scip10 kirjoitti:
Ei tietenkään Venäjän BKT ole pelkkää energian vientiä. Kuitenkin tuo mainitsemasi kulutuskysynnän kasvu on rahoitettu pääasiassa raaka-aineiden ja puolijalosteiden viennillä, sekä julkisella kuluksella joka sekin on, yllätys yllätys, rahoitettu raaka-aineiden viennillä.
Viime kädessä Venäjän talouden muutkin sektorit ovat hyvin pitkälti riippuvaisia energian viennistä ulkomaille, koska sieltä tulee raha kansantalouteen. Venäjä ei ole resurssikirouksineen mitenkään uniikki valtio, vaan samanlaisia ongelmia on luonnonvaroiltaan rikkaissa valtioissa ympäri maailmaa. Samaan asiaan liittyy ns. Hollannin tauti.
Viljan vientikin on jalostamattoman raaka-aineen vientiä. Mitään kansainvälisesti kilpailukykyistä teollisuutta Venäjä ei ole kyennyt luomaan. Aseteollisuus on jossain mielessä poikkeus, joskin täysin riippuvainen öljynviennistä rahansa saavasta valtiosta.
Montako venäläistä tuotemerkkiä tiedät? Moniko näistä ei liity luonnonvarojen myyntiin?
Kyllä kulutuskysynnän kasvun takana on paljon muutakin kuin energiatulot. Taloudellinen aktiivisuus kasvoi voimakkaasti jo vuosia ennen kuin energian hinnat alkoivat nousunsa. Vaikka venäläiset kulutushyödykkeet ei olekaan oikein riittävän kilpailukykyisiä pärjätäkseen globaaleilla markkinoilla, niin ne käy kuitenkin Venäjän sisämarkkinoilla kaupaksi, josta syntyy taloudellista aktiviteettia eli maan taloudellinen tuotanto kasvaa eli BKT kasvaa. En ole missään sanonut, etteikö energiasektori olisi hyvin tärkeä, mutta se ei vain pidä paikkaansa, että kasvu olisi perustunut "ainoastaan öljy- ja kaasutuloihin". Mm. Venäjän autotellisuus on kasvanut jatkuvasti ja on nyt vahvempi kuin ikinä, sitten Neuvostoliiton romahduksen. Kyllähän Norjakin on ihan yhtä pitkälti raaka-aineiden ja luonnonvarojen viennin varassa kuin Venäjä, onko Norja jotenkin esim. Suomeen verrattuna alikehittynyt valtio?
En tiedä mitä relevanssia tuntemillani venäläisillä tuotemerkeillä on. En ole missään väittänyt Venäjän tuottavan paljon globaaleille markkinoille kelpaavia kulutushyödykkeitä. Ottaen huomioon, että Venäjä on suurista talouksista vähiten velkaantunut ja kehittyneet länsimaiset taloudet, jotka elävät kulutushyödykkeiden tuotannosta ovat korviaan myöten veloissa, niin ei Venäjän tilanne niin kovin huonolta näytä. Venäjän talous myös kasvaa edelleen nopeammin kuin käytännössä yksikään suuri länsimaa.
Jos en luettele lukemattomia sotateknologiaa tuottavia yrityksiä, niin ainakin Kamaz, Lada, RKK Energija(yksi maailman merkittävimmistä avaruusteknologian yrityksistä), Yota Devices(Yotan älypuhelin voitti mm. merkittävän Consumer Electronics Shown kuumin mobiililaite palkinnon), Yo-Mobile, Transas, Kaspersky Lab, Sovcomflot, Russian Helicopters, Rovercomputers, Telesystems, T-Platforms, Beriev, JCS Mikron(mm. Venäjän ja IVYn suurin mikroelektroniikan valmistaja). Siinä muutama, en jaksa alkaa kaikkia muistamiani luettelemaan. Voisin kyllä kuvitella tietäväni enemmän venäläisiä yrityksiä kuin suomalaiset keskimäärin, kun olen alan kanssa jonkin verran tekemisissä, mutta kysymyksesi relevanssia en edelleenkään ymmärrä.