Valmistautuuko Venäjä suursotaan?

"Vladimir Putinin viesti Venäjän aseteollisuudelle: Valmistautukaa sotaan
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005462430.html
Julkaistu: 24.11. 8:50

Aseteollisuuden pitää Venäjän presidentin Vladimir Putinin mielestä olla valmistautunut tuottamaan sotamateriaalia lyhyellä varoitusajalla. Vladimir Putin puhui asiasta keskiviikkona Venäjän puolustushallinnon virkamiehille.

– Kansantalouden kyky kasvattaa nopeasti puolustusalan tuotteiden ja palveluiden tarjontaa oikeana ajankohtana on ratkaisevaa Venäjän turvallisuuden kannalta, Putin sanoi Sky News-uutiskanavan mukaan.

Venäjän tiedotusvälineet tulkitsivat Putinin lausunnon tarkoittavan kehotusta teollisuudelle: varustautukaa sotaan. Putinin mielestä varautuminen koskee niin valtio-omisteista kuin yksityistä teollisuutta. Putin on myös aikaisemmin puhunut runsaasti siitä, että Venäjän sotateollisuuden pitäisi kuroa länsimaat kiinni teknologisessa kehityksessä. Venäjä on viime vuosina investoinut sotilasteknologiaan ja aseharjoituksiin.

Putin keskusteli virkamiesten tapaamisessa syksyn Zapad 2017-sotaharjoitusten tuloksista. Syyskuussa järjestetyssä Zapad 2017-sotaharjoituksessa Venäjä harjoitteli yhdessä Valko-Venäjän kanssa. Länsimaissa harjoituksiin suhtauduttiin pelon sekaisin tuntein, IS kertoi. Lännessä arveltiin, että harjoituksen taustalla olisi muu syy kuin pelkkä vuosittainen harjoittelu. Jotkut sotilasasiantuntijat pitivät harjoituksia mahdollisena hyökkäysharjoituksena kohti länttä.

Putin sanoi keskiviikon tapaamisessa Kremlin tiedotteen mukaan, että Zapadissa Venäjä saavutti monia sotaharjoitukselle asetettuja tavoitteita. Onnistumisiksi on nähty esimerkiksi se, että Venäjä sai testattua mobilisaatiokykyään ja reservin kutsunnat onnistuivat. Lisäksi Venäjä pystyi onnistuneesti testaamaan, kuinka siviilikäytössä olevat ajoneuvot ja välineet voidaan siirtää sotilastarkoituksiin."
Olisiko tässä kyse, poikkeuksellisesti, juuri siitä mitä Putin sanoi. Että aseteollisuuden pitäisi ylläpitää kykyä valmistaa tuotteita myös siinäkin tilanteessa että Venäjän valtio ei juuri ole jättämässä tilausta tai vanhan tilauksen toimitukset ovat kesken. Tämähän on erittäin loogista, ja näin mekin ajattelemme, tai näemme uhkan ja oman pelotteemme suorituskyvyn muodostuvan; onko meillä tarpeeksi aseita ja ammuksia, pystymmekö tuottamaan itse lisää ja kuinka paljon, missä ajassa sekä mitä meidän on hankittava ulkoa ja miten varmistamme että ne saadaan, kun tarvitaan.

Venäjä on kehitellyt uusia aseita, ja on käynyt ilmeiseksi, että niiden toimintakuntoon saaminen ja valmistaminen ei ole mikään helppo juttu joka vain perustuu kansliapäätökseen. Erityisesti monimutkaisten aseiden ja asejärjestelmien valmistaminen sitoo paljon resursseja ja vie aikaa, niitä ei tehdä missään traktoritehtaalla. Venäjän pelote ei riitä, jos tuotanto ei käynnisty nopeasti. Iso maa, pitkät rajat, vaikeat yhteydet, sotaväki on pidettävä aseissa valtavalla alueella ilman kunnon yhteyksiä. Venäjän tapauksessa ongelmana on se että hyödyllisiä kavereita ei ole ... Muurmanskin rannassa on turha odotella saattuetta.
 
Pääpaino kannattaa pitää todennäköisyyden sijaan eri vaihtoehtojen seurausten kokoluokissa ja mittakaavoissa.
Tämä on ihan totta, olkoonkin ettei uhka nyt näytä konkreettiselta. Silti vakuutus on perusteltu koska koko ”talon” palaminen on edelleenkin mahdollista ja silloin eloonjääneet jäisivät puille paljaille.

Olen monesti tuonut esiin vakuutuksen välittömätkin tuotot eikä vain vahingon vähentämisessä. Esimerkiksi kunnon ilmapuolustus ja vahva maavoimien reservi - siis nykyistäkin paljon parempi. Tai vaihtoehtoisesti Nato-jäsenyys. Tälläisen vakuutuksen merkitys Venäjän tätänykyä sekoillessa olisi keskeinen maariskiä arvioitaessa. Vakaan yhteiskuntamme varjona on Venäjä ja se ulosmittaa maariskiä. Ilman tuota uhkaa investoinnit Suomeen lisääntyisivät tai niiden päätöksenteko helpottuisi, työvoiman ja knowhow siirtyminen Suomeen helpottuisi ja myös oma toimeliaisuutemme olisi paremmin turvattu. Samaten poliittinen vaikutusvaltamme kasvaisi. Puhumattakaan siitä jos Venäjän kriisiytyessä tuo maariski tästä vielä kasvaisi.

Yksi yllättävä kasvu saattaisi tulla Venäjän toimesta. Jos Suomi olisi vahvempi rajanaapuri ei Venäjälle tulisi mieleen tämän alueen kanssa mittelö vaan se keskittyisi enemmän kaupalliseen kanssakäymiseen ja pitäisi Suomea ”menetettynä” alueena. Kasakan sanoin, ei irrallisena.
 
Tämä on ihan totta, olkoonkin ettei uhka nyt näytä konkreettiselta.

Musta se näyttää. Perustelut:

1. Tapa, jolla Venäjä on toteuttanut Putinin aikana lähialuepolitiikkaansa.
2. Tapa, jolla Suomi on ollut Venäjällä mustamaalaamisen kohteena.
3. Tapa, jolla Suomen joitain keskeisiä institutioita on alistettu subversiolle.
4. Putinin lausunto "Suomen ja Venäjän välisestä integraatiosta" joitain vuosia sitten.
5. Venäjän talous- ja muut ongelmat.
6. Rajavalvonnan koetteleminen turhapaikkaturismilla silloin kun sitä oli.
7. Venäjän presidenttihallinnon alaisuudessa olevien henkilöiden ja toimintojen aktiivisuus ja sen aktiivisuuden laatu.
8. Lappiin, Ahvenanmaahan yms. liittyneet koepallot.
9. Venäjän lausunnot.
10. Uusi suurlähettiläs.
11. Suomalais-ugrilaisten sivuun siirtämiset Venäjällä.
12. Tää puolustusteollisuuslausunto.
13. Zapadin skenaariot.
14. Alakurtti - hyvin pitkältä ajalta eli jo siitä kun Putin pääministerinä puuttui Alakurtin putki- ja kattoremontteihin.
15. Suomen ja Ruotsin aihetta tuntevien johtajien toimet + USA:n toimet.
16. Kriisien yleinen lisääntyminen ja koveneminen sekä pitkin maailmaa että Euroopassa.
17. Blokkiutumisen lisääntyminen ja siinä tapahtuneet muutokset.
18. Aseteollisen murroskauden / asejärjestelmien muutoskauden läheisyys.
19. Jotkin Kiinan ja globaalin talouden signaalit.
20. Nopeus, jolla konfliktit nykyisin leviävät.

Tossa 20 ensimmäisenä mieleen juolahtavaa.
 
Asiaa voi tarkastella puolustusmenojen kautta suhteessa GDP.

Jenkit. Pari eri kuvaa.

main-qimg-57e5540d24b72e6bf734ffad5c60a327


BL-defense-pct-gdp.jpg


Britit.

ourworldindata_uk-defence-spending-as-a-percentage-of-gdp.png


Ennen toista MS lähti selvään nousuun kun sotaan valmistauduttiin (Japani soti jo Kiinassa)

upload_2017-11-24_14-46-50.webp

russia-military-spending.jpg


Venäjän kohdalla tuo nousu johtuu mm. siitä, että GDP on dyykannut alta, joten suhdeluku nousee.

--> Vaikuttaisi siltä, että ihan vielä ei globaali suursota kolkuttele oven takana. Tai sitten se yllättää kaikki paitsi MPnetin oraakkelit :)
 
Soldierblue oli s. 279 tata lankaa linkannut kartan pohjoisella sotanayttamolla valmiina olevista venalaisvoimista:
https://www.foi.se/images/18.6f5585...76864747/Ch 3 Map 3-5 Arctic_161019 (002).jpg


Laitetaan tanne nyt yksi englantilainen Think Tank -pohdinta siita, mita heidan tulisi tehda Norjan eteen sotatilanteessa, niin etta mahd. hyvin taydennettaisiin Norjan omia ja USMC:n (sinne etuk. kohdistettuja) voimia:
- samalla selvisi, miksi norjalaisten F-35 koneet joutuvat vuoden "telttailemaan", lihavoin ko. kohdan
Norway’s recent defence strategy has resulted in a modest increase defence spending on cyber capabilities, plans for new aircraft, submarines and land forces. Missile defence cooperation with NATO, modernisation of the Globus-2 radar station at Vardø, new signals intelligence vessels, F-35 aircraft and Aegis systems on-board the Nansen class frigates are also key. In the land domain, Norway is currently upgrading their CV90 fleet, modernising other vehicles and considering options for heavier ground forces. Trident Juncture 2018, a large scale NATO exercise, is scheduled to be in Norway.

Norway and the USMC are increasing cooperation; more training and a greater focus on the Marine Corps Prepositioning Program-Norway (MCPP-N) for example. I don’t think the UK can match this level of personnel commitment but we can support and reinforce the joint air power element.

In addition to those proposals above, principally on developing our F-35 and P-8 fleets, this is where I believe the UK and Norway should focus our joint effort by helping Norway meet their defence objectives without compromising their delicate political balancing act in regards of Russia, and after all, we have to avoid assuming of Norway, permission is an obvious pre-requisite for anything. To keep the P-8’s flying, they and their basing location(s) have to be protected from air attack and raiding forces. To do this, the UK can usefully offer two capabilities that are politically low impact but in defence terms, very high impact.

First would be the ability to surge deploy aircraft to Norway from the UK mainland or from the QE aircraft carrier(s).

The RAF is very well practiced with expeditionary deployments at short notice with Typhoon but this capability needs to be preserved and expanded where required. Another possibility would be to use some of the UK’s future F-35B fleet to deploy to Norway in support of the Royal Norwegian Air Force. This could be to the same places as any future Typhoon deployment but exploiting the F-35B’s basing flexibility would provide a better suited complementary capability. Whether from the QE carrier or deployed to dispersed ‘road bases’ or smaller airfields, avoiding the small number of RNoAF fixed locations increases targeting complexities for Russian forces and improved survivability. Norway will be closing the Bodø Air Station as part of their F-35A bring into service plan because of noise and other concerns, this might be an ideal candidate for occasional deployments and forward basing as it is not completely closing.

Second would be force protection for deployed aircraft and crew.

Russian special-forces will be tasked with denying operating airbases and killing aircrew etc., infiltrating via Norway’s very long coastline or higher north using air landing. In a previous proposal, I suggested the Royal Marines evolve to more of a littoral security force, reducing in size, concentrating more on force protection and raiding and less on landings at scale. Joined with shallow water ASW, this is congruous with that proposal and is especially relevant for the Norwegian P-8 operating base(s) locations. An expanded role for the RAF Regiment would be to supplement Norwegian forces in the airfield defence role. Potentially, also a role for the Royal Artillery air defence units. Russian submarines have a demonstrable capability to launch cruise missiles and in a major war scenario they would be used to attack Norwegian (and UK) airfields. The NASAMS (Norwegian Advanced Surface to Air Missile System) would have obvious utility here (for Norway) although a joint purchase and a gun based system such as the Thales 40mm CTAS based RAPIDFire would be an excellent addition. Incidentally, the UK should also consider options for Land Ceptor and RAF Regiment personnel at the remote radar stations as they would be an obvious target.

The UK should also lobby for the new NATO Atlantic Command to be based in Scotland.

To summarise, in addition strengthening capabilities where appropriate, the UK’s approach to the Northern challenge should be focussed on maintaining pressure on 2% GDP and politically sensitive coordination and cooperation with allies on early warning, P-8/F-35 support, complex weapons and force protection. This plays to our strengths, meets political and some industrial objectives, exploits existing or planned capabilities and is above all else, achievable. Much of this is already happening but it is an area where the UK should be leading
 
Aamun Hesarissa juttua superohjuksista. Harmillisesti maksumuurin takana, voisiko joku pääsyn omaava referoida tarkemmin artikkelin sanomaa? Otsikko on ainakin ilmiötä vähättelevä. Toisaalta, eikös näitä puikkoja nyt länsirajojen tuntumassa ole ennestäänkin..

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005486560.html

Kotimaa

Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjuskohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalaissotilaita?
 
Aamun Hesarissa juttua superohjuksista. Harmillisesti maksumuurin takana, voisiko joku pääsyn omaava referoida tarkemmin artikkelin sanomaa? Otsikko on ainakin ilmiötä vähättelevä. Toisaalta, eikös näitä puikkoja nyt länsirajojen tuntumassa ole ennestäänkin..

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005486560.html

Kotimaa

Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjuskohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalaissotilaita?


Jarmo Huhtanen HS
Julkaistu: 12.12. 2:00 , Päivitetty: 12.12. 7:50
SOTILASPROFESSORI Petteri Lalu arvelee, että Itämereltä saatetaan kuulla pian ikäviä uutisia.

”En yhtään ihmettelisi, jos ruotsalaiset saisivat joululahjaksi Iskander-ohjuksia naapuriinsa”, hän sanoo.

Lalun arvio Kaliningradiin piakkoin sijoitettavista ohjuksista perustuu venäläisiin julkisiin lähteisiin. Niissä kerrottiin marraskuun lopulla, että Lounais-Venäjällä sijaitsevalla Kapustin Jarin ampuma-alueella on luovutettu Iskandereja Läntisen sotilaspiirin 152. kaartin ohjusprikaatille.

Venäjän asevoimien Krasnaja Zvezda -lehden mukaan prikaatin henkilöstö aloittaa harjoittelun, joka päättyy taktiseen harjoitukseen. Sen jälkeen kalusto ja henkilöstö lähtevät rautateitse pysyvälle sijoituspaikalleen.

Puolustusasioihin keskittyvä arvostettu Jane’s-lehti julkaisi jo viime helmikuussa kuvan, jonka mukaan Venäjä rakentaisi uusia ohjussuojia Kaliningradiin juuri 152. kaartin ohjusprikaatille.


EVERSTILUUTNANTTI Lalu vetää Maanpuolustuskorkeakouluun (MPKK) tämän vuoden alussa perustettua Venäjä-ryhmää. Sen kunnianhimoisena tavoitteena on edistää suomalaista Venäjän sotataitoa, strategiaa ja turvallisuuspolitiikkaa koskevaa tutkimusta sekä osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Ryhmän muodostavat Lalun lisäksi Suomen edellinen Moskovan puolustusasiamies, everstiluutnantti Juhani Pihlajamaa, väitöskirjansa juuri tarkastettavaksi jättänyt everstiluutnantti Pentti Forsström ja apulaisprofessoriKatri Pynnöniemi.

Pynnöniemi hoitaa ensimmäisenä tutkijana MPKK:n ja Helsingin yliopiston yhteistä Venäjän turvallisuuspolitiikan professuuria. Hän työskentelee puolet ajastaan MPKK:ssa ja toisen puolen Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutissa, joka on Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimukseen keskittyvä tutkimuslaitos.

Venäjä-ryhmän jäsenet myös opettavat MPKK:n kursseilla ja osallistuvat erilaisten opinnäytteiden ohjaukseen.

”MPKK:lla on aina ollut tarve, että meillä pitäisi olla Venäjään ja Venäjän asevoimien sotataitoon kohdistuvaa tutkimusta. Infrastruktuuri alkaa olla kohdillaan, ja nyt alkaa varsinainen työ”, Lalu tiivistää.

Tutkimusta tehdään kuulemma jo ”sormet veressä” mutta empaattisella tutkimusotteella.

”Pyrimme ymmärtämään, minkä takia Venäjä tekee jotain tai mikä sen logiikka on”, Katri Pynnöniemi sanoo.

”Silloin pitää mennä ikään kuin vastapuolen raameihin ja yrittää ymmärtää kokonaisuus, missä päätöksiä tehdään.”


MPKK:n Venäjä-ryhmän tutkijat Juhani Pihlajamaa (vas.), Petteri Lalu ja Katri Pynnöniemi.(KUVA: JUHANI NIIRANEN / HS)

ISKANDER on lyhyen kantaman ballistinen ohjus. Venäjällä on niitä käytössään 11 prikaatissa. Lisäksi maan asevoimilla on sopimus kahden muun prikaatin kaluston toimittamisesta. Jokaisessa Iskander-järjestelmässä on 12 laukaisulavettia.

Venäjä on sijoittanut Iskander-prikaateja kaikkiin neljään sotilaspiiriinsä. Suomen naapurissa olevan Läntisen sotilaspiirin ohjusprikaatit ovat Lugassa ja Šujassa.

Iskanderista on tullut venäläisen informaatiovaikuttamisen näkyvä työkalu. Ohjusten siirroista tiedotetaan yleensä näkyvästi. Näin käynee myös sitten kun ohjukset saapuvat pysyvästi Kaliningradiin.

”Iskander on tietyssä mielessä niin konkreettinen. Se ampuu maasta maahan. Yksi Iskander on kuitenkin vain 500 kilon pommi, joka ammutaan ohjuksella johonkin paikkaan”, Lalu sanoo.

”Yksi hävittäjäpommittaja kykenee käyttämään enemmän tulta kuin kokonainen ohjusprikaati, puhumattakaan kokonaisen laivueen tai divisioonan tykistön tuli-iskusta.”

Suomen puolustusvoimien näkökulmasta Georgian, Ukrainan ja Syyrian sodat ovat opettaneet, että uudet taisteluvälineet, kuten ohjukset, eivät automaattisesti syrjäytä perinteisempiä.

Lalun mukaan Iskander-kohut joskus hymyilyttävät suomalaisia sotilaita. Syynä on se, että ohjuksia on ollut Lugassa jo vuodesta 2011. Sitä ennen siellä oli Totška-ohjuksia, jotka nekin ylsivät Suomen alueelle.

”Meillä muutokset eivät ole niin rajuja kuin esimerkiksi Ruotsissa, jossa Iskanderien tulo merkitsee sitä, että he ovat yhtäkkiä ballististen ohjusten laukaisuvyöhykkeellä. Me olemme eläneet sen totuuden kanssa jo kymmeniä vuosia, että olemme mahdollisella tulialueella, jos joku sitä nappulaa painaa.”

LALU huomauttaa, että Suomessa puhe Venäjän vaikuttamisesta tuppaa aina kääntymään Venäjän sotilasmahtiin.

”Suoraan nähdään vain sotilaallinen vaikuttamisväylä. Se on ehkä väärä kuva siitä, mitä venäläiset ajattelevat vaikuttamisesta. He eivät itsekään ajattele niin, että asioita hoidetaan pelkästään sotilassaapasta paukuttamalla.”

Lalu viittaa Venäjän yleisesikuntapäällikön Valeri Gerasimovinesittämään ajatukseen, että konflikteissa pitää olla nelinkertainen määrä muuta vaikuttamista sotilaalliseen verrattuna. Näitä muita keinoja ovat esimerkiksi informaatiokamppailu sekä diplomaattinen, taloudellinen ja kulttuurinen vaikuttaminen.

”En usko, että kansojen välisissä suhteissa olisi vaikuttamisesta vapaita vyöhykkeitä. Mikä uppoaa ja mikä ei, se on sitten asia erikseen.”


Venäjän Pohjoisen laivaston toisen arktisen prikaatin sotilaat harjoittelivat tammikuussa lähellä Lovozeroa eli Luujärveä. (KUVA: LEV FEDOSEJEV / TASS)

VENÄJÄ ilmoitti muutama vuosi sitten, että se aikoo perustaa pohjoiseen kaksi niin sanottua arktista prikaatia.

Toinen niistä on sijoitettu Petsamoon. Sen tehtävänä lienee suojata kriisin aikana Kuolaan sijoitettua Venäjän tärkeintä laivastoa eli Pohjoista laivastoa.

Toisen arktisen prikaatin eli 80. moottoroidun jalkaväkiprikaatin Venäjä perusti Suomen rajan läheisyyteen Alakurttiin.

Lalun mielestä Venäjä on viestinyt uskottavasti, että Alakurtin prikaatin ensisijainen toimintasuunta on Koillisväylä eikä Suomi.

Alakurtin prikaati on vielä rakennusvaiheessa. Siellä on nyt noin 2 000 sotilasta eli selvästi vähemmän kuin normaalissa 6 000 sotilaan prikaatissa. Sieltä puuttuvat myös raskaat taistelupanssarivaunut. Julkisten lähteiden mukaan varuskunnan kasarmit ovat hyvässä kunnossa, samoin muut varusteet.

”Siellä on erikoiskalustoa, kuten uusia lumessa kulkevia venäläisiä telakuorma-autoja. Varustamisesta julkisuuteen annetut tiedot tukevat sen käyttöajatusta. Prikaatilla pitäisi pystyä operoimaan Koillisväylän varrella olevilla maa-alueilla.”

VENÄJÄN asevoimissa on käynnissä vuosia kestävä uudistus, johon havahduttiin vuoden 2008 Georgian sodan jälkeen. Kalustoa, koulutusta ja kasarmeja on uudistettu ja sotilaiden palkkoja korotettu selvästi. Tavoitteena on ollut sotilasammatin arvostuksen lisääminen.

Lalu sanoo, että Venäjä valmistautuu selviämään nopeasti kärjistyvistä kriiseistä valmiutta kehittämällä. Samalla se rakentaa kykyä kestää pitkiä, jopa vuosia jatkuvia kriisejä. Jälkimmäinen näkyy omavaraisuuden kasvattamisena ja esimerkiksi venäläisen internetin kehittämisenä.

Kaikkia tavoitteita ei ole kuitenkaan vielä saavutettu.

Venäjä ei ole pystynyt esimerkiksi luomaan jatkuvasti valmiudessa olevia prikaateja, jotka voitaisiin kokonaan siirtää saman tien taisteluun. Syynä on se, että maavoimien prikaatit ovat edelleen varusmiesten koulutusyksiköitä, joihin tulee kaksi saapumiserää vuodessa.

”Venäläinen ajattelu menee niin, että varusmiehellä pitää olla vähintään puoli vuotta sotilaskoulutusta ennen kuin hänet voidaan lähettää taisteluun. Koko prikaatin kokoonpano ei ole taisteluvalmis, koska siellä on aina koulutus käynnissä”, Lalu sanoo.

Lopputulos on, että venäläiset pysyvän valmiuden prikaatit ovat käytännössä vain noin tuhannen hengen pataljoonan kokoisia taisteluosastoja, joita 6 000 sotilaan prikaatissa on sitten yksi tai kaksi.

Venäjä hyödyntää sotilaidensa koulutuksessa myös Syyrian sotaa. Siellä se pystyy myös testaamaan uudistustensa toimivuutta. Syyriasta käyvät hakemassa oppia niin maavoimien sotilaspiirien komentajat, ilmatulenjohtajat kuin sotilaslentäjätkin.

Juhani Pihlajamaa kertoo, että esimerkiksi Suomen lähistölle tuoduista upouusista Suhoi-35-hävittäjistä valtaosa lennätettiin välittömästi Syyriaan.

”Se on aikamoista kokemusta, mitä he saavat sieltä.”

MPKK:N Venäjä-ryhmä on analysoinut syksyllä pidettyä kohuttua Zapad-sotaharjoitusta. Päätelmät poikkeavat useista lännessä esitetyistä, joissa Venäjän tulkittiin harjoitelleen hyökkäystä länteen.

”Zapadin aikana tehdyt toimet olivat puolustuksellisia. Siellä ei harjoiteltu Baltian maiden tai Suwałkin käytävän valtaamista”, Pihlajamaa sanoo.

Pihlajamaan mukaan Zapadissa harjoiteltiin ensimmäiset päivät pienimuotoisen värivallankumouksen estämistä. Sen jälkeen harjoiteltiin massiivisen ulkopuolisen vallanvaihtoyrityksen torjuntaa.

”Meidän näkemyksemme mukaan se, minkä venäläiset ilmoittivat Zapad-harjoitukseksi, oli suurin piirtein sen vahvuinen ja tapahtui niillä alueilla kuin he ilmoittivatkin.”

Ongelma on siinä, että samaan aikaan Venäjällä pidettiin vuodesta toiseen toistuvia muita harjoituksia, jotka jotkut laskivat mukaan Zapadiin.

”Minusta ei ole oikea laskentatapa, että Zapadiin lasketaan mukaan kaikki sotilaspiirin harjoitukset. Jos kunnolla perustellaan, voidaan päätyä mihin tahansa lukumäärään, mutta se pitää perustella jotenkin eikä vain niin, että lasketaan kaikki yhteen.”

Zapadista myös puuttui eräitä elementtejä, joita siinä olisi voinut olla. Tällainen oli esimerkiksi Iskander-ohjusten vienti Kaliningradiin.


Venäjä ja Valko-Venäjä järjestivät syyskuussa Zapad-sotaharjoituksen. (KUVA: VASILI FEDOSENKO / REUTERS)

MITEN oikean kuvan Venäjästä saa Suomen viestimien välityksellä?

”Venäjän poliittiseen elämään liittyvät uutiset ovat Suomessa mielestäni varsin realistisia eli mitä Venäjän poliittisessa elämässä tapahtuu ja miten Putinin valta toimii. Ei siinä liioittelua ole”, sanoo Katri Pynnöniemi.

”Sitten on aiheita, jotka eivät näy meillä, kuten köyhyyteen, eri alueiden eroihin sekä islamiin ja yleensä uskontoon liittyvä laajempi keskustelu.”

Pynnöniemi nostaa esille Ukrainan sodan, joka ei enää juuri näy uutisissa, vaikka Ukrainassa kuolee ja haavoittuu joka viikko jopa kymmeniä ihmisiä.

”Se on jäänyt taustalle. Kokonaiskuva jää vajaaksi.”
 
Artikkelista sai sen kuvan, että MPKK on vasta nyt alkanut tutkimaan mitä Venäjä puuhailee ja suunnittelee. Joko toimittajalta todella heikko suoritus, tai sitten tuolla jutulla on jokin muu tavoite. Ainakin tuossa, sinällään ihan hyvin, asetetaan joitakin asioita raameihinsa; mm. Iskander-prikaatin konventionaalisen asevaikutuksen n. 24 tonnia (tai 12 tonnia kerralla laveteilta) suhteuttamisen rynnäkkökoneeseen. Mutta on tuossa ikäänkuin rauhoitteleva sävy, ja Venäjän toimintaa kuvaillaan varsin ymmärtäväisesti.

Minua jäi jo aamulla Hesaria tutkaillessani ihmetyttämään tämä arktisista prikaateista jo aiemminkin lausuttu:
"Toisen arktisen prikaatin eli 80. moottoroidun jalkaväkiprikaatin Venäjä perusti Suomen rajan läheisyyteen Alakurttiin.
Lalun mielestä Venäjä on viestinyt uskottavasti, että Alakurtin prikaatin ensisijainen toimintasuunta on Koillisväylä eikä Suomi."


Nojoo -- "toimintasuunta". Kyllähän sen karttaa katsomalla ymmärtää, että siinä Alakurtissa olisi hyvä pitää vaikka esimerkiksi prikaatia. Siitä kun edelleenkin kulkee kapea kannas, josta Kuolan niemimaata pystyy maitse syöttämään.
Ja toki tietenkin Koillisväylän "pää" voisi ehkä olla vaikka Muurmanskissa, joten prikaati ikäänkuin varmistaa tätä päätä ja sen liikennettä.
Mutta toisaalta; yhdistää Koillisväylä ja jalkaväkiprikaati toisiinsa on jotenkin absurdia. Laivaston tai ilma-aseen liittäminen jotenkin Koillisväylään, siis siihen itseensä siellä "koillisessa", olisi ymmärrettävää. Mutta tuossa kontekstissa on jotain vialla. Ja se että Lalun mielestä Venäjä on tämän uskottavasti viestinyt - lisää epäilyksiäni Lalun omaan viestintään. Miten se prikaati käytännössä "toimii" Koillisväylän suuntaan* ??? Selittäkää nyt, pliis, foorumin ammattilaiset - kun minä en tuota millään osaa ajatella.

* tietenkin mieleen tulee se missä Koillisväylä venäläisten mielestä kulkee ja mihin se päättyy ... esim. GIUK:iinko?
 
Mietin tässä, että nyt kun Venäjä on siirtänyt resursseja T-14 Armatasta T-72BM3 -päivityksiin ja PAK-FA:sta Su-35 -hankintoihin, niin kertooko tämä aikatauluongelmista suursotaan liittyen? Onko Putinilla tarkoitus näyttää kyntensä ennen 4. kautensa loppua? Ja on todettu, että uudet aseet valmistuvat liian hitaasti ollakseen valmiina tulevaan sotaan. SIispä panostetaan seuraavat 5 vuotta lähinnä vanhemman kaluston hankkimiseen ja sitten jyrähtää.
 
Jarmo Huhtanen HS
Julkaistu: 12.12. 2:00 , Päivitetty: 12.12. 7:50
SOTILASPROFESSORI Petteri Lalu arvelee, että Itämereltä saatetaan kuulla pian ikäviä uutisia.

”En yhtään ihmettelisi, jos ruotsalaiset saisivat joululahjaksi Iskander-ohjuksia naapuriinsa”, hän sanoo.

Lalun arvio Kaliningradiin piakkoin sijoitettavista ohjuksista perustuu venäläisiin julkisiin lähteisiin. Niissä kerrottiin marraskuun lopulla, että Lounais-Venäjällä sijaitsevalla Kapustin Jarin ampuma-alueella on luovutettu Iskandereja Läntisen sotilaspiirin 152. kaartin ohjusprikaatille.

Venäjän asevoimien Krasnaja Zvezda -lehden mukaan prikaatin henkilöstö aloittaa harjoittelun, joka päättyy taktiseen harjoitukseen. Sen jälkeen kalusto ja henkilöstö lähtevät rautateitse pysyvälle sijoituspaikalleen.

Puolustusasioihin keskittyvä arvostettu Jane’s-lehti julkaisi jo viime helmikuussa kuvan, jonka mukaan Venäjä rakentaisi uusia ohjussuojia Kaliningradiin juuri 152. kaartin ohjusprikaatille.


EVERSTILUUTNANTTI Lalu vetää Maanpuolustuskorkeakouluun (MPKK) tämän vuoden alussa perustettua Venäjä-ryhmää. Sen kunnianhimoisena tavoitteena on edistää suomalaista Venäjän sotataitoa, strategiaa ja turvallisuuspolitiikkaa koskevaa tutkimusta sekä osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Ryhmän muodostavat Lalun lisäksi Suomen edellinen Moskovan puolustusasiamies, everstiluutnantti Juhani Pihlajamaa, väitöskirjansa juuri tarkastettavaksi jättänyt everstiluutnantti Pentti Forsström ja apulaisprofessoriKatri Pynnöniemi.

Pynnöniemi hoitaa ensimmäisenä tutkijana MPKK:n ja Helsingin yliopiston yhteistä Venäjän turvallisuuspolitiikan professuuria. Hän työskentelee puolet ajastaan MPKK:ssa ja toisen puolen Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutissa, joka on Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimukseen keskittyvä tutkimuslaitos.

Venäjä-ryhmän jäsenet myös opettavat MPKK:n kursseilla ja osallistuvat erilaisten opinnäytteiden ohjaukseen.

”MPKK:lla on aina ollut tarve, että meillä pitäisi olla Venäjään ja Venäjän asevoimien sotataitoon kohdistuvaa tutkimusta. Infrastruktuuri alkaa olla kohdillaan, ja nyt alkaa varsinainen työ”, Lalu tiivistää.

Tutkimusta tehdään kuulemma jo ”sormet veressä” mutta empaattisella tutkimusotteella.

”Pyrimme ymmärtämään, minkä takia Venäjä tekee jotain tai mikä sen logiikka on”, Katri Pynnöniemi sanoo.

”Silloin pitää mennä ikään kuin vastapuolen raameihin ja yrittää ymmärtää kokonaisuus, missä päätöksiä tehdään.”


MPKK:n Venäjä-ryhmän tutkijat Juhani Pihlajamaa (vas.), Petteri Lalu ja Katri Pynnöniemi.(KUVA: JUHANI NIIRANEN / HS)

ISKANDER on lyhyen kantaman ballistinen ohjus. Venäjällä on niitä käytössään 11 prikaatissa. Lisäksi maan asevoimilla on sopimus kahden muun prikaatin kaluston toimittamisesta. Jokaisessa Iskander-järjestelmässä on 12 laukaisulavettia.

Venäjä on sijoittanut Iskander-prikaateja kaikkiin neljään sotilaspiiriinsä. Suomen naapurissa olevan Läntisen sotilaspiirin ohjusprikaatit ovat Lugassa ja Šujassa.

Iskanderista on tullut venäläisen informaatiovaikuttamisen näkyvä työkalu. Ohjusten siirroista tiedotetaan yleensä näkyvästi. Näin käynee myös sitten kun ohjukset saapuvat pysyvästi Kaliningradiin.

”Iskander on tietyssä mielessä niin konkreettinen. Se ampuu maasta maahan. Yksi Iskander on kuitenkin vain 500 kilon pommi, joka ammutaan ohjuksella johonkin paikkaan”, Lalu sanoo.

”Yksi hävittäjäpommittaja kykenee käyttämään enemmän tulta kuin kokonainen ohjusprikaati, puhumattakaan kokonaisen laivueen tai divisioonan tykistön tuli-iskusta.”

Suomen puolustusvoimien näkökulmasta Georgian, Ukrainan ja Syyrian sodat ovat opettaneet, että uudet taisteluvälineet, kuten ohjukset, eivät automaattisesti syrjäytä perinteisempiä.

Lalun mukaan Iskander-kohut joskus hymyilyttävät suomalaisia sotilaita. Syynä on se, että ohjuksia on ollut Lugassa jo vuodesta 2011. Sitä ennen siellä oli Totška-ohjuksia, jotka nekin ylsivät Suomen alueelle.

”Meillä muutokset eivät ole niin rajuja kuin esimerkiksi Ruotsissa, jossa Iskanderien tulo merkitsee sitä, että he ovat yhtäkkiä ballististen ohjusten laukaisuvyöhykkeellä. Me olemme eläneet sen totuuden kanssa jo kymmeniä vuosia, että olemme mahdollisella tulialueella, jos joku sitä nappulaa painaa.”

LALU huomauttaa, että Suomessa puhe Venäjän vaikuttamisesta tuppaa aina kääntymään Venäjän sotilasmahtiin.

”Suoraan nähdään vain sotilaallinen vaikuttamisväylä. Se on ehkä väärä kuva siitä, mitä venäläiset ajattelevat vaikuttamisesta. He eivät itsekään ajattele niin, että asioita hoidetaan pelkästään sotilassaapasta paukuttamalla.”

Lalu viittaa Venäjän yleisesikuntapäällikön Valeri Gerasimovinesittämään ajatukseen, että konflikteissa pitää olla nelinkertainen määrä muuta vaikuttamista sotilaalliseen verrattuna. Näitä muita keinoja ovat esimerkiksi informaatiokamppailu sekä diplomaattinen, taloudellinen ja kulttuurinen vaikuttaminen.

”En usko, että kansojen välisissä suhteissa olisi vaikuttamisesta vapaita vyöhykkeitä. Mikä uppoaa ja mikä ei, se on sitten asia erikseen.”


Venäjän Pohjoisen laivaston toisen arktisen prikaatin sotilaat harjoittelivat tammikuussa lähellä Lovozeroa eli Luujärveä. (KUVA: LEV FEDOSEJEV / TASS)

VENÄJÄ ilmoitti muutama vuosi sitten, että se aikoo perustaa pohjoiseen kaksi niin sanottua arktista prikaatia.

Toinen niistä on sijoitettu Petsamoon. Sen tehtävänä lienee suojata kriisin aikana Kuolaan sijoitettua Venäjän tärkeintä laivastoa eli Pohjoista laivastoa.

Toisen arktisen prikaatin eli 80. moottoroidun jalkaväkiprikaatin Venäjä perusti Suomen rajan läheisyyteen Alakurttiin.

Lalun mielestä Venäjä on viestinyt uskottavasti, että Alakurtin prikaatin ensisijainen toimintasuunta on Koillisväylä eikä Suomi.

Alakurtin prikaati on vielä rakennusvaiheessa. Siellä on nyt noin 2 000 sotilasta eli selvästi vähemmän kuin normaalissa 6 000 sotilaan prikaatissa. Sieltä puuttuvat myös raskaat taistelupanssarivaunut. Julkisten lähteiden mukaan varuskunnan kasarmit ovat hyvässä kunnossa, samoin muut varusteet.

”Siellä on erikoiskalustoa, kuten uusia lumessa kulkevia venäläisiä telakuorma-autoja. Varustamisesta julkisuuteen annetut tiedot tukevat sen käyttöajatusta. Prikaatilla pitäisi pystyä operoimaan Koillisväylän varrella olevilla maa-alueilla.”

VENÄJÄN asevoimissa on käynnissä vuosia kestävä uudistus, johon havahduttiin vuoden 2008 Georgian sodan jälkeen. Kalustoa, koulutusta ja kasarmeja on uudistettu ja sotilaiden palkkoja korotettu selvästi. Tavoitteena on ollut sotilasammatin arvostuksen lisääminen.

Lalu sanoo, että Venäjä valmistautuu selviämään nopeasti kärjistyvistä kriiseistä valmiutta kehittämällä. Samalla se rakentaa kykyä kestää pitkiä, jopa vuosia jatkuvia kriisejä. Jälkimmäinen näkyy omavaraisuuden kasvattamisena ja esimerkiksi venäläisen internetin kehittämisenä.

Kaikkia tavoitteita ei ole kuitenkaan vielä saavutettu.

Venäjä ei ole pystynyt esimerkiksi luomaan jatkuvasti valmiudessa olevia prikaateja, jotka voitaisiin kokonaan siirtää saman tien taisteluun. Syynä on se, että maavoimien prikaatit ovat edelleen varusmiesten koulutusyksiköitä, joihin tulee kaksi saapumiserää vuodessa.

”Venäläinen ajattelu menee niin, että varusmiehellä pitää olla vähintään puoli vuotta sotilaskoulutusta ennen kuin hänet voidaan lähettää taisteluun. Koko prikaatin kokoonpano ei ole taisteluvalmis, koska siellä on aina koulutus käynnissä”, Lalu sanoo.

Lopputulos on, että venäläiset pysyvän valmiuden prikaatit ovat käytännössä vain noin tuhannen hengen pataljoonan kokoisia taisteluosastoja, joita 6 000 sotilaan prikaatissa on sitten yksi tai kaksi.

Venäjä hyödyntää sotilaidensa koulutuksessa myös Syyrian sotaa. Siellä se pystyy myös testaamaan uudistustensa toimivuutta. Syyriasta käyvät hakemassa oppia niin maavoimien sotilaspiirien komentajat, ilmatulenjohtajat kuin sotilaslentäjätkin.

Juhani Pihlajamaa kertoo, että esimerkiksi Suomen lähistölle tuoduista upouusista Suhoi-35-hävittäjistä valtaosa lennätettiin välittömästi Syyriaan.

”Se on aikamoista kokemusta, mitä he saavat sieltä.”

MPKK:N Venäjä-ryhmä on analysoinut syksyllä pidettyä kohuttua Zapad-sotaharjoitusta. Päätelmät poikkeavat useista lännessä esitetyistä, joissa Venäjän tulkittiin harjoitelleen hyökkäystä länteen.

”Zapadin aikana tehdyt toimet olivat puolustuksellisia. Siellä ei harjoiteltu Baltian maiden tai Suwałkin käytävän valtaamista”, Pihlajamaa sanoo.

Pihlajamaan mukaan Zapadissa harjoiteltiin ensimmäiset päivät pienimuotoisen värivallankumouksen estämistä. Sen jälkeen harjoiteltiin massiivisen ulkopuolisen vallanvaihtoyrityksen torjuntaa.

”Meidän näkemyksemme mukaan se, minkä venäläiset ilmoittivat Zapad-harjoitukseksi, oli suurin piirtein sen vahvuinen ja tapahtui niillä alueilla kuin he ilmoittivatkin.”

Ongelma on siinä, että samaan aikaan Venäjällä pidettiin vuodesta toiseen toistuvia muita harjoituksia, jotka jotkut laskivat mukaan Zapadiin.

”Minusta ei ole oikea laskentatapa, että Zapadiin lasketaan mukaan kaikki sotilaspiirin harjoitukset. Jos kunnolla perustellaan, voidaan päätyä mihin tahansa lukumäärään, mutta se pitää perustella jotenkin eikä vain niin, että lasketaan kaikki yhteen.”

Zapadista myös puuttui eräitä elementtejä, joita siinä olisi voinut olla. Tällainen oli esimerkiksi Iskander-ohjusten vienti Kaliningradiin.


Venäjä ja Valko-Venäjä järjestivät syyskuussa Zapad-sotaharjoituksen. (KUVA: VASILI FEDOSENKO / REUTERS)

MITEN oikean kuvan Venäjästä saa Suomen viestimien välityksellä?

”Venäjän poliittiseen elämään liittyvät uutiset ovat Suomessa mielestäni varsin realistisia eli mitä Venäjän poliittisessa elämässä tapahtuu ja miten Putinin valta toimii. Ei siinä liioittelua ole”, sanoo Katri Pynnöniemi.

”Sitten on aiheita, jotka eivät näy meillä, kuten köyhyyteen, eri alueiden eroihin sekä islamiin ja yleensä uskontoon liittyvä laajempi keskustelu.”

Pynnöniemi nostaa esille Ukrainan sodan, joka ei enää juuri näy uutisissa, vaikka Ukrainassa kuolee ja haavoittuu joka viikko jopa kymmeniä ihmisiä.

”Se on jäänyt taustalle. Kokonaiskuva jää vajaaksi.”

Mitä mitä??? Eikö Zapad ollutkaan hyökkäysharjoitus, jonka piti takuuvarmasti aloittaa 3. maailmansota?

Ja Alakurtissa olevat hyökkäysvalmiit kaartin panssariarmeijat paljastuivatkin vain lööpeiksi?

Kannattanee pitää mielessä, että suurin osa informaatiovaikuttamisesta tulee kuitenkin jostain muualta kuin itänaapurista.
 
Venäjän sukellusveneet pyörivät aktiivisesti merenalaisten Euroopan ja Yhdysvaltain välisten kaapelien lähistöllä. Jokohan pian totutellaan elämään ilman nettiä?

Russian submarines have dramatically stepped up activity around undersea data cables in the North Atlantic, part of a more aggressive naval posture that has driven NATO to revive a Cold War-era command, according to senior military officials.
The apparent Russian focus on the cables, which provide Internet and other communications connections to North America and Europe, could give the Kremlin the power to sever or tap into vital data lines, the officials said.


Washington Post
 
Viimeksi muokattu:
Viron asevoimien komentaja Bildille: Venäjä harjoitteli suurhyökkäystä Natoa vastaan – ”Sallikaa minun sanoa asia selvästi”
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005514996.html
Viron puolustusvoimien komentaja Riho Terras kertoo saksalaiselle Bildille, että Zapadissa kyse oli suurhyökkäyksen harjoittelusta.
Keskustelu Venäjän Zapad 2017 -harjoituksesta jatkuu saksalaisen median sivuilla. Harjoituksen laajuudesta on saatu uusia tietoja.

Viron puolustusvoimien komentaja, kenraali Riho Terras kertoo Bildille, että Zapadissa kyse oli suurhyökkäyksen harjoittelusta. Naton tiedustelupalvelu laati Venäjän harjoituksesta raportin, josta ei ole aiemmin kerrottu yksityiskohtaisesti.

Venäjän mukaan Zapadissa oli kyse terrorismin vastaisesta harjoituksesta.

Vahvoja epäilyksiä jo aiemmin
Saksalaislehti Bild julkaisi jo joulukuussa 2017 artikkelin Venäjän syyskuisesta Zapad 2017 -harjoituksesta. Ilta-Sanomat kertoi tuolloin, kuinka Bildin mukaan Venäjä harjoitteli muun muassa Baltian maiden valloitusta ja teki hyökkäysharjoituksia Suomeen.

Terras: Venäjä harjoitteli laajoja operaatioita
Bild kysyy tuoreessa jutussaan Viron puolustusvoimien komentajalta, mitkä ovat hänen havaintonsa Venäjän armeijan liikkeistä harjoituksen aikana raportin perusteella.

– Sallikaa minun sanoa asia selvästi. Zapad 2017 -harjoituksessa Venäjä simuloi suurta sotilaallista hyökkäystä Natoa vastaan. Simuloitu hyökkäys ei kohdistuisi pelkästään Baltian maihin. Kyse oli itse asiassa joukosta harjoituksia, jotka yhdessä ulottuivat Pohjolasta aina Mustallemerelle saakka. Venäjä harjoitteli ja simuloi paljon laajempia operaatioita kuin aiemmin on kerrottu, Riho Terras sanoo lehdessä.

Bildin sivuilla on raporttiin perustuva kartta, jossa havainnollistetaan, miten laajaa aluetta Zapad 2017 raportin mukaan todellisuudessa koski. Kartasta nousee Bildin mukaan kysymys, harjoitteliko Venäjä Zapadissa itse asiassa sotaa puolta Eurooppaa vastaan.

Terras kertoo lehdessä, että Viro kehittää tietoverkkotekniikkaa, jolla se voi estää Venäjän kyberhyökkäykset Viroa vastaan.

Vähättelikö Venäjä joukkojen määrää?
Tiedot Zapad-harjoituksen koosta ovat olleet epävarmoja. Venäjä on ilmoittanut, että Zapadiin osallistui 12 700 sotilasta Venäjältä ja Valko-Venäjän armeijasta. Etyjin Wienin asiakirjan mukaan harjoitukseen pitää kutsua tarkkailijoita muista jäsenmaista, jos osallistuvien joukkojen määrä on yli 13 000 sotilasta.

Länsimaissa on arvioitu harjoituskokonaisuuden joukkojen todellisen määrän olleen suurempi, ehkä jopa 100 000.

Iskander-ohjusten vaara
Ruotsin mediassa on kerrottu, että Ruotsi hankkii ohjusjärjestelmän muun muassa Venäjän Kaliningradiin sijoittamien ballististen Iskander-ohjusten vuoksi. Ohjusten kantama yltää Kaliningradista yli Gotlannin ja syvällä Etelä-Ruotsiin.

Myös prikaatikenraali evp, turvallisuusanalyytikko Juha Pyykönen arvioi marraskuussa 2017, että Venäjän Iskander-ohjukset ovat syynä Ruotsin päätökseen hankkia Patriot-järjestelmä.

– Se on niitä vastaan. Patriotilla on jonkintasoinen kyky ohjusten torjuntaan. Alunperin se on ilmatorjuntaohjus, Pyykönen sanoi Ilta-Sanomille Säätytalossa, jossa hän esitelmöi Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan Globaali turvallisuus ja Suomi -seminaarissa.
 
Verkkouutiset
Tämän takia Vladimir Putinin Venäjä vastustaa Naton ja EU:n laajenemista
HEIKKI HAKALA | 07.01.2018 | 09:11- päivitetty 07.01.2018 | 09:10
KGB on Ranskan sotilasakatemian analyysin mukaan Kremlin politiikan takana.
Jotta voisi ymmärtää, miksi Venäjän johtajat suhtautuvat vihamielisesti läntiseen maailmaan, on hyödyllistä kiinnittää huomiota siihen, millaisessa ympäristössä he ovat kasvaneet yhteiskunnan jäseniksi, Venäjä-asiantuntija Céline Marangé toteaa Ranskan sotilasakatemian strategian laitoksen tuoreessa julkaisussa.

Aivan viime aikoihin saakka useimmat presidentti Vladimir Putinin hallinnon avainhenkilöistä ja Venäjän keskeisten valtionyhtiöiden johtajista olivat hänen mukaansa opiskelleet Neuvostoliiton turvallisuuspalvelu KGB:n alaisissa kouluissa ja aloittaneet työuransa salaisissa turvallisuus- ja tiedustelutehtävissä.

Presidentti Putinin tausta KGB:n palveluksessa ja lopulta sen seuraajaksi perustetun FSB:n johtajana on yleisesti tiedossa. Marangé muistuttaa, että samaan KGB-galleriaan lukeutuvat myös esimerkiksi Venäjän ulkomaantiedustelu SVR:n johtaja, aiemmin duuman puhemiehenä toiminut Sergei Naryškin, varapääministeri ja öljy-yhtiö Rosneftin johtaja Igor Setšin, presidentinhallinnon edellinen päällikkö Sergei Ivanov ja Venäjän valtiollisen rautatieyhtiön pitkäaikainen johtaja Vladimir Jakunin.

– Nämä miehet ovat suorittaneet opintonsa vakoilu- tai vastavakoilupalveluissa, usein ulkomailla, missä he toteuttivat kumouksellisia tehtäviä ja agenttien värväystä, Marangé sanoo.

– Heidät on ehdollistettu ideologisesti jo nuorella iällä. Paitsi että he ovat omaksuneet bolsevistisen salailukulttuurin ja puoluekurin, he ovat tottuneet tarkastelemaan maailmaa kaksinapaisuuden ja vihamielisyyden valossa.

Etupiirien kaiho

Venäjän johtajien kokemukset Neuvostoliiton ja sittemmin Venäjän turvallisuuselimissä selittävät Marangén mukaan ainakin osittain heidän suhtautumistaan niin sanottuihin värivallankumouksiin, ulkopoliittisia tavoitteitaan ja pyrkimystään haastaa vallitsevaa historiakäsitystä.

– Kun he ovat tottuneet toteuttamaan erikoisoperaatioita, he epäilevät sitä, että vallanpitäjiä haastavia kansanliikkeitä voisi nousta ilman ulkopuolista manipulointiakin, Marangé sanoo.

Jo pelkkä EU :n laajentuminen vuonna 2004 oli hänen mukaansa Putinille ja hänen KGB-taustaiselle lähipiirilleen katkera kokemus. Se, että myös läntinen puolustusliitto Nato on ottanut uusia jäseniä kylmän sodan rautaesiripun itäpuolisista maista, on ollut heille vielä vaikeampi pala purtavaksi.

Venäjän johto haluaa Marangén mukaan palata Euroopassa vuosikymmeniä vallinneeseen etupiirijakoon, jossa yksittäiset valtiot eivät ole tasavertaisia keskenään.

– He sitoutuvat näin – vähintään implisiittisesti – siihen rajoitetun suvereniteetin oppiin, jonka Leonid Brežnev Prahan kevään 1968 murskattuaan kehitti.

Takaisin neuvostoaikaan

Venäjän KGB-taustaiset johtajat kaipaavat Marangén mukaan takaisin Neuvostoliiton mahtiaikaan, jolloin Yhdysvallat koettiin ainoaksi varteenotettavaksi kilpakumppaniksi. Saavuttaakseen tavoitteensa he ovat valmiit kyseenalaistamaan koko kansainvälisen järjestelmän ja yhdessä sovitut pelisäännöt.

– He hylkäävät Yhdysvaltain ensisijaisen aseman kansainvälisissä suhteissa. Samalla he pyrkivät jatkuvasti luomaan tilanteita, joissa voivat luoda vaikutelman – ja vakuuttua itse – siitä, että määrittelevät maailman asioita tasavertaisesti amerikkalaisten kanssa, Marangé sanoo.

Avoin paluu Neuvostoliiton aikaiseen etupiiriajatteluun ovat hänen mukaansa todiste Kremlin kyvyttömyydestä hyväksyä kansainvälisen järjestelmän muutosta ja takertumisesta neuvostoajan maailmankuvaan.

Venäjän johtajat kokevat Marangén mukaan maansa joutuneen lännen pettämiksi, kun kylmä sota 90-luvun alussa päättyi. Samalla he kuitenkin sivuuttavat sen tosiasian, että Neuvostoliiton hajoamiseen vaikutti keskeisesti juuri Venäjän oma vaaleilla valittu presidentti Boris Jeltsin.
 
Lainauksen lainaus:
...Venäjän johtajat kokevat Marangén mukaan maansa joutuneen lännen pettämiksi, kun kylmä sota 90-luvun alussa päättyi. Samalla he kuitenkin sivuuttavat sen tosiasian, että Neuvostoliiton hajoamiseen vaikutti keskeisesti juuri Venäjän oma vaaleilla valittu presidentti Boris Jeltsin.

Kyllähän NL:n hajoamiseen vaikutti myös moni muukin asia kuin Jeltsin.. Siinä vaiheessa kun Jeltsin nousi puhumaan hyökkäysvaunun päälle oli irtaantuminen Neuvostoliitosta lähtenyt liikkeelle likimain kaikissa ns. Itä-Euroopan sosialistimaissa.

Tottakai Venäjällä voidaan nähdä että länsi petti kommunistisen Neuvostoliiton. Lännessä vapaan markkinatalouden tekninen ja tuotantotaloudellinen kehitys nosti kansalaisten elintasoa..Siihen kilpailuun sosialistinen suunnitelmatalous ei kyennyt löytämään minkäänlaista vastausta.

Tosiasiallisesti Neuvostoliitto ja sen liittolaisten suljettu poliittinen ja taloudellinen järjestelmä romahti kyvyttömyyteen uudistaa yhteiskuntaansa. Suljettu diktatuuri ei kykene kilpailemaan vapaan markkinatalouden ja demokraattisesti toimivien yhteiskuntien kanssa. Aikoinaan (1800-luvun loppupuolella) Marx'in ja Engelsin luoma sosialistinen talousteoria ei kyennyt ohjaamaan markkinoita/tuotantoa ja kilpailemaan nopeasti kehittyvässä maailmassa, verrattuna yksityiseen yrittäjyyteen perustuvaan talousmalliin. Kommunistinen diktatuuri, yhteiskunnalliset vainot sekä sodat veivät viimeisetkin mahdollisuudet yhteiskunnan uudistamiseen.

Entisten kommunistien, Putinin/silovikkien johtama, diktatuuri on saattanut Venäjän uusiin sotiin ja sulkeutumiseen kansainvälisen yhteisön/yhteistyön ulkopuolelle. Jopa pakotteiden alaiseksi. Venäjä kulkee kohden lisääntyvää sulkeutuneisuutta, sisäistä kontrollia, korruptiota, rikollisuutta jne. Maalla olisi ollut edellytyksiä paljon parempaankin. Nyt ollaan hyvää vauhtia menossa uudestaan kohden yhteiskunnallista romahdusta.

Juuri näistä syistä suurkaupunkien ulkopuolella suuri osa venäläisistä elää edelleenkin, enemmän ja vähemmän ns. omavaraistaloudessa. Monin paikoin perheillä on omat pienet peruna-/kasvismaansa jne. kaikenlaisia peruselintarvikkeita kasvataan omaan käyttöön, hankitaan vaihdannalla, kaupoista hankittavien elintarvikkeiden ohella. Samoin elettiin meilläkin sotien jälkeen vielä 1950 ja 1960 luvuilla. Enkä tarkoita että tämä olisi mitenkään huono järjestelmä. Sehän sopii Venäjän epävarmoihin oloihin erittäin hyvin..
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top