Suomettuminen on tosiasia, jota kukaan ei kiistä. Chigeenan valistusupseeriin en ole törmännyt, mutta en epäile hetkeäkään, etteikö sellainen ole ollut olemassa. Taistolaiset keksivät, että piti saada omaa väkeä kadettikouluun ja ensimmäinen kommunisti pääsikin sisään, kun löytyi tarpeeksi halukas. Hän oli erityisen tarkkailun alaisena.
No, ottaen huomioon, että SKDL pyöri pitkään siellä jossain 20%:n kannatuksen hujakoilla, olisi minusta ollutkin aika huono puhua kansanarmeijasta, jos sen upseerikunta olisi kokonaan koostunut porukasta, jossa ei olisi ollut yhtään tuon laidan edustajaa. Tietenkin tämä on vaikea kysymys, jos kommunistiporukan ainoa tarkoitus oli tehdä myyräntyötä, mutta sanoisin, että avoimen demokratian tulee vain tämä kestää.
Jos demokraattista järjestelmää viimeisenä nyrkkinä suojeleva armeija ei koostu tarpeeksi kattavasti koko kansasta, käy kuin Chilessä, jossa vasemmistolainen demokraattisesti valittu presidentti syrjäytettiin oikeistolaisen sotilasjuntan toimesta. Mielenkiintoista on muuten se, että Chilessä oli tuolloin asevelvollisuus käytössä (ja on edelleen), muttei tämä estänyt armeijan käyttämistä demokraattisesti valitun poliittisen johdon syrjäyttämiseen. Asevelvollisuus sinällään ei siis vielä tuota kansanarmeijaa, vaan siihen tarvitaan myös se, että myös upseerikunta koostuu tarpeeksi hyvin kansan poikkileikkauksesta.