Valmistautuuko Venäjä suursotaan?

Teoriassa mikä tahansa näistä harjoituksista on nopeasti muutettavissa operaatioksi ja vastapuoli ei käytännössä voi vastata jokaiseen yllätysharjoitukseen omalla harjoituksellaan.
Venäjä testaa valmiuttaan TAI se kyllästää tiedustelu- ja reagointijärjestelmät yllätysharjoituksillaan kunnes...
Mihin perustat näkemyksen että mikä tahansa valmiusharjoitus voidaan muuttaa operaatioksi?

Valmiuttaan tietenkin testaa ja saa siitä, kuten on saanutkin, hyvää tietoa omasta suorituskyvystään tai sen puutteista. Näin voi kehittää sitten sotilaallista kykyään ja samaa tehnee jokainen armeija. Tämän vuoksihan he siirtyivät prikaatikokoonpaanon divisioonista. Huomasivat tuolloin, että divisioonasta saatiin yksi pataljoona operatiivisesti sellaiseen kuntoon että sen voi katsoa taistelukelpoiseksi. Nyt jostain syystä ovat taas siirtymässä divisiooniin.

Mahtaako tuo kyllästämisidea toimia kovin hyvin, vastapuolella on erinomainen tilaisuus kuitenkin tarkkailla ja saada sitä arvokasta tietoa. Olen sitä mieltä että sellainen harjoitus, josta voidaan lähteä suoraan hyökkäämään, poikkeaa kyllä merkittävästi tavanomaisesta vamiusharjoituksesta. Tuskin Venäjäkään vakavissaan olettaa, että Naton harjoitus Itämerellä muuttuu näppärästi marssiksi Moskovaan.
 
Jos eu seisoisi arvojensa takana se voisi taloudellisena suurvaltana korvata yksittäisten eu maiden kaasuntarpeen vain laittaakseen Kremlin juntan polvilleen tai painostaakseen neuvottelupöytään.

Eu maissa se ongelma ei niinkään ole kaasu vaan putkistot. Jos kaikki eu maat olisi samoissa keskinäisissä putkissa kiinni,niin tuontikaasun tarve vähenisi selvästi. Eu:ssa on kuulemma aina maita joilla kaasua yli tarpeen samalla kun toiset tarvitsevat tuontikaasua. Kansallisilla päätöksillä on jostain syystä torpattu tämän rakentaminen.

Ei ihan näin. Hollanti oli varmaan ainoa yli-omavarainen? Kokonaisuudessaan EU on vahvasti tuonnista riippuvainen. Edelleen, putkiverkostoja ja varastointia on jo kehitetty voimakkaasti EU:n toimesta.

En tarkistanut lähteitä, tämä ulkomuistista, virheitäkin voi olla.
 
Mihin perustat näkemyksen että mikä tahansa valmiusharjoitus voidaan muuttaa operaatioksi?

Tarvitseeko tuota vielä kysyä Georgian sodan jälkeen?

Naton harjoitukset on huono vertailukohta. Puolustusliiton harjoitukset on useimmiten vain sellaisia muutaman tuhannen miehen harjoituksia.
 
Tuttavani työskentelee johtavassa pankissa sijoittamisen ja valuuttojen asiantuntijana. Olen ajoittain kysynyt häneltä miltä pankin silmissä näyttää Venäjän kehitys. Vastaus on joka kerralla ollut ettei sijoitusten ja valuutan näkökulmalta mitään hälyttävä ole näkyvissä. Tältä siis näyttää vaikka lehdistössä meille maalaillaan kuinka huonoa talouskuvaa Venäjästä. Aika jännä juttu.

Laitatko mielenkiinnosta jonkin tällaisen jutun?

Kaverisi on ihan oikeassa, noista näkökulmista. Mutta ei Venäjällä silti hyvin mene. Valuuttakurssi ei kerro kuin kansantalouksien vaihtosuhteen ja inflaatioiden erosta loppupeleissä. Ja ne eivät kerro hirveästi vielä talouden tilasta.
 
Jos eu seisoisi arvojensa takana
Minkä arvojen?

se voisi taloudellisena suurvaltana korvata yksittäisten eu maiden kaasuntarpeen vain laittaakseen Kremlin juntan polvilleen tai painostaakseen neuvottelupöytään.
Mikäli Venäjä menettäisi kaasun myynnistä saatavat tulonsa merkitsisi se merkittävää lovea maan budjetin rahoittamiseen. Mutta maata se ei riittäisi kaatamaan.

Ja toisaalta - kuten kirjoitin - tällaista ei ole edes tapahtumassa. Gazpromin myynti Eurooppaan lisääntyi viime vuonna 12,5% verrattuna sitä edelliseen vuoteen. Nord Streamin kakkosputkea rakennetaan parhaillaan. Myös Turk Streamin kaksi putkea alkavat realisoitumaan. Bulgaria olisi kiinnostunut uudelleenkäynnistämään South Streamin, mutta Venäjä ei ainakaan vielä luota Bulgarian hallitukseen jotta olisi valmis jatkamaan projektia. Venäjä katsoo, ettei Bulgarian hallitus ole riittävän vahva vastustamaan Brysselin ja Washingtonin painostusta (mikä johti South Streamin keskeyttämiseen).

Paradoksaalisesti myös Saksa vastustaa South Stream putkea, vaikka itse rakensi Nord Streamin ja rakentaa parhallaan Nord Stream kakkosta.


Eu maissa se ongelma ei niinkään ole kaasu vaan putkistot. Jos kaikki eu maat olisi samoissa keskinäisissä putkissa kiinni,niin tuontikaasun tarve vähenisi selvästi. Eu:ssa on kuulemma aina maita joilla kaasua yli tarpeen samalla kun toiset tarvitsevat tuontikaasua. Kansallisilla päätöksillä on jostain syystä torpattu tämän rakentaminen.
Uusien putkien rakentaminen on valtavan kallista puuhaa. On helppo puhua kauniita siitä, että pitäisi vähentää riippuvuutta Venäjään. Mutta sitten kun kysytään, että kuka haluaisi investoida miljardeja uusiin putkiin vain siksi, että venäläisestä kaasusta päästään eroon, niin halukkaita on vaikeampi löytää.

Esimerkiksi Nabucco-putki meni persiilleen juuri tuon takia. Nabuccolla oli EU:n poliittinen tuki takanaan päinvastoin kuin Nord Streamilla, jota EU vastusti. Silti Nord Stream oli näistä se, joka rakennettiin. Miksi? Koska kukaan ei halunnut maksaa Nabuccon kuluja.

Lisäksi pitää huomioida se, että mistä muualta kuin Venäjältä voisi tuoda kaasua Eurooppaan?

1. Pohjois-Afrikka: Tällä hetkellä Pohjois-Afrikasta tuodaan jo kaasua eteläiseen Eurooppaan, mutta volyymia ei voida juuri lisätä nykyisestä, koska esiintymät siellä eivät ole riittävän suuria.
2. Lähi-Itä: Iranissa, Irakissa ja Qatarissa on merkittävät kaasuvarannot, mutta kaasun tuominen edellyttäisi putken rakentamista monen poliittisesti epävakaan ja sotaa käyvän maan läpi. Kuka maksaa? Kuka ottaa riskin? Kuka valvoo putkien turvallisuutta? Kuka maksaa kauttakulkumaksut monelle eri valtiolle, joiden kautta putket pitäisi vetää?
3. Nesteytetty maakaasu: Tämä lienee tällä hetkellä se johon EU eniten nojaa, mutta nesteytetty maakaasu on selvästi kalliimpaa kuin venäläinen putkikaasu. Kuka haluaa maksaa suurempaa hintaa kaasusta vain siksi, ettei se ole venäläistä? Lisäksi nesteytetyn maakaasun terminaalit ovat miljardi-investointeja.
 
Jep. Esimerkiksi OP:n Venäjä-rahaston arvo kasvoi viime vuonna 88% ja kasvua odotetaan tällekin vuodelle paljon.

Venäjän keskuspankin johtaja Elvira Nabiullina uskoo, että Venäjän talous tulee kasvamaan tänä vuonna vaikka öljyn hinta painuisi 40 dollariin.

Yleensäkin ne, jotka tuntevat Venäjän taloutta ja suhtautuvat Venäjään kiihkottomasti, uskovat maan talouden kasvuun.

Mielestäni Venäjän suurin haaste tällä hetkellä on työikäisen väestön vähentyminen, johtuen 1990-luvulla syntyneistä pienistä ikäluokista. 2000-luvun puolella kasvanut syntyvyys ei näy vielä vähään aikaan Venäjän työikäisen väestön määrässä. Venäjän huoltosuhde on juuri nyt mahdollismman huono. Maassa on paljon vanhusväestöä ja myös paljon lapsia (koska syntyvyys on kasvanut nopeasti), mutta työikäistä väestöä on vähän.

Huoltosuhde. Ihan totta, se on haaste. Mutta ei se ole ollut huono, päinvastoin, se oli oikein hyvä.

dr-russia.jpg
 
Vielä lisäksi pitää huomioida Norjan ja Pohjanmeren kaasuvarantojen ehtyminen, mikä ei ainakaan helpota Venäjän kaasusta eroon pääsemistä.
 
Mitähän nuo käyrät mahtavat symboloida? Jos embeddaa graafin, pitäisi graafin käyrille löytyä selitykset.

Ylin sininen on Venäjän huoltosuhde. Kahdesta muusta ei tarvitse välittää.
 
Ei ihan näin. Hollanti oli varmaan ainoa yli-omavarainen? Kokonaisuudessaan EU on vahvasti tuonnista riippuvainen. Edelleen, putkiverkostoja ja varastointia on jo kehitetty voimakkaasti EU:n toimesta.

En tarkistanut lähteitä, tämä ulkomuistista, virheitäkin voi olla.

En tarkoittanut omavarainen vaan kukulutusta joka määrää kaasun oston. Kaasuvarastoja on aina täynnä tai ylitarpeen jossain. Toki se on tuontikaasua alunperin.Siitä tuli taannoin dokumentti. Jos kylmä talvi koettelee itäeurooppaa kaasua voitaisiin siirtää eteläeuroopasta tms jos olisi putket.Muistaakseni kansalliset energiayhtiöt ovat suurin este,koska eivät halua kilpailua.
 
Tarvitseeko tuota vielä kysyä Georgian sodan jälkeen?

Naton harjoitukset on huono vertailukohta. Puolustusliiton harjoitukset on useimmiten vain sellaisia muutaman tuhannen miehen harjoituksia.
Tarvitsee. Erityisesti jos käytetään Georgian sotaa perusteena. Kyseessä oli varsin klassinen joukkojen keskitys käyttämällä peitetarinana harjoitusta. Tilanne oli äärimmäisen kiristynyt jo aiemmin, alueella oli aseellinen konflikti ja "rauhanturvaoperaatio". Toki siitä opittiin että slobo, vastoin kansainvälistä globaalia sinisilmäisyyttä, voi naapurinsa kimppuun hyökätä.
 
Ylin sininen on Venäjän huoltosuhde. Kahdesta muusta ei tarvitse välittää.
Graafissa ei oteta huomioon Venäjän kasvanutta ja edelleen kasvavaa syntyvyyttä. Venäjän huoltosuhde tulee heikkenemään vielä jonkun vuoden, mutta 2000-luvun suuremmat ikäluokat muuttavat tilannetta 10 vuoden sisällä.

Lisäksi käyrät ulottuvat 2050-luvulle asti, eli ovat puhdasta spekulaatiota. 2050-luvun nuoret työikäiset eivät ole vielä edes syntyneet.
 
Ymmärrän kyllä, että jutut venäjän markkinoiden voitoista voi tuottaa tietyn asteista kognitiivista dissonanssia.

Yleensä ottaen ihmisen ei kannata lyödä lukkoon etukäteen käsityksiään, jos pyrkii tekemään analyysiä tai ennustetta jostain ilmiöstä tai asiasta.

Hyvänä esimerkkinä voidaan pitää brittitiedustelun päähänpinttymää Saksan heikosta elintarviketilanteesta. Tämä päähänpinttymä vaivasi tiedustelua ja elintarvikepulan olisi pitänyt iskeä jo vuonna 1940 tai viimeistään 1941. Todellisuudessa saksalaiset rouvat ottivat permanenttejä ja söivät leivoksia kahvilan terassilla vuonna 1941. Tietenkin voidaan ennuste oli siinä mielessä "oikea", että elintarvikepula iskikin viimeisenä sotatalvena. Vain viisi vuotta arvioitua myöhemmin.:rolleyes:

Nykyisin tämä virheellinen päähänpinttymä elintarvikepulasta toistuu jopa populaarikulttuurissa. Pari vuotta sitten katselin jotain sarjaa jossa saksalaiset sotilaat vuonna 1940 päästettiin lomalle ranskalaiseen pikkukaupunkiin. Vajaa ryhmä sotilaita sitten seikkaili pitkin kujia kypärät päässä.o_O Ei muuta kuin kauppaan ja voi kimpaleet kädessä ulos maksamatta. Eli käsikirjoittajan mielestä 20 vuotiaan Heinzin suurin unelma iltalomalla ei suinkaan ollut elokuva, bistro, bordelli ja bistro vaan voipalan mussutus kypärä päässä sonniporukassa.:D
 
Tuo ruotsalaiskenraalin lanseeraama 3-päivässä Suomen läpi hyökkäystä kannattaisi käyttää hyväksi eikä vängätä vastaa. Sehän tarkoittaa, että kaikki puolustusyhteistyö, kalustomyynti ja määräalennukset jotka mm asevalmistajat tai vientiluvista päättävät myöntävät ovat sijoitus suoraan Euroopan ja pohjolan eturintamaan. Jopa rauhantyötä koska ovat pidäkkeeksi Venäjälle.
 
Tarvitsee. Erityisesti jos käytetään Georgian sotaa perusteena. Kyseessä oli varsin klassinen joukkojen keskitys käyttämällä peitetarinana harjoitusta. Tilanne oli äärimmäisen kiristynyt jo aiemmin, alueella oli aseellinen konflikti ja "rauhanturvaoperaatio". Toki siitä opittiin että slobo, vastoin kansainvälistä globaalia sinisilmäisyyttä, voi naapurinsa kimppuun hyökätä.
Voisi kuitenkin muistaa, että Georgian sodassa aloitteen eli ensimmäisen hyökkäyksen teki Georgian armeija. Kannattaa tutustua diplomaatti Heidi Tagliavinin raporttiin sodan kulusta.
 
Voisi kuitenkin muistaa, että Georgian sodassa aloitteen eli ensimmäisen hyökkäyksen teki Georgian armeija. Kannattaa tutustua diplomaatti Heidi Tagliavinin raporttiin sodan kulusta.

Kyllä näinhän se on. Valloittaja on aina rauhan mies jonka puolustautuja pakottaa sotaan.

Jos asiat olisi mennyt toisin niin, varmaan joku dosentti Tammerburgin allgemeine frei universitetistä väittäisi A-Vier Studiossa, että uusiin tutkimuslähteisiin vedoten, että Puola ei aloittanut toista maailmansotaa 1939!
 
Voisi kuitenkin muistaa, että Georgian sodassa aloitteen eli ensimmäisen hyökkäyksen teki Georgian armeija. Kannattaa tutustua diplomaatti Heidi Tagliavinin raporttiin sodan kulusta.

No, tuo on taas tulkinnanvarainen juttu. Etelä-Ossetian itsenäisyys ei ole kovin laajalti tunnustettu, joten toisen tulkinan mukaan kyse on ollut valtion sisäisistö asioista. Ylläri pylläri venäjä käytti tätä keppihevosta.
 
Voisi kuitenkin muistaa, että Georgian sodassa aloitteen eli ensimmäisen hyökkäyksen teki Georgian armeija. Kannattaa tutustua diplomaatti Heidi Tagliavinin raporttiin sodan kulusta.
Katsos vaan - odotinkin hieman tätä kommenttia siltä suunnalta.

Tuo on osin totta, niinhän se Heidin poppoo kirjoittaa, että Georgia avasi tulen Tshinkvaliin, mutta esittää se "aloitteena" on aika rouhea näkemys. Kannattaa tosiaan tutustua siihen raporttiin. Toki voi sitä tuollakin tavalla lukea, jos on sellaiset lasit nenällä.

Edelleen kuitenkin pointtini on; Venäjän hyökkäys suoraan valmiusharjoituksesta on aika rohkea ajatus.
 
Venäjän suhteellisen suuret valmiusharjoitukset, joita toteutetaan suhteellisen usein ja ilman ennakkoilmoituksia ovat varmasti haasteelisia vastapuolelle.
Teoriassa mikä tahansa näistä harjoituksista on nopeasti muutettavissa operaatioksi ja vastapuoli ei käytännössä voi vastata jokaiseen yllätysharjoitukseen omalla harjoituksellaan.
Venäjä testaa valmiuttaan TAI se kyllästää tiedustelu- ja reagointijärjestelmät yllätysharjoituksillaan kunnes...
Jokaiseen ei voi vastata vastaavalla harjoituksella mutta kylläkin pienemmillä ja muulla valmiuden kohottamisella. Kuten Elson koneet voidaan laittaa ilmaan, kominkertaistaa viikonloppu vahvistus ja varata näille kovat A-tarvikkeet, jne.

Tuo ruotsalaiskenraalin lanseeraama 3-päivässä Suomen läpi hyökkäystä kannattaisi käyttää hyväksi eikä vängätä vastaa. Sehän tarkoittaa, että kaikki puolustusyhteistyö, kalustomyynti ja määräalennukset jotka mm asevalmistajat tai vientiluvista päättävät myöntävät ovat sijoitus suoraan Euroopan ja pohjolan eturintamaan. Jopa rauhantyötä koska ovat pidäkkeeksi Venäjälle.
3 päivää jos mikään ei mene pieleen.
 
Voisi kuitenkin muistaa, että Georgian sodassa aloitteen eli ensimmäisen hyökkäyksen teki Georgian armeija. Kannattaa tutustua diplomaatti Heidi Tagliavinin raporttiin sodan kulusta.
Niinhän ne valkobandiititkin aloittivat hyökkäyksen 1939 Mainilassa...

Hassu sattuma Georgiassa oli, että juuri sopivasti sattui Venäjän 56. armeija olemaan hyökkäysryhmityksessä rajan takana ja osittain Georgian puolella, kun sotatoimet alkoivat. Kummasti osui Krimille Yön susien kokoontumisajot juuri ennen vihreiden miesten ilmestymistä. Jne. Jne.....
 
Back
Top