Brittiasiantuntija varoittaa Suomea Venäjästä
http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/Edward_Lucas_essee-38456
The Economist -lehden toimittaja, turvallisuuspolitiikan kommentaattori Edward Lucas varoittaa
Helsingin Sanomissa julkaistussa esseessään Suomea ja lähialueen maita Venäjän uhasta.
Brittikommentaattori Edward Lucas kirjoittaa, että Venäjä on voittamassa uuden kylmän sodan, jonka se on naapureilleen julistanut. Uusi eturintama kulkee hänen mukaansa viiden Pohjoismaan, kolmen Baltian maan ja Puolan kohdalla.
"Kaikki ne ovat joutuneet Kremlin provokaatioiden ja pelottelun kohteiksi. Niihin on suunnattu aggressiivista vakoilua ja propaganda- ja kyberhyökkäyksiä, niiden poliittisen eliitin jäseniä ja julkiseen keskusteluun osallistuvia henkilöitä on lahjottu, niiden etnisten ryhmien ja eri alueiden välisiä jännitteitä on käytetty hyväksi, niihin on kohdistettu taloudellisia sanktioita, ja niiden neuvostoaikaisia energiaan liittyviä yhteyksiä on käytetty painostuksen välikappaleina", hän muistuttaa kirjoituksessaan.
"Tällainen hitaasti etenevä voitto ei kuitenkaan ole seurausta siitä, että Venäjä on vahva, vaan siitä, että sen uhrit ovat hajanaisia", Lucas kirjoittaa.
Lucas esittelee neljä mahdollista tapaa, joilla suomalaiset voivat reagoida kiristyneeseen turvallisuustilanteeseen.
Ensimmäinen on kieltäminen. Hänen mukaansa suomalaiset ovat tottuneet ylä- ja alamäkiin.
Toiseksi hän ehdottaa toiveajattelua - kyseessä ei ole Suomen ongelma.
Kolmas vaihtoehto on antautuminen. Mikä tahansa on parempaa kuin sota, hän kirjoittaa. Tämä tarkoittaa hänen mukaansa kuitenkin paluuta maailmaan, jossa vallitsee vahvemman oikeus.
Mikäli Suomi on varovainen ja rakentaa hyvinvointia asetetuissa rajoissa, Lucas arvioi Suomen selviytyvän verraten tilannetta kylmän sodan aikaan.
Neljänneksi vaihtoehdoksi hän asettaa sen, että Suomi ryhtyy osaltaan ylläpitämään alueellista turvallisuutta. Hän ymmärtää, että se saattaa tuntua epämiellyttävältä.
Lucas kuitenkin muistuttaa, että meneillään on pahin eurooppalainen turvallisuuskriisi vuosikymmeniin.
"Paras tapa välttää jopa apokalyptisiin mittoihin paisuva idän ja lännen välinen konflikti on parantaa turvallisuusyhteistyötä. Tämä tarkoittaa, että maiden on arvioitava uudelleen, mitkä asiat ovat niille tärkeimpiä, sekä luovuttava ennakkoluuloistaan", Lucas visioi.
"Kuvitelkaa, että Suomi vetäytyy kylmän sodan aikaisiin asemiinsa ja Venäjä alkaa jälleen rajoittaa sen itsehallintoa. Kuvitelkaa, mitä tapahtuu, jos yleinen mielipide Ruotsissa kääntyy alueellista yhteistyötä vastaan siksi, että yhteistyö sisältää riskejä: tämä heikentäisi merkittävästi alueen muiden maiden turvallisuutta", hän esittää vaihtoehtoisen skenaarion.
Lucas muistuttaa tekstinsä lopuksi Yhdysvaltain tärkeästä roolista turvallisuuspoliittisen koordinaation alullepanijana.
"Ilman amerikkalaista johtajuutta maat kinastelevat keskenään ja alueen turvallisuustilanne pysyy sotkuisena. Se miellyttää Putinia suuresti", Lucas varoittaa.