Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Kukaan joka tietää konkreettisesti miten NATO reagoi ei lähde kertomaan sitä kahvipöydässä Putinin istuessa vieressä tai netissä. Voidaan tosin olettaa että se muistuttaa enemmän tai vähemmän omaa ensireaktiotamme ilman poliittisen johdon konsultaatiota.
Miten Venäjä sulkee meren ilman että ampuu aluksia kohti? Oletatko että Naton maiden laivasto ei vastaa tuleen tai Amiraalin soittaessa Rammsteiniin tukipyyntö ilmatuesta hylätään?
Miten NATO lentäjät reagoivat kun Baltian ilmatilassa olevat A2 koneet alkavat ampua kohti? Mielestäsi kääntyvät ja lähtevät kaasupohjassa karkuun ampumatta laukaustakaan?
Käyttäytyisikö Suomen ilmavoimat samalla tavalla?
Kuinka moni laiva/sukellusvene voi ampua risteilyohjuksia Venäjälle siitä missä ovat juuri nyt?
Paikalla olevia joukkoja ei kutsuta ansalangaksi huvin vuoksi.
Kaiken lisäksi Suomi on Venäjän ainoa rajanaapuri (ainakin ns. länsimaista), joka ei ole NATO:n jäsenmaa ja jonka alueella ei ole Venäjän armeijan joukkoja.
Oletat että taistelutoimintaan osallistuisi vain ja ainoastaan Baltiassa olevat joukot vaikka samoja osastoja komentavilla on muita joukkoja taistelukantaman päässä valmiudessa.Okei, eli totuus on tuolla ulkona. Asia selvä.
Baltian maiden suunnalle voidaan maalailla erilaisia skenaarioita, mutta jos Putin sinne kaiken järjen vastaisesti yllättäen oman taannoisen humoristiseksi solvaukseksi tulkittavan kommentinsa mukaisesti hyökkäisi, voisi se tapahtua vaikka Zapad-tyyppisen JOINT-harjoituksen (maa-, meri- ja ilmavoimat) päätteeksi. Laitetaan jännityskirjailijan lasit päähän. Tässä skenaariossa Venäjän maajoukot tunkeutuvat maahan idästä ja etelästä. Hyökkäystä tuetaan tuli-iskulla, joka tehdään tykistöohjuksilla sekä ilma- ja merikomponentin tulenkäytöllä. Hyökkäystä tuetaan myös maihinnousuilla, maahanlaskuilla ja erikoisjoukkojen operaatioilla. Itämeren laivaston osastot siirtyvät Kaliningrad - Gotlanti väliselle tasalle. Vähän aikaisemmin taistelut Itä-Ukrainassa ovat leimahtaneet täyteen liekkiin kansantasavaltojen aloitettua suurhyökkäyksen Ukrainan joukkoja vastaan. Kiivaissa taisteluissa Ukrainan joukkoja on joutunut Ilovaisk 2 tyyppiseen taisteluun ja yleistilanne on nopeasti muodostumassa Debaltseven motti 2 tyyppiseksi tilanteeksi. Ukrainan joukot ovat kärsineet merkittäviä tappioita.
Baltian maiden asevoimat vastaavat hyökkäykseen vähäisillä kiireellä kokoon haalituilla joukoillaan pyrkien hyökkääjän viivyttämiseen ja kuluttamiseen. Taistelutilaa ei ole ehditty valmistelemaan. Sitkeä puolustustaistelu aiheuttaa ainakin hyökkääjän kärkipataljoonille hyvässä tapauksessa noin 5 - 15 %, mikä ei riitä hyökkäystä pysäyttämään. Baltian maihin ilmavalvontatehtävään sijoitetut Naton hävittäjäkoneet vastaavat hyökkääjän aggressioon aiheuttaen tämän ilmakomponentille niin ikään noin 10 - 15 % tappiot tuhottuina ja vaurioitettuina koneina, menettäen tosin lopulta itse taistelukykynsä koneiden tuhotuessa tai vaurioituessa sekä ilmataisteluohjusten loppuessa. Hyökkääjä saavuttaa tavoitteensa muutaman vuorokauden kuluessa, jolloin viimeistään tappiot korvataan ja joukot täydennetään, sillä uudet tehtävät ja haasteet odottavat. Itämeren laivasto ei kärsi tappioita, paitsi vähäiset tappiot maihinnousujen osalta. Venäjä on nyt kääntänyt jännittämänsä riskikortin ja ryhtyy odottamaan mahdollisia seurauksia.
Hyökkäyksen päätteeksi hyökkääjän joukot ryhmittyvät puolustukseen ja ryhtyvät vakauttamaan tilannetta. Venäjän media suitsuttaa täydellistä voittoa lännen fasisteista ja kesän -44 sankaritaistelujen toisintoa. Baltian maiden pääkaupungeissa järjestetään suuria kansalaisjuhlia, joissa yrjönnauhat lepattaen iloitaan vapautuksesta ja pidetään fasisminvastaisia palopuheita. Juhlan yhteyteen on perustettu näyttely, jossa esitellään sotasaaliiksi jäänyttä kuorma-ammuksen vaurioittamaa CV90 rynnäpanssarivaunua, MG3-konekivääriä ja muuta pelottavaa kalustoa. Sotavangiksi jääneet russofoobiset fasistit pesevät kontaten katukiveystä fasismin likatahroista vesiämpärillä ja tiskiharjalla. Torilla jaetaan Venäjän passeja kaikille halukkaille ja moni ottaakin sen vaikka vain varmuuden vuoksi. Neuvostomiehitys on vielä hyvässä muistissa. Baltian tulevaisuuden suuntaa koskevan suuren kansanäänestyksen valmistelut on aloitettu. Itämeren laivaston osastot kelluvat kansainvälisellä merialueella Baltian länsipuolella ikään kuin vartioiden tai odottaen jotain. Välillä häiritään laivaliikennettä ja aluksia tarkastetaan.
EU tuomitsee jyrkästi hyökkäyksen johtovaltioidensa päämiesten puheissa ja uhkaa uusilla välittömästi voimaan astuvilla pakotteilla. Ameriikan presidentti retorisoi televisiossa valtamerten takana oikeudettomasta hyökkäyksestä länsimaista vapautta ja demokratiaa vastaan. Suomessa ollaan hyvin järkyttyneitä ja reaktiona valmiutta kohotetaan, ainakin vähäksi aikaa. Yhteiskunta varautuu poikkeusoloihin. Presidentti ja pääministeri rauhoittelevat kansalaisia televisiossa. Myös Venäjän pääministeri rauhoittelee suomalaisia ja korostaa Suomen asemaa Venäjän luotettuna kumppanina. Nyt ei Suomen kannata tehdä harkitsemattomia virheitä, joilla olisi vakavat seuraukset. Viestiä tehostaa tieto siitä, että rajan takana olevien joukkojen valmiutta on kohotettu. Myös Ruotsissa ollaan erittäin järkyttyneitä, voi härregyd sentään. Suomen ja Ruotsin yhteisenä huolenaiheena korostuu pelko Venäjän kaappaushyökkäyksestä Ahvenanmaalle viimeistään konfliktin kärjistyessä entisestään. Ahvenanmaan joutuminen venäläisten haltuun on ehdottomasti estettävä.
Naton päämajassa ollaan hieman tuohtuneita. Baltian maat ovat jääneet yllättävän nopeasti hyökkääjän haltuun ja koko tilanne on jo oikeastaan ohitse. Baltian maiden auttaminen edellyttäisi nyt niiden valtaamista takaisin vastahyökkäyksellä, joka vaatii suurta määrää joukkoja eikä hintalappukaan jäisi aivan pieneksi. Pelkästään jonkin 5. artiklan kirjauksen perusteella operaation hyötysuhde jäisi kohtuuttoman huonoksi. Nopean tilannearvion perusteella Naton konklaavi toteaa täten olevansa jo hieman takapainoisesti liikkeellä ja samalla ryhdytään pohtimaan, miten kiusallisesta tilanteesta voitaisiin irtautua käsiä likaamatta. Yhdysvallat vaativat sotilasliitolta yhtenäisyyttä ja pienen hämmennyksen jälkeen Euroopan jäsenmaat jättäytyvät hiljalleen Yhdysvaltojen taustalle, ryhtyen korostamaan kriisin ratkaisemista ensisijaisesti diplomatian keinoin. Pentagonissa harkitaan vielä vastatoimenpiteitä, mutta todetaan Baltian suunnan tilanteen olevan haastava. Jos sotilaallisiin vastatoimiin ryhdyttäisiin, ei sitä välttämättä olisi tarpeellista tehdä Baltian suunnalla, vaan suurvaltapoliittisesti jollain toisella Yhdysvaltojen näkökulmasta edullisemmalla suunnalla.
Myöhemmin Baltiassa järjestettävässä kansanäänstyksessä Venäjän yhteyteen liittyminen saa 85 % kannatuksen, mikä päättää Baltian tulevaisuuden suunnan. Asia todetaan loppuun käsitellyksi ja katseet suuntautuvat jo kypsyvään kaalisatoon.
Mitä tässä tilanteessa mielestäsi Nato aikoo tehdä?
Suomi on myös näistä ainoa, joka on vahvan talouden länsimaa ja EU-jäsen ilman menneisyyttä neuvostotasavaltana. Lisäksi Suomessa on jopa Venäjän näkökulmasta vahva maanpuolustus, mikä myös osaltaan vaikuttaa. Venäjän käsityksessä Suomi ja Ruotsi eivät ole ns. lähiulkomaita, kuten neuvostotasavallat ja slaavilaiset maat ovat. Tällä on Venäjän retoriikassa ja asenteissa suuri merkitys, sillä Suomea ja myöskään Ruotsia ei lueta kuuluvaksi samaan viiteryhmään.
Oletat että taistelutoimintaan osallistuisi vain ja ainoastaan Baltiassa olevat joukot vaikka samoja osastoja komentavilla on muita joukkoja taistelukantaman päässä valmiudessa.
Miksi?
Kaliningrad on hankala tulppa mutta eiköhän sitäkin varten ole joku suunnitelma. Kiinnostavaa on, että antavatko Suomi ja Ruotsi kauttakulun ja tukikohdat käyttöön. Veikkaan että antavat, koska elo täällä saattaa käydä ankaraksi jos Baltia luovutetaan ihan suosiolla.Oletat että taistelutoimintaan osallistuisi vain ja ainoastaan Baltiassa olevat joukot vaikka samoja osastoja komentavilla on muita joukkoja taistelukantaman päässä valmiudessa.
Miksi?
Laamanator: kuten sanoin, en näe mitään syytä epäillä ettei Viro saisi kaikkea tarpeellista apua.
Mielestäni kuvaamasi tilanne on hyvä kuvaus Suomen asemasta nykytilassa (EU:n jäsen, Naton yhteistyökumppani, länsimaa joka uskoo "kyllähän meitä autetaan koska..")
Meitä autetaan JOS se sattuu sopimaan, eikä siitä ole auttajille liiaksi haittaa. Viroa autetaan kun se tarvitsee apua.
Katsoisiko Suomi tosiaan vain vierestä jos Venäjä vyöryisi Baltiaan, liikauttamatta evääkään?
NATO ilmoittaa olevansa hyökkäyksen kohteena, ja ryhtyy tarpeellisiksi katsomiinsa toimenpiteisiin. Oletetaan, että epäsuosittuja miestappioita välttääkseen nämä toimenpiteet eivät sisällä NATOn maajoukkojen avointa konfliktia Venäjää vastaan.Mitä tässä tilanteessa mielestäsi Nato aikoo tehdä?
EDIT: Avoimen hyökkäyksen sijaan Venäjän kannattaisi aloittaa Baltian operaatio Ukrainan mallin hybridioperaatiolla. Tämä antaisi länsimaille ja etenkin Saksalle mahdollisuuden jättäytyä syrjään, koska Venäjän osallisuudelle on plausible deniability.
Minusta tuossa ajattelutavassa on hieman besserwisseröinnin makua. Koska me tiedämme, että Baltia on NATOn jäsen, voimme leikitellä ajatuksella että eihän niitä kuitenkaan oikeasti auteta.Perusongelmahan on se, jos Venäjä pystyy miehittämään Baltian ennen kuin NATO ehtii siihen voimalla reagoimaan. Voi olla että NATO pelaisi sitten omaa peliään jossain toisella ilmansuunnalla, mutta kysymys kuuluu: miten paljon apua siitä olisi esim. virolaisille?
Suomi on myös näistä ainoa, joka on vahvan talouden länsimaa ja EU-jäsen ilman menneisyyttä neuvostotasavaltana. Lisäksi Suomessa on jopa Venäjän näkökulmasta vahva maanpuolustus, mikä myös osaltaan vaikuttaa. Venäjän käsityksessä Suomi ja Ruotsi eivät ole ns. lähiulkomaita, kuten neuvostotasavallat ja slaavilaiset maat ovat. Tällä on Venäjän retoriikassa ja asenteissa suuri merkitys, sillä Suomea ja myöskään Ruotsia ei lueta kuuluvaksi samaan viiteryhmään.
Minusta tuossa ajattelutavassa on hieman besserwisseröinnin makua. Koska me tiedämme, että Baltia on NATOn jäsen, voimme leikitellä ajatuksella että eihän niitä kuitenkaan oikeasti auteta.
Tosiasiassa juuri parhaillaan NATO suojelee Baltian maita pelkällä olemassaolollaan. Baltian kolmikon todellinen itsenäisyys roikkuu nykymaailmassa vain NATOn varassa. Jos Baltia ei olisi liittynyt hyvän sään aikana, en usko että liittyminen olisi enää mahdollista.