Puolustusministerimme äänenkannattaja (?) Höplä heräsi vihdoin kirjoittamaan maakaupoista. Mutta miten on, huhu tietää kertoa, että myös Upinniemen vartioidun portin kautta mennään tyylikkäästi venäläisten omistamille (omistamalle) tonteille (tontille). No toisaalta, onhan siellä toki varuskunnan ja laivastoaseman sekä räjähdevarastojen ja -luolien lisäksi myös hienot rannat.
http://hbl.fi/lokalt/2015-03-07/730401/rysk-tomtagare-kan-rora-sig-pa-militaromrade
Rysk tomtägare kan röra sig på militärområde
Stefan Lundberg
Publicerad: 07.03.2015 06.20 • Uppdaterad: 07.03.2015 15.15
I Skinnarvik på Kimitoön har de ryska ägarna till två strandtomter rätt att röra sig på finskt militärområde. HBL:s utsända blir däremot stoppade.
– Kan ni vänligen visa legitimation, säger militärpoliserna som skyndar till när vi stannat för att fotografera skylten vid det strängt bevakade vapenlagret.
– Om ni vill röra er på området så måste ni få tillstånd från högre ort.
Det behöver inte de två ägarna till lägenheterna Norrstrand och Västerstrand, som ligger inom det militära skyddsområdet. Inte, trots att de är utlänningar. De har servitutsrätt till den avstängda väg som leder fram till de två, knappt 1,5 hektar stora tomterna.
Markområdena är bara två av tiotals motsvarande på andra håll i landet som ägs av utlänningar. Markområden som kan ligga intill militärbaser, förläggningar eller vapenlager.
I Kimitofallet var det Forststyrelsen som 2008 sålde de två lägenheterna åt en ukrainsk köpare. Han hade bott flera år i landet, i Vanda. Forststyrelsen kontaktade försvarsmakten som inte såg några hinder för affären, trots att lägenheterna ligger inom ett militärområde med installationer som man är mycket förtegen om.
År 2010 sålde ukrainaren tomterna vidare till det estniska bolaget Liikumise Energia Oü. Företagets verksamhet är enligt våra myndigheter okänd. HBL:s efterforskningar visar att bolaget är registrerat i Tallinn. Två personer med ryska namn sitter i ledningen och bolaget hade en omsättning på fem miljoner euro år 2012. Den ena ägaren Nikolaj Dolbilin är mycket öppen om sina avsikter (läs Anna-Lena Lauréns intervju med Dolbilin invid).
Forststyrelsen kan inte förvägra utlänningar att köpa finsk mark, EU kräver att alla behandlas lika.
Tidigare i veckan talade försvarsminister
Carl Haglund om vikten av att staten kan lösa in marker och fastigheter som ligger på strategiskt viktiga ställen. Detta efter tidningsartiklar om att ryska köpare har kommit över åtminstone fyra tidigare gränsbevakningsstationer, som staten sålt ut.
Övervakar farleder?
Företaget Airiston Helmi, som har ryska ägare, har under de senaste tio åren systematiskt införskaffat strandtomter och holmar i den åboländska skärgården. En militärexpert som nyligen intervjuades av Iltalehti hävdar att det gjorts för att visuellt kunna övervaka och vid behov också stänga finska farleder. Experten intervjuades anonymt. Ser han spöken, eller inte?
Företaget har köpt mark i anslutning till Pensarfarleden från Hangö till Åbo, längs Utöfarleden och längs Skiftesfarleden. Företaget har också varit intresserat av landområden kring farleden till Nystad.
Det bakomliggande motivet kan vara att förbereda byggandet av ryska baser vid en eventuell framtida kris- eller krigssituation, tror militärexperten.
I Kimito ägs majoriteten av turistanläggningen Storfinnhova gård av ett ryskt par. Anläggningen ligger nära Skinnarviks militärområde och har därför oförtjänt figurerat i rapporteringen om "mystiskt" ryskt markägande.
– Vi utvecklar verksamheten hela tiden och bland annat kommunen hör till våra kunder, säger vd
Mats Grönblom.
– Våra ryska ägare är med för att de älskar det här stället. Vi har inte gömt några missiler i rökbastun, försäkrar han.
I Finland bosatta vänner hade lockat det ryska paret att investera i projektet.
Rökbastun är populär också bland de finska officerarna i Skinnarvik.
Att farhågorna kanske ändå inte bara är fria fantasier bekräftas av att president Sauli Niinistö vid en lunch med de politiska journalisterna i januari medgav att nyheten "stack honom i ögonen" och att han kommer att "ställa frågor" kring saken.
Kommentar: Mycket skrik för lite ...
Publicerad: 07.03.2015 11.19 • Uppdaterad: 07.03.2015 11.20
Ämnesord
Existerar det en medveten rysk strävan att köpa upp områden som är strategiskt viktiga för Finland, eller ser vi spöken? undrar Stefan Lundberg.
Existerar det en medveten rysk strävan att köpa upp områden som är strategiskt viktiga för Finland, eller ser vi spöken?
Medierna – även HBL – har i flera år serverats fantasifulla konspirationsteorier om att ryssarna köper upp gamla gränsbevakningsstationer och områden som ligger på strategiskt känsliga områden för att i en kris- eller krigssituation kunna lamslå vår försörjning eller viktiga militära installationer.
Konspirationsteoretikerna leds av en pensionerad ingenjör i Savolax som tagit utredningen av de ryska markförvärven som sin livsuppgift. När exempelvis HBL och andra tidningar inte nappat på konspirationsteorin är hans förklaring att vi i bästa VSB-anda inte "vågar" skriva om saken.
Vad kan ryssarnas motiv till att köpa markområden i Finland då vara? Den vanligaste förklaringen står Nikolaj Dolbinin för i artikeln invid. Man söker lugn och ren miljö. Den andra är att en investering i Finland är en livförsäkring. Den tredje är att ryska rubelmiljonärer kan konvertera – och tvätta – sina rubel med hjälp av dotterbolag som har ägor i Finland. Den fjärde är att affärsmännen står i maskopi med rysk militär.
Det är antagligen den osannolikaste förklaringen, men självfallet måste vår säkerhetspolitiska ledning vara lyhörd för misstankarna och se till att utländska medborgare inte kan snava omkring på våra topphemligaste militära installationer.
De förfallna gränsbevakningsstationerna som nu ägs av ryssar hör knappast till dem.