvä uutinen, mutta on muistettava, että nimenomaan valtio, eli Senaatti-kiinteistöt ja Laatumaa (Metsähallitus) ovat olleet suurimmat myyjät. Ongelma olisi pienempi jos puolustusvoimia kuultaisiin tarkemmalla korvalla!

http://yle.fi/uutiset/oikeusministe...uosto-oikeus_tarkeisiin_maa-alueisiin/7960409


Politiikka 30.4.2015 klo 8:47 | päivitetty 30.4.2015 klo 8:52
Oikeusministeriö selvittää – valtiolle halutaan etuosto-oikeus tärkeisiin maa-alueisiin
Uudet keinot puuttua turvallisuusuhaksi koettuihin ulkomaalaisten maakauppoihin ovat oikeusministeriön pohdittavana. Asia tulee uuden hallituksen pöydälle.
 
Eipä varmaan Senaattikiinteistöjä kiinnosta kuka ostaa. Pääasia on, että rahaa tulee. Velottivat aikoinaan Rysäkarille ukkojen itse rakentamasta
ulkohuussistakin jokusen euron per vuosi. Koomisinta oli, että työporukka rakensi sen paskimon löytö- & jämäpuista. Mietittiin jälkikäteen, että
kuuluikohan hintaan tyhjennyspalvelu?
 
Erityisesti Rajavartioston ja ymmärtääkseni myös PV:n hyvin monien kiinteistöjen siirto Senaatti-kiinteistölle on ollut mitä käsittämättömin töppäys, samaan luokkaan ehkä pääsee vain tämä maakauppojen vapauttaminen v 1999. Väkisin tulee mieleen että ainakin maakauppojen vapauttamisen yhteydessä on taustapiruna häärinyt naapuri kätyreineen, naapurin intressejä on tietenkin ollut kaksi eli paitsi omaisuuden turvaaminen mahdollisessa vallankumous- tms tilanteessa sekä tietenkin sotilaalliset näkökohdat.
Tämä uusi oikeusministeriön selvitys on mitä tervetullein, mutta todellisuudessahan pitäisi taustalla olla tapahtunut jo paljon julkisuudessa näkymätöntä edistystä, mm rekisterien yhdistämistä ja sitä että tilannetta oikeasti pystyttäisiin valvomaan, toivotaan että näin olisi vaan pientä epäilystä kyllä on.
 
Yle: Rajavartiolaitos huutokauppaa miljoonan euron vehjettä
img.php
Kuva: Rajavartiolaitos

12 hengen ilmatyynyalusta myydään huutokaupassa. Lähtöhintaa vehkeellä on 40 000 euroa, Yle kertoo.

Rajavartiolaitos huutokauppaa harvinaista menopeliä, kertoo Yle.

Kyse on ilmatyynyaluksesta SAH-2200, joka on ollut käytössä Suomenlahden merivartiostolla.

– Uusi maksaa reilun miljoona euroa. Ulkomailla näitä on silloin tällöin myynnissä, hinnat lähtevät 100 000 eurosta ylöspäin, alustarkastaja Karl-Johan Österlund kertoo Ylelle.

Huudot aluksesta aloitetaan kuitenkin 40 000 eurosta.

Österlundin mukaan alus myydään, koska rajavartioasemat siirtyvät saaristosta mantereelle. Tämä vähentää tarvetta ilmatyynyaluksille.


Jokainen varmaa tietää, että miksi uutinen tuli tähän lankaan.
 
Ketjuun liittyen: Suomen Sotilas 2/2015 käsitellään aihetta asiallisesti ja riittävästi - tai no riittävästi on suhteellinen käsite, koska aihe on sen verran tärkeä, että taustoja olisi mahdollista kertoa vieläkin laajemmin jotta siitä saisi entistä paremman kuvan. Mutta lehden suunta on hyvä ja toivottavasti vastaisuudessa asia ymmärretään pitää pinnalla kunnes tarvittavat lakimuutokset saadaan aikaan - tahtoa on mutta löytyykö lopulta halua tähän?

Lehdessä prikaatikenraali (evp) Hannu Luotola käsittelee aihetta kirjoituksessa: Kaikki kaupan (alk. s. 6-).

Huomioitavaa on, että "Eduskunnassa on tehty vuodesta 2008 alkaen lukuisia toimenpiteitä - tai ainakin aloitteita - lainsäädännön kehittämiseksi, mutta ne eivät ole johtaneet mihinkään."

Ja kun ongelma on ollut olemassa oleva jo vuosia ennen tätä on jollain tapaa hämmästyttävää ettei ongelmaa ole kyetty ratkaisemaan millään tasolla ainakaan riittävän hyvin vaikka aseet siihen olisi olemassa tai tarvittaessa hankittavissa jos tällä hetkellä tilanne koetaan sellaiseksi ettei ole mahdollisuutta puuttua asiaan riittävästi - ettei laki tarjoa riittävää selkänojaa viranomaisille.

Huomionarvoinen on myös lyhyt kirjoitus Hämärän rajalla - ilmeisesti myös Luotolan käsialaa, koska kirjoituksen lopussa nimikirjaimet HL - kirjoituksesta pari kohtaa:

"Venäjä ei ole demokratia, eikä siellä vallitse EU:n kaltainen oikeusjärjestys. Venäläiset toimivat maansa ulkopuolella tottumansa yhteiskuntaelämän "lakien" tai "lainalaisuuksien" mukaisesti. Tämä aiheuttaa vastakkainasetteluja ja ongelmia

Suomeen on syntynyt puutteellisen lainsäädännön myötä moraalin suuruinen aukko. Suomeen on tuotu sen yhteiskunnalle vieraita toimintaperiaatteita, jotka liittyvät omistuksen hämärtämiseen ja rahanpesuun. Ongelmana on myös rahanpesulaki, joka estää rikollisten itse pesemän rahan takavarikoinnin Suomessa
".

Eli se, että maakaupat itsessään aiheuttavat ongelmia on vain yksi osa tätä kokonaisuutta, on syytä siis huomioida se, että ne toimet voivat aiheuttaa myös muita ongelmia ja juurruttaa Suomeen epätyypillisiä toimintatapoja jotka ovat meille uusia ja joita ei voida pitää myönteisenä kehityksenä - ne avaavat myös tietä muille yhteiskunnallisille lieveilmiöille kuten korruptiolle. Aivan kuten ne voivat lisätä houkutusta muihin rikoksiin, kuten rahanpesuun - jonka laki olisi näemmä mitä ilmeisimmin ajantasaistettava ja huomioitava nämä uudet erityispiirteet siinä.

Aihetta käsitellään myös Jaakko Puuperän kommentissa s. 12-13: Konstit on monet.

Kommentissa perätään (oikeutetusti) valtion vastuuta mutta perätään myös valtion ja kuntien yhteistyön perään, se on suurella todennäköisyydellä hyvin puutteellista ja kunnat voisivat toimia tietyissä tapauksissa toisin ja käyttää etuosto-oikeuttaan tai pakkolunastaa kiinteistö tarvittaessa, mutta tämä vaatii sitä yhteispeliä ja yhteistoimintaa kuntien ja valtion välillä. Ja tietty rahaakin...

Jo kokonaisuus on ongelmallinen kuin myös se, että Venäjällä ei toteudu vastavuoroisuuden periaate, itse asiassa Venäjä on jatkuvasti kiristänyt ulkomaalaisten mahdollisuutta omistaa tai vuokrata kiinteistöjä/maata Venäjällä.

Eikä missään nimessä pidä väheksyä sitä Suomea koskettavaa ongelmaa mikä johtuu ostaja osapuolen (tai heidän edustajien) tavasta hämärtää monimutkaisten yhtiöjärjestelyjen avulla todelliset omistajatahot. Kovin usein voidaan kiistatta todeta omistusjärjestelyjen ja henkilöyhteyksien liittyvän aina Venäjän korkeimpaan johtoon saakka - näiden seikkojen luulisi herättävän Suomessa olennaisesti laajempaa huomiota ja kysymyksiä. Mikä on tarkoitusperä kaupoilla ja mihin niillä tähdätään? Kyse on jostain muusta kuin viattoman "autokauppias-igorin" halusta ostaa omakotitalo Imatralta.

vlad.
 
Back
Top