maaseuduntulevaisudesta poimittu:
Prostituoituja, huumeita ja lordin oranssit rintaliivit – Britannian poliittiset skandaalit ovat suomalaisia kohuja villimpiä
Politiikka
08:00
Terhi Pape-Mustonen
Toimittajat metsästävät brittipoliitikkojen päänahkoja kyseenalaisin keinoin, kertoo skandaaleja Oxfordissa tutkinut Anne Moilanen.
JARKKO SIRKIÄ
Kuvankaappaus Independent-lehden sivulta, artikkelista, joka käsittelee The Sun-lehden skuuppia John Sewelin väärinkäytöksistä.
Poliittisten skandaalien anatomia alkoi kiinnostaa toimittaja Anne Moilasta hänen toimiessaan urheilu- ja kulttuuriministeri Paavo Arhinmäen (vas.) erityisavustajana. Moilanen tutki aihetta Oxfordissa, Reutersin journalismi-instituutissa.
Tutkimuksessaan Moilanen vertaa Suomen ja Ison-Britannian poliittisia skandaaleja. Skandaalien määrä on lisääntynyt viime vuosikymmenien aikana.
"Anu Kantolan tutkimuksen mukaan 1970-luvulla Suomessa oli vain neljä poliittista skandaalia. 2000-luvulla niitä oli 37. Määrä on noin tuplaantunut joka vuosikymmenenä."
Britanniassa poliittisia skandaaleja on uutisoitu huomattavasti enemmän: esimerkiksi vuonna 1896 perustettu sanomalehti Daily Mail piti niitä alusta asti tärkeänä osana uutisointiaan.
Suomessa media säätelee itseään tehokkaasti ja pyrkii eettisiin toimintatapoihin. Toisin on Britanniassa.
"Britanniassa toimittaja ei välttämättä kerro haastateltavalleen olevansa toimittaja. Tietoa pyritään saamaan kaikin keinoin: esiintymällä valepuvussa ja käyttämällä yksityiskeskusteluja siekailematta lööppien aiheena", Moilanen kertoo.
Britanniassa skandaalit ovat villimpiä: Moilanen pitää lordi John Sewelinseksiskandaalia vuodelta 2015 esimerkkinä klassikosta. Naimisissa oleva Sewel, joka oli merkittävässä asemassa ylähuoneessa, päätyi lehtien kansiin käyttäessään kokaiinia prostituoitujen kanssa päällään oranssit rintaliivit.
Juhlinta tapahtui lontoolaisessa asunnossa, jonka vuokra oli maksettu veronmaksajien varoilla. Tapahtumasta julkaistiin myös video, jossa hän kerskailee maksaneensa prostituoitujen palveluja niin ikään verovaroilla. Skandaalin vuoksi Sewel joutui eroamaan tehtävistään.
Suomalaiset seksiskandaalit ovat olleet suurimmaksi osaksi tekstailuun tai muuhun viestittelyyn liittyviä. Päihteistä mukana on yleensä viina, eivät huumeet.
"Britanniassa erityisesti konservatiivipuolueen edustajat ovat jääneet kiinni seksiin ja huumeisiin liittyvistä skandaaleista. Ehkä he ajattelevat olevansa tavallisen kansan yläpuolella tai ainakin siitä erillään", Moilanen kuvailee.
"Britannian luokkayhteiskunta ja valtiomuoto kuningaskuntana ovat luoneet myös selkeää eroa hallitsijoiden ja hallittavien välillä."
Britanniassa toimittajille on selvää, että he metsästävät poliitikkojen päänahkoja ja pyrkivät jutuillaan esimerkiksi pääministerin erottamiseen. Suomalaiset toimittajat eivät kehuskele "kaadoillaan", ainakaan julkisesti.
"Toimittajalla on valtaa. Suomalaisen ammattikunnan on ehkä hieman vaikea hyväksyä se", Moilanen kuvailee.
Poikkeuksena sääntöön on MT:nkin kolumnistina toimiva Pekka Ervasti, jota tituleerattiin "mieheksi, joka erotti Anneli Jäätteenmäen". Uutisointi julkaistiin aikanaan Ilta-Sanomissa.
Ervasti sai pääministeri Jäätteenmäen eroon johtaneesta uutisoinnista Bonnierin journalistipalkinnon.
[QUOTE[