Kotimaa 5.6.2015 klo 16:47 | päivitetty 5.6.2015 klo 16:47
Ulkopolitiikan tutkija Venäjästä: "Nyt kun se on vahva, maa ottaa sen osan mikä sille kuuluu"
Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija näkee, ettei Venäjä ole samanlainen kuin Neuvostoliitto oli aikoinaan. Venäjään kohdistetut pakotteet ovat toimineet tietystä näkökulmasta katsottuna.
Suomussalmella pidetään 5.–7. kesäkuuta Raate 2015 -tapahtuma, jonka perjantai-illan keskustelutilaisuudessa pureudutaan Venäjän poliittiseen tilanteeseen. Yksi paneelikeskustelijoista on Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Sinikukka Saari, joka toteaa talouspakotteiden tehoavan tietyssä mielessä Venäjään.
– Vastaus riippuu siitä, mitä pakotteilla alunperin lähdettiin hakemaan. Mikäli niillä haettiin nopeaa poliitiikan muutosta, ne eivät toimi. Omasta mielestäni suurin perustelu pakotteille oli se, että Venäjän toimia erityisesti Krimin niemimaalla ei hyväksytä. Haluttiin viestittää, että tällainen käytös ei ole sopivaa. Eli jos pyrittiin merkkaamaan politiikan punaisia linjoja, nämä sanktiot ovat todella toimineet.
Uhittelu koko kansan luonteenpiirre?
Venäjän ulkopoliittinen uhittelu liittyy maan poliittiseen järjestelmään. Koska maassa ei ole moniäänisyyttä tai demokratiaa, tarvitaan kansaa yhdistäviä tekijöitä, kuten viholliskuvien nostattamista ja pelon tunteen voimistamista.
– Venäjän retoriikka on se, että kun maa oli heikko, länsimaat käyttivät sitä hyväksi. Nyt kun se on vahva, maa ottaa sen osan mikä sille kuuluu. Halutaan, että kansalaiset tukevat aktiivisesti Putinin valtaa, joten pyritään nostamaan kansallistunnetta ja länsivastaisuutta.
Propagandauutisoimisesta Venäjällä on puhuttu paljon. Sillä pidetään yllä mobilisaatiota ja kansallistunnetta.
Haluttiin viestittää, että tällainen käytös ei ole sopivaa.
– Sinikukka Saari
– Tämä on hyvin pitkälti valtion johdon orkestroima suuri aggressiivisuuden puuska ja kansallistunteen nousu Venäjällä. En usko, että uhittelu on jollain tapaa koko kansan luonteenpiirre, Saari huomauttaa.
– Eikä Venäjä ole tänä päivänä samanlainen totaalitaarinen valtio kuten Neuvostoliitto oli aikoinaan. Siellä on paljon avoimuutta, kiinnostusta ja halua toimia yhdessä lännen kanssa.
Lauantaina Raate 2015 -tapahtumassa teemana on "Historia on tarina" ja sunnuntaina "Paluu Raatteeseen".
=====================================================================================
Varoitus Putinin Venäjän kaoottisesta lopusta – "jopa katastrofaalista"
http://www.taloussanomat.fi/ulkomaa...sta-lopusta-jopa-katastrofaalista/20157272/12
Länsimaiden pitäisi varautua siihen, että Venäjän presidentti Vladimir Putinin valtakausi päättyy "kaoottisesti", varoittaa britti-instituutti Venäjä-raportissaan.
Vallanvaihto voi tapahtua niin vallankaappauksen, sairauden kuin väestön tyytymättömyydenkin vuoksi, kirjoittaa brittiläinen Royal Institute of International Affairs raportissaan.
– Putinin vaihtoehdot ovat epämiellyttävän vähissä, raportti toteaa ja huomauttaa, että
Vladimir Putin on kohdannut suurimman haasteensa koko 15-vuotisella valtakaudellaan.
Vaihtoehtojen vähyys johtuu siitä, että pidemmän päälle Venäjän pitäisi tehdä rakenteellisia uudistuksia kotimaassa ja etsiä yhteisiä kantoja ulkomaiden kanssa. Samaan aikaan tällainen politiikka kuitenkin vaarantaisi Putinin ja hänen lähipiirinsä pysymisen vallassa.
Venäjän talous on liukumassa taantumaan. Taantuman taustalla on niin öljyn hinnan lasku kuin länsimaiden Venäjälle Ukrainan sodan vuoksi asettamat pakotteetkin.
Raportissa huomautetaan, että pidemmän päälle kitulias talouskasvu ja korruptio voivat aiheuttaa tyytymättömyyttä Venäjällä. Raportin mukaan Venäjän nykyinen valtiojohtoinen talouspolitiikka ja vastakkainasettelu lännen kanssa on "yhä vaarallisempaa Euroopalle ja kalliimpaa tai jopa katastrofaalista Venäjälle".
Ajatuspaja suositteleekin, että länsimaat tukevat Ukrainan jälleenrakennusta. Myöskään pakotteita ei pitäisi purkaa ennen kuin Ukrainan alueellinen riippumattomuus on ratkaistu.
Raportti varoittaa, että vallanvaihdosta tulee joka tapauksessa monimutkainen ja "mahdollisesti myrskyisä".
– Viimeisten 18 kuukauden tapahtumat ovat osoittaneet, että Venäjän kanssa toimittaessa optimismi ei ole strategia, raportissa kirjoitetaan.
===============================================================================
Ulkomaat
Mitä Putin suunnittelee? Päättäjiä kielletty lähtemästä kauas Kremlistä
Kasperi Summanen
”Pyydän, ettette mene kauas ja että pysytte tavoitettavissa”, Venäjän parlamentin ylähuoneen puhemies
Valentina Matvijenko totesi keskiviikkona kesälomia valmisteleville edustajille.
Venäläismedioihin viittaavan
Moscow Timesin mukaan erikoisen pyynnön syynä on halu säilyttää mahdollisuus parlamentin hätäistunnon järjestämiseen. Pyyntö on saanut lehdistön spekuloimaan sillä, suunnitteleeko Venäjän presidentti
Vladimir Putin kenties uusia toimia Ukrainan kriisiin liittyen.
Venäjän parlamentissa järjestettiin viime vuoden maaliskuussa hätäistunto, kun presidentti Putin haki parlamentilta oikeutta lähettää joukkoja Ukrainaan. Valtuutus myönnettiin heti, mutta peruutettiin kesäkuussa. Tuolloin Krimin niemimaa oli jo saatu Venäjän haltuun.
Parlamenttiedustajat ovat kiistäneet, että Moskovan johto hamuilisi uusia sotavaltuutuksia Ukrainaan.
Esimerkiksi parlamentin ylähuoneen puolustus- ja turvallisuusvaliokunnan jäsen
Viktor Ozerov totesi
Ekho Moskvy -radiokanavalle pitävänsä epätodennäköisenä, että puhemies Matvijenkon pyyntö liittyisi jonkinlaisiin suunnitelmiin lähettää joukkoja Ukrainaan.
Matvijenko esitti pyyntönsä parlamenttiedustajille samana päivänä, kun Ukrainassa käytiin kovimmat taistelut sitten viime syksyn. Separatistit ja Ukrainan armeija ottivat yhteen Donetskin alueella sijaitsevassa Marinkassa. Molempien osapuolten kerrotaan käyttäneen taisteluissa Minskin sopimuksen kieltämiä raskaita aseita, kuten panssarivaunuja ja tykistöä.