Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Väestönsuojelu

Viestiketju osiossa 'Muut huoltopalvelut' , aloittaja hansai, 03.12.2016.

 1. Ingsoc

  Ingsoc Eversti

  Liittynyt:
  30.01.2016
  Viestejä:
  1,581
  Tykkäykset:
  3,247
  Pisteet:
  316
  Ei noissa hirveästi ole avaamista ainakaan armeijan käyneille. Tehtävät on käytännössä samat kuin puolustusvoimissakin.
   
 2. JR49

  JR49 Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  22.02.2015
  Viestejä:
  5,312
  Tykkäykset:
  11,912
  Pisteet:
  1,286
  Antaako pelastuslaitos koulutusta vss-hommiin?
   
 3. Mainos 4. Ingsoc

  Ingsoc Eversti

  Liittynyt:
  30.01.2016
  Viestejä:
  1,581
  Tykkäykset:
  3,247
  Pisteet:
  316
  Pelastuslaitokset vastaavat nykyisin väestönsuojelusta eli niiden varmaankin pitäisi! Aikaisemmin kunnissa oli erilliset väestönsuojelutoimistot, jotka vastasivat väestönsuojelun suunnittelusta ja koulutuksesta. Valtakunnallisena koulutuspaikkana toimi sitten VSS-koulu Lohjalla. Käytännössä suurimmissa kaupungeissa on muutama päällystöpuolen äijä suunnittelemassa VSS-toimintaa ja muutama kiinteistöalan ihminen hoitamassa kalliosuojien ylläpitohuoltoa.

  Joissakin vapaapalokunnissa on VSS toimintaa.

  Kai nykyään on enemmän ajatuksena, että tehtäviin määrätään sellaisia ihmisiä jotka osaavat jo jotain. Esimerkiksi raivausjoukkueeseen reservin pioneereja ja rakennusalan ihmisiä. Lääkintään hoitopuolen ihmisiä ja ea-koulutettuja. Säiliöautoa (sammutus- ja juomavesi) ajaa kuski joka muutenkin siviilissä ajaa kyseistä ajoneuvoa.

  Miten hyvin järjestely mahtaa toimia, jos ei koskaan harjoitella?
   
  TBman tykkäsi tästä.
 5. kimmo.j

  kimmo.j Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  01.05.2010
  Viestejä:
  4,571
  Tykkäykset:
  4,299
  Pisteet:
  1,286
  Tuo harjoittelun puute on se ongelma. Virven käyttö ja edes alan termit ja turvalliisista työmenetelmistä puhumattakaan ovat hukassa.
  Siksi monessa laitoksessa homma tukeutuu vahvasti sopimuspalokuntiin. Niistä löytyy ihmisiä jotka osaavat toimia pelastustoimen tehtävillä ja heillä on kokemusta kuika toimitaan tuon johtamisjärjestelmän alla.
  Suomi on kuitenkin iso ja aluepelastuslaitoksia on vielä 22 kpl, joten alueellista varjanssia löytyy.
   
  Fremen tykkäsi tästä.
 6. JR49

  JR49 Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  22.02.2015
  Viestejä:
  5,312
  Tykkäykset:
  11,912
  Pisteet:
  1,286
  Huonostihan se toimii.
  Ymmärsin kuitenkin, että paloasemista tulisi lohkokeskuksia (vai mikä se termi nyt on), ja vss-tehtäviin sijoitetaan yhteistyössä aluetoimiston kanssa väkeä. Armeijahan veisi monelta palokunnalta miehet pois tyyliin kolmannes/neljännes. Muun muassa sotilaspalokuntina kovassa tilanteessa on nykyisiä palomiehiä. Nämä poistumat pitäisi ainakin korvata.
  Mietin vain lukumääriä. Jos nyt ajatellaan, että kaikki eläkeläisetkin olisivat rivissä/korvattuja, niin mikäköhän mahtaa olla keskimääräisen vapaapalokunnan/puolivakinaisen tms. laskennallinen täysvahvuus. Ja jos niiden pitää olla tai varautua sammutus- ym. tehtäviin, niin tekeviä käsiä kait tarvitaan vss-miehistä siihen rinnalle.
  Jäin tosiaan käsitykseen, että sitä väkeä vakavissaan päivitetään, ensi kertaa ties miten pitkään aikaan. Jos palokunnalla on yksi tai kaksi päällystöön kuuluvaa, niin riittävätkä nämä vss-johtotehtäviin palopuolen johtamisen lisäksi?
  Mites ne nyt meni, lohkon päällikkö, varapäällikkö, ryhmien vetäjät, tulisivatko nämä palokunnan sisältä vai vss-sijoitetuista?
   
  ctg tykkäsi tästä.
 7. pekkago

  pekkago Korpraali

  Liittynyt:
  05.10.2014
  Viestejä:
  26
  Tykkäykset:
  20
  Pisteet:
  1
  Kuopiossa toimiva Pelastusopisto järjestää kuntien ylimmille viranhaltijoille väestönsuojelukoulutusta. Opisto mm. vastaa kuntien väestönsuojelun johtokeskusten henkilöstön koulutuksesta. Johtokeskuksen henkilöstöön kunnissa kuuluu mm. kunnanjohtaja, tekninen johtaja, johtava lääkäri, tiedottaja ja sosiaalijohtaja. Johtokeskuksissa on edustus myös pelatuslaitokselta. Pelastusopisto järjestää alueellisia valmiusharjoituksia, joita eri alueilla järjestetään säännöllisesti. Viime aikoina valmiusharjoituksissa uhkaskenaariot ovat olleet julkaistujen tietojen mukaan mm. kyberhyökkäyksiä, laajamittaisia sähkökatkoja, veden jakeluhäiriöitä ym. Myös sotilaallisiin kriiseihin on harjoituksissa varauduttu. Harjoituksiin osallistuvat alueen aluehallintovirasto, pelastuslaitokset, sairaanhoitopiirit ja kunnat.

  Näitä valmiusharjoituksia on harvoin viety suoritusportaaseen asti. Ongelmana on, että usein jos koko kunnan väestönsuojeluorganisaatio polkaistaan käyntiin, pysähtyy kunnan muu normaali toiminta. Poikkeusoloissakin keskitytään vain tärkeimpiin tehtäviin. Raivausryhmien henkilöstö kun on usein teknisen toimen henkilöstöä, jotka auraavat tiet tai rakentavat niitä. Muonituksesta huolehtii se sama henkilöstö, joka huolehtii koulujen, päiväkotien ja terveysasiemien ruoan valmistuksesta ja jakelusta. Ensiapumuodostelmissa terveyskeskuksen henkilöstö. Sammutusryhmiin kuulu henkilöstö pelastuslaitokselta / VPK:sta. Väestön huollosta vastaa esimerkiksi sosiaalitoimen sosiaalitoimistoissa, kotihoidossa ja päiväkodeissa työskentelevä henkilöstö. Uusi haaste on, että monia aiemmin kuntien omiin tehtäviin kuuluneita tehtäviä on ulkoistettu ja katujen kunnossapidosta ja rakentamisesta vastaava henkilöstö on esimerkiksi onkin jonkin yrityksen palveluksessa.

  Joissakin kunnissa vapaaehtoisjärjestöjä on saatu sidottua VSS-organistaatioon. Joissakin kunnissa on jopa vapaaehtoisjärjestöjen edustaja kunnan VSS-johtoryhmässä (esim. Vapepan edustaja). Ensiapumuodostelmiin voi kuulua ryhmiä esimerkiksi Punaisesta Rististä, muonitusryhmiin Martoista tai Maa- ja kotitalousnaisista jne. Kunien oman aktivisuuden varassa paljolti on, että kuinka paljon ne järjestävät koulutusta omille VSS-muodostelmilleen. Maanpuoltuskoulutusyhdistys järjestää tätä koulutusta tilauksesta kunnille.

  Ei ole järkevää ajatella, että esimerkiksi jokaisella VSS-ryhmällä esimerkiksi olisi Virve -päätelaite käytössä, koska
  a) Virve -päätelaitteiden pitäminen varastossa valmiina on kunnille erittäin kallista
  b) Virve -verkko ei ole kriisinkestävyydeltään kovin hvyä. Kaikilla tukiasemilla ei ole varavoimaa ja muutaman tunnin sähkökatkon jälkeen tukiasemien akut hyytyvät ja yhteydet katkeavat
  c) joku vanhempi VHF -verkko ajaa saman asian, jos esimerkiksi käsketään traktori ja kuormalava-auto vaikka Asemakadulle maansiirtotöihin. Tuon viestin ei tarvitse olla salattu.
   
  Viimeksi muokattu: 25.12.2016
  Fremen ja JR49 tykkäsivät tästä.
 8. kimmo.j

  kimmo.j Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  01.05.2010
  Viestejä:
  4,571
  Tykkäykset:
  4,299
  Pisteet:
  1,286
  Tuohon Virve verkkoon muutama kommmentti.
  - Jokaisesta päätelaitteesta pitää maksaa kk-maksu, maksu on muutamia kymppejä per päätelaite.
  - Vanhemmat VHF-verkot ovat aikalailla historiaa. Ainakaan mitään suuren käyttäjämäärän verkkoja ei ole.
   
 9. Ingsoc

  Ingsoc Eversti

  Liittynyt:
  30.01.2016
  Viestejä:
  1,581
  Tykkäykset:
  3,247
  Pisteet:
  316
  Kunnat ei enää johda väestönsuojelua vaan väestönsuojelu on sekä rauhan aikana että poikkeusoloissa pelastuslaitoksen vastuulla ja johdossa.

  Kunnan johtokeskuksesta johdetaan poikkeusoloissa kuntaa. Eli juurikin sossua ja muita kunnan yksiköitä.

  Pelastuslaitos johtaa pelastustoimintaa ml. väestönsuojelua omasta johtokeskuksestaan.
   
  kimmo.j tykkäsi tästä.
 10. Ottoville

  Ottoville Kenraali Lahjoittaja

  Liittynyt:
  05.12.2010
  Viestejä:
  2,051
  Tykkäykset:
  3,928
  Pisteet:
  636

  Auringonlaskun järjestelmänä pidetty viranomaisten Virve-verkko tähtää nyt vuoteen 2030
  KOTIMAA22.12. 06.38


  .

  ...Sisäministeriön valmiusjohtajan Janne Koivukosken mukaan viime vuonna tehty Virve-strategia tähtää nyt kuitenkin pitkälle 2020-luvulle. Strategian mukaan Virven toiminta jatkuisi viranomaisten ensisijaisena puhejärjestelmien verkkona vähintään 2025 vuoteen asti.....

  ....Edellisvuosien voimakkaiden myrskyjen aikaan Virven toiminta keskeytyi paikoitellen. Varajärjestelyihin on nyt kiinnitetty huomiota, ja osa tukiasemista on varustettu pidemmällä virransyötöllä. Viime vuosien myrskyt eivät enää vaikuttaneet verkon toimintaan yhtä lamauttavasti......


  –Mikään muu verkko ei tällä hetkellä pystynyt samaan, eikä tule pystymään ihan lähitulevaisuudessakaan, Koivikoski sanoo.


  http://www.aamulehti.fi/kotimaa/aur...irve-verkko-tahtaa-nyt-vuoteen-2030-24159356/
   
  JR49 tykkäsi tästä.
 11. hansai

  hansai Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  12.08.2016
  Viestejä:
  6,403
  Tykkäykset:
  10,307
  Pisteet:
  1,286
  Virve pysyy viranomaisilla puhekäytössä vielä piiitkään, mutta rinnalle tulee uusia järjestelmiä kasvavan datansiirron tarpeisiin.

  Virven tukiasemien sähkö on aina akkuvarmennettua ja korvaavia syöttötapoja on mietitty valmiiksi. Lisäksi Virven DMO antaa mahdollisuuden laitteiden väliseen viestintään, jos verkko on pimeänä.
   
 12. kimmo.j

  kimmo.j Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  01.05.2010
  Viestejä:
  4,571
  Tykkäykset:
  4,299
  Pisteet:
  1,286
  Siirtyminen järjestelmätilasta suorakanava tilaan syö kantavuuden olemattomiin. Tämä on tietysti maastosta riippuvainen, mutta oman kokemukseni mukaan ´se on kaupunkialueella kilometrin luokkaa. Parhanmillaan muutaman km enenmmän, huonoimillaan satoja metrejä.

  Silti puutteistaan huolimatta Virve on ihan toimiva järjestelmä.
   
  TBman, Fremen ja Ingsoc tykkäsivät tästä.
 13. hansai

  hansai Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  12.08.2016
  Viestejä:
  6,403
  Tykkäykset:
  10,307
  Pisteet:
  1,286
  http://m.iltalehti.fi/uutiset/201612242200045314_uu.shtml
   
 14. Mainos 15. oml

  oml Luutnantti

  Liittynyt:
  25.01.2011
  Viestejä:
  397
  Tykkäykset:
  374
  Pisteet:
  36
  Eli maksaako aran laskelmien mukaan väestönsuoja vain 30€/asunnon neliö vai onko se 30€ kalliimpi kuin saman kokoisen huonetilan neliöhinta? Väestönsuojaahan käytetään joka tapauksessa normaaliaikoina häkkivarastona,pyöräkellarina tai jonakin kerhohuoneena, joten samankokoinen huonetila pitäisi silti rakentaa kiinteistöön.
   
  JR49 tykkäsi tästä.
 16. SJ

  SJ Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  29.04.2010
  Viestejä:
  17,193
  Tykkäykset:
  6,383
  Pisteet:
  1,286
  Onko väliä? Käsittääkseni tuo hinta ei sinällään ole kynnyskysymys? Ja se kai oli tuon uutisjutun pointti.
   
 17. Ingsoc

  Ingsoc Eversti

  Liittynyt:
  30.01.2016
  Viestejä:
  1,581
  Tykkäykset:
  3,247
  Pisteet:
  316
  Laskelmat on aikaisemmin olleet ihan saman suuntaisia.

  Eli sadan neliön asunnon ostaja maksaa väestönsuojastaan keskimäärin noin 3000 euroa.
   
 18. ctg

  ctg Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  12.04.2010
  Viestejä:
  7,167
  Tykkäykset:
  2,311
  Pisteet:
  1,286
 19. hansai

  hansai Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  12.08.2016
  Viestejä:
  6,403
  Tykkäykset:
  10,307
  Pisteet:
  1,286
  http://seura.fi/puheenaihe/ajankoht...bunkkeriasumista/?shared=1715201-a1b62f2b-500
   
  Fremen ja Myrskyhiiri tykkäsivät tästä.
 20. Myrskyhiiri

  Myrskyhiiri Kenraali

  Liittynyt:
  24.04.2014
  Viestejä:
  2,121
  Tykkäykset:
  2,986
  Pisteet:
  636
  TBman ja Sturmjölk tykkäsivät tästä.
 21. Kaarne

  Kaarne Alikersantti

  Liittynyt:
  17.10.2014
  Viestejä:
  88
  Tykkäykset:
  75
  Pisteet:
  6
 22. Kaarne

  Kaarne Alikersantti

  Liittynyt:
  17.10.2014
  Viestejä:
  88
  Tykkäykset:
  75
  Pisteet:
  6
  Yle uutisoi: "Väestönsuojat heikossa hapessa: kiinteistönomistajat eivät huolla ja asukkaat varastavat työkalut"
  http://yle.fi/uutiset/3-9409831

  Ilmeisesti suojien kunnossapito unohtuu, kun viranomaisvalvonnasta on siirrytty omavalvontaan.
   

Jaa tämä sivu