Jos väestön määrää katsotaan, niin myös Afrikka muodostaa länsimaita suuremman potentiaalin kuluttajamarkkinoilla. Eri asia, tuleeko niin käymään.
Juuri näin.. Afrikka kokonaisuudessaan (ja väkirikkaimmat valtiot jo yksinäänkin) ovat kasvamassa tulevien vuosikymmenien aikana, globaalissa mittakaavassa, moninkertaisesti suuremmiksi kuluttajamarkkinoiksi kuin EU tai USA yhteensä. Tottakai eroa löytyy myös laatu- ja kehitystasossa joten ei voida vertailla markkinoita (alueita) suoraan yksi=yhteen.
- merkillepantavaa on se että Kiina on tälläkin hetkellä voimakkaasti läsnä kaikilla kasvavilla markkinoilla (siis tässä esimerkissä Afrikassa)..
- eurooppalaiset ovat jossain määrin myös huomanneet em. kehityksen ja kiinalaisten kauppapolitiikan..
En lähde tässä yhteydessä arvioimaan ja kirjoittamaan siitä mikä on tulevaisuudessa talouspolitiikan osalta utopiaa ja/tai mikä ei. En usko että siihen löytyy itseltäni edes riittävää ymmärrystä..pikemminkin paljon uutta opiskeltavaa (olen toki jonkin verran lueskellut aihetta jo entuudestaan). Toisaalta en myöskään usko että protektionismista löytyy ratkaisuja tulevaisuuteen.
Tähän en usko ollenkaan. Kiinan hallinto käyttää väkivaltaa kansalaisia vastaan pysyäkseen vallassa. Se on myös tehokas keino. Kiinan hallinto on totalitaristinen, jossa valta ulotetaan kaikkialle yhteiskuntaan.
Väkivaltaisen, totalitaristisen hallinnon kaataminen ei onnistu, ilman ulkopuolista sotilaallista apua. On toki mahdollista, että kaatuu omaan mahdottomuuteen, mutta sekin hieman vaatii pohjalle, että hallinto höllentää otettaan. Sellainen ei ole edes näkyvissä.
Itselläni on sellainen käsitys että kaikki diktatuurit päättyvät aikanaan. Historia opettaa myös sen että mitä väkivaltaisempi hallinto sitä nopeammin loppu tulee.
- tämä koskee samalla tavalla niin Venäjää kuin Kiinaakin.
Henkilökohtainen käsitykseni (historian esimerkkeihin perustuen) on se ettei vapaita talousmarkkinoita ja suljettua poliittista järjestelmää voida onnistuneella tavalla yhdistää pidemmällä aika-persperspektiivillä.
- esimerkkeinä vaikkapa Neuvostoliitto joka kaatui käytännössä talouden ongelmiin ja vapaista demokratioista suljettujen rajojen läpi väkisin tulvivaan informaatioon. (vastaavia Euroopassa mm. Espanja, Portugali, Kreikka) ja Aasiassa vaikkapa Vietnam, Kampodja jne. Etelä-Amerikassa Argentiina, Chile jne.)
- tyypillisesti kaikissa em. diktatuureissa muutos tapahtui sisäisten ongelmien myötä.
- mutta voin toki olla väärässäkin ja jokainen saa vapaasti esittää oman evidenssinsä aiheeseen.
P.S. Päinvastainen esimerkki löytyy Pohjois-Koreasta. Siellä sekä poliittinen- että talousjärjestelmä on pysynyt tiukasti yksissä käsissä.