Valitettavasti en ole tuosta onnistuneiden määrästä ihan samassa uskossa, jos siis otetaan nimenomaan sankariprojektit joissa lähtökohtana on "korvataan 30 järjestelmää yhdellä ja saavutetaan miljoonien säästöt". Helposti enemmän näkee epäonnistumisia ja osa "onnistumisista" on vain sovittu tilaajan ja toimittajan kesken että väitetään sitä sellaiseksi, jottei tilaajan asema vaarannu yrityksessä...
Sen sijaan on kyllä totta, että potentiaalia on hirvittävän paljon ja etenkin jos tapa on nyt paperilomakeosastoa. Kuntasektorilla ollaan usein papereiden kanssa liikkeellä pienemmissä kunnissa. Omassa n. sadan hengen työnantajayrityksessä yksinkertaisesti muutamalla parin päivän laadinnan vaatineella excel-syöttöpohjallakin säästetään viisi- ellei kuusinumeroinen määrä euroja vuoteen, kun sillä korvattiin useat käsinnaputtelu- ja faksaus/skannaus-sulkeiset päivittäin kymmenessä toimipaikassa. Usein näissä kymmenien suurin piirtein samaa asiaa tekevien järjestelmien yhdistämisessä vaan törmätään siihen että paljastuu aika paljon asioita jotka on pakko hoitaa hieman eri tavoilla mikä vaatii niin paljon räätälöintiä että säästöt menevät siihen. Sen "yhden" järjestelmän lisenssimaksut voivat myös olla hurjat ja pahimmillaan se on oikeasti kokoelma jopa keskenään epäsopivia erillisohjelmia joissa ainoa yhdistävä tekijä on päälle lätkäisty logo. Tekisi mieli mainita yksi kolmikirjaiminen saksalaisfirma jolla on tapana ostaa pieniä toimijoita, integroida näiden tuotteet omiinsa hyvin kehnosti ja lätkäistä sitten oma logonsa siihen päälle (ja iso hintalappu)
Kaiken kaikkiaan IT-kehitys ei voi olla mikään yksittäinen "projekti" jossa edes vaalikauden aikajänteellä saadaan mitään isoja kokonaisratkaisuja, vaan sen pitäisi olla kymmenien vuosien jatkuva prosessi, jossa pikku hiljaa korvataan olemassaolevaa järjestelmäkantaa jonkun yhteisesti sovitun sabluunan mukaisilla järjestelmillä. Yhtään toimivaa järjestelmää ei saisi korvata vain korvaamisen / yhdistämisen vuoksi itseisarvoisesti. Tämä vaatisi että tilaajalla on armottoman hyvät, näkemystä ja valtaa omaavat IT-johtajat jotka olisi sitoutettu organisaatioon pitkäksi aikaa. Tämä siis vilpitön mielipiteeni.