http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/saksa_ulkopolitiikka-49206
Saksa panostaa sotavoimiinsa – Venäjän väitetään tulleen yllätetyksi
VERKKOUUTISET
7 tuntia ja 24 minuuttia sitten
Venäjän toimet Ukrainassa ajoivat Berliinin arvioimaan uudelleen ulkopoliittista linjaansa ja vahvistamaan asevoimiaan.
Saksa on ollut valmis lunastamaan paikkansa eurooppalaisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan johtovaltiona, mutta kieltäytyy mukautumasta muiden odotuksiin. Näin todetaan Ulkopoliittisen instituutin (UPI) julkistamassa raportissa.
Venäjän vuonna 2014 toteuttama Krimin miehitys ja konflikti Itä-Ukrainassa johtivat raportin toimittaneen tohtori Niklas Helwigin mukaan merkittävään muutokseen Saksan idänpolitiikassa.
Instituutin vanhempana tutkijana toimiva Helwig viittaa etenkin Saksan ja sen liittokanslerin Angela Merkelin aktiiviseen rooliin EU:n Venäjään kohdistuneen pakoterintaman muodostamisessa.
– Vahvalla pakotepolitiikalla Saksa antaa viestin, että se on valmis hyödyntämään vahvaa talouttaan diplomaattisten tavoitteidensa pönkittämiseksi myös omien kaupallisten intressiensä kustannuksella, jos tarve vaatii, hän sanoo.
Kremlille Saksan tiukka linja näyttää tulleen täytenä yllätyksenä.
Saksan ulkoministeriön poliittista suunnittelua johtava pitkän linjan diplomaatti Thomas Bagger kertoo venäläisdiplomaattien yhä toistelevan odottaneensa Berliiniltä ”itsenäisempää” politiikkaa. Nyt he väittävät Saksan toimivan Yhdysvalloissa laaditun käsikirjoituksen mukaan.
Baggerin mainitsemat reaktiot vahvistavat käsitystä, jonka mukaan Venäjän poliittinen johto oli aliarvioinut Euroopan unionin yhtenäisyyden. Varsinkin oletus, että Saksa olisi ollut heikko lenkki, on osoittautunut täysin virheelliseksi.
– Ensimmäistä kertaa historiansa aikana Saksa on jonkin aikaa ollut vain ystävällisten naapureiden ympäröimä. Tämä ehti johtaa siihen, että tietoisuus ulkoisista turvallisuusuhista alkoi lähentyä nollaa. Krimin miehitys ja muut viimeaikaiset tapahtumat havahduttivat meidät takaisin kylmään todellisuuteen, hän sanoo.
Ilman Saksaa Suomikin turmioon
Saksan johtajuuteen kohdistuu Thomas Baggerin mukaan valtavia ulkoisia paineita ja odotuksia. Hän arvioi esimerkiksi Yhdysvaltojen toivoneen maalta Euroopassa samankaltaista roolia, jonka USA on itse joskus omaksunut.
– Sellainen ei yksinkertaisesti toimisi, hän kuittaa.
Saksan tapaa johtaa leimaa edelleen konsensuksen tavoittelu. Diplomatia ja talous ovat ensisijaisia vaikuttamisen välineitä.
Vaikka usko diplomatian voimaan on Helwigin mukaan Berliinissä aidosti vahva, hän korostaa Saksan pitävän tinkimättömästi kiinni myös yhteisistä puolustussitoumuksista. Se, että Saksa vastasi myöntävästi Ranskan Pariisin terrori-iskujen jälkeen esittämään avunpyyntöön, on tästä tuore esimerkki.
Maan koko turvallisuus- ja puolustuspolitiikan uudelleenarviointi on parhaillaan loppusuoralla. Kun edellinen, vuonna 2006 hyväksytty strategia-asiakirja painotti kansainvälistä kriisinhallintaa, on sotilaallinen puolustus nousemassa nyt uudelleen Bundeswehrin toiseksi keskeiseksi tehtäväksi.
Baggerin mukaan asiakirjan on määrä valmistua kesäkuussa.
– Uusi strategialinjaus merkitsisi huomattavaa lisäpanostusta asevoimien kehittämiseen.
Helwig ja Bagger puhuivat UPI:n seminaarissa Helsingin Kansallissalissa perjantaina. Tilaisuudessa oli paikalla useita kymmeniä eturivin virkamiehiä ja asiantuntijoita.
Helwig varoitti kuulijoita tuudittautumasta kuvitelmaan, että Saksa voisi loputtomiin toimia EU:n koossapitävänä voimana.
Maan suotuisa talouskehitys saattaa kohdata takaiskuja. Myös pitkään jatkunut poliittinen vakaus voi äkillisestikin horjua ja kansalaismielipiteen nopea heilahdus voi johtaa sisäpoliittiseen kriisiin.
Seminaarin suomalaisyleisö kantoi huolta Saksan johtajuuden mahdollisesta heikentymisestä.
Keskeisissä tehtävissä pitkään toimineen suomalaisen veteraanidiplomaatin mukaan Venäjä-kysymys on Suomelle käytännössä pysyvä ja ilman Saksan roolia Euroopassa ”joutuisimme turmioon”.