scip10 kirjoitti:
Ei se kylläkään ole pskapuhetta vaan kylmä fakta. Venäjä on kuin koulukirjaesimerkki resurssikirouksen vaikutuksista.
Kirouksesta vapautuminen tulee olemaan erittäin vaikeaa epädemokraattisessa maassa jossa ei ole puolueetonta oikeusjärjestelmää ja markkinoidenkin vapaus on vähän niin ja näin.
Resources and their primary derivatives constituted 98 percent of Russian export in 2010, while the raw resources (like crude oil, gas, metals, etc) accounted for 50 percent of exports.
In the Russia’s budget, revenues from oil and gas constitute nearly half of all revenues.
http://futurechallenges.org/local/avoiding-the-resource-curse-in-russia-mission-impossible/
Ensinnäkin puhe oli koko taloudesta, eikä vain viennistä, joka muodostaa pelkästään yhden osan BKTstä. Vienti toki nojaa erittäin vahvasti luonnonvaroihin ja niiden johdannaisiin, mutta samoin se on esim. Norjalla, eikä tunnu heikäläisiä pahemmin haittaavan. Ja Venäjällä viennin osuus taloudesta on pienempi kuin Norjalla.
Toisekseen, se mikä oli paskapuhetta, oli että Venäjän talouskasvu olisi mukamas perustunut ainoastaan öljylle ja kaasulle. Nuo sinun juttusi eivät mitenkään kumonneet sitä tuomiota, koska puhuit eri asioista. Vienti ja budjetti eivät ole sama asia kuin talous ja sen kasvu. Venäjän talous on kasvanut paitsi osaltaan öljyn ja kaasun viennin lisäännyttyä, mutta myös kulutuskysynnän hyvin voimakkaan lisääntymisen, investointien, muun teollisen tuotannon sekä maatalouden voimistumisen ansiosta. Esimerkiksi 2000-luvun alussa Venäjä oli viljan nettotuoja, mutta nykyään on EUn ja USAn jälkeen maailman suurin viejä. Eli kyllä taloudellinen vahvistuminen on tapahtunut huomattavasti laajemmalla rintamalla kuin vain energiasektorilla. Tästä on esim. Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitoksen sivuilla paljon hyvää tietoa.
Budjettitulojen riippuvuus energiasektorista on ehkä merkittävämpi ongelmakohta Venäjän kannalta, ainakin lyhyellä tähtäimellä, mutta kannattaa nyt muistaa sellainen tosiasia, että Venäjän ansiotuloverotus on erittäin kevyt. Siellä on 13% tasavero. Eli verotulot otetaan kovalla verotuksella energiasektorista ja kansa saa elää hyvin kevyen verotaakan kanssa. Sehän vaikuttaa aika järkevältä mallilta kansan kannaltakin. Mutta jos nyt kävisi, niin että energiasektori alkaa yskimään ja heikkenee esim. öljyn hinnan voimakkaan laskun seurauksena, niin silloinhan sitä potentiaalia on siirtää verotaakkaa "normaalimmaksi", vähentäen energiasektorin osuutta ja nostaen tuloverotusta lähemmäksi muiden maiden tasoa ja mm. asettamalla sille progression. Venäjää selvästi köyhemmissäkin maissa ja lähes vastaavalla tasolla olevissa, kuten Brasiliassa, on huomattavasti kovempi tuloverotus.