Valmistautuuko Venäjä suursotaan?

Eu voisi estää Venäjän valmistelut,mutta olemme johtajiemme pettämät.

Eu tuo kolmasosan tarvitsemastaan energiasta Venäjältä. Venäjän viennistä se on kuitenkin 80%.
Joten kumpi on riippuvaisemipi kummasta? Pelkällä verottamisella Eu voisi romuttaa Venäjän talouden. Putinin kaasuaseella kiristäminen on ankka.

Juuri näin.. Kaupalliset asetelmat ovat Putinin/Venäjän politiikkaan nähden täysin järjettömät.

EU-maiden taloudessa Venäjän kaasulla ja öljyllä on vain jonkun prosentin merkitys, joka voidaan tarvittaessa korvata kokonaan muilla toimittajilla, vaihtoehtoisilla hiilivetylähteillä jne., sekä äärimmäisessä tilanteessa myös säästöillä.

Puolestaan Venäjälle EU on tärkein ja käytännössä maan talouden kannalta välttämätön kauppakumppani. Toimitusten häiriintyessä Venäjä menettäisi välittömästi suurimman osan viennistään ja vientituloistaan. Tälle EU:n viennille ei Venäjällä ole vaihtoehtoisia asiakkaita.

Venäjän kannalta jo nykyinen tilanne on äärimmäisen huono. Huolimatta Saksan Itämeren kaasuputkesta EU-maat rakentavat koko ajan Venäjän toimituksille vaihtoehtoisia energiaratkaisuja. Näin vähennetään riippuvuutta Venäjästä ja luodaan samalla kanavia kilpailevalle tuonnille, omalle tuotannolle sekä erityisesti energian säästölle. Venäjällä ei ole realistisia mahdollisuuksia löytää kohtuullisella aikataululla uusia ostajia. Toki Kiinan kanssa on tehty sopimuksia mutta ne ovat olleet erittäin epäedullisia venäläisille. Lisäksi niiden osalta infrastruktuurin rakentaminen kestänee vuosikymmeniä.
Toisekseen Kiinan kaupallinen yhteistyö kaasun/öljyn osalta kohdistuu yhä enemmän sen lähialueille, Arabiaan, Afrikkaan jne. Myös Kiinaa huomattavasti lähempänä sijaitsevat Keski-Aasian hiilivetyjen tuottajat tulevat pääsemään kiinalaisten markkinoille ennen Venäjää..

Kokonaisuudessaan Putinin/Venäjän aloittama sotapolitiikka aiheuttaa äärettömän suurta vahinkoa venäläiselle yhteiskunnalle. Vahinkojen korjaaminen, Putinin kauden jälkeen, tulee kestämään kymmeniä vuosia. Kaikkine kerrannaisvaikutuksineen kuluva vuosisata on Venäjän tuotannollisen ja taloudellisen kehityksen osalta jo käytännössä menetetty. Tähän kokonaisuuteen liittyy tulevien vuosikymmenien osalta myös venäläisen yhteiskunnan poliittinen sekä hallinnollinen epävarmuus, väkivalta, kykenemättömyys kehittää yhteiskuntaa terveellä tavalla jne. Silti Venäjän kokoisessa maassa riittää aina rahaa ja hyvinvointia oligarkeille sekä poliittisen johdon hallinnolle ja lähipiirille. Mutta varsinainen kansa jatkaa elämistään luontaistaloudessa.

Vertailukohdaksi voi ottaa vaikkapa sen kuinka Kiina on kyennyt muuttamaan sekä kehittämään yhteiskuntaansa tuotannollisesti ja taloudessa, osana globaalia yhteisöä. Kaikki tämä siitäkin huolimatta että Kiinan poliittisessa hallinnossa valtaa pitää kommunistinen diktatuuri.
 
Tässä SVT:n tuore artikkeli aiheesta "Venäjä hyökkää Suomen läpi Pohjois-Ruotsiin".

Kuninkaallisen sota-akatemian sihteerin, kenraalinmajuri Anderssonin mukaan Venäjä tulisi Suomen läpi Ruotsin rajalle 1 - 3 päivässä, jos operaatio onnistuu hyvin. Ruotsin rajalta taas operaatio etenisi "hyvin nopeasti", sillä siellä ei ole mitään, joka voisi toimia esteenä olemassa olevalla tieverkolla. Kenraalimajurin arvion mukaan Venäjä ei lähtisi yrittämään varustautunutta Natoa vastaan, joten hyökkäys Ruotsiin tulisi hyvin yllättäen niin, että Ruotsi ei ehdi lainkaan varautua.
Höh. Tuo nyt tietäisi täyttä ilmasotaa ja Venäjän olisi pakko Suomen voimia sitoakseen avata myös toinen ns rintama. En ymmärrä miten 3 päivää kestänyt eteneminen voisi yllättää Ruotsin. Enkä ymmärrä sitäkään, että Suomi tai Ruotsi katselisi Venäjän toimia tekemättä itse aloitetta. Jassmeja ilmaan niin mukana olisi Kuola, Pietarin suunta, Kaliningrad ja vielä Suomenlahti miinoitettuna.

Meillehän sinänsä kävisi kyllä, että soditaanpa Lapin korvissa ettei etelän arki järkyty liiaksi mutta eipä tuo realistinen tapahtumankuvaus ole vaikka vastaava Ukrainassa toimiikin.
 
Viimeksi muokattu:
Koko Länsi tarkkailee tätä harjoitusta varmasti erityisen huolella. Saa nähdä, ajoitetaanko mitään harjoituksia meillä ja Baltiassa samalle ajalle. Pitäisi ainakin ajoittaa.
Varmuuden vuoksi.

Vladimir Putin tuo rajalle 100 000 sotilasta – huoli Venäjän jättiharjoituksista leviää
Kasperi Summanen
31 minuuttia sitten (päivitetty 29 minuuttia sitten)
Baltian maissa uskotaan Venäjän järjestävän tänä vuonna tavallista suuremmat sotaharjoitukset.

Baltian maiden suurlähettiläät uskovat Venäjän järjestävän Baltian ja Puolan rajoillaan tavallista massiivisemmat sotaharjoitukset ensi syksynä.

Amerikkalaisen CBS:n mukaan lähettiläitä tavannut senaattori Bob Menendez nosti asian esiin Yhdysvaltojen senaatin ulkoasiankomitean Venäjää käsitelleessä istunnossa.

Menendezin mukaan Baltiassa uumoillaan, että perinteisiin Zapad (länsi) -harjoituksiin osallistuisi tänä vuonna vähintään 100 000 sotilasta. Zapad-harjoitukset ulottuvat myös Valko-Venäjään.

Naton ylimpänä sotilaskomentajana viime vuoden toukokuuhun asti toiminut kenraali Phillip Breedlove kertoi puolestaan kuulleensa jopa kaksi kertaa suuremmista joukkomääristä. Hän korosti, ettei asiasta ole saatu virallista tietoa Venäjältä.

– Venäläiset ovat tilanneet 83-kertaisen määrän junavaunuja verrattuna vuoden 2013 Zapad-harjoituksiin, joten näistä harjoituksista tulee merkittävästi suuremmat, Breedlove kuitenkin totesi.

Venäjän julkistamien tietojen mukaan vuoden 2013 Zapad-harjoituksiin otti osaa 10 000 sotilasta. Todellinen luku on kuitenkin todennäköisesti lähempänä 70 000 miestä.

– Mielestäni näiden harjoitusten ongelmana on niiden koko ja sijoittuminen suoraan rajalle, nimi, joka suuntaa ne länteen ja se, että niiden ennakoimattomuus tekee niistä hyvin hälyttävät, Breedlove arvioi.
http://www.verkkouutiset.fi/ulkomaat/venaja_zapad_jattiharjoitukset-61393
 
EU-maiden taloudessa Venäjän kaasulla ja öljyllä on vain jonkun prosentin merkitys, joka voidaan tarvittaessa korvata kokonaan muilla toimittajilla, vaihtoehtoisilla hiilivetylähteillä jne., sekä äärimmäisessä tilanteessa myös säästöillä.
Yksittäisten EU-maiden kannalta Venäjän kaasulla on erittäinkin suuri merkitys. Näitä maita ovat kaikki Baltian maat, Slovakia, Unkari, Tshekki, Puola, Romania, Bulgaria ja myös Saksa. Tietysti Ukraina on vielä asia erikseen. Se on energian suhteen Venäjästä täysin riippuvainen.


Puolestaan Venäjälle EU on tärkein ja käytännössä maan talouden kannalta välttämätön kauppakumppani. Toimitusten häiriintyessä Venäjä menettäisi välittömästi suurimman osan viennistään ja vientituloistaan. Tälle EU:n viennille ei Venäjällä ole vaihtoehtoisia asiakkaita.
Venäjällä eikä sen asiakkailla ole mitään suurempaa halua päästä eroon toisistaan. Suurin ongelma on hankalat (eli varastelevat) kauttakulkumaat, eritoten Ukraina. Ukrainan takia rakennettiin Nord Streamin ykkösputki, ja Ukrainan takia rakennetaan myös Nord Streamin kakkosputki, Turk Stream yksi ja Turk Stream kaksi, sekä mahdollisesti vielä South Stream.

Näiden putkien tavoitteena on poistaa venäläisen kaasun kauttakulku Ukrainan kautta kokonaisuudessaan.

Venäjän kannalta jo nykyinen tilanne on äärimmäisen huono.
Miten niin "äärimmäisen huono"?


Huolimatta Saksan Itämeren kaasuputkesta EU-maat rakentavat koko ajan Venäjän toimituksille vaihtoehtoisia energiaratkaisuja.
Jos näin on, niin miksi sitten Gazpromin kaasunmyynti Eurooppaan kasvoi viime vuonna huimat 12,5 prosentia verrattuna vuoteen 2015?
http://rbth.com/news/2017/01/28/gazprom-sets-new-record-of-gas-supplies-to-europe_691061


Näin vähennetään riippuvuutta Venäjästä ja luodaan samalla kanavia kilpailevalle tuonnille, omalle tuotannolle sekä erityisesti energian säästölle.
"Riippuvuuden vähentäminen" Venäjästä ei tosin ole vielä ainakaan realisoitumassa, koska Gazprom kasvattaa koko ajan myyntiä Euroopaan.


Venäjällä ei ole realistisia mahdollisuuksia löytää kohtuullisella aikataululla uusia ostajia.
Eurooppa ei ole lopettamassa Venäjän kaasukauppaa, eli spekulointi "uusista ostajista" lähtee siksi vääristä lähtökohdista.



Toki Kiinan kanssa on tehty sopimuksia mutta ne ovat olleet erittäin epäedullisia venäläisille. Lisäksi niiden osalta infrastruktuurin rakentaminen kestänee vuosikymmeniä.
Sopimukset eivät ole Venäjälle "erittäin epäedullisia" ja putkien rakentaminen kestää vuosia, ei vuosikymmeniä.

Toisekseen Kiinan kaupallinen yhteistyö kaasun/öljyn osalta kohdistuu yhä enemmän sen lähialueille, Arabiaan, Afrikkaan jne.
Kiina kahmii energiaa kaikkialta sieltä mistä sitä on saatavilla. Venäjän etu on se, että kaasu voidaan toimittaa maaputkea pitkin eikä sen toimituksessa ole niitä riskitekijöitä, joita esim. tankkereilla tuotava nestekaasu sisältää.


Myös Kiinaa huomattavasti lähempänä sijaitsevat Keski-Aasian hiilivetyjen tuottajat tulevat pääsemään kiinalaisten markkinoille ennen Venäjää..
Katsohan sitä karttaa uudelleen. Venäjän vasta avatut suuret itäisen Siperian kaasukentät sijaitsevat paljon lähempänä Kiinan suuria asutuskeskuksia kuin esim. Turkmenistan ja Uzbekistan.


Kokonaisuudessaan Putinin/Venäjän aloittama sotapolitiikka aiheuttaa äärettömän suurta vahinkoa venäläiselle yhteiskunnalle.
Krimin haltuunotto oli Venäjälle sekä välttämätön että myös hyödyllinen juttu. Venäjä ei voi missään olosuhteissa sallia sitä, että joku muu kuin Venäjä hallitsee Krimin niemimaata. Se haitta mikä Venäjälle koitui Krimistä johtuvista talouspakotteista oli vain väliaikainen eikä missään nimessä niin suuri, ettei Krimin valtaus olisi ollut Venäjälle kannattava.

Lisäksi nuo pakotteet saattoivat lopulta olla Venäjälle hyväkin juttu, koska niiden takia Venäjä on pakotettu tekemään vihdoin uudistuksia talouteensa. Venäjällä pitkään työskennellyt Pekka Viljakainen sanoi Venäjästä varsin osuvasti, että Venäjä on aina erittäin hidas aloittamaan uudistuksia/reformeja, mutta sitten kun ne saadaan käyntiin on tahti hyvin nopeaa. Ensimmäiset hyvät tulokset on saatu jo ainakin maatalouden sektorilla. Ennen pahasti ruoan tuonnista riippuvainen Venäjä on nyt omavarainen ja ruuan viejä.

Vahinkojen korjaaminen, Putinin kauden jälkeen, tulee kestämään kymmeniä vuosia.
Mitä tarkoitat "vahinkojen korjaamisella"? Jos tarkoitat Krimin palautusta, niin ainoa mahdollinen tilanne missä se toteutuu on joko se että Venäjä häviää suursodan tai että Venäjällä tapahtuu länsimielisten liberaalien vallankaappaus. Kumpikaan näistä nyt ei liene kauhean todennäköinen.


Kaikkine kerrannaisvaikutuksineen kuluva vuosisata on Venäjän tuotannollisen ja taloudellisen kehityksen osalta jo käytännössä menetetty.
Jos tarkoitat "kuluvalla vuosidalla" vuosia 2000-2017 niin et voisi olla enemmän väärässä. Tämä vuosisata on ollut Venäjän taloudelle äärimmäisen hyvä. Maan bruttokansantuote on moninkertaistunut. Maan teollinen tuotanto ja maatalous ovat kehittyneet ihan mukavasti.

Vielä talouttakin merkittävämpää on se, että Venäjä on saanut erittäin heikon väestökehityksen, joka uhkasi koko maan tulevaisuutta, kääntymään paremmaksi. Vuonna 1999 Venäjän hedelmällisyysluku oli 1.1, yksi maailman alhaisimmista. Tällä hetkellä se on 1.85, yksi Euroopan korkeimmista. Venäjän väkiluku on kasvanut yhtäjaksoisesti vuodesta 2009 lähtien, kun se vielä reilu kymmenen vuotta sitten laski puolella miljoonalla vuodessa.

Myös väestän keskimääräinen elinikä on kasvanut ripeästi viimeiset 15 vuotta.
russia-life-expectancy-1946-2016.png


Aallonpohjassa käytiin 1995, jolloin venäläiset elivät keskimäärin vain 64-vuotiaaksi. Vuoden 1998 talousromahdus laski eliniän uudelleen 65 vuoteen, mutta vuodesta 2002 eteenpäin elinikä on kasvanut ripeästi ja on nyt 72 vuotta eli korkeampi kuin koskaan maan historiassa. Aiemmat piikit (1963 ja 1987) yltivät vain 70 vuoteen.

Merkittävin tekijä, ja ylivoimaisesti sellainen, eliniän kasvussa on ollut kirkkaiden viinojen (käytännössä votkan) kulutuksen selvä lasku. Erityisesti suurten kaupunkien nuoret ja keski-ikäiset ovat vaihtaneet votkan olueen ja viiniin.



Tähän kokonaisuuteen liittyy tulevien vuosikymmenien osalta myös venäläisen yhteiskunnan poliittinen sekä hallinnollinen epävarmuus, väkivalta, kykenemättömyys kehittää yhteiskuntaa terveellä tavalla jne. Silti Venäjän kokoisessa maassa riittää aina rahaa ja hyvinvointia oligarkeille sekä poliittisen johdon hallinnolle ja lähipiirille. Mutta varsinainen kansa jatkaa elämistään luontaistaloudessa.
Päinvastoin. Venäjä on mennyt yhteiskuntana viimeisen 10-15 vuoden aikana sivistyneempään ja parempaan suuntaan. Tämä näkyy lähes kaikessa makrotaloudesta ruohonjuuritason kokemuksiin saakka. Yksi hyvä esimerkki on liikennekulttuuri. 1990-luvulla ja 2000-luvun alkupuolella suojatien ylittäminen jossakin Moskovassa tai Pietarissa oli hengenvaarallinen asia, mutta nykyisin autoilijat pysähtyvät siellä paremmin kuin jossakin Helsingissä.

Mainitsemasi väkivalta on myös vähentynyt Venäjällä merkittävästi, joka näkyy myös tilastollisesti siten, että henkirikosten määrä on kokenut Venäjällä merkittävän vähennyksen.

Mainitsemasi "luontaistalous" koskettaa venäläisia siten, että suuri osa kansasta todellakin harjoittaa erinäistä puutarha- ja viljelytoimintaa kesämökeillään eli datshoillaan, mutta jos kuvittelet että Venäjän ruokahuolto olisi näiden datshojen varassa, niin ei pidä paikkaansa. Venäjä on maatalouden ja ruuantuotannon tärkeimpien sektoreiden suhteen joko omavarainen tai ylijäämäinen. Näistä huolehtivat pääosin viimeisen 10 vuoden aikana perustetut suuret yksityiset viljely- ja lihakarjatilat. Sovhoosit ja kolhoosit ovat taakse jäänyttä elämää.

Vertailukohdaksi voi ottaa vaikkapa sen kuinka Kiina on kyennyt muuttamaan sekä kehittämään yhteiskuntaansa tuotannollisesti ja taloudessa, osana globaalia yhteisöä. Kaikki tämä siitäkin huolimatta että Kiinan poliittisessa hallinnossa valtaa pitää kommunistinen diktatuuri.
Kiina toki on kehittynyt paljon, mutta samalla se hukkuu saasteisiin ja omaan paskaansa. Venäjällä on tilaa hengittää ja myös venäläisen elintaso on paljon kiinalaista edellä. Venäläisiä ei voi saada työskentelemään 12-tuntista työpäivää hikipajoihin kuten kiinalaisia, joten Venäjän taloutta pitää kehittää muilla tavoilla.
 
Viimeksi muokattu:
Juuri näin.. Kaupalliset asetelmat ovat Putinin/Venäjän politiikkaan nähden täysin järjettömät.

EU-maiden taloudessa Venäjän kaasulla ja öljyllä on vain jonkun prosentin merkitys, joka voidaan tarvittaessa korvata kokonaan muilla toimittajilla, vaihtoehtoisilla hiilivetylähteillä jne., sekä äärimmäisessä tilanteessa myös säästöillä.

Puolestaan Venäjälle EU on tärkein ja käytännössä maan talouden kannalta välttämätön kauppakumppani. Toimitusten häiriintyessä Venäjä menettäisi välittömästi suurimman osan viennistään ja vientituloistaan. Tälle EU:n viennille ei Venäjällä ole vaihtoehtoisia asiakkaita.

Venäjän kannalta jo nykyinen tilanne on äärimmäisen huono. Huolimatta Saksan Itämeren kaasuputkesta EU-maat rakentavat koko ajan Venäjän toimituksille vaihtoehtoisia energiaratkaisuja. Näin vähennetään riippuvuutta Venäjästä ja luodaan samalla kanavia kilpailevalle tuonnille, omalle tuotannolle sekä erityisesti energian säästölle. Venäjällä ei ole realistisia mahdollisuuksia löytää kohtuullisella aikataululla uusia ostajia. Toki Kiinan kanssa on tehty sopimuksia mutta ne ovat olleet erittäin epäedullisia venäläisille. Lisäksi niiden osalta infrastruktuurin rakentaminen kestänee vuosikymmeniä.
Toisekseen Kiinan kaupallinen yhteistyö kaasun/öljyn osalta kohdistuu yhä enemmän sen lähialueille, Arabiaan, Afrikkaan jne. Myös Kiinaa huomattavasti lähempänä sijaitsevat Keski-Aasian hiilivetyjen tuottajat tulevat pääsemään kiinalaisten markkinoille ennen Venäjää..

Kokonaisuudessaan Putinin/Venäjän aloittama sotapolitiikka aiheuttaa äärettömän suurta vahinkoa venäläiselle yhteiskunnalle. Vahinkojen korjaaminen, Putinin kauden jälkeen, tulee kestämään kymmeniä vuosia. Kaikkine kerrannaisvaikutuksineen kuluva vuosisata on Venäjän tuotannollisen ja taloudellisen kehityksen osalta jo käytännössä menetetty. Tähän kokonaisuuteen liittyy tulevien vuosikymmenien osalta myös venäläisen yhteiskunnan poliittinen sekä hallinnollinen epävarmuus, väkivalta, kykenemättömyys kehittää yhteiskuntaa terveellä tavalla jne. Silti Venäjän kokoisessa maassa riittää aina rahaa ja hyvinvointia oligarkeille sekä poliittisen johdon hallinnolle ja lähipiirille. Mutta varsinainen kansa jatkaa elämistään luontaistaloudessa.

Vertailukohdaksi voi ottaa vaikkapa sen kuinka Kiina on kyennyt muuttamaan sekä kehittämään yhteiskuntaansa tuotannollisesti ja taloudessa, osana globaalia yhteisöä. Kaikki tämä siitäkin huolimatta että Kiinan poliittisessa hallinnossa valtaa pitää kommunistinen diktatuuri.
Kaikkien suurvaltojen pohjalla on ollut se että kansa elää rikkaammin kuin kädestä suuhun. Kiina kasvaa, EU kasvaa, USA ei edes tarvitse kasvaa, näitten kolmen mahdin välissä Venäjä kuihtuu.
 
Yksittäisten EU-maiden kannalta Venäjän kaasulla on erittäinkin suuri merkitys. Näitä maita ovat kaikki Baltian maat, Slovakia, Unkari, Tshekki, Puola, Romania, Bulgaria ja myös Saksa. Tietysti Ukraina on vielä asia erikseen. Se on energian suhteen Venäjästä täysin riippuvainen.



Venäjällä eikä sen asiakkailla ole mitään suurempaa halua päästä eroon toisistaan. Suurin ongelma on hankalat (eli varastelevat) kauttakulkumaat, eritoten Ukraina. Ukrainan takia rakennettiin Nord Streamin ykkösputki, ja Ukrainan takia rakennetaan myös Nord Streamin kakkosputki, Turk Stream yksi ja Turk Stream kaksi, sekä mahdollisesti vielä South Stream.

Näiden putkien tavoitteena on poistaa venäläisen kaasun kauttakulku Ukrainan kautta kokonaisuudessaan.


Miten niin "äärimmäisen huono"?



Jos näin on, niin miksi sitten Gazpromin kaasunmyynti Eurooppaan kasvoi viime vuonna huimat 12,5 prosentia verrattuna vuoteen 2015?
http://rbth.com/news/2017/01/28/gazprom-sets-new-record-of-gas-supplies-to-europe_691061



"Riippuvuuden vähentäminen" Venäjästä ei tosin ole vielä ainakaan realisoitumassa, koska Gazprom kasvattaa koko ajan myyntiä Euroopaan.



Eurooppa ei ole lopettamassa Venäjän kaasukauppaa, eli spekulointi "uusista ostajista" lähtee siksi vääristä lähtökohdista.




Sopimukset eivät ole Venäjälle "erittäin epäedullisia" ja putkien rakentaminen kestää vuosia, ei vuosikymmeniä.


Kiina kahmii energiaa kaikkialta sieltä mistä sitä on saatavilla. Venäjän etu on se, että kaasu voidaan toimittaa maaputkea pitkin eikä sen toimituksessa ole niitä riskitekijöitä, joita esim. tankkereilla tuotava nestekaasu sisältää.



Katsohan sitä karttaa uudelleen. Venäjän vasta avatut suuret itäisen Siperian kaasukentät sijaitsevat paljon lähempänä Kiinan suuria asutuskeskuksia kuin esim. Turkmenistan ja Uzbekistan.



Krimin haltuunotto oli Venäjälle sekä välttämätön että myös hyödyllinen juttu. Venäjä ei voi missään olosuhteissa sallia sitä, että joku muu kuin Venäjä hallitsee Krimin niemimaata. Se haitta mikä Venäjälle koitui Krimistä johtuvista talouspakotteista oli vain väliaikainen eikä missään nimessä niin suuri, ettei Krimin valtaus olisi ollut Venäjälle kannattava.

Lisäksi nuo pakotteet saattoivat lopulta olla Venäjälle hyväkin juttu, koska niiden takia Venäjä on pakotettu tekemään vihdoin uudistuksia talouteensa. Venäjällä pitkään työskennellyt Pekka Viljakainen sanoi Venäjästä varsin osuvasti, että Venäjä on aina erittäin hidas aloittamaan uudistuksia/reformeja, mutta sitten kun ne saadaan käyntiin on tahti hyvin nopeaa. Ensimmäiset hyvät tulokset on saatu jo ainakin maatalouden sektorilla. Ennen pahasti ruoan tuonnista riippuvainen Venäjä on nyt omavarainen ja ruuan viejä.


Mitä tarkoitat "vahinkojen korjaamisella"? Jos tarkoitat Krimin palautusta, niin ainoa mahdollinen tilanne missä se toteutuu on joko se että Venäjä häviää suursodan tai että Venäjällä tapahtuu länsimielisten liberaalien vallankaappaus. Kumpikaan näistä nyt ei liene kauhean todennäköinen.



Jos tarkoitat "kuluvalla vuosidalla" vuosia 2000-2017 niin et voisi olla enemmän väärässä. Tämä vuosisata on ollut Venäjän taloudelle äärimmäisen hyvä. Maan bruttokansantuote on moninkertaistunut. Maan teollinen tuotanto ja maatalous ovat kehittyneet ihan mukavasti.

Vielä talouttakin merkittävämpää on se, että Venäjä on saanut erittäin heikon väestökehityksen, joka uhkasi koko maan tulevaisuutta, kääntymään paremmaksi. Vuonna 1999 Venäjän hedelmällisyysluku oli 1.1, yksi maailman alhaisimmista. Tällä hetkellä se on 1.85, yksi Euroopan korkeimmista. Venäjän väkiluku on kasvanut yhtäjaksoisesti vuodesta 2009 lähtien, kun se vielä reilu kymmenen vuotta sitten laski puolella miljoonalla vuodessa.

Myös väestän keskimääräinen elinikä on kasvanut ripeästi viimeiset 15 vuotta.
russia-life-expectancy-1946-2016.png


Aallonpohjassa käytiin 1995, jolloin venäläiset elivät keskimäärin vain 64-vuotiaaksi. Vuoden 1998 talousromahdus laski eliniän uudelleen 65 vuoteen, mutta vuodesta 2002 eteenpäin elinikä on kasvanut ripeästi ja on nyt 72 vuotta eli korkeampi kuin koskaan maan historiassa. Aiemmat piikit (1963 ja 1987) yltivät vain 70 vuoteen.

Merkittävin tekijä, ja ylivoimaisesti sellainen, eliniän kasvussa on ollut kirkkaiden viinojen (käytännössä votkan) kulutuksen selvä lasku. Erityisesti suurten kaupunkien nuoret ja keski-ikäiset ovat vaihtaneet votkan olueen ja viiniin.




Päinvastoin. Venäjä on mennyt yhteiskuntana viimeisen 10-15 vuoden aikana sivistyneempään ja parempaan suuntaan. Tämä näkyy lähes kaikessa makrotaloudesta ruohonjuuritason kokemuksiin saakka. Yksi hyvä esimerkki on liikennekulttuuri. 1990-luvulla ja 2000-luvun alkupuolella suojatien ylittäminen jossakin Moskovassa tai Pietarissa oli hengenvaarallinen asia, mutta nykyisin autoilijat pysähtyvät siellä paremmin kuin jossakin Helsingissä.

Mainitsemasi väkivalta on myös vähentynyt Venäjällä merkittävästi, joka näkyy myös tilastollisesti siten, että henkirikosten määrä on kokenut Venäjällä merkittävän vähennyksen.

Mainitsemasi "luontaistalous" koskettaa venäläisia siten, että suuri osa kansasta todellakin harjoittaa erinäistä puutarha- ja viljelytoimintaa kesämökeillään eli datshoillaan, mutta jos kuvittelet että Venäjän ruokahuolto olisi näiden datshojen varassa, niin ei pidä paikkaansa. Venäjä on maatalouden ja ruuantuotannon tärkeimpien sektoreiden suhteen joko omavarainen tai ylijäämäinen. Näistä huolehtivat pääosin viimeisen 10 vuoden aikana perustetut suuret yksityiset viljely- ja lihakarjatilat. Sovhoosit ja kolhoosit ovat taakse jäänyttä elämää.


Kiina toki on kehittynyt paljon, mutta samalla se hukkuu saasteisiin ja omaan paskaansa. Venäjällä on tilaa hengittää ja myös venäläisen elintaso on paljon kiinalaista edellä. Venäläisiä ei voi saada työskentelemään 12-tuntista työpäivää hikipajoihin kuten kiinalaisia, joten Venäjän taloutta pitää kehittää muilla tavoilla.


Jumaliste! venäjähän kuullostaa olevan ihannevaltio! Kyllä pitäis pohjoismaidenkin alkaa ottaa oppia venäjästä, vähän joka asiassa. Olen ko puulla päähän lyöty...
 
Joka kymmenes arvelee hyökkäyksen tapahtuvan seuraavan kymmenen vuoden aikana...

http://www.iltalehti.fi/uutiset/201611232200031486_uu.shtml

Aaltolan mukaan Suomessa ei ole tapana korostaa sotilaallista uhkaa eikä konkreettisten sotatoimien mahdollisuudesta edes puhuta. Tästä näkökulmasta tutkija pitää jopa hieman yllättävänä, että lähes neljännes kyselyn vastaajista uskoo sotilaallisen hyökkäyksen kohdistuvan Suomeen jossain vaiheessa.
 
Krimin haltuunotto- Venäjä ei voi missään olosuhteissa sallia sitä, että joku muu kuin Venäjä hallitsee Krimin niemimaata. Se haitta mikä Venäjälle koitui Krimistä johtuvista talouspakotteista oli vain väliaikainen eikä missään nimessä niin suuri, ettei Krimin valtaus olisi ollut Venäjälle kannattava.
Suurvaltapoliittiselta näkökulmalta katsottuna tämä oli ainoa mahdollinen tilannekuva mikä voi toteutua Venäjän näkökulmalta. Kun Nikita Hrustsov aikanaan vahvisti Ukrainalle itsenäisyyden, se perustui käsitykseni mukaan siihen että suhteet Neuvistoliittoon(Venäjään) säilyvät samassa linjassa ja myös Sevastopolin tukikohta säilyy. Tukikohta tässä kinastelussa on se juttu, eikä Krimin alue muuten. Jos silloin olisi jo jätetty Krim Neuvostoliiton alueeksi, tätä nykyistä rutinaa ei edes olisi ja muu Ukraina olisi kehittynyt ehkä vapaammin. Mistäs sitä tietää....

Krimin palautus - ainoa mahdollinen tilanne missä se toteutuu on joko se että Venäjä häviää suursodan tai että Venäjällä tapahtuu länsimielisten liberaalien vallankaappaus. Kumpikaan näistä nyt ei liene kauhean todennäköinen.
Näin se on. Viittaan yllä jo kirjoittamaani. Mikään suurvalta ei luovu saavuttamistaan sotilastukikohdista. Kiina on jopa niin härski että rakentaa niitä lisää alueille merellä missä niitä ei aikaisemmin edes ollut.

En tällä kommentilla mitenkään puolusta Venäjän agressiivista uhkailupolitiikkaa ja olen sitä mieltä että laajentumispolitiikassaan Venäjä on nykypäivän natsivaltio. Mutta suurvaltapolitiikan realismissa olen sitä mieltä että Krimillä oleva Sevastopolin tukikohta kannattaa kyllä irroittaa isosta kuvasta omakseen ja tarkastella sen historiaa ja nykyistä olemusta muusta irrallaan. Kukaan tällä palstalla kirjoittajista ei voi esittää perusteltua kuvausta siitä miten Venäjä olisi sallinut Krimin valuvan muun Ukraina kanssa EU:n alueeksi ja mahdollisesti Natolle käyttöön, jos kehitystä tarkasteltaisiin hieman pidemmälle.
Näin se vaan on ja siihen tyytyminen vaikka hieman ehkä närästääkin.

.
 
Venäjän suhteellisen suuret valmiusharjoitukset, joita toteutetaan suhteellisen usein ja ilman ennakkoilmoituksia ovat varmasti haasteelisia vastapuolelle.
Teoriassa mikä tahansa näistä harjoituksista on nopeasti muutettavissa operaatioksi ja vastapuoli ei käytännössä voi vastata jokaiseen yllätysharjoitukseen omalla harjoituksellaan.
Venäjä testaa valmiuttaan TAI se kyllästää tiedustelu- ja reagointijärjestelmät yllätysharjoituksillaan kunnes...
 
Jumaliste! venäjähän kuullostaa olevan ihannevaltio! Kyllä pitäis pohjoismaidenkin alkaa ottaa oppia venäjästä, vähän joka asiassa. Olen ko puulla päähän lyöty...
Ei Venäjä ole mikään ihannevaltio, mutta Venäjän tilanne ei ole myöskään sellainen kuin nimimerkki jurppi viestissään sen olevan.
 
Tuttavani työskentelee johtavassa pankissa sijoittamisen ja valuuttojen asiantuntijana. Olen ajoittain kysynyt häneltä miltä pankin silmissä näyttää Venäjän kehitys. Vastaus on joka kerralla ollut ettei sijoitusten ja valuutan näkökulmalta mitään hälyttävä ole näkyvissä. Tältä siis näyttää vaikka lehdistössä meille maalaillaan kuinka huonoa talouskuvaa Venäjästä. Aika jännä juttu.
 
Tuttavani työskentelee johtavassa pankissa sijoittamisen ja valuuttojen asiantuntijana. Olen ajoittain kysynyt häneltä miltä pankin silmissä näyttää Venäjän kehitys. Vastaus on joka kerralla ollut ettei sijoitusten ja valuutan näkökulmalta mitään hälyttävä ole näkyvissä. Tältä siis näyttää vaikka lehdistössä meille maalaillaan kuinka huonoa talouskuvaa Venäjästä. Aika jännä juttu.
Jep. Esimerkiksi OP:n Venäjä-rahaston arvo kasvoi viime vuonna 88% ja kasvua odotetaan tällekin vuodelle paljon.

Venäjän keskuspankin johtaja Elvira Nabiullina uskoo, että Venäjän talous tulee kasvamaan tänä vuonna vaikka öljyn hinta painuisi 40 dollariin.

Yleensäkin ne, jotka tuntevat Venäjän taloutta ja suhtautuvat Venäjään kiihkottomasti, uskovat maan talouden kasvuun.

Mielestäni Venäjän suurin haaste tällä hetkellä on työikäisen väestön vähentyminen, johtuen 1990-luvulla syntyneistä pienistä ikäluokista. 2000-luvun puolella kasvanut syntyvyys ei näy vielä vähään aikaan Venäjän työikäisen väestön määrässä. Venäjän huoltosuhde on juuri nyt mahdollismman huono. Maassa on paljon vanhusväestöä ja myös paljon lapsia (koska syntyvyys on kasvanut nopeasti), mutta työikäistä väestöä on vähän.
 
Tuttavani työskentelee johtavassa pankissa sijoittamisen ja valuuttojen asiantuntijana. Olen ajoittain kysynyt häneltä miltä pankin silmissä näyttää Venäjän kehitys. Vastaus on joka kerralla ollut ettei sijoitusten ja valuutan näkökulmalta mitään hälyttävä ole näkyvissä. Tältä siis näyttää vaikka lehdistössä meille maalaillaan kuinka huonoa talouskuvaa Venäjästä. Aika jännä juttu.

Tuon voin allekirjoittaa ihan henkilökohtaisesti. Viime viikolla kilahti tilille rahaa venäjän sijoituksista, jos vuodessa saa 25% tuoton voi olla tyytyväinen.

Ennen kuin joku vetää herneen nenään, niin sijoitukset on luonnollisesti hajautettu.

Go East! Iso riski - iso tuotto.
 
Tuon voin allekirjoittaa ihan henkilökohtaisesti. Viime viikolla kilahti tilille rahaa venäjän sijoituksista, jos vuodessa saa 25% tuoton voi olla tyytyväinen.

Ennen kuin joku vetää herneen nenään, niin sijoitukset on luonnollisesti hajautettu.

Go East! Iso riski - iso tuotto.
Saako kysyä miksi päätit sijoittaa Venäjä-rahastoon yli vuosi sitten, vaikka silloin valtamedia povasi Venäjän talouden nopeaa romahtamista öljyn hinnanlaskun ja talouspakotteiden takia?
 
Saako kysyä miksi päätit sijoittaa Venäjä-rahastoon yli vuosi sitten, vaikka silloin valtamedia povasi Venäjän talouden nopeaa romahtamista öljyn hinnanlaskun ja talouspakotteiden takia?

Usein ostan sellaisia kohteita jotka ovat joutuneet voimakkaan negatiivisen julkisuuden kohteiksi. Niiden arvo tippuu nopeasti ja pyrin ostamaan kun arvo on alhaisimmallaan ja myymän taas kun arvo palautunut. Varsin yksinkertainen mutta toimiva strategia.

Mitä taas tulee venäjän poliittiseen järjestelmään, sotilaalliseen kapasiteettiin tai vaikka sen talouteen, niin luotan huomattavasti enemmän omaan tietämykseeni, kuin vaikka Federalistien päivälehteen (aka HS).
 
Tuon voin allekirjoittaa ihan henkilökohtaisesti. Viime viikolla kilahti tilille rahaa venäjän sijoituksista, jos vuodessa saa 25% tuoton voi olla tyytyväinen.

Ennen kuin joku vetää herneen nenään, niin sijoitukset on luonnollisesti hajautettu.

Go East! Iso riski - iso tuotto.
Niin, mutta tuossahan kyse on eräänlaisesta venäläisestä ruletista (en tarkoita tässä venäjää vaan peliä), toki useammalla omalla ohimolohkolla kun on hajautettu. Peli on tietenkin peliä.
 
Yksittäisten EU-maiden kannalta Venäjän kaasulla on erittäinkin suuri merkitys. Näitä maita ovat kaikki Baltian maat, Slovakia, Unkari, Tshekki, Puola, Romania, Bulgaria ja myös Saksa. Tietysti Ukraina on vielä asia erikseen. Se on energian suhteen Venäjästä täysin riippuvainen.



Venäjällä eikä sen asiakkailla ole mitään suurempaa halua päästä eroon toisistaan. Suurin ongelma on hankalat (eli varastelevat) kauttakulkumaat, eritoten Ukraina. Ukrainan takia rakennettiin Nord Streamin ykkösputki, ja Ukrainan takia rakennetaan myös Nord Streamin kakkosputki, Turk Stream yksi ja Turk Stream kaksi, sekä mahdollisesti vielä South Stream.

Näiden putkien tavoitteena on poistaa venäläisen kaasun kauttakulku Ukrainan kautta kokonaisuudessaan.


Miten niin "äärimmäisen huono"?



Jos näin on, niin miksi sitten Gazpromin kaasunmyynti Eurooppaan kasvoi viime vuonna huimat 12,5 prosentia verrattuna vuoteen 2015?
http://rbth.com/news/2017/01/28/gazprom-sets-new-record-of-gas-supplies-to-europe_691061



"Riippuvuuden vähentäminen" Venäjästä ei tosin ole vielä ainakaan realisoitumassa, koska Gazprom kasvattaa koko ajan myyntiä Euroopaan.



Eurooppa ei ole lopettamassa Venäjän kaasukauppaa, eli spekulointi "uusista ostajista" lähtee siksi vääristä lähtökohdista.




Sopimukset eivät ole Venäjälle "erittäin epäedullisia" ja putkien rakentaminen kestää vuosia, ei vuosikymmeniä.


Kiina kahmii energiaa kaikkialta sieltä mistä sitä on saatavilla. Venäjän etu on se, että kaasu voidaan toimittaa maaputkea pitkin eikä sen toimituksessa ole niitä riskitekijöitä, joita esim. tankkereilla tuotava nestekaasu sisältää.



Katsohan sitä karttaa uudelleen. Venäjän vasta avatut suuret itäisen Siperian kaasukentät sijaitsevat paljon lähempänä Kiinan suuria asutuskeskuksia kuin esim. Turkmenistan ja Uzbekistan.



Krimin haltuunotto oli Venäjälle sekä välttämätön että myös hyödyllinen juttu. Venäjä ei voi missään olosuhteissa sallia sitä, että joku muu kuin Venäjä hallitsee Krimin niemimaata. Se haitta mikä Venäjälle koitui Krimistä johtuvista talouspakotteista oli vain väliaikainen eikä missään nimessä niin suuri, ettei Krimin valtaus olisi ollut Venäjälle kannattava.

Lisäksi nuo pakotteet saattoivat lopulta olla Venäjälle hyväkin juttu, koska niiden takia Venäjä on pakotettu tekemään vihdoin uudistuksia talouteensa. Venäjällä pitkään työskennellyt Pekka Viljakainen sanoi Venäjästä varsin osuvasti, että Venäjä on aina erittäin hidas aloittamaan uudistuksia/reformeja, mutta sitten kun ne saadaan käyntiin on tahti hyvin nopeaa. Ensimmäiset hyvät tulokset on saatu jo ainakin maatalouden sektorilla. Ennen pahasti ruoan tuonnista riippuvainen Venäjä on nyt omavarainen ja ruuan viejä.


Mitä tarkoitat "vahinkojen korjaamisella"? Jos tarkoitat Krimin palautusta, niin ainoa mahdollinen tilanne missä se toteutuu on joko se että Venäjä häviää suursodan tai että Venäjällä tapahtuu länsimielisten liberaalien vallankaappaus. Kumpikaan näistä nyt ei liene kauhean todennäköinen.



Jos tarkoitat "kuluvalla vuosidalla" vuosia 2000-2017 niin et voisi olla enemmän väärässä. Tämä vuosisata on ollut Venäjän taloudelle äärimmäisen hyvä. Maan bruttokansantuote on moninkertaistunut. Maan teollinen tuotanto ja maatalous ovat kehittyneet ihan mukavasti.

Vielä talouttakin merkittävämpää on se, että Venäjä on saanut erittäin heikon väestökehityksen, joka uhkasi koko maan tulevaisuutta, kääntymään paremmaksi. Vuonna 1999 Venäjän hedelmällisyysluku oli 1.1, yksi maailman alhaisimmista. Tällä hetkellä se on 1.85, yksi Euroopan korkeimmista. Venäjän väkiluku on kasvanut yhtäjaksoisesti vuodesta 2009 lähtien, kun se vielä reilu kymmenen vuotta sitten laski puolella miljoonalla vuodessa.

Myös väestän keskimääräinen elinikä on kasvanut ripeästi viimeiset 15 vuotta.
russia-life-expectancy-1946-2016.png


Aallonpohjassa käytiin 1995, jolloin venäläiset elivät keskimäärin vain 64-vuotiaaksi. Vuoden 1998 talousromahdus laski eliniän uudelleen 65 vuoteen, mutta vuodesta 2002 eteenpäin elinikä on kasvanut ripeästi ja on nyt 72 vuotta eli korkeampi kuin koskaan maan historiassa. Aiemmat piikit (1963 ja 1987) yltivät vain 70 vuoteen.

Merkittävin tekijä, ja ylivoimaisesti sellainen, eliniän kasvussa on ollut kirkkaiden viinojen (käytännössä votkan) kulutuksen selvä lasku. Erityisesti suurten kaupunkien nuoret ja keski-ikäiset ovat vaihtaneet votkan olueen ja viiniin.




Päinvastoin. Venäjä on mennyt yhteiskuntana viimeisen 10-15 vuoden aikana sivistyneempään ja parempaan suuntaan. Tämä näkyy lähes kaikessa makrotaloudesta ruohonjuuritason kokemuksiin saakka. Yksi hyvä esimerkki on liikennekulttuuri. 1990-luvulla ja 2000-luvun alkupuolella suojatien ylittäminen jossakin Moskovassa tai Pietarissa oli hengenvaarallinen asia, mutta nykyisin autoilijat pysähtyvät siellä paremmin kuin jossakin Helsingissä.

Mainitsemasi väkivalta on myös vähentynyt Venäjällä merkittävästi, joka näkyy myös tilastollisesti siten, että henkirikosten määrä on kokenut Venäjällä merkittävän vähennyksen.

Mainitsemasi "luontaistalous" koskettaa venäläisia siten, että suuri osa kansasta todellakin harjoittaa erinäistä puutarha- ja viljelytoimintaa kesämökeillään eli datshoillaan, mutta jos kuvittelet että Venäjän ruokahuolto olisi näiden datshojen varassa, niin ei pidä paikkaansa. Venäjä on maatalouden ja ruuantuotannon tärkeimpien sektoreiden suhteen joko omavarainen tai ylijäämäinen. Näistä huolehtivat pääosin viimeisen 10 vuoden aikana perustetut suuret yksityiset viljely- ja lihakarjatilat. Sovhoosit ja kolhoosit ovat taakse jäänyttä elämää.


Kiina toki on kehittynyt paljon, mutta samalla se hukkuu saasteisiin ja omaan paskaansa. Venäjällä on tilaa hengittää ja myös venäläisen elintaso on paljon kiinalaista edellä. Venäläisiä ei voi saada työskentelemään 12-tuntista työpäivää hikipajoihin kuten kiinalaisia, joten Venäjän taloutta pitää kehittää muilla tavoilla.

Jos eu seisoisi arvojensa takana se voisi taloudellisena suurvaltana korvata yksittäisten eu maiden kaasuntarpeen vain laittaakseen Kremlin juntan polvilleen tai painostaakseen neuvottelupöytään.

Eu maissa se ongelma ei niinkään ole kaasu vaan putkistot. Jos kaikki eu maat olisi samoissa keskinäisissä putkissa kiinni,niin tuontikaasun tarve vähenisi selvästi. Eu:ssa on kuulemma aina maita joilla kaasua yli tarpeen samalla kun toiset tarvitsevat tuontikaasua. Kansallisilla päätöksillä on jostain syystä torpattu tämän rakentaminen.
 
Valtaosa sijoittajista ymmärtänee että kansantalous ja osakemarkkinat eivät välttämättä kehity samaan suuntaan samalla vauhdilla.
Niin, osakemarkkinat yleensä indikoivat kansantalouden tulevaa kehitystä. Venäjän osakemarkkinat ovat kasvaneet hyvin nopeasti viimeisen vuoden ajan, eli makrotalouden kasvu seuraisi perässä viiveellä.
 
Back
Top