Mutta miten sen estit ilman sotaa? Uhkaamalla perustaa varuskuntia rajan pintaan? Kansainvälisellä yhteistyöllä nyky-YK:n malliin? Paha kyllä Kansainliiton velvoitteista selvisi helposti kun erosi koko puljusta.
Esimerkiksi varustautumalla yhteisesti
sotilaalliseen puolustautumiseen sekä talouden että sotilaallisin resurssein. Vielä toisen maailmansodan edellä ei ymmärretty täysimääräisesti yhtenäisten poliittisten ja taloudellisten resurssien merkitystä turvallisuuspolitiikan osana.
1. Yhteinen talousjärjestelmä jonka taloudelliset voimavarat ovat kymmeniä/jopa satakertaiset oletettuun vihollismaahan nähden
- esimerkiksi USA, EU yhdessä muodostaa ylivoimaiset talouden ja tuotannon resurssit verrattuna esim. Venäjään.
- huomioiden myös kaikenlainen teknillinen kehitys jne.
2. Perustamalla yhteinen puolustusliitto ja puolustusjärjestelmät
- NATO, joka on investoinut viimeisen kymmenen vuoden aikana sotilaalliseen puolustukseen noin 100 x enemmän varoja kuin Venäjä
- vuosittain NATO ylläpitää, kehittää ja vahvistaa puolustustaan noin 10-20 kertaisesti verrattuna Venäjään
3. Sotienjälkeinen poliittinen muutos
- YK on monessa mielessä vahvempi tekijä kuin aikaisempi kansainliitto. Jos Venäjä jatkaa hyökkäyksiään se tultaisiin erottamaan YK:n päätöksenteosta.
- suuri muutos sotaa edeltävään ja sen jälkeiseen aikaan on ollut myös diktatuurihallintojen katoaminen länsimaista.
- länsimailla on esim. itseensä kohdistuvan hyökkäyksen/-uhan johdosta mahdollisuus eristää Venäjä kokonaan länsimaisista järjestelmistä.
- pelkästään öljyn tuonnin lopettaminen Eurooppaan johtaisi Venäjän täydelliseen talouskaaokseen. Puolestaan Euroopalle on tarjolla vaihtoehtoisia toimittajia/lähteitä jne.
Kaikki em. tekijät yhdessä muodostavat erittäin suuren muutoksen toista maailmansotaa edeltävään aikaan. Edellä mainittuihin ns. passiivisiin puolustuksellisellisiin keinoihin ei ole toistaiseksi tarvinnut edes turvautua. Lukuunottamatta tietyille aloille/henkilöihin kohdistuvia talouspakotteita.
Ja, ennen kaikkea. Länsimaissa ollaan täydellisesti pitäydytty vain yhteisessä sotilaallisessa puolustuksessa. NATO, eikä yksikään sen jäsenmaista ole missään eikä koskaan uhannut Venäjää sotilaallisesti millään tavoin. NATO on pelkästään puolustusliitto. Tälläkin on erittäin keskeinen merkitys kun arvoidaan sotilaallista suoritus-/toimintakykyä. Kun puolustaja on kaikilla mahdollisilla sotilaallisilla osa-alueilla monikymmenkertaisesti vahvempi kuin spekuloitu hyökkääjä se jättää hyökkäysodan käytännössä realiteettien ulkopuolelle.
Mutta tottahan Venäjä voi uhkailla kaikenlaista. Niin tekee myös Pohjois-Korea. Ja kaikille huutajille löytyy tietysti myös kannattajansa.