Varusmiehiä maalitetaan

Eikö juuri kannossa oleva rk tee varusmiehestä houkuttelevan kohteen? Aikoinaan Kaartissa luovuttiin rk:sta kiertovartiomiehillä aseen ryöstömahdollisuuden vuoksi.

En minäkään kyllä lähtisi asetelineitä availemaan lomillelähtijöitä varten ihan ensimmäisenä, toisena tai kolmantenakaan vaihtoehtona. Siinä on kuitenkin liikaa potentiaalia kaikenlaiseen muuhun sähläykseen.
 
Varmaan kannattaisi monen tässä ketjussa vetää jarrua. Huudellaan ählämiä, maahantunkeutujaa, raiskauksia ja hehkutetaan iippomaan open carryä.

Kannattaisi varmaan miettiä omaa retoriikkaa ja kuinka haluaa ilmaista asioitaan, avoimella foorumilla. Ei varmaan kannata antaa syöttöä lapaan vastapuolelle hölmöllä retoriikalla.

Ja mitä iippomaan open carryyn tulee, niin valitettavasti heillä on näin. Minä itse elän mielummin sellaisessa yhteiskunnassa jossa tälle ei ole tarvetta. Valtion aseet ovat viranomaisilla ja siviilien urheilu- ja metsästysaseet kotona turvakaapeissa, ei vyöllä, ei selässä eikä auton hansikaslokerossa maitokaupassa asioidessa.
 
Varusmiesten lomapukuohje puhuttaa: ”Sanoisitko naiselle, että älä lähde lyhyessä hameessa kaupungille”
http://www.is.fi/kotimaa/art-2000005371555.html

Eräs varusmies kertoi nimettömästi IS:lle, että heidän komppanialleen sanottiin lomapuhuttelun yhteydessä suoraan, että ohjeistus liittyy Turun puukotuksiin. (KUVA: Anni Reenpää)

Julkaistu: 17.9. 11:44

JIHADISMI
Pääesikunta on ohjeistanut varusmiehiä välttämään pimeällä yksin kulkemista lomapuvussa. Linjaus on kuumentanut Ilta-Sanomien lukijoiden tunteita.
Varusmiespalvelukseen liittyy monilla henkilökohtaisia muistoja. Se voi olla syy siihen, että Pääesikunnan tuore ohjeistus on kuumentanut tunteita. Pääesikunta kehotti varusmiehiä välttämään pimeällä yksin liikkumista lomapuvussa.

Eräs varusmies kertoi nimettömästi IS:lle, että heidän komppanialleen sanottiin lomapuhuttelun yhteydessä suoraan, että ohjeistus liittyy Turun puukotuksiin. Marokkolaisen 22-vuotiaan Abderrahman Bouananen epäillään puukottaneen kaksi naista kuoliaaksi ja haavoittaneen useita muita Turun torilla. Suomen Kuvalehti uutisoi tällä viikolla, että hänen alkuperäisenä iskukohteena oli mahdollisesti varusmies.

Terrorismintutkija Atte Kaleva totesi lauantaina IS:lle yleisellä tasolla, että univormuun sonnustautuneet sotilaat ja poliisit ovat terroristeille selkeitä kohteita. Heihin on kohdistunut iskuja muun muassa Britanniassa ja Ranskassa. Hän näkee Pääesikunnan linjauksen huolestuttavana.

– Pelätään, että jihadisteja on niin paljon, että he saattavat provosoitua ja hyökätä. Nyt olisi korkea aika suhtautua asiaan vakavasti. Ei tämä voi jatkua näin, että pyrimme jatkuvasti siihen, ettemme vain provosoisi heitä. Mutta varmaan tämä Pääesikunnan ohjeistus oli aiheellinen. Varmaan siinä on ollut jotain tietoa taustalla.

Ohjeistus on herättänyt tunteita myös IS:n lukijoissa. Suurimmalta osalta se saa täystyrmäyksen. Esimerkiksi nimimerkki Siltsu toteaa yksinkertaisesti: ”Vetää aika sanattomaks”.

– On mennyt maailma mallilleen, kun ei saa edes varusmies maataan edustaa, ihmettelee nimimerkki Minttu.

Nimimerkki ITpatteri muistelee, että hänen aikanaan varusmiehiä kunnioitettiin.

– Tässähän mennään nyt täysin näiden puukkoveijareiden ehdoilla ja annetaan pelolle valta. Uskomatonta touhua. 80-luvulla sai mm. Oulun "letkupuistossa" liikkua iltalomilla rauhassa ja varusmiehiä jopa kunnioitettiin.

Nimimerkki Juho tekee selväksi, että häneen Pääesikunnan linjaus ei vaikuta.

– Mä oon lomilla ja pukupäällä. Tervetuloa koittaan.

Jokke 69v kysyy, että jos edes sotilaat eivät voi kadulla liikkua, niin miten sitten vanhukset, lapset ja muu kansa. Nimimerkki Kaupunkijorma pitää ohjetta outona.

– Hmmm. Hieman outo ohje. Sanoisitko naiselle, että älä lähde lyhyessä hameessa kaupungille, koska se voi provosoida häirintään.

Myös nimimerkki Äimistynyt ihmettelee, mihin maailma on mennyt.

– Jo on maailma mennyt hienoksi, kun varusmiestenkin täytyy alkaa pelkäämään, missä voi liikkua, jottei pahoita kenenkään mieltä tai ärsytä ketään. Muistan vielä sen ajan, kun kanssaihmiset varusmiehen nähdessään tunsivat yksinomaan ylpeyttä ja positiivisia tunteita ko. kenkilöä kohtaan.

Nimimerkki Varusmies vm.64 kirjoittaa, että hänen aikanaan tilanne oli suorastaan päinvastainen kuin nykyinen ohjeistus.

– On aikoihin eletty, kun täytyy piilotella, että palvelee Suomen armeijassa. Minun aikaan ei saanut käyttää siviilivaatteita lomalla kuin erillisluvalla. On kunnia kantaa ja näyttää, että palvelee Isänmaata. Sitä ei saa pelätä.

Sotilaspukuun liittyy kuitenkin enimmäkseen myönteisiä tunteita.

– Voi voi. Kyllä armeijan puvussa liikkuva herättää minussa hienoja tunteita. Katson poikia ylpeydellä. Ovat niin komeitakin, kirjoittaa Marketta.
Antti Halonen
 
Kommentti: Miksi Pääesikunta ei kerro totuutta varusmiesten lomapukuohjeesta?
05ad2c5d084045119b96f72cb6ec3340.jpg

Pääesikunnan ohjeistus kehottaa varusmiehiä välttämään yksin liikkumista pimeällä sotilasasussa julkisilla paikoilla.
Julkaistu: 18.9. 6:55

Pääesikunnan muistutus sotilaspuvun käyttämisen rajoituskehotuksista on Turun puukotusten jälkeen totuuden kiertelyä, kirjoittaa Ilta-Sanomien toimittaja Antti Halonen.
Oli kyseessä sitten M/62, M/91 tai M/05, Puolustusvoimien maastopukuun, tuttavallisesti kurkkusalaatteihin, liittyy monilla henkilökohtaisia muistoja ja tunteita. Ehkäpä se on syy siihen, miksi niin monet hämmästelevät Pääesikunnan ohjeistusta, joka kehottaa varusmiehiä välttämään yksin liikkumista pimeällä sotilasasussa julkisilla paikoilla.

Itse ohjeistuksessa ei ole varsinaisesti hämmästeltävää. Se on ollut olemassa jo jonkin aikaa ja todennäköisesti muistutus oli aiheellinen. Varusmiehetkin ovat vaihtuneet välissä. Pääesikunnalla oli muistutukseen luultavasti painavat perusteet. Sen sijaan se on ihmeellistä, että Pääesikunta vaikenee täysin siitä, miksi ohjeistus on annettu ja miksi siitä muistutetaan juuri nyt.

Pääesikunnan viestintä toistelee, että kyseessä on vanha ohjeistus käyttää maalaisjärkeä, josta nyt muistutettiin. Muistutus tulee kuitenkin samalla viikolla, kun Suomen Kuvalehti uutisoi, että Turun puukotusten alkuperäinen kohde oli mahdollisesti torilla ollut varusmies. Se on aika ontuva selitys, että varusmiehiä nyt vain satuttiin muistuttamaan siitä, ettei pimeällä kannata liikkua yksin sotilasasussa ja heidän olisi mietittävä poistumisteitä esimerkiksi konserteissa. Terrorismin asiantuntijatkin ovat sitä mieltä, että muistutuksen ajankohta Turun tapahtumien jälkeen tuskin on sattumaa.

Jos varusmiehiä kehotetaan rajoittamaan sotilasasun käyttöä, olisi myös kohtuullista kertoa, miksi niin tehdään. Varsinkin, jos heihin voi kohdistua väkivaltaisen hyökkäyksen uhka. Pääesikunnan mukaan ohjeistus liittyy siihen, että sotilaspuku voi ”herättää tietyissä ihmisissä” jotain. Siitä vaietaan visusti, että keissä ja mitä.

Pääesikunta kieltäytyy täysin vetämästä yhteyksiä ohjeistusmuistutuksen ja terrorismin välillä vedoten siihen, että poliisilla on Turun tapahtumien esitutkinta kesken. Se on halpa tekosyy, sillä Pääesikunta olisi voinut välttää poliisin varpaille astumisen esimerkiksi kertomalla, että univormuihin pukeutuneet poliisit ja sotilaat ovat olleet terrori-iskujen kohteina esimerkiksi Ranskassa ja Britanniassa.

Pääesikunnan viestinnän mukaan ohjeistus oli hyvin ”yleinen”, eikä siinä puhuttu terrorismista. Sen sijaan Pääesikunnan viestinnästä todettiin, että ”ei pidä mennä sellaisiin paikkoihin, missä voi esimerkiksi saada turpiinsa”. Nyt ei ole kyse pelkästään nakkikioskitappeluista. Totuus on, että radikaalit islamistiset terroristit ovat muualla Euroopassa hyökänneet sotilaiden ja poliisien kimppuun. Olisi lapsellista kuvitella, että se ei olisi mahdollista Suomessa.

Pääesikunnasta tyydyttiin toteamaan, että ”ihmiset voivat omassa päässään ajatella mitä haluavat”. Niin he myös tekevät. Ohjeistuksen sisältö, ajankohta ja kerrontatapa näyttävät nyt monien silmissä väkisinkin siltä, että Pääesikunta kiertelee tai välttelee totuutta. Jos se ei tietoisesti sitä tee, joku voisi pitää Pääesikunnan toimintaa Turun tapahtumien ja uutisten valossa vähintäänkin kummallisena viestinnällisenä ratkaisuna.

Halosen suvun ratsuväkiperinteessä sotilaallisuuteen on mielletty sellaiset arvot kuten rohkeus, luotettavuus ja rehellisyys. Suomalaiset arvostavat suoraselkäisyyttä ja sitä, että asioista puhutaan oikeilla nimillä. Pääesikunnan toiminta osoittaa, että tässä tapauksessa se ei sitä syystä tai toisesta tee.

Eräs varusmies kertoi, että lomapuhuttelun yhteydessä heille sanottiin suoraan, että ohjeistus liittyy Turun tapahtumiin, vaikka niin ei Pääesikunnan lähettämässä paperissa lukenutkaan. Pisteet lomapuhuttelijalle. Armeijassa sanottiin ainakin Santahaminassa usein: ”Ollaanpas nyt rehellisiä”. Toivottavasti joku sanoo sen myös Pääesikunnan viestintäosastolle.

http://www.is.fi/kotimaa/art-2000005372188.html
 
Mielestäni ohjeistuksen kritiikki on aiheellista.

Puolustusvoimien olisi pitänyt siviiliasu -suosituksen sijasta neuvoa varautumaan uhkaan, liikkumaan ryhmissä ja välttämään paikkoja joissa jää yksin tai ei ole avun mahdollisuutta.

Mielummin sitten vaikka jakaa pippurisuihketta kuin antaa uhan ja pelon hallita.
 
Mielestäni ohjeistuksen kritiikki on aiheellista.

Puolustusvoimien olisi pitänyt siviiliasu -suosituksen sijasta neuvoa varautumaan uhkaan, liikkumaan ryhmissä ja välttämään paikkoja joissa jää yksin tai ei ole avun mahdollisuutta.

Mielummin sitten vaikka jakaa pippurisuihketta kuin antaa uhan ja pelon hallita.

Pitääkö Varustelekasta kurkkusalaatin ostavillekin antaa kylkiäisenä pippurisuihketta?
 
Pitääkö Varustelekasta kurkkusalaatin ostavillekin antaa kylkiäisenä pippurisuihketta?
Parempi vaihtoehto kuin alistua siihen, että puolustusvoimien asuste tuottaisi kantajalleen vaaran. Parempi vastustaa uhkaa kuin muuttaa omaa kulttuuria painostuksen alla.

Tämä kuvitteellinen pippurisuihke ei olisi mukana sen vuoksi, että pukeudut puolustusvoimien loma-asuun vaan sen vuoksi, että terroristeille asuste on riittävä yllyke. Ongelma on siis terroristi eikä asuste. Miksi puuttua asusteeseen - ei se terroristia pysäytä vaan ainostaan vaihtaa kohteen.
 
Viimeksi muokattu:
Iltasanomien hämmästely tuosta epäselvästä ohjeistuksesta on ihan aiheellinen. Missä se suoraan puhuminen nyt taas onkaan?

Isompi kysymys on se, että eikö PV koulutakaan taistelijoita?
Taistelijahan on se, joka laittaa terolle hanttiin, hakkaa naaman turvoksiin ja niputtaa kuulusteluun. Ne tunnistaa kurkkusalaatista ja sissipuukosta vyöllä (tulevaisuudessa) .
 
Jos nyt poliisi ei riitä suojaamaan sotilaita niin sitten sotilaspoliisi. Tai sitten varusmiehille varustus vartijoiden tapaan. Tämähän olisi tuohon poliisinkin saatavuuteen ja läheisyyteen helpotus jos lähistöllä olisi varusmiehiä vartijan varustuksessa. Ns lomavyö :D
 
Loppuviimein varusmies on melko vähän siviilissä kurkkusalaatit päällä. Joko siirtyminen välillä koti-varuskunta-koti tapahtuu omalla/kaverin autolla tai käytetään julkisia liikennevälineitä, esim. varuskunnan järjestämät omat joukkokuljetukset kuten bussit Vekaranjärveltä pk-seudulle. Tuon jälkeen siirrytään kotiin vaihtamaan oikeat vaatteet päälle. Harva jää enää kylille "hillumaan" Firman vermeissä vaan käydään kotona vaihtamassa parempaa Seppälää päälle. Ei niillä ampumataitomerkeilläkään enää mitään pillakkaa saa.

Sanoisin että paljon melua tyhjästä.
 
Vähän sellainen kutina, että PV hieman politisoi aiheella. Annetaan epämääräinen varoitus "joistakin tahoista" ja sanotaan päälle, että jokainen miettiköön mielessään. Odinin sotilaat tuskin on kyseessä.

Mutta mutta.. kaveri oli Nuku Rauhassa -tapahtuman järjestelyitä tekemässä kesällä Helsingissä ja sanoi, että läsnäolo selkeästi aiheutti "joissain tahoissa" närkästystä. Vihaisia katseita, tuijotusta samaan aikaan kun toinen tulee kuvaamaan heppuja kännykällä. Omalla tavallaan uhkaavaa tai ainakin epämukavuuskynnyksen ylittävää käytöstä vapaaehtoista kohtaan. Kaverilla oli hieman maalitettu olo tämän jälkeen.
 
Kunhan varoittelevat varmuuden vuoksi. Maahan on nyt on vaan päässyt muutama islaminuskoinen nuori mies ja heistä joku voi fantasioida vääräuskoisen sotilaan kurkun avaamisella saatuaan kielteisen turvapaikkapäätöksen. Joku heistä voi hengailla myös paikoissa ja paikkakunnilla jossa sotilaspuvussa liikkuminen ei ennen ole herättänyt minkäänlaista negatiivista huomiota. Sen sijaan suuremmissa suomalaisissa kaupungeissa pahat katseet ja alatyyliset uhkaushuudot yksin illalla liikkuvia varusmiehiä kohtaan eivät ainakaan omien muistikuvieni mukaan ole mikään täysin uusi juttu.
 
Jos näillä ulkomaalaisilla olisi täällä työ, koti ja perhe, niin kaipa hekin sitä puolustaisivat? Sen sijaan saatiin iso joukko työttömiä, toimettomia ja juurettomia nuoria miehiä.

No enimmäkseen varmaan noin. Ei muuta kuin hommaavat työn, kodin ja perheen. Niinhän suomalaisetkin tekevät.
 
Tein aiheesta päivityksen: https://www.facebook.com/KansalaisaloiteAsevelvollisuudenLakkauttamiseksi/posts/1678690692161560

"Puolustusvoimat kehottaa varusmiehiä välttämään liikkumista sotilaspuvussa yksin pimeässä. Varusmiesten on silti pakko pukea sotilaspuku ylleen, jos he haluavat päästä lomalle, sillä yleinen palvelusohjesääntö vaatii varusmiesten käyttävän sotilaspukua kasarmialueelta poistuessaan, ellei toisin määrätä.

Jos sotilaspuvussa kulkeminen on riskialtista, normaali reaktio olisi luopua varusmiesten pakottamisesta sotilaspukuun. Asevelvollisuuteen perustuvassa pakkojärjestelmässä järkeä ei kuitenkaan tarvitse käyttää tässäkään asiassa. Varusmiehet ovat ainoa ihmisryhmä Suomessa, joiden on pukeuduttava tietyllä tavoin työ- tai palveluspaikasta poistuessaan. Myös armeijan kantahenkilökunta saa poistua kasarmilta siviilivaatteissa."
 
Back
Top