Maahanmuuton trendi on ollut nouseva 1990-luvulta alkaen. Tulijoita on toistaiseksi riittänyt. Väestö on kokonaisuudessa kasvanut, vaikka kantaväki vähenee ja vanhenee.
Jos ajatellaan lähtömaita, maahanmuuttajia on tullut eniten Virosta ja Venäjältä (ml. ent. NL). Mistä jatkossa? Tähän pitää varmaan vaikuttaa. Venäjän ja Viron jälkeen jatkaisin etelää kohti: Latviaan, Liettuaan, Puolaan, Slovakiaan, Unkariin, Valko-Venäjälle, Ukrainaan, Balkaniin, Romaniaan, Bulgariaan. Vanhoista Varsovanliiton maista löytyy vielä vierastyövoimaa, johon Suomen palkkataso vetoaa. Kausityöntekijöille ja projektitöihin lienee eniten tarvetta. Ukrainalaisia marjanpoimijoita, bulgarialaisia metsänistuttajia, puolalaisia putkimiehiä. Jne.
Pienenevät ikäluokat autioittavat myös koulut. Ensin tyhjenevät päiväkodit ja peruskoulut, sitten lukiot ja ammattikoulut, lopuksi yliopistot ja korkeakoulut. Mitä tulee ulkomaisiin huippuosaajiin, heidät täytyisi varmaan kouluttaa suomalaisten yliopistojen ja korkeakoulujen englanninkielisissä maisteriohjelmissa ja etenkin "kovien tieteiden" tohtorintutkintoon tähtäävillä ohjelmilla.
Haasteita riittää maahan- ja maastamuuttajien laadun ja määrän optimoinnissa.