Ei mitkään tuotteet, mutta tullit olivat välissä.
Äläkä nyt itseäsi ruoski, ei ollut tarkoitettu henkilökohtaisuudeksi, vaikka vähän kärkkäästi sanottu olikin.
En toki. Kunhan vitsailen
.
Mutta mieti asiaa hetki. Tullit olivat tosiaan välissä. Olen nuorena plommeja vääntänyt kiinni ja auki ja papereita kirjoitellut sen verran että hyvin tiedän.
Mutta estivätkö ne tullit oikeasti kauppaa? Ja kuka niiden poistamisesta lopuksi hyötyi? Tullit menivät valtion kirstuun verona. Kun tullit poistuivat, valtion tulot pienenivät. Toki joidenkin tuotteiden hinnat putosivat, mutta eivät niiden tullien (joiden määrät nyt eivät niin valtavia olleet) määrän vertaa. Puhumattakaan siitä, että kotimainen tuotanto joutui kilpailuun mikä toki on sinänsä hyvä, mutta myös sellaisten olosuhteiden kanssa jotka eivät sovellu meidän maailmankuvaamme.
Pieni esimerkki. Espanja ja Italia ovat tuoneet vuosikymmeniä maahansa enemmän tai vähemmän orjatyövoimaksi kutsuttavaa siirtotyövoimaa painaakseen tuotantokustannuksia esimerkiksi tekstiili, huonekalu ja elintarviketeollisuudessa. Tämä harmaa työvoima ei noudata samoja sääntöjä kuin suomen työvoima. Tullit mahdollistavat epäreilun kilpailun estämisen tällaisessa tilanteessa. Ovatko tullit huono asia? Eivät aina.
Tästä asiasta voi kirjoittaa paljon, mutta ollaan jo OT:n puolella. Mutta en todellakaan allekirjoita tullittomuuden autuutta puhumattakaan puhtaan vientivetoisen strategian iloista aivan kevyin perustein.
Siksi en pidä puhumisesta idiooteista. En siksi, että se minua loukkaisi, vaan siksi, että asia ei oikeasti ole mitenkään yksiselitteinen puhumattakaan siitä, kuka oikeasti hyötyy pitkässä juoksussa EU:n utopiasta joka on sivumennen sanottu rakennettu puhtaasti suuryritysten etujen hyväksi- Asia, joka selviää jo Hiili ja Teräsyhteisön peruskirjaa ja ajatusta katsomalla.
Mutta tämä Ot:stä. Jos aihe kiinnostaa, jatkan mielelläni juttua esimerkiksi EU-ketjussa.
Ja ei tosiaan kommenteissani ei ole mitään henkilökohtaista.