Valmistautuuko Venäjä suursotaan?

Mitä tehdään tilanteessa jossa NATO estää Venäjän pääsyn ulos Suomenlahden pohjukasta ja tuhoaa totaalisen kaikki Kaliningradiin sijoitetut asejärjestelmät? Ja, jos joku venäläinen alus pääsisi livahtamaan läpi niin se tuhottaisiin viimeistään Tanskan salmissa. Samalla kun luonnollisesti estettäisiin kaikki Venäjän meriliikenne Itämerelle päin.

Minua hieman häiritsee tällainen logiikka jossa Venäjä tekee kaikki mahdolliset sotilaalliset liikkeet. Oletetaan lisäksi että siltä onnistuu kaikki täysin yksipuolisen näkemyksen mukaisesti ja ilman että kukaan tai mikään vastustaisi millään tavoin.
- varsinkin kun kokemus opettaa sen ettei Venäjän asevoimat kykene toteuttamaan kovinkaan erikoisia operaatioita ilman kaikenlaisia virheitä ja omasta typeryydestä aiheutuneita omia tappioita jne,..
- puhumattakaan että kaikenlaisesta uhkailusta ja propagandasta huolimatta asejärjestelmät ovat monessa tapauksessa täysin epäkuranttia ja toimimatonta roskaa. Miehistö on suurelta osin osaamattomia "tolloja" joilta rohkeus löytyy johtoa myöten viinan voimalla.

En sano että kaikki oli tällaista mutta asiallista porukkaa lienee loppuviimeksi varsin vähän. Tämä on tullut esille mm. Ukrainan sodan aikana. Monenlaisissa yhteyksissä. On eksytty lukuisia kertoja typerästi vihollisen alueelle, pudotettiin ohjuksella siviilikone, monissa yhteyksissä näkyy selkeästi että kuri puuttuu joukoista, tapetaan/tapatetaan omia joukkoja sekä johtajia jne. Koko ajan ja joka käänteessä tapahtuu venäläisille tyypillistä "ryssimistä". Mutta tällaista Venäjän sotavoimat ja sotiminen on ollut kautta historian. Miksipä se olisi siitä mihinkään muuttunut..

Mutta kuten sanottu niin koko ajan pidetään päällä julkinen mediajumppa jossa julistetaan voittamatonta ja ylivoimasta Venäjää. Ihaillaan sen nerokkasta johtajaa sekä hänen taktista osaamistaan. Toki historiasta löydämme tälle vertailukohtia..Stalin, Hitler ja heidän sotilaallinen ylivertaisuutensa. Mutta he pyörittivät sen aikaisissa sodissaan kymmenien miljoonien (Saksan Wermacht taisi olla kokonaisvahvuudeltaan likimain 20 miljoonaa sotilasta) miesten armeijoita..

Kuvitellaan ja spekuloidaan että valtavia laajoja sotilasoperaatioita (esim. Ukraina valtaus ja miehitys) tehtäisiin muutaman kymmenen tuhannen miehen joukoilla jne. Vieläpä pelkällä maavoimien operaatiolla. Ilmeisesti olettaen myös ettei siitä aiheutuisi hyökkääjälle juuri minkäänlaisia tappioita.

Vastustaja, siis Ukraina sekä toisaalta länsimaat ja NATO jne. ovat lähinnä hiljaa kaikesta varustautumisestaan. Toki harjoitellaan asioita. Mutta ei levitellä julkisuudessa hankinnoilla/varustautumisella (jotka ovat pelkästään vuositasolla moninkertaisesti suuremmat kuin Venäjällä). En usko että tämä näennäinen hiljaisuus olisi toimettomuutta tai pelkoa jne. Tuskin myöskään vastustajan aliarvioimista millään osa-alueella.

No, katsotaan minkälaisia liikkeitä tulevaisuudessa tapahtuu..Veikkaisin että paljon vähäisempiä kuin uhkaillaan ja spekuloidaan.

NATO’s Northeastern Flank -raportin mukaan pitäisi valmistautua skenaarioon, jossa Suomen alueita käytettäisiin kriisissä.

Toki tuollaiseenkin skenaarioon kannattaa nykytilanteessa varautua ja valmistautua, mutta ei kannata kuitenkaan housuun paskoa.

Mitä Venäjän syvimpään olemukseen tulee, niin Venäjä on kollektiivinen Putin :D

– Se on valtava määrä venäläisiä virkamiehiä, jotka yrittävät noudattaa Putinin tai minkä tahansa esimiehensä ajatuksia. Nämä ihmiset eivät ajattele itse, vaan yrittävät tehdä sen, mitä heiltä odotetaan, Zygar sanoo.

Kollektiivinen Putin lähestyy asioita kysymyksellä, mitä Putin tekisi.

Zygar nostaa esimerkiksi kevään 2012, jolloin Putin sairastui eikä kahteen kuukauteen ottanut osaa maan johtamiseen.

– Sitä ei melkein huomannut. Kollektiivinen Putin teki päätöksiä, jopa esitti aiemmin kuvattuja nauhoituksia hänestä, hänen nimissään tehtiin julkilausumia. Kaikki oli kuin hän olisi ollut paikalla, Zygar sanoo.


https://yle.fi/uutiset/3-8828452

Mihail Zygar katsoo, että Vladimir Putin ei toteuta mitään suurta suunnitelmaa. Hän ei ole suuri strategi, hän taktikoi tilanteen mukaan.

– Periaatteessa Putinilla ei ole strategiaa millään suunnalla, hänellä ei ole koskaan ollut ulkopoliittista strategiaa eikä hänellä nyt ole talousstrategiaa, Zygar sanoo.

Nykyisessä taloustilanteessa Putinin hallinto lähinnä odottaa, että öljynhinta alkaisi taas nousta.

Putin on surkea strategi, mutta loistava taktikko. Tosin vain lyhyellä tähtäimellä...pitkällä tähtäimellä Putin on upottamassa itsensä ja maansa syvälle suohon.Tuokin on niin venäläinen piirre kun olla voi.

Pienillä rajanaapureilla on syytäkin huoleen, mutta Saksan ja kumppaneiden hampaattomuus johtuu ihan muista asioista kun pelosta...esimerkiksi kaasusta.

Suuria sotilaallisia operaatioita Putin ei ole ikinä aloittanut ja tuskin aloittaakaan, ei se niin hullu ole...tai niin ainakin toistaiseksi oletan.

Putin napsii palan sieltä ja toisen täältä ja kaikki on muiden syytä, kun ei Venäjä ikinä mitään. Jos tuota hölynpölyä ei muualla uskota, niin Venäjällä kyllä uskotaan ja juuri siksi tuo taktiikka puree ja toimii. Laajamittaista sotaa venäläiset tuskin kapinoimatta hyväksyisivät ja ei sitä hyväksyisi kaikki sotilaatkaan.

Eivät ne helposti niele edes rajattua sotaa, jos siellä kaatuu myös omia sotilaita ja juuri siksi niitä ei siellä kaadu, paitsi joskus ihan vahingossa ja silloinkin vain harjoituksissa...

Venäjän varusmiehiä painostettiin sopimussotilaiksi sotimaan Ukrainassa. Taisteluun menevien venäläisten sotilaiden piti hankkia toisenlainen univormu. Venäläisiä sotilaita haudattiin yöllä tai suljetuissa tilaisuuksissa, joita vartioivat poliisit.

Sotilaita kuoli "sotaharjoituksissa" Donin Rostovin alueella, joka on Ukrainasta itään. He olivat allekirjoittaneet vaitiolosopimuksen.

Venäläisten sotilaiden kuolemia tutkivia journalisteja ja muita kriitikoita häirittiin useasti Venäjällä seuraamalla ja kimppuun käymällä.


Tätä taktiikkaa Putin toteuttaa melko varmasti myös jatkossa, jos annetaan toteuttaa.
 
Viimeksi muokattu:
Jatkoa edellisestä viestistä.

Equipment and Capabilities
As well as providing Russia with an opportunity to test its tactics and weapons systems, operations in Ukraine and Syria have offered NATO nations the chance to examine Russian capabilities and assess their own ability to counter them. In some cases, this has led to public statements of concern as to the condition and effectiveness of Western militaries.

The challenges posed by Russian air defense and anti-access/area denial (A2/AD) capabilities on both flanks of Europe—Kaliningrad and Crimea—to NATO’s capability to defend its Eastern allies have long been publicly acknowledged by senior U.S. commanders.36 But operations in Ukraine have also highlighted the extent to which Russia has developed its equipment base for high-end war fighting, while some Western allies have focused instead on low-intensity and counterinsurgency warfare, allowing their capability for high-intensity conflict to atrophy.

In particular, in conditions of an overall technological lag, Russia has focused on a range of niche capabilities—those that the West has not bothered to develop or not invested in sufficiently. Some of these are capabilities that Russia will develop in the future, such as the development of hypersonic systems that some claim would allow Russia to “take on the world’s greatest military with a lesser navy and a lesser air force.”37 But others are already in place. As Andrew Monaghan notes:

While some Western military observers are painting a picture of a “2030 future” in which Russia has developed a “new generation” warfare, one in which Russian ground forces would rely on massive salvoes of precision rocket and artillery fire, targeted by UAVs and cyber and electronic warfare capabilities designed to blind NATO, we do not have to look as far ahead as 2030 to see precisely that capacity taking shape. This emphasizes the point that the Western understanding of the evolution of Russian military, already playing catch-up in the wake of Russia’s annexation of Crimea, should not fall behind either (let alone both) of the twin Russian curves of re-equipment and lesson learning.38

Each of the specific capabilities named above gives rise to distinct concerns over those areas of war fighting that Russia has treated with greater priority than the West. After a late start, a number of Western armed forces are urgently studying how best to respond to specific Russian capabilities, such as ensuring that communications and situational awareness are maintained in the face of intensive electronic warfare (EW) and cyber disruption, and mitigating vulnerabilities to artillery overmatch and ubiquitous hostile UAVs.39 Other areas of concern include advanced and active protective systems for combat vehicles and, in particular, artillery. The newer Russian rocket artillery systems offer a much greater range than their Western equivalents, which gives Russia the option of mounting artillery bombardments without concern over counterbattery fire. The wide choice of munitions natures available to Russia (including dual-purpose, improved, conventional munitions; thermobaric, scatterable mines; and sensor-fused munitions) includes some that NATO nations have abandoned or never developed. As put by recently appointed U.S. National Security Adviser Lieutenant General H. R. McMaster, speaking in his former role as director of the U.S. Army’s Capabilities Integration Center:

We’re out-ranged by a lot of these [Russian] systems and they employ improved conventional munitions, which we are going away from. There will be a 40- to 60-percent reduction in lethality in the systems that we have. . . . Remember that we already have fewer artillery systems. Now those fewer artillery systems will be less effective relative to the enemy.40

Meanwhile, the large numbers of armored vehicles destroyed in Ukraine—not only by direct fire but also by tube and rocket artillery fire while deploying or in transit—has spurred plans for the modernization of Russian artillery systems with the aim of increasing their range still further.41

Russia’s intensive application of EW in Ukraine has highlighted another area of comparative neglect by Western militaries that are accustomed to operating across the electromagnetic spectrum without competition. Extravagant claims have been made for the power and reach of Russian EW and cyber capabilities, not all of which are verifiable. The alarming reports in late 2016 that a Russian malware attack had enabled the location and elimination of Ukrainian artillery units were later plausibly debunked.42 But for Russia, EW units are intended to be an integral part of every maneuver unit,43 and their role extends well beyond targeting opposing military formations and into suppression of civilian communications.44 Even in the center of Moscow, Russia has shown itself willing to routinely jam GPS signals for security purposes, neutralizing civilian navigation systems.45 At the same time, Russia has introduced new stand-alone communications and data networks with a reported low probability of intercept, reducing their vulnerability to countermeasures or exploitation by Western adversaries.

Russia’s extensive use of UAVs in Ukraine and Syria provides a case study of how a deficiency identified in the 2008 Georgia campaign has now been rectified; according to some assessments, the capabilities introduced outstrip their Western equivalents. Western militaries, accustomed to having undisputed control of the air and access to all the intelligence, surveillance, target acquisition, and reconnaissance (ISTAR) that air assets offer, are rapidly readjusting to the notion of hostile UAVs as a multidimensional challenge. Here too, Russia claims it is planning to introduce a UAV company into every maneuver brigade, providing not only reconnaissance and targeting but also intelligence gathering.46

Intended roles for UAVs highlight the prominence of information operations in Russian planning: specific systems are designed for intercepting, jamming, or spoofing civilian cell phone communications, including broadcasting content to smartphones.47 Russian officers report that systems like this have proved highly effective in information operations in Syria, and cite the example of delivering tailored content to opposition fighters intended to demoralize them by detailing “how much their commanders earn and where their bank accounts are and where they go on holiday.”48

In Ukraine, “Russians also cleverly use SMS messages to text Ukrainian frontline troops to demoralize their frontline forces—which even includes references to their wives and children back in Kyiv. In other words, they know the names of Ukrainian soldiers serving in the frontline positions and threaten them.”49 NATO servicemen too have already been targeted with similar capabilities. Estonian conscripts, either uninformed or unwise enough to ignore warnings against taking connected devices anywhere near the border with Russia, have seen their phones “starting to play creepy hiphop” and the data on them scrambled.50

Further development of Russian UAV capability seems likely as a result of the intense interest shown in so-called kamikaze drones, after their use was demonstrated in the conflict between Azerbaijan and Armenia in April 2016. Russian officers see these UAVs, designed not to carry anti-armor weapons but to be the weapon themselves by destroying enemy vehicles through direct top impact, as a potential key enabler for engaging Western armored formations.

Western militaries are urgently seeking countermeasures. As put by one informed commentator, “killing UAVs is one of those interesting cases where a lot of ‘Why would we need to bother?’ is suddenly flipping over into ‘We really ought to find a way to deal with those.’”51 Ukrainian UAV operators have found that launching their drones is a hazardous operation and requires stringent precautions to avoid inviting Russian sniper or artillery targeting.52 But for Western forces in the same situation, countersurveillance operations to identify and neutralize small UAV launch and control sites on a busy battlefield and in a crowded electromagnetic spectrum might stretch the limits of currently available technology, and, especially, manpower. Meanwhile, their own drones can no longer count on operating in uncontested airspace; many current Western UAVs are large enough to be adequate targets for Russian ground-based air defense. But in this instance, at least, ongoing combat operations in Syria provide not only Russian but also U.S. forces with the opportunity to deploy and test new systems designed for neutralizing UAVs.53

The application of air power overall in Ukraine and Syria provides lessons both where it has been used and where it is conspicuously absent. Ukraine’s lack of reliable and effective reconnaissance, targeting capabilities, and air-delivered precision munitions that could be delivered from outside the range of adversary air defense systems has severely limited the role of air power in the conflict. As a result, analysis of the use and limitations of air power in Ukraine has led Russia to focus on development of all-weather reconnaissance capabilities with real-time delivery of information, standoff precision weapons systems, and armed heavy UAVs. Meanwhile, observation of Russian air and air defense capabilities in Syria and elsewhere emphasizes the need for yet another reappraisal of assumed Western superiority. As also noted by McMaster, for Western forces, the “unprecedented period of air supremacy . . . that changed the dynamics of ground combat” is over.54

It has been suggested that large proportions of NATO air forces would be unsuitable for use in conflict with Russia, because it is “quickly becoming too dangerous to fly legacy, nonstealth aircraft within the envelope of the new A2/AD environment.” According to Major General Morten Klever of the Royal Norwegian Air Force, “with [legacy aircraft and] the new evolving systems around us, we could easily be denied access to our own air space.”55 (Klever’s comments should be taken in the context that he is directing Norway’s program to introduce the F-35.) Most attention in this context is focused on Russian advanced integrated air defense systems and other A2/AD capabilities, but it has also been suggested that the fourth-generation aircraft operated by a number of NATO allies could eventually be an expensive liability in air-to-air combat as well.56 Even the advantages of low observability, commonly known as stealth, are eroding in the context of rapidly improving technologies for detecting aircraft with low radar cross sections.57

Nevertheless, it should be noted that Russia faces its own challenges in this area too. Substantial deliveries of new frontline aircraft, and their intensive use in Syria, have given the Russian Air Force an entirely new public face in a short period of time.58 Optimistic Russian commentators, comparing their air power specifically with that of the United States, note approximate quantitative parity with the U.S. Air Force. But they also suggest that U.S. technological superiority is offset both by a much greater replacement rate with modern and upgraded aircraft (even though most of them are based on the venerable Su-27) and by the simple fact that they are present where needed.59 Western air power experts, however, note that Russia’s lack of fifth-generation aircraft, especially with their ability to provide situational awareness to friendly forces, constitutes a critical capability gap.60 The first deliveries of Russia’s much-delayed T-50 /PAK-FA fifth-generation fighter are now not promised until (optimistically) 2018.61

Case Study: The T-14
The design philosophy of Russia’s much-hyped Armata T-14 tank encapsulates how new technological enablers have been applied to facilitate Russian tactical principles in areas of development that have not been a priority for the West.62

The new tank is only expected to enter service in limited numbers before the next decade, and it is unclear whether the advanced features seen on T-14s on display would deliver much more capability than several late-model T-90s that could be procured for the same cost. But the tank’s more immediate value may be more as a technology demonstrator and test bed. The novel physical layout of the tank, with its unmanned turret and separate crew compartment, may in this respect be less important than its defensive aid suites and reported major improvements in sensors, communications, electronics, and software.

Unlike Western tank designs, which are optimized for defending a series of positions while falling back in the face of superior numbers, Russian tanks have traditionally emphasized features that allow speed, transportability, low observability, and, more recently, armor enhancements and defensive aids to further minimize losses while assaulting defended positions. For example, low turrets limit the ability of Russian tanks to fight from hull down, and in the case of the T-14, this limitation will be exacerbated by the turret being unmanned and the crew relying heavily on sensors for situational awareness. But if the primary use of armor is to attack, rather than to defend or withdraw in contact, this is not a handicap and instead offers the advantages of a smaller target with less weight.

In addition, Western tanks (and their crews) need to be sustainable and resilient in extended operational use, while Soviet and subsequent Russian designs were intended for limited and short-duration engagement, which also allows crew numbers to be typically smaller—in the case of the T-14, only three people.

All of these assumptions can be discerned in the approach to the T-14’s design, particularly the extensive implementation of advanced defensive aids that are reportedly highly effective in countering Ukrainian anti-tank weapons systems. Other innovative features include the reported addition of a tethered drone as a pre-turret-up tool for situational awareness.63 This last feature may have been designed with the assumption that the tank would primarily conduct reconnaissance for itself or for others in its organic unit, as air superiority or a favorable EW environment might not be available for acquiring reconnaissance and targeting data from elsewhere.

None of the technology in the Armata series is likely to be beyond the reach of Western nations. The difference is that, unlike the West, Russia still sees tanks as a critical field of development. As such, in the absence of any significant change in development priorities by NATO nations, the T-14 may lay the groundwork for a future significant challenge to Western technological superiority in armored vehicles.



Jatkuu seuraavassa viestissä...
 
Jatkoa edellisestä viestistä.
Organizational Development
The year 2016 saw continued reorganization within the Russian army. The fully brigade-based structure—divided into light, medium, and heavy brigades—that had been envisaged by the New Look reforms had appeared comprehensively abandoned, with more divisions made up of traditionally structured units being reestablished. But based on the experience of Syria, plans were also floated for highly mobile “super-light” brigades designed to provide small subunits with wheeled transport that can “slip between enemy formations and deliver quick strikes.”64

Russia’s experience of small-unit operations has been substantial. The widespread use of Russian BTGs based on one full combat-arm maneuver battalion with additional reconnaissance, fire, and support subunits in and near Ukraine has been widely assessed as successful, especially for swift cross-border insertion and withdrawal once the operational situation has stabilized. Elsewhere, maintaining BTGs at readiness as a core of larger formations—brigades or divisions—both meets the Russian army’s long-standing aspiration to have so-called permanent readiness units and allows them to be composed of officers and men who are accustomed to working together rather than bringing together unfamiliar elements from different units.

The re-creation of three divisions in Russia’s Western and Southern Military Districts was announced in early 2016. By the end of the year, despite substantial investment in infrastructure required to house these reformed units in new locations, the first of these divisions was reported to have been activated.65 The overall effect is to produce a line of substantial Russian combat forces along the western border, including opposite Belarus. By contrast with the ad hoc arrangements of the early stages of the conflict with Ukraine, these new forces are permanently established.

According to one analysis, the re-creation of divisions has been driven by examples of high-intensity combat between land forces in Ukraine.66 It has also been suggested that their close proximity to Russia’s western borders results from assessments that units from the Central Military District would take an unacceptably long time to deploy to the area when required. In this way, the forward positioning of major units would reflect the “focus on preemption, escalation dominance, surprise (suddenness and deception), shock, strike power, and speed of action [which] are classic features of Russian military operations. . . . The entirety of the armed forces and its supporting military system are poised for quick, early action in a crisis, conflict, or war to preempt their opponent’s ability to surprise them.”67 This focus on speed of action or reaction also feeds into Russia’s intensive program of “sudden checks of combat readiness exercises” or so-called snap exercises for both conventional and nuclear forces.

Meanwhile, the long-promised “information operations troops” have finally been announced as part of the Russian order of battle.68 Consecutive Collective Security Treaty Organization exercises in mid-2016 saw the explicit use of “psychological warfare and information confrontation subunits.”69 The distinction between these units and those conducting cyber and intelligence operations is important. In keeping with the continuing mismatch between Western and Russian concepts of information operations, Shoygu’s announcement of “information troops” was widely misinterpreted in Western media to indicate that these were intended to provide primarily a cyber capability. Instead, their purpose appears much more in keeping with the broad, Russian definition of information activities, of which cyber is just a component. Russian officers emphasize that the formations tested in these exercises, and already deployed in Syria, are in some cases using techniques “unchanged since the Great Patriotic War,” including loudspeaker broadcasts in foreign languages and leaflet drops.70 At the same time, they note the new capabilities these units are provided by UAVs designed to intercept or broadcast data on cell-phone networks, as described above.

Strategic cyber and information campaigns appear to be conducted by other organizations and with other aims. Russia’s increasingly overt use of hostile cyber and information campaigning, as exemplified during the 2016 U.S. presidential election campaign, demonstrates that “Russia is assuming a more assertive cyber posture based on its willingness to target critical infrastructure systems and conduct espionage operations even when detected and under increased public scrutiny,” according to former U.S. director of national intelligence James Clapper.71 It also reflects a shift in Russian thinking about the potential power of information warfare, which goes to the heart of how wars are won—whether by destroying the enemy or by rendering the enemy unable to fight.

Threat vs Opportunity
Russia’s recent military interventions have been responses to direct security challenges. When looking West today, Russia’s General Staff is likely to see a number of potential problems developing but no overt and immediate security threat of the kind that Russia saw arising imminently in Ukraine and Syria. At the same time, if there is an argument for preemptive action to prevent the security situation on Russia’s western periphery from further deterioration, it will be made with growing urgency.

Speculation continues over the wide range of scenarios under which Russia could take assertive military action in Europe. But for this to happen, the status quo has to be upset in such a way that Moscow is provided with both a trigger for action and a perceived opportunity to improve its strategic situation by taking that action—or, as in the cases of Ukraine and Syria, to prevent what would be perceived in Moscow as disastrous and damaging foreign intervention.

In other words, as long as its security situation remains stable, Russia is unlikely to destabilize it. But within this context, three potential scenarios stand out as specific dangers.

Belarus
After a considerable period of simmering—when only interested Moscow- and Minsk-watchers were aware that Belarus has constituted a potential next Ukraine—difficulties in the country’s relationship with Russia have, at the time of writing, come very much to the fore. President Alexander Lukashenko’s increasing difficulty in managing his balancing act and maintaining his country as an independent state rather than a province of Russia could well lead to a tipping point where Russia feels it needs to take decisive action to safeguard its interests.

The Suwałki Gap
Much has been written in media commentary about this stretch of land that connects Kaliningrad with Belarus, often seizing on and misinterpreting comments by senior U.S. officials. Two points are worth emphasizing when considering a Russian move here. First, a coup de main to close the Suwałki gap would more likely facilitate a larger Russian operation than remain an isolated incident. If Russia felt able or obliged to deploy military force to cut NATO’s land lines of communication to the Baltic states (the scenario most widely discussed in public), relations with the West must already have deteriorated to the extent that broader conflict would likely already be under way. Second, many of the predictions of Russian action assume a compliant Belarus, with its military functioning as merely an extension of the Russian Armed Forces. The real situation is greatly more nuanced than this—Belarus may not wish to go to war with Russia but it is demonstrating no inclination to go to war for Russia either.

As with a number of other scenarios, the power of action in this region lies in its potential for destabilizing NATO and demonstrating the alliance’s helplessness. It is claimed in Russia that if Poland in 1939 had acquiesced to German demands for a land corridor to Danzig, WWII could have been avoided. No matter how remote this may be from the truth, it should be seen as a potential rationale and justification for Russia demanding—or establishing by subterfuge or so-called humanitarian convoys—a land corridor to Kaliningrad if the situation permits it. This would only happen if Russia was confident that it could predict, or manage, the NATO response or lack thereof.

Missile Defense in Poland
Russia has repeatedly promised that it will take some form of military action against the U.S. ballistic-missile defense installation in Redzikowo, Poland, which Russia argues is a threat to its strategic nuclear deterrent. In December 2016, Shoygu reported that measures to do so were now in place. The possibility of Russia carrying out its promises on or against Polish territory is ordinarily discounted by those who have substantial faith in the power of Article 5 of the North Atlantic Treaty and assume that this would immediately trigger a firm NATO response. However, once again, Russia (having read the text of the treaty and realized how full of loopholes it really is) could take action if it were confident that doing so would deprive NATO of its raison d’être by exposing it as powerless to respond to a direct challenge. Whether in the form of a missile strike or a destructive raid by special forces detached from a scheduled naval exercise (Redzikowo is just five minutes by helicopter from the Baltic coast), military action against missile defense installations would not be an end in itself but a lever to a much greater strategic goal.

In both of the latter cases, Russia’s confidence in its assessment of how NATO would collectively respond is significantly influenced by an entirely new factor: the attitude of the new U.S. administration. At the time of writing, this remains an unpredictable element in U.S.-Russia relations. Despite early fears that U.S. President Donald Trump would prove excessively accommodating to Russian desires, his government is indicating that it might take a firmer line in defense of U.S. interests and be far harder to manipulate than the prior administration.72 To the extent that Trump declares or demonstrates that U.S. interests include the defense of its allies, this too will inhibit Russian action.

Short- to medium-term developments will combine to further constrain Russia’s options for taking assertive action to defend its perceived interests. The scales of relative defense power currently favor Russia, but the longer-term trends do not. Sanctions on high-technology equipment for military use will continue to blunt the modernization program, and the sustainability of defense spending will eventually become a mounting challenge. Meanwhile, Russia’s potential adversaries in Europe are finally and belatedly starting to focus on increasing their capability to defend themselves. The arrival of the NATO Enhanced Forward Presence (eFP) battalions in the Baltic states and Poland in mid-2017 will severely limit any potential for Russian interference there without immediately involving other NATO members. Russia has limited time to exploit whatever opportunities may arise to improve or safeguard its strategic position before doing so becomes significantly more challenging.

Conclusions and Recommendations
At the time of writing, Russia’s domestic prowar rhetoric continues unabated. It is embraced with apparent enthusiasm by some sections of the population and is effectively unchallenged within the country.73 Chief of the General Staff Valeriy Gerasimov does not appear to be exaggerating when he says that “the Armed Forces are now arriving at a fundamentally new level of combat readiness, and this is thoroughly supported by [Russian] society.”74 In order to retreat from this policy of conflict preparation, the Russian leadership would need to provide some explanation for why the threat has now receded; in other words, to demonstrate some kind of victory—military or political, real or fictitious—over the West that has caused it to back down.

Bombastic rhetoric from Russia need not be taken at face value;75 but it remains the case that, as noted in a benchmark Swedish study, “the fighting power of Russia’s Armed Forces has continued to increase—primarily west of the Urals. . . . This is due to additional units and weapons systems, increased readiness and—primarily where the Ground Forces are concerned—a higher proportion of combat-ready units.”76 In addition, Russia has now achieved a long-standing ambition for its Armed Forces. “The increase in fighting power leads to a second main conclusion: Russia is able to and may launch two simultaneous large operations.”77

At the same time, Russia’s priorities have shifted “from the accumulation of seemingly unlimited military power to devising new concepts that integrate conventional, nuclear, and unconventional elements of military power in order to build a complex toolkit for facing various contingencies.”78 This new and more precise military instrument can be applied with more finesse than its predecessors, which may increase readiness to use it, given the ability to exert “just enough force to get the policy job done, but not more.”79 The job in question could be coercion through the threat of military force rather than its actual use, capitalizing on the adversary’s fear of conflict: according to senior researcher Mark Galeotti, Russia can now deploy “an extensive, aggressive, and multi-platform attempt to use its military and the threat of force as instruments of coercive diplomacy, intended to divide, distract, and deter Europe from challenging Russia’s activities in its immediate neighbourhood.”80

Similarly, Kennan Institute fellow Michael Kofman argues that demonstrations of high-end conventional capabilities “are not meant for the actual fight. Instead, they are intended to make an impression on the United States. The first goal of the Russian leadership is to make the combat zone its own sandbox, sharply reducing the options for peer adversaries to intervene via direct means.”81 In particular, Russia has demonstrated substantial capability in delivering strikes at ranges in excess of 300 kilometers (about 186 miles), with both conventional and nonstrategic nuclear weapons deliverable not only by the navy and Long-Range Aviation, but also by the Russian Ground Forces.82 In addition to Iskander variants and the Bastion coastal defense missile system for land-attack use, the wide range of theater missiles and land-attack cruise missiles available to Russia provide the option of nuclear dominance over NATO member states that are still observing Intermediate-Range Nuclear Forces (INF) Treaty bans and reluctant to discuss how to respond to nuclear coercion or to exercise deterrence.

This unwillingness to confront Russia’s flouting of the INF Treaty may in part stem from the lack of evident leverage to induce Russia to return to treaty compliance.83 The ongoing debate over whether the United States should walk away from the INF Treaty has to contend with the reality that Russia has already done so.84 The difference between this and Russia’s earlier renunciations of other bilateral arms control and confidence-building measures with its immediate neighbours and with the Conventional Forces in Europe (CFE) Treaty is that there has been no overt Russian statement of intent not to abide by the treaty. In effect, Russia is challenging the United States to present evidence of its treaty violations and consequently reveal the extent of its covert intelligence on Russian missile development and deployment. Meanwhile, the INF Treaty currently constitutes a unilateral arms limitation, observed only by the United States, while other competitors around the world are busily developing their own missile capabilities that the United States is constrained from matching.

Given the disparity in overall military and economic power, full-scale, prolonged, and conventional conflict with NATO would be likely to entail unsustainable losses for Russia. Any options for use of the military to challenge the West must therefore count on a swift resolution, exploiting Russia’s local superiority before the full but distant potential of the West is brought to bear. Russia’s intervention in Syria has confirmed for Moscow that limited but decisive military action is effective in resolving intractable political confrontations, and can cause the West to back down in the face of faits accomplis.85 This is a dangerous lesson: Putin may not necessarily have developed a taste for conflict, but it is entirely likely that he has developed a taste for success, with or without the actual deployment of troops. The potential for surprise, plus willingness and capability to take swift action, continues to act as a force multiplier and would assist Russia in seeking a swift result, supported by all levers of military and/or other state power—as International Affairs Adviser to the Supreme Allied Commander Europe Stephen Covington persuasively explains, there can be no such thing as a conflict with Russia on just the tactical or operational level.86

Caveats on the limitations of Russia’s new capabilities may be entirely valid, as well as the arguments that manpower shortages constrain Russia’s options. But the military, like other tools of Russian foreign policy, does not have to be perfect to be effective. In 2010, it was possible to predict that Russia’s dramatic program of military transformation “should in theory have the effect of turning the Russian military from a sledgehammer relying on mass for effect, if not to a scalpel operating with precision, then at least to a hatchet wielded with reasonable accuracy.”87 By 2017, thanks to extensive practice and refinement and the demonstration of limited and precise incisions in Ukraine, the scalpel analogy is already more reasonable. In any case, at all levels any confrontation with Russia would be in a profoundly different environment to that experienced by an entire generation of NATO armies.

Recommendations
It has already been recognized that Western militaries must deal with the legacy of “a generation that has lost the skills of maneuver warfare in contested domains—land, air, sea, and cyber.”88 This includes urgently optimizing skills and capabilities that are substantially new, plus others that have not been needed in decades.89 It is essential now to prepare fully for confrontation with the new capabilities tested and demonstrated by Russia in Ukraine and Syria—in addition to the specifics of future combat that were identified as drivers for change in the Russian Armed Forces even before the intervention in Ukraine, including greater roles for special forces, indirect action, aerospace and information space activities, and so-called nonmilitary methods.90

NATO forces should by now be training and exercising with the following assumptions in place:

  • opposing forces making extensive use of UAVs to exercise constant real-time surveillance;
  • substantial and integrated ground-based air defense, neutralizing friendly air support;
  • offensive EW capabilities preventing acceptably free use of the radio spectrum;
  • swift targeting by concentrated artillery fire with advanced munitions, from ranges beyond the reach of friendly counter-battery fire; and
  • forms of electronic and cyber attack, including exploitation of personal data harvested from any connected device brought into an operational area.
In addition, planning and exercising should focus urgently on countermeasures to already identified Russian niche capabilities, and how best to exploit those areas where NATO forces still significantly overmatch Russia. But several of the key advantages enjoyed by Russia’s Armed Forces—speed of decision, presence where needed, and will to act—can only be countered by a more strategic shift in policy.

Purely military precautions constitute preparation for the worst case scenario. Efforts to avoid that worst case, by reducing the likelihood of a direct confrontation with Russia, should include a long-overdue adjustment in the United States’ and NATO’s declaratory policy to reflect the reality of the current state of relations with Moscow. NATO’s eFP battalions in the Baltic states and Poland constitute a token force to complicate, rather than prevent, Russian adventurism there. But there should be no obstacle to NATO mirroring Russia’s own language and publicly discussing options for far more extensive defensive measures, whether or not they are then implemented. Fears that this may prove provocative are misplaced; recent and historical experience, and Russia’s own leadership statements, make it plain that a policy of nonconfrontation is far more likely to invite Russia to action than rising to meet the challenge and making it plain that Western nations can and will be defended. It must be demonstrated that Western military power is present and ready for use, to provide a visible counter to Russia’s own new capabilities.

Just as history provides pointers to understand the rationale and assumptions behind Russian behaviors, so it also provides precedents for how the West can best address the challenges they present.91 A key lesson that transcends all questions of military effectiveness is the necessity of political will to defend boundaries and values—since superior Western capability is useless without the visible will to use it for its intended purpose. This will must be maintained for the long term, rather than treating 2014–2017 as a current crisis since, in the absence of major and unlikely strategic shocks, Russia will continue to present a challenge for the foreseeable future.

And it must be maintained in the face of Russian tactics of attrition, which combine a barrage of information operations with diplomacy, subversion, insistence, persistence, and dedicating more soft- and hard-power resources to the challenge than the West imagines feasible. In the meantime, Russia is showing no signs of relaxing its long-term and intensive drive to enhance military capability as a key enabler for resolving actual or perceived strategic challenges. Constructing the defensive posture of European NATO allies around the assumption that that capability will never be used can no longer be written off to optimism; it now constitutes criminal negligence.

Keir Giles is an associate fellow in the Russia and Eurasia Program at Chatham House. He is also a director of the Conflict Studies Research Center, a group of subject matter experts in Eurasian security.

Osoite alkuperäiseen artikkeliin. (Lähdeluettelo jätetty pois tilan säästämiseksi.)

http://carnegieendowment.org/2017/0...-s-reorganized-and-rearmed-military-pub-69853
 
Iso juttu Iltiksessa. Nostin yhden yksityiskohdan lopusta.

"Ilmeisenä pidetään, että Petroskoin 4. moottoroitu jalkaväkiprikaati kutsutaan harjoitukseen reservistä. Venäjä pystyy yllättämään Naton nimenomaan liikekannallepanon nopeudella kutsumalla runsaasti reservejä syyskuun harjoitukseen."

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/201708062200305762_ul.shtml
IL-analyysi: Kylmän sodan paluu - Itämerestä on tullut jännityksen painekattila
Venäjä ja Nato-maat järjestävät jättimäiset sotaharjoitukset syyskuussa. Kylmän sodan vastakkainasettelu on palannut Itämerelle.

  • Venäjä ja Valko-Venäjä järjestävät jättimäisen sotaharjoituksen syyskuussa.
  • Myös Nato-maat harjoittelevat samaan aikaan.
  • Sotaharjoituksissa näkyy kylmän sodan vastakkainasettelu.
 
Iso juttu Iltiksessa. Nostin yhden yksityiskohdan lopusta.

"Ilmeisenä pidetään, että Petroskoin 4. moottoroitu jalkaväkiprikaati kutsutaan harjoitukseen reservistä. Venäjä pystyy yllättämään Naton nimenomaan liikekannallepanon nopeudella kutsumalla runsaasti reservejä syyskuun harjoitukseen."

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/201708062200305762_ul.shtml
IL-analyysi: Kylmän sodan paluu - Itämerestä on tullut jännityksen painekattila
Venäjä ja Nato-maat järjestävät jättimäiset sotaharjoitukset syyskuussa. Kylmän sodan vastakkainasettelu on palannut Itämerelle.

  • Venäjä ja Valko-Venäjä järjestävät jättimäisen sotaharjoituksen syyskuussa.
  • Myös Nato-maat harjoittelevat samaan aikaan.
  • Sotaharjoituksissa näkyy kylmän sodan vastakkainasettelu.

Aika jämäkkää otsikointia. Itämeri on tärkeä Koiviston öljysataman ja osin Baltian tähden mutta Venäjän koko karttaa kun katsoo, se on luoteinen sivusuunta ja arktinen sekä Mustanmeren alue on sille strategisesti tärkeämpi.

Vaan riittää sitä tännekin. Mielenkiintoinen on tuo Salomaan lopetus: Liikekannallepanokyky on sellainen, mitä Nato-maissa ja Ruotsissa ei enää ole, mutta Suomella on. Venäjällä I-luokan reservin 800 000 sotilaan liikekannallepanojärjestelmää ei ole purettu missään vaiheessa.
 
Pietarin laivastoparaati oli loistava Maskirova siirtää isot määrät sotalaivoja pois tukikohdistaan. Nyt on kadonnut ohjusristeilijä Veliki ja yksi itämereltä pois lähtenyt hävittäjä ei kääntynykään kotiin pohjoiseen vaan havaittu Belgian rannikkolla. Minne lie menossa.

http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/minne_katosi_pietari_s-68635

Tuskinpa ne ovat mihinkään kadonneet. On enemmän kuin todennäköistä että niiden sijainti tiedetään vähintäänkin metrin tarkkuudella..
 
Se että yleisö ja media ei tiedä missä laivat ovat ei tarkoita että ovat kadonneet. Tiedusteluelimillä on paljon mahdollisuuksia ja resursseja.
 
Pietarin laivastoparaati oli loistava Maskirova siirtää isot määrät sotalaivoja pois tukikohdistaan. Nyt on kadonnut ohjusristeilijä Veliki ja yksi itämereltä pois lähtenyt hävittäjä ei kääntynykään kotiin pohjoiseen vaan havaittu Belgian rannikkolla. Minne lie menossa.

http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/minne_katosi_pietari_s-68635


Luulen että tässä on kaksi todennäköistä vaihtoehtoa:

1. Venäjä uumoilee että alukselle on lähitulevaisuudessa käyttöä (jos ei muuten niin pelotteena)

2. Venäläinen tekniikka ei kestänyt kuin menomatkan ja asiaa ei kehdata sanoa ääneen. :D
 
Pietarin laivastoparaati oli loistava Maskirova siirtää isot määrät sotalaivoja pois tukikohdistaan. Nyt on kadonnut ohjusristeilijä Veliki ja yksi itämereltä pois lähtenyt hävittäjä ei kääntynykään kotiin pohjoiseen vaan havaittu Belgian rannikkolla. Minne lie menossa.

http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/minne_katosi_pietari_s-68635
Sen Belgian rannikolla nähdyn hävittäjän kohteeksi voisi veikata Välimerta tai Mustamerta. Pietari Suuri-risteilijän tarkoitusperiä voidaan vain arvailla tässä vaiheessa. Liittyskö jotenkin tulevaan Zapad-harjoitukseen?
 
Sen Belgian rannikolla nähdyn hävittäjän kohteeksi voisi veikata Välimerta tai Mustamerta. Pietari Suuri-risteilijän tarkoitusperiä voidaan vain arvailla tässä vaiheessa. Liittyskö jotenkin tulevaan Zapad-harjoitukseen?

Hyvä arvaus, arvelisin... :)
 
Sen Belgian rannikolla nähdyn hävittäjän kohteeksi voisi veikata Välimerta tai Mustamerta. Pietari Suuri-risteilijän tarkoitusperiä voidaan vain arvailla tässä vaiheessa. Liittyskö jotenkin tulevaan Zapad-harjoitukseen?
Hävittäjä lienee Vice Admiral Kulakov(626), Udaloy -luokan alus, olisiko matkalla vain hämmentämään länsimaita ja viemään huomion muualle. Pietari Suurihan on valmistettu Pietarin Baltiskyi Zavod telakalla .. jospa se onkin siirretty telakalle. Sisaralushan (Admiral Nakhimov) lienee Sevmashin telakalla .. ollut pitkään, liekö valmis tai valmistumassa. Yksi Kirov on romutettu ja Tyynellä merellä oleva Admiral Lazarov on mahdollisesti romutusvuorossa.
 
Tämä on spekula...mihin sitä käytetään voitte spekuloida tai googlettaa itse... :D

i107694
 
Venäjä harjoitteli VDV:llä Pihkovassa lentokentän haltuunottoa ja sen pitämistä hallussa vastahyökkäyksiä vastaan. Harjoituksessa oli mukana myös Venäjän varsin harvalukuista 2S25 Sprut-SD -kalustoa. Ilmeisesti harjoituksen pääjoukko kuului Pihkovan VDV-divisioonan yhteen maahanlaskurykmenttiin (kunnolla Venäjää osaavat tarkentakoon, tuosta en mene takuuseen), ja harjoituksessa on tarkoitus pudottaa noin 70 ajoneuvoa. Harjoitus alkoi maanantaina 7.8.
http://skoronovosti.ru/pskov/2017/08/08/557667-v-pskovskoj-oblasti-nachalis-ucheniya-vdv.html

Pihkovan harjoitukseen osallistui myös 31. kaartin ilmarynnäkköprikaatin joukkoja kaukaa Uljanovskista Volgan rannalta, 900 km Moskovasta itään. Mukana oli myös joukkoja 98. kaartin maahanlaskudivisioonasta, jonka varuskunta sijaitsee Ivanovossa.
https://medium.com/@pmakela1/maskirovka-buildup-by-russia-cb7d2831b6c4
http://defence-blog.com/army/russia...nemys-airfield-in-course-of-the-exercise.html

Harjoituksessa oli myös järeitä 240 mm 2S4 Tjulpan -kranaatinheittimiä, jotka siirtyivät Tambovista (sijaitsee 480 kilometriä Moskovasta kaakkoon) mittavan 1100 kilometrin matkan harjoitusalueelle Pihkovan seudulle. Näitä otettiin keväällä takaisin palveluskäyttöön 2S7 Pion -telakanuunoiden ohella.
http://function.mil.ru/news_page/country/more.htm?id=12137035
Juttu aseiden käyttöönotosta maaliskuulta Venäjän puolustusministeriön tv-kanava Zvezdalta: https://tvzvezda.ru/news/forces/content/201703201230-cohv.htm

Lisäksi Ukrainan suunnalle on kerrytetty taas lisää kalustoa:

Pietarin laivastoparaati oli loistava Maskirova siirtää isot määrät sotalaivoja pois tukikohdistaan. Nyt on kadonnut ohjusristeilijä Veliki ja yksi itämereltä pois lähtenyt hävittäjä ei kääntynykään kotiin pohjoiseen vaan havaittu Belgian rannikkolla. Minne lie menossa.

http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/minne_katosi_pietari_s-68635
http://cornucopia.cornubot.se/2017/08/pojtr-velikij-har-lamnat-ostersjon-via.html
Pjotr Veliki poistui Itämereltä. Oliko tarkoituksena vain maskirovka ja huomion siirtäminen pois tästä harjoituksesta?
 
Viimeksi muokattu:
Siinä missä Suomeen yritettiin salakuljettaa 43kg ruutia, ammuksia ja lippaita, niin Venäjälle salakuljetetaan ruokaa. Mitä tämä kertookaan Venäjästä? Kaikki ruplat pistetään sotateollisuuden kehitykseen ja kansan tarpeiden täyttämisen tärkeysaste on siellä jossain Kremlin vessapaperihankintojen ja opposition suojelun välimaastossa. Tottakai kansa on robustimpi elämään kriisin aikaa, kun ainoa vaihtoehto on syödä omia tuotteita eli borssia ja poltella ketutukseen mahorkkaa, mutta pitää muistaa että kun on kerran päässyt paremman makuun niin sitä alkaa olemaan vaikea tyytyä enää huonompaa.

Venäjä on siis banaanimaa, joka on keskittynyt myymään ja tuottamaan alkutuotteita (kaasu,öljy,malmit jne). Tietysti on huomioitava että Venäjällä on isosti satsattu sotilastekniikkaan, joka on monella saralla kyllä modernia, mutta jos nyt katsotaan miten esimerkiksi heidän arkkivihollisensa USA on hoitanut asiansa niin nähdään että valtio voi kehittyä monella saralla samaan aikaan, eikä tarvitse keskittyä vaan ja ainoastaan kurinpitoväleineiden kehittämiseen (saman vertailun voi toki tehdä muihinkin länsimaihin ja jopa Kiinaan).

Itse pureksin mieluummin vaikka pettua kuin alan popsimaan borssia.

Salakuljettaja kärähti: Yritti viedä lähes sata kiloa Oltermannia Venäjälle pikkubussin rakenteissa

Torstai 10.8.2017 klo 08.14



Yritys ei onnistunut - salakuljettaja kärähti. (VENÄJÄN TULLI)
Venäjän tulli otti keskiviikkona Nuijamaalla kiinni venäläismiehen, joka yritti viedä 99 kiloa Oltermannia kätkettynä Volkswagen Caravelle -mallisen pikkubussin rakenteisiin.

Tieto käy ilmi Venäjän tullin verkkosivuilta.

Kuljettaja ei ilmoittanut, että hänellä olisi ollut mitään tullattavaa, mutta auton tarkastuksessa kävi ilmi aivan jotakin muuta. Venäjän tullin julkaisemissa kuvissa näkyy, kuinka juustopakkauksia on pinottu ajoneuvon ulkoseiniin sisäverhoilujen taakse.

Venäjän vuonna 2014 asettamat vastapakotteet kieltävät liha- kala- ja maitotuotteiden viennin maahan. Fontanka.fi-sivuston mukaan Venäjälle saa viedä enintään 50kg tavaraa, josta eläin- ja kasviperäisiä tuotteita saa olla korkeintaan viisi kiloa.

Asiasta kertoi ensin Yle.


Juustot oli pinottu ajoneuvon sisäverhoilujen taakse. (VENÄJÄN TULLI)
PATRIK SAARTO
[email protected]
 
Siinä missä Suomeen yritettiin salakuljettaa 43kg ruutia, ammuksia ja lippaita, niin Venäjälle salakuljetetaan ruokaa. Mitä tämä kertookaan Venäjästä? Kaikki ruplat pistetään sotateollisuuden kehitykseen ja kansan tarpeiden täyttämisen tärkeysaste on siellä jossain Kremlin vessapaperihankintojen ja opposition suojelun välimaastossa. Tottakai kansa on robustimpi elämään kriisin aikaa, kun ainoa vaihtoehto on syödä omia tuotteita eli borssia ja poltella ketutukseen mahorkkaa, mutta pitää muistaa että kun on kerran päässyt paremman makuun niin sitä alkaa olemaan vaikea tyytyä enää huonompaa.

Venäjä on siis banaanimaa, joka on keskittynyt myymään ja tuottamaan alkutuotteita (kaasu,öljy,malmit jne). Tietysti on huomioitava että Venäjällä on isosti satsattu sotilastekniikkaan, joka on monella saralla kyllä modernia, mutta jos nyt katsotaan miten esimerkiksi heidän arkkivihollisensa USA on hoitanut asiansa niin nähdään että valtio voi kehittyä monella saralla samaan aikaan, eikä tarvitse keskittyä vaan ja ainoastaan kurinpitoväleineiden kehittämiseen (saman vertailun voi toki tehdä muihinkin länsimaihin ja jopa Kiinaan).

Itse pureksin mieluummin vaikka pettua kuin alan popsimaan borssia.



Taisi hieman kylmäketju katketa tuossa kuljetuksesa
 
Back
Top