Väestöpolitiikka

Viron malli.

Vuonna 2017 Virossa tehtiin uudistus, joka tarjoaa kolmilapsiselle perheelle 510 euroa kuussa lapsilisiä. Suomessa summa on 334 euroa. Virossa väestö kasvaa ja syntyvyys on kääntynyt nousuun, osittain perhepolitiikan ansiosta.

Viron lapsilisäuudistus on ollut jossain määrin kiistanalainen vaikutuksiltaan, mutta rahalla on ollut vaikutusta: Viron yleisradioyhtiönhttps://news.err.ee/898859/population-of-estonia-increases-by-4-690-in-2018 mukaan viime vuonna perheisiin syntyi kolmansia lapsia 500 enemmän kuin edellisvuonna.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000006089165.html?utm_campaign=tf-IS&utm_term=6&utm_source=tf-other
 
Lapsiperheiden kirjo kasvaa, lapsiluku ei.

Lapsiperheitä oli yhteensä 562 000. Määrä pieneni edellisestä vuodesta 4 300:lla. Vähennys on suurempi kuin edellisvuonna ja selvästi suurempi kuin viimeisten reilun kymmenen vuoden aikana keskimäärin, jolloin vuosittainen vähennys on ollut noin 2 000.
Lapsiperheeseen kuuluu vähintään yksi alle 18-vuotias lapsi. Lapsiperheiden määrän pieneneminen kertoo Tilastokeskuksen mukaan lähinnä siitä, että perheiden täysi-ikäistyvien lasten ikäluokat ovat suurempia kuin uudet syntyvät ikäluokat.
Lapsiperheisiin kuului 38 prosenttia väestöstä. Lapsiperheiden yleisin perhemuoto oli edelleen eri sukupuolta olevan avioparin muodostama perhe, joita oli 58 prosenttia lapsiperheistä. Lapsiperheistä viidennes oli avoparien perheitä. Lähes saman verran oli äiti ja lapsia -perheitä, joita oli 19 prosenttia. Isä ja lapsia -perheitä oli edelleen hyvin vähän, kolme prosenttia.
Samaa sukupuolta oleva aviopari oli vanhempana 500 lapsiperheessä ja rekisteröity pari 285 lapsiperheessä.

https://www.verkkouutiset.fi/perheiden-maara-jatkaa-laskuaan-lapsettomien-parien-kasvaa/
 
Mauri ”mauri” Kotamäki:

Suomessa väestö vanhenee voimakkaasti. Seuraavan 20 vuoden aikana työikäisen väestön määrä vähenee noin 70 000 ja vanhusväestön määrä kasvaa liki 300  000 hengellä, sanoo Keskuskauppakamarin johtava ekonomisti Mauri Kotamäki.
– Suomessa monet tuntuvat ajattelevan, että työperäistä maahanmuuttopolitiikkaa höllentämällä maamme rajoilla olisi tulijoita jonoksi asti. Ajatus on valitettavasti virheellinen, Kotamäki toteaa.
– Suomeen kohdistuva työperäinen maahanmuutto EU:n sisälläkin on jokseenkin vähäistä, vaikka se on vaivatonta. Tosiasia on, että ETA-alueen ulkopuolisistakin maista osaajia joutuu ennemminkin houkuttelemaan tänne Pohjolan perukoille, hän pohtii.
Keskuskauppakamari on ehdottanut työ- ja koulutusperusteisen maahanmuuton lisäämiseksi mm. työlupaprosessien käsittelyn sujuvoittamista, saatavuusharkinnasta luopumista ja Suomesta valmistuville korkeakoulutetuille automaattisesti pysyvän oleskeluluvan myöntämistä.

Työ- vai leväperäistä maahanmuuttoa?
 
Torkkupeiton alta:

Itä-Euroopasta on helpompaa muuttaa Saksaan kuin koettaa muuttaa oma maa Saksaksi.

Kansakunnallamme on kaksi keinoa vastata maamme taloudelliseen ja sosiaaliseen ahdinkoon. – Mitkä ne ovat?
Vastaus: Terminaali 1 ja Terminaali 2 (Sofian lentokentällä).
Nationalismin ja muuttoliikkeiden vastakkainasettelu voi tuoda Euroopan lähemmäksi yhteen kuin koskaan aiemmin, Juhana Vartiainen (kok.) kirjoittaa blogissaan julkaistussa kirja-arvostelussa. Vartiaisen mukaan Ivan Krastevin After Europe -kirja valottaa osuvasti sitä, että Euroopassa ei käydä enää ideologisia konflikteja esimerkiksi kapitalismin ja kommunismin välillä, vaan poliittinen vastakkainasettelu kärjistyykin muuttoliikkeiden ja kansallisten rajojen välille. Kyse on Vartiaisen mukaan etnisestä nationalismista, joka taloudellisen integraation myötä luonnollisesti korostuu.
– Vaikka globaali talous integroituu anonyymeiksi markkinasuhteiksi ja arvoketjuiksi, kansakunnan merkitys ei voi hävitä, koska se tarjoaa Krastevin mukaan uskonnottomana nykyaikanakin maallistuneelle ihmiselle yhden suojapanssarin kuoleman ahdistusta kohtaan: minä häviän jossain vaiheessa maailmasta, mutta kansakuntani jää, Vartiainen luonnehtii.
https://www.verkkouutiset.fi/juhana-vartiainen-tama-vastakkainasettelu-voi-yhdistaa-eurooppaa/
 
Espoosta Kouvolaan.

Suomi syntyy Espoossa ja kuolee Kouvolassa. Tämä selviää Tilastokeskuksen syntymiä ja kuolemia koskevista tuoreista luvuista. Kouvolassa on kuollut alkuvuonna 300 ihmistä ja syntynyt elävänä 145 vauvaa. Kuolleita on 155 syntyneitä enemmän. Määrä on Suomen suurin. Kouvolan lisäksi kuolleita on paljon syntyneitä enemmän myös Lappeenrannassa, Porissa, Lahdessa ja Kotkassa.
Väestöliitto laati toukokuun alussa esityksen hallitusohjelmaan. Esityksessä linjattiin Suomen tarvitsevan kestävää väestöpolitiikkaa.

”Lapset ja nuoret ovat elinvoiman tae”, Koivuranta toteaa. ”Sukupolvien ketjulla on merkitystä monessa suhteessa.”

Väestöliitto onkin ehdottanut esimerkiksi täsmäkorotusta pienituloisten lapsilisään sekä lapsen saaneille palveluseteliä, joka oikeuttaisi tiettyyn määrään tukea kodinhoidossa. Lapsen saaminen on tietysti jokaisen oma asia, hän toteaa. Kaikki eivät lasta halua, eivätkä kaikki saa lasta vaikka haluaisivatkin. Uuden sukupolven mahdollistamiseen ja tukemiseen voivat kuitenkin kaikki osallistua. Lopulta moni saa kuitenkin vähemmän lapsia kuin olisi toivonut, ja siksi lapsitoiveiden toteutumisen tukea olisi vahvistettava, Koivuranta toteaa.

”Yhteiskunnalla pitäisi olla yhteinen vastuu uudesta sukupolvesta”, hän sanoo. ”Tarvitsisimme tähän hieman joukkuehenkeä.”

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006123251.html
 
Vanha virsi.

Suomi on syntyvyydessä Euroopan uusi Japani, sanoo Väestöliiton tutkimusprofessori Anna Rotkirch. Vaikka väestökehityksen kannalta tehtäisiin mitä tahansa, on Suomi täysin uuden tilanteen edessä. Syntyvyys Suomessa jatkaa laskusuuntaista trendiään. Lapsia syntyi tammi-huhtikuun aikana 980 vähemmän kuin vastaavana aikana vuonna 2018, kertovat Tilastokeskuksen tuoreet luvut. Syntyvyys on laskenut koko 2010-luvun ajan ja lasku on jyrkentynyt vuoden 2015 jälkeen.
”Kun suomalainen täyttää 30, naisista kaksi kolmasosaa ja miehistä neljä viidestä on vielä lapsettomia”, Rotkirch toteaa.
Erittäin selvä lasku kokonaishedelmällisyydessä on nähtävissä 20–25-vuotiaiden ikäluokassa sekä 30–34-vuotiaissa. Kasvua on havaittavissa ainoastaan 40–44-vuotiaiden keskuudessa, mutta se on erittäin pientä.
”Se, että kokonaishedelmällisyys on laskenut Suomessa kaikissa ikäryhmissä, on Suomen hämmentävä erikoispiirre. Monissa muissa maissa on paljon sitä, että siirretään lasten hankintaa, eli ei saada lasta ehkä 23-vuotiaana, vaan saadaan lapsi 33-vuotiaana. Mitään merkkiä siitä, että tätä olisi tapahtumassa Suomessa, ei ole. Tämä lasku on poikkeuksellinen.”
”Me olemme osa tätä trendiä, ja kukaan väestötieteessä ei tiedä vielä, miksi vauraissa ja hyvän perhepolitiikan maissa syntyvyys laskee.”
Yhteiskunnan kannalta syntyvyyden näin selkeä lasku on haaste. Kun syntyvyys laskee 1,6 lapseen per nainen, muuttuu tilanne haastavaksi talouden kannalta. Suomessa vuoden 2018 tietojen mukaan nainen synnyttäisi elämänsä aikana keskimäärin 1,41 lasta, joten olemme jo vaikeassa tilanteessa.
”Niille ihmisille, jotka puhuvat, että on vain hyvä kun syntyvyys pienenee, sanoisin, että kuka teitä hoitaa sitten, kun olette vanhoja, ja kuka maksaa teidän eläkkeenne? Tästä pitäisi puhua enemmän ja ihan suoraan”, Rotkirch sanoo.
Rotkirch pohti tilaisuudessa myös sitä, mitä lapsi- ja perheystävällisemmän yhteiskunnan eteen voitaisiin tehdä. Lue laajempi juttu Talouselämästä.
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/281615-nyt-tuli-rankka-viesti-enaa-ei-auttaisi-vaikka-suomen-kaikki-30-vuotiaat-alkaisivat
 
Viron malli.

Vuonna 2017 Virossa tehtiin uudistus, joka tarjoaa kolmilapsiselle perheelle 510 euroa kuussa lapsilisiä. Suomessa summa on 334 euroa. Virossa väestö kasvaa ja syntyvyys on kääntynyt nousuun, osittain perhepolitiikan ansiosta.
Viron lapsilisäuudistus on ollut jossain määrin kiistanalainen vaikutuksiltaan, mutta rahalla on ollut vaikutusta: Viron yleisradioyhtiönhttps://news.err.ee/898859/population-of-estonia-increases-by-4-690-in-2018 mukaan viime vuonna perheisiin syntyi kolmansia lapsia 500 enemmän kuin edellisvuonna.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000006089165.html?utm_campaign=tf-IS&utm_term=6&utm_source=tf-other

Ei hyvä Suomeen koska väärä väestö lisääntyy entisestään, verohelpotukset täällä parempi.
 
Nuori mies: spermasi on heikompaa kuin isäsi sperma – syytä ei tarkkaan tiedetä
https://yle.fi/uutiset/3-10805215

Tässä on asia, jota olisi syytä tutkia aika voimaperäisesti Suomessakin. Persiessä on paha pelko siitä, että mennään Sarek1damuksen synkkien tulevaisuusvisioiden puolelle.
 
Nuoret aikuiset, jotka ovat työuransa alussa Suomessa....haloo, mikähän syy mahtaa olla, ettei innosta lastenteko.....kyllä se on niin vaikea tänään sovittaa työ ja perhe. Työelämän vaatimukset vaan ovat muuttuneet sellaisiksi, ettei siihen kohta enää penskat sovi. Onko ullatus, että Japani ja Suomi rinnastuvat tässä kohtaa, ei suinkaan ole.

Onneksi heikko syntyvyys voidaan korvata tuonnilla. :)
 
Antti Rinne ja kaltevat pinnat.

Vuonna 2018 syntyi 2 744 lasta vähemmän kuin edellisenä vuonna, mutta tänä vuonna vähennystä vuoteen 2018 nähden näyttää tulevan melko tarkkaan 3 000 vauvaa. Koko tämän vuosikymmenen syntyvyys on syöksynyt alaspäin. Se on katastrofi, jonka syitä ei tunneta, mutta seuraukset tiedetään kyllä: loppuu työvoima ja loppuvat veronmaksajat.

Vuonna 1868 Suomessa oli Euroopan viimeinen suuri nälänhätä, ja pitkälti yli 100 000 suomalaista kuoli nälkään ja kulkutauteihin. Sinä vuonna syntyi noin 800 vauvaa vähemmän kuin tänä vuonna. Mutta sitä ennen täytyy mennä vuoteen 1837 ennen kuin tämän vuoden syntyneiden määrä alitetaan. Silloin suomalaisia oli 1,4 miljoonaa, nyt 5,5 miljoonaa.

Hallitus aikoo asettaa monia kunnianhimoisia tavoitteita, mutta vaalikauden suurin haaste on syntyvyys. Siihen asiaan Antti Rinnehttps://www.hs.fi/haku/?query=antti+rinne vain ei taida toista kertaa puuttua.
https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000006127197.html

Talkootyöt ei kannata.
 
RIP 1945-2045.

Syyskuussa 1945 ympäri Suomen pirttejä, tupia ja synnytyssairaaloita karjuttiin syntymän onnesta ja tuskasta. Kuukauden aikana syntyi elävänä 12 681 vauvaa. Suursodat olivat vaihtuneet suurten ikäluokkien luomiskauteen.
Syyskuun 1945 vauvamäärää on mahdotonta ymmärtää nykypäivänä. Tilastokeskus julkaisi toukokuun lopussa tietoja alkuvuoden syntyvyysluvuista. Jos syntyvyys pysyy alkuvuoden kaltaisena, tänä vuonna syntyy yhteensä alle 45 000 suomalaisvauvaa. Edellisen kerran vauvoja on syntynyt yhtä vähän vuonna 1868. Silloin Suomi eli suurten nälkävuosien keskellä.

Tilastokeskuksen tuoreet luvut jatkavat tämän vuosikymmenen trendiä. Jokaisena vuonna on syntynyt keskimäärin 1 800 vauvaa edellisvuotta vähemmän. Jos suomalaiset toimisivat itseään toistavan koneen tavoin, viimeinen suomalainen syntyisi 2040-luvun puolivälissä – lähes sata vuotta yhden kuukauden vauvaennätyksen jälkeen.
Hallitusohjelmasta päätellen aihe huolettaa Rinnettä yhä. Nyt apuun vain on kaivettu patistelun sijaan parlamentaarinen komiteavalmistelu.

”Alhainen syntyvyys, väestön ikääntyminen, lapsiperheköyhyys ja ylisukupolvinen syrjäytyminen haastavat yhteiskuntaamme. Haasteisiin vastaamiseksi käynnistetään parlamentaarinen komiteavalmistelu kansallisen, YK:n lapsenoikeuksien sopimukseen perustuvan lapsistrategian luomiseksi”, Rinteen hallituksen ohjelmassa kirjoitetaan.
https://www.hs.fi/mielipide/art-2000006137070.html
 
RIP 1945-2045.

Hallitusohjelmasta päätellen aihe huolettaa Rinnettä yhä. Nyt apuun vain on kaivettu patistelun sijaan parlamentaarinen komiteavalmistelu.

”Alhainen syntyvyys, väestön ikääntyminen, lapsiperheköyhyys ja ylisukupolvinen syrjäytyminen haastavat yhteiskuntaamme. Haasteisiin vastaamiseksi käynnistetään parlamentaarinen komiteavalmistelu kansallisen, YK:n lapsenoikeuksien sopimukseen perustuvan lapsistrategian luomiseksi”, Rinteen hallituksen ohjelmassa kirjoitetaan.
https://www.hs.fi/mielipide/art-2000006137070.html

Yksinkertaisesta asiasta tehdään taas rakettitiedettä... yk, parlamentaarinen komiteavalmistelu, lapsistrategia. Seurauksena miljoona virkamiestyötuntia ja kymmeniä tuhansia sivuja selvityksiä, analyyseja ja raportteja. Päätöksiä seuraavaan neljään vuoteen ei ensimmäistäkään. Sanahelinää.

Jos syntyvyydestä ollaan huolissaan ja halutaan kansalle jotain viestittää niin sitä voisi toteuttaa ihan lyhytaikaisessa päätöksenteossa. Hallitus Rinteen johdolla olisi voinut vaikka ilmoittaa asuntolainan verovähennysoikeuden poistamisesta siten, ettei se koske talouksia, joissa asuu alle 15-vuotiaita lapsia.
 
RIP 1945-2045.

Syyskuussa 1945 ympäri Suomen pirttejä, tupia ja synnytyssairaaloita karjuttiin syntymän onnesta ja tuskasta. Kuukauden aikana syntyi elävänä 12 681 vauvaa. Suursodat olivat vaihtuneet suurten ikäluokkien luomiskauteen.
Syyskuun 1945 vauvamäärää on mahdotonta ymmärtää nykypäivänä. Tilastokeskus julkaisi toukokuun lopussa tietoja alkuvuoden syntyvyysluvuista. Jos syntyvyys pysyy alkuvuoden kaltaisena, tänä vuonna syntyy yhteensä alle 45 000 suomalaisvauvaa. Edellisen kerran vauvoja on syntynyt yhtä vähän vuonna 1868. Silloin Suomi eli suurten nälkävuosien keskellä.
Tilastokeskuksen tuoreet luvut jatkavat tämän vuosikymmenen trendiä. Jokaisena vuonna on syntynyt keskimäärin 1 800 vauvaa edellisvuotta vähemmän. Jos suomalaiset toimisivat itseään toistavan koneen tavoin, viimeinen suomalainen syntyisi 2040-luvun puolivälissä – lähes sata vuotta yhden kuukauden vauvaennätyksen jälkeen.
Hallitusohjelmasta päätellen aihe huolettaa Rinnettä yhä. Nyt apuun vain on kaivettu patistelun sijaan parlamentaarinen komiteavalmistelu.
”Alhainen syntyvyys, väestön ikääntyminen, lapsiperheköyhyys ja ylisukupolvinen syrjäytyminen haastavat yhteiskuntaamme. Haasteisiin vastaamiseksi käynnistetään parlamentaarinen komiteavalmistelu kansallisen, YK:n lapsenoikeuksien sopimukseen perustuvan lapsistrategian luomiseksi”, Rinteen hallituksen ohjelmassa kirjoitetaan. https://www.hs.fi/mielipide/art-2000006137070.html

Jos tarjolla on pätkätyötä ja kallista asumista, opiskelua kolmekymppiseksi ja uramahdollisuuksien heikentymistä naisille raskauden vuoksi, niin mitähän voidaan odottaa. Plus se että Helsinkiläinen korkeakoulutettu nainen haluaa kumppanikseen vielä korkeakoulutetumman miehen, noin niikuin yleistettynä. Niin parinvalinta ei oikein kohtaa.

Ja jos taas osa-aikainen mies ja työtön nainen hankkivat lapsen, niin taas valitetaan kuinka lisäännytään toisten rahoilla. Lastenvaunujakaan saisi ostaa ettei joku "nettoveronmaksaja" paheksuisi. Kottikärry varmaan kelpaisi.
 
Jos tarjolla on pätkätyötä ja kallista asumista, opiskelua kolmekymppiseksi ja uramahdollisuuksien heikentymistä naisille raskauden vuoksi, niin mitähän voidaan odottaa. Plus se että Helsinkiläinen korkeakoulutettu nainen haluaa kumppanikseen vielä korkeakoulutetumman miehen, noin niikuin yleistettynä. Niin parinvalinta ei oikein kohtaa.

Ja jos taas osa-aikainen mies ja työtön nainen hankkivat lapsen, niin taas valitetaan kuinka lisäännytään toisten rahoilla. Lastenvaunujakaan saisi ostaa ettei joku "nettoveronmaksaja" paheksuisi. Kottikärry varmaan kelpaisi.

 
Olen minäkin Idiocracyn nähnyt. Vastapainoksi heitän Suomen "ilmaisen" koulutuksen, josta vähävarainenkin voi ponnistaa vaikka minne.
 
  • Tykkää
Reactions: ctg
Olen minäkin Idiocracyn nähnyt. Vastapainoksi heitän Suomen "ilmaisen" koulutuksen, josta vähävarainenkin voi ponnistaa vaikka minne.

Niin no Suomessa sosiaalinen kierto on hidastunut. Mä en halua suuremmin arvailla syitä, koska semmosesta arvailusta saisi aika nopsaan vihapuhesyytteen...
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top