Valtamedia ja ne muut

Ensin Puolassa rajavartiosto pysäytti automme keskellä pikkukaupungin katua kaukana rajasta ja halusi tarkastaa passit sekä rekisteriotteet. Sellaista ei ole tapahtunut vuosikausiin. Onko tämä Euroopan tulevaisuus?

Oikein hyvää ja kannatettavaa kehitystä.

Toivon hartaasti, että Suomeen ei vuonna 2030 tule yksikään ihminen ilman passia ja poliisi pysäyttää toivon mukaan jokaisen ulkomaanpellen vähintään kerran viikossa ja katsoo onko oleskeluvat, raha-asiat yms. kunnossa (esim. henkilöllä ei rahaa tai luottokorttia mukana) - jos ei niin välitön karkoitus.

Yksikään ulkomaalainen ei myöskään saisi työskennellä Suomessa ilman työlupaa. Työnteoksi katsottaisiin myös se, että maahan tulijalle tarjottaisiin palkaksi maksuton matka, ruoka tai majoitus Suomessa.
 
Aakkosmedioiden epätoivo kiihtyy kun paskauutiset ei kelpaa, kutsutaan kallonkutistaja paikalle, järkevämpää olisi ollut toimitusten pysytellä uutisissa ja jättää propaganda julkaisematta.

Aivot ahmivat valeuutisia mieluummin kuin tositietoa – Vinoumaa vastaan voi taistella, ja nyt tutkija kertoo, miten se tapahtuu
Suurin osa kansainväliseen kyselyyn vastanneista ei ollut varmoja, osaavatko he erottaa valeuutisen oikeasta uutisesta.

db2191814eaa43668fa85e0143bec55c.jpg


. (KUVA: Kimmo Taskinen / HS)

Katri Kallionpää HS

Julkaistu: 17.8. 20:46

Valeuutiset tavoittavat enemmän ihmisiä ja leviävät nopeammin kuin oikea tieto, kertoo laaja yhdysvaltalaistutkimus. Valeuutiset heikentävät ihmisten luottamusta medioihin. Moni sanoo, ettei enää tiedä, miten totuuden erottaa valheesta.

Psykologian tohtori Tapani Riekki vahvistaa yhdysvaltalaistutkijoiden näkemyksen siitä, että valeuutiset voivat vedota ihmisen psyykeen voimakkaammin kuin objektiivinen tieto.

Yksi syy siihen on psykologiassa tunnettu käsite vahvistusvinouma. Se merkitsee taipumustamme ottaa vastaan tietoa, joka vahvistaa omia näkemyksiämme ja vastaavasti jättää huomiotta informaatio, joka on vastoin ennakkokäsityksiämme.

Mutta vahvistusvinoumaa voi myös vastustaa ja siitä voi opetella tietoisesti pois. Riekki kertoo myöhemmin tässä jutussa, miten se tapahtuu.


Yhdysvaltalaisen Massachusetts Institute of Technologyn tutkijat analysoivat 126 000 uutista, joita yhteensä kolme miljoonaa ihmistä oli välittänyt pikaviestipalvelu Twitterissä vuosina 2006–2017.

Tutkijat havaitsivat, että eniten välitetyt valeuutiset levisivät 1000–100 000 Twitter-seuraajalle, kun taas oikeat uutiset levisivät tuskin tuhannelle. Valeuutiset levisivät myös nopeammin kuin oikeat uutiset.

Se, miten nopeasti ja miten laajalle viestit levisivät, määräytyi tutkijoiden mukaan sen perusteella, sisälsivätkö ne vastaanottajalle uutta tietoa ja vaikuttivatko ne vastaanottajan tunteisiin. Tutkimus on julkaistu Science -lehdessä.

Aiemmin julkaistussa kansainvälisessä kyselyssä seitsemän kymmenestä vastaajasta pelkäsi, että valeuutisia käytetään aseena. Yli 60 prosenttia vastaajista ei ole varmoja siitä, osaavatko he tehdä eron valeuutisten ja faktojen välillä.

Tutkimukseen osallistui vastaajia 28 maasta. Se julkaistiin viime lokakuussa ennen kuin Facebook kertoi pyrkivänsä karsimaan valeuutisia palvelustaan. Uutinen tutkimuksesta löytyy täältä.

Riekin mukaan sosiaalinen media onkin yksi suuri syy valeuutisten leviämiseen.

”Sosiaalinen media kokoaa samoin ajattelevat omiin kupliinsa, jotka vahvistavat omia käsityksiään niitä tukevilla uutisilla. Samaan aikaan vastakkainasettelu eri kuplien välillä kärjistyy, ja ainakin Yhdysvalloissa se näyttää vallanneen alaa koko yhteiskunnassa”, Riekki sanoo.

Yleisön on Riekin mukaan entistä vaikeampi erottaa valeita ja faktoja, sillä myös perinteinen media houkuttelee lukijoita yhä enemmän tunteisiin vetoavilla, liioittelevilla klikkiotsikoilla.

Miksi sitten ihmiset uskovat helpommin valeuutisia kuin faktoja?

Syynä on se, että ihmisen aivot on viritetty vastaanottamaan valeuutisia, sanoo Ohion johtamisen ja informaatioverkostojen apulaisprofessori Mark Whitmore.

Hän kertoi äskettäin Yhdysvaltain psykologien vuosikokouksessa, että valeuutisten vetovoima perustuu niin sanottu vahvistusvinoumaan.

Whitmoren tutkimuksen tulokset on julkaistu myös Science -tiedelehdessä.

”Aivot on itse asiassa viritetty hyväksymään, hylkäämään, unohtamaan ja vääristämään informaatiota sen mukaan, vahvistaako vai uhkaako se omia käsityksiämme”, Whitmore sanoo Medical News Today -sivustolla.

Tämä vinouma muodostuu Whitmoren mukaan jo varhaislapsuudessa, kun lapsi oppii erottamaan todellisuuden fantasiasta.

Hän väittää vanhempien rohkaisevan lasta teeskentelemään, sillä erilaiset roolileikit opettavat lasta omaksumaan sosiaalisia normeja ja tulemaan toimeen yhteisössä.

Huono puoli on Whitmoren mukaan se, että lapset oppivat samalla valehtelun olevan joskus hyväksyttävää.

Kasvaessaan lapselle kehittyy hänen mukaansa kyky kyseenalaistaa vanhempien ja muiden auktoriteettien näkemyksiä. Se saattaa kuitenkin johtaa konflikteihin ja jännitteisiin, jotka ovat psyykkisesti epämiellyttäviä. Välttääkseen tätä hankaluutta lapsi kehittää selviytymismekanismin, vahvistusvinouman. Se vääristää hänen vastaanottamaansa tietoa siten, että jännitteitä ei synny.

Riekin mukaan vahvistusvinouma on yksi parhaiten tunnetuista kognitiivisista vinousmittareista.

”Osa tätä vinoumaa on myös se, että ihmisiä kiinnostavat enemmän enemmän sellaiset asiat, joista he tietävät jotakin jo ennestään. Twitterissäkin luemme ja twiittaamme eteenpäin mieluimmin sellaisten ihmisten twiittejä, joita pidämme luotettavina”, hän sanoo.

Entä näkeekö Riekki vaaran, että valeuutiset saavat liikaa valtaa yhteiskunnassa?

”Jos uutisointi ja tiedon jakaminen tähtäävät vain oman agendan ajamiseen, niin tällainen vaara on olemassa. Mutta olen idealisti. Luotan siihen, että yhteiskunnassa pyritään tekemään mahdollisimman hyviä päätöksiä, joiden taustaksi halutaan monipuolista ja objektiivista tietoa.”

Tutkijat tarjoavat neljä keinoa taistella vahvistusvinoumaa vastaan:

1. Huumori on yksi parhaista tavoista taistella vahvistamisvinoumaa vastaan. ”Esimerkiksi poliittiselle satiirille nauraminen saattaa tarjota paremman ulospääsyn politiikkaan liittyvistä jännitteistä kuin niiden torjuminen tai kieltäminen”, Whitmore sanoo.

2. Sublimaatio eli ylevöittäminen on hyvä tapa purkaa eri näkemyksien välisiä jännitteitä sosiaalisesti hyväksyttävällä tavalla. Whitmore mainitsee esimerkkinä osallistumisen mielenosoitukseen.

3. Oman itsetuntemuksen kehittäminen. ”Jos haluat pyrkiä realistiseen maailmankuvaan, opettele kyseenalaistamaan omia tunteitasi ja ajatteluasi”, Riekki neuvoo.

4. Altistamalla itsensä tietoisesti uusille mielipiteille ja näkökulmille. Riekin mukaan tutkimukset vahvistavat, että se on tehokas tapa kyseenalaistaa omaa ajatteluaan, vaikka se ei aina toimi.
 
Tutkijat tarjoavat neljä keinoa taistella vahvistusvinoumaa vastaan:

1. Huumori on yksi parhaista tavoista taistella vahvistamisvinoumaa vastaan. ”Esimerkiksi poliittiselle satiirille nauraminen saattaa tarjota paremman ulospääsyn politiikkaan liittyvistä jännitteistä kuin niiden torjuminen tai kieltäminen”, Whitmore sanoo.

Juuri tästä on oiva esimerkki Keijo Kaarisade, mutta tätä tuskin tutkijat tarkoittivat..
 
Kommunistisen puolueen pääsihteeri:
Tiina Sandberg
@TiinaMSandberg 7h
Poliisi otti kiinni ennakoivasti antirasisteja ja jätti ennakoivasti natsit vapaalle jalalle. Joku voisi nähdä tässä ongelman, mutta poliisi ilmeisesti ei edelleenkään. Tämä on kestämätöntä ja se on muutettava

On niillä mielenkiintoinen narratiivi. Natseilla oli mielenosoitus johon oli saatu lupa. Toisen laidan äärilahko päätti mennä sitä sitten häiritsemään. Kyllähän tuossa oli tulossa ongelmia.

Muuttaa pitäisi? Olisiko kommunistinen puolue kiellettävä? Väkivaltaiseen vallankumoukseenhan kommunismi tähtää ja perustuu pahuuteen aivan kuten natsismikin.

Tiina Sandberg retweeted
Petra Packalén Petra Packalén
@PetraPackalen Aug 16
Saksan tovereiden lehtijuhlaan käy tieni ensi kuussa! Vien tuliaisiksi tietoa Naton tulevista sotaharjoituksista arktisilla alueilla ja Suomen lisääntyvästä yhteistyöstä kyseisen hyökkäysarmeijan kanssa.

Aika sakeaa porukkää hämmentämässä :D

Seuraan muuten mielenkiinnolla erästäkin "turpoa". Hiljaista on pidellyt vaikka natseista varmaan tekisi mieli twiittailla. Uudelleendwiittailisiko hän "dimmua" :D

Olisivat nyt ihmeessä tarkkana. Tuolla häärää väkeä josta ei ole pitkä matka Tehtaankadulle.
 
Viimeksi muokattu:
Kommunistisen puolueen pääsihteeri:


On niillä mielenkiintoinen narratiivi. Natseilla oli mielenosoitus johon oli saatu lupa. Toisen laidan äärilahko päätti mennä sitä sitten häiritsemään. Kyllähän tuossa oli tulossa ongelmia.

Muuttaa pitäisi? Olisiko kommunistinen puolue kiellettävä? Väkivaltaiseen vallankumoukseenhan kommunismi tähtää ja perustuu pahuuteen aivan kuten natsismikin.



Aika sakeaa porukkää hämmentämässä :D

Tiina Sandberg
@TiinaMSandberg
Kommunisti ja jääräpäinen kansalaisaktiivi milloin missäkin kamppailussa. ...ja mistä hänet karkoitetaan, sinne jää yhä levottomuus. SKP:n pääsihteeri

vahva ryhmä kamppailemassa..

 
Pauli Aalto-Setälä @PauliAS
Pitäiskö noi natsinreppanat vaan malttaa jättää kuvaamatta ja levittämättä ja taluttaa nätisti putkaan. #turku
9:23 AM - 18 Aug 2018 from Naantali, Suomi

Siinä Aalto-Setälä on oikeassa että natsit ovat jotakuinkin reppanoita. Eivät he loista. Eivät habituksellaan, esiintymisellään eivätkä oikein millään muillakaan ansioillaan. Miksi tehdä heistä otsikoita jollei tarkoituksena ole ruokkia sekä äärivasemmistoa että juuri niitä natseja? Palveleeko sellainen kehitys jotenkin suomalaisten suurta enemmistöä?

Äärivasemmistossa taas on kaikenlaista sanotaanko ikävämpääkin väkeä. Hankalampi ja monin tavoin vuosikymmenten ajan yhteiskuntaan levittäytynyt aate, erityisesti korkeakoulumaailmaan. Heissä on seassa kaikenlaista alansa huippua ja on "korkeaa koulutusta" mutta silti kannatetaan aatetta joka saa voimansa pahuudesta.

Mitenhän on ensi vuosikymmen, äärivasemmistoa yritetään entisestään aktivoida?
 
Viimeksi muokattu:
Tiina Sandberg
@TiinaMSandberg
Kommunisti ja jääräpäinen kansalaisaktiivi milloin missäkin kamppailussa. ...ja mistä hänet karkoitetaan, sinne jää yhä levottomuus. SKP:n pääsihteeri

vahva ryhmä kamppailemassa..

LOL!
Soinin Timppahan on soluttautunut tuonne, katsokaas tuon käsiään alhaalla pitävän (fasisti?) oikealla takana olevaa tyyppiä.

Ei pelkkä peruukki huijaa tarkkaa silmää.

Screenshot_20180818-212614.jpg
 
aatetta joka saa voimansa pahuudesta.
Tarkemmin sanottuna luokkavihasta ja vihasta kaikkia yhteisestä rintamasta poikkeaviin (uljanovilainen puoluedoktriini).
Minä rupean sen verran pakanaksi, että sanon 'pahuuden' olevan abstrakti käsite tai oikeastaan se on sitä raamatullisessakin asiayhteydessä, varsinkin juutalaisten kirjoissa.

Ei jumalauta, kyllä siinä samaa näköä on.
Timo-Soini-007.jpg
 
Tarkemmin sanottuna luokkavihasta ja vihasta kaikkia yhteisestä rintamasta poikkeaviin (uljanovilainen puoluedoktriini).
Minä rupean sen verran pakanaksi, että sanon 'pahuuden' olevan abstrakti käsite tai oikeastaan se on sitä raamatullisessakin asiayhteydessä, varsinkin juutalaisten kirjoissa.

Pahuus on abstraktia siihen asti, kun se konkretisoituu. Ja uljanovilaisessa kontekstissa luomalla luotiin alusta, jossa pahuus konkretisoitui voimallisesti, etten sanoisi ihan stahanovilaisessa hengessä. :cool:

Ns. juutalaisessa filosofiassa, tai sen luomisaikana ei tiedetty vielä, mihin kaikkeen vilkas ihmismieli oikein pystyykään.....ihmiskunta sai sitten muutaman nohevan opettajan, jotka osoittivat filosofioiden vajavuuden, vedettiin yhden vuosisadan kuluessa rima reilusti ylöspäin.
 
”Menetin 25 Facebook-kaveria, kun sanoin sen” – Ruotsidemokraateille vyöryy ääniä Ruotsin ”ruostevyöhykkeeltä”, mutta kun Per Åhrlin kertoi yhden niistä olevan hänen, kaverit kaikkosivat
Hoforsin teollisuuskaupungissa on valmistettu metallia 1600-luvulta asti ja äänestetty aina vasemmistoa. Nyt sielläkin kuhistaan ruotsidemokraateista.

Tilaajille

706f1e7bc0344c33839c09b1b5af6367.jpg

Ovakon Hoforsin terästehtaan ay-osaston puheenjohtaja Timo Viiperi pysyy demareiden riveissä, vaikka työpaikalla kuuleekin yhä enemmän ruotsidemokraatteja kannattavia puheenvuoroja. Taustalla näkyvästä romumetallista valmistetaan tehtaalla puhdasta terästä esimerkiksi autojen moottoreihin ja kuulalaakereihin.

Rust belt, ruostevyöhyke. Sillä nimellä kutsutaan Yhdysvalloissa teollisuustyöpaikkoja menettäneitä osavaltioita, jotka varmistivat Donald Trumpin vaalivoiton.

Duunarit saivat tarpeekseen demokraateista ja äänestivät tosi-tv-tähteä, joka lupasi perua globalisaation ja sulkea rajat muslimeilta.

Nyt Ruotsissa on ilmassa samoja merkkejä. Suomenkin kannalta tärkeisiin parlamenttivaaleihin on alle kolme viikkoa aikaa, ja moni entinen sosiaalidemokraatti aikoo äänestää ruotsidemokraatteja.

”Vanhempieni ikäluokassa sitä henkeä on paljon”, Viiperi sanoo. Monet iäkkäät ruotsinsuomalaiset ajattelevat, että uusia tulijoita ’hyysätään’, kun he itse joutuivat ansaitsemaan ruotsalaisen unelmansa omalla hiellään.”

Hoforsin taloustilanne on kaukana toivottomasta. Irtisanomisaaltojen jälkeen tehdas palkkaa lisää väkeä. Viiperin takana kohoava romumetallikasa katoaa pian tehtaan uumeniin ja muuttuu teräkseksi autojen moottoreihin ja tuulivoimaloiden jättimäisiin kuulalaakereihin.

Harrastuspaikkojakin riittää. On jäähalli, ampumarata, laskettelurinne. Viiperi hieroo leukaansa. ”Silti on tyytymättömyyttä, tyytymättömyyttä johonkin.”

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005797731.html
 
Back
Top