"Russia, Russia, Russia."
"Suomi tutkii Venäjän turvallisuusuhkia laajassa selvityksessä
Voiman Venäjä -hankkeessa ovat mukana puolustus-, sisä- ja ulkoministeriöt sekä kymmeniä asiantuntijoita.
https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005691870.html
Julkaistu: 23.5. 15:46
Puolustusministeriö, sisäministeriö ja ulkoministeriö ovat käynnistäneet yhdessä tutkimushankkeen selvittämään Venäjään liittyviä turvallisuusuhkia.
Päätavoitteena on laatia kokonaiskuva Venäjän vakautta koskevista tekijöistä, jotka voivat muuttaa turvallisuusympäristöä erityisesti Suomen lähialueilla. Pyrkimyksenä on myös lisätä keskustelua Venäjään ja turvallisuuteen liittyvistä teemoista.
Voiman Venäjä -nimisessä hankkeessa on muodostettu kolme työryhmää, jotka keskittyvät sotilaalliseen, sisäiseen ja ulkoiseen turvallisuuteen. ”Tutkijoita ja asiantuntijoita on nelisenkymmentä. Se on hieno joukko”, sanoo erityisasiantuntija
Terhi Ylitalo puolustusministeriöstä.
Vastaavantyyppinen puolustusministeriön Venäjä-raportti on tehty aiemmin kaksi kertaa. Ensimmäistä kertaa rahoittajina ovat nyt mukana sisäministeriö ja ulkoministeriö. Kokonaiskustannukset ovat noin 80 000 euroa.
Turvallisuustilanteen muuttumista kuvaavat hyvin aikaisempien raporttien nimet: vuonna 2008 julkaistun raportin nimi oli
Haasteiden Venäjä ja vuonna 2012
Muutosten Venäjä.
”Tässä on nyt mukana enemmän turvallisuusnäkökulmaa”, Ylitalo kertoo.
Viisi vuotta sitten julkaistussa Muutosten Venäjä -raportissa valiteltiinkin, että ”puolustushallinnon kannalta tärkeä, niin sanottuun kovaan turvallisuuteen liittyvä Venäjä-tutkimus on ollut Suomessa valitettavan vähäistä eikä sen kehittämiseen avautuneita mahdollisuuksia ole aina riittävästi osattu tai haluttu käyttää hyväksi”.
Esimerkiksi Maanpuolustuskorkeakoulussa on nyt panostettu Venäjä-tutkimukseen. Sinne on perustettu oma Venäjään keskittyvä tutkimusryhmä. Se järjesti muun muassa toukokuun alussa Santahaminassa Venäjän turvallisuuspolitiikkaa käsittelevän seminaarin.
Voiman Venäjä -hankkeessa on mukana tutkijoita ja asiantuntijoita tutkimuslaitoksista, yliopistoista ja valtion virkakunnasta. Hanke käynnistyi maaliskuussa ja loppuraportti julkaistaan ensi vuoden alussa. Se on tarkoitus myös kääntää englanniksi.
Ministeriöiden viime joulukuussa sopimassa yhteistyöpöytäkirjassa on maininta, että ”tarvittaessa työn kuluessa määritetään, onko hankkeessa tarpeen tuottaa erillisiä turvaluokiteltuja tuotoksia”.
Ylitalon mukaan käytetyt lähteet pyritään kuitenkin valitsemaan niin, että koko raportti voitaisiin julkistaa.
Aiempia raportteja laatimassa on ollut myös henkilöitä, jotka eivät ole halunneet nimiään julki. Tällainen mahdollisuus on nytkin siinä vaiheessa, kun raportin julkistamista varten pyydetään osallistujilta julkaisulupaa."