Venäläiset ajavat itsensä kiville. Sotatalous on ylimitoitettu kansakunnan varallisuuteen nähden. Putin kuvittelee, että sotateollisuudesta tulisi Venäjän teollisuuden veturi, ja on siinä väärässä. Venäjän sotateollisuus on muutamia kärkituotteita lukuunottamatta vanhentunutta ja joko kopioi länsimaisia tuotteita tai modaa vanhoja välineitä. Aivovuoto on mittavaa, korruptio edelleen valtavaa. Puolustusministeri Shoigu on edeltäjästään poiketen lähtenyt taas linjalle, jossa puolustusteollisuudella ei ole minkäänlaista kilpailua ja se saa hinnoitella itse tuotteensa. Tämä ei luo kilpailukykyistä ja tehokasta teollisuutta. Kaikki ne hallinnon talousihmiset jotka ovat varoittaneet tästä, ovat saaneet kenkää.
Tuo ei ole raportista saatua tietoa, vaan omaa maalailuasi. Raportissa asiassa negatiivisin lainattu asiantuntija on taloustietelijä Sergei Gurijev, joka väittää Venäjän asemenojen olleen 2015 ensimmäisen 3 kuukauden perusteella yli 2x suuremmat kuin yleisesti luullaan eli yli 9% BKTstä. Hän myös ennusti, että tuolla menolla vararahastot olisi tyhjentyneet vuoden loppuun mennessä. Tuosta nyt ei käy selväksi tarkoitetaanko viime vuoden loppua vai tämän, mutta mistäs lyödään vetoa ettei vararahastot tyhjene tämänkään vuoden lopussa? Ja sitä myöten Gurijevin väitteet asettuu vähintäänkin kyseenalaiseen valoon. Joko Gurijev on levittänyt väärää tietoa, syystä tai toisesta, tai sitten asemenot ei jakaudu tasaisesti vuoden jokaiselle kuukaudelle, vaan kasautuvat ehkä alkuvuoteen esim., jos silloin maksetaan kerralla isompia laskuja yms. Joka tapauksessa kyseinen taloustietelijä ei vaikuta olevan kovinkaan varteenotettava auktoriteetti. SIPRIn mukaan Venäjän asemenojen osuus BKT:stä oli viime vuonna 5,4%, toisaalta jos uskotaan Janesia ja Suomen Pankkia, niin Venäjän asebudjetti oli viime vuonna ruplissa 3117 miljardia ja Venäjän BKT 80804 miljardia eli asemenojen osuus olisi n. 3,9% BKTstä. Oli luku kumpi tahansa, ei se vaikuta historian valossa mitenkään kiville ajamiselta. Neuvostoliiton asemenothan oli vuosikymmeniä valtavasti suuremmat ennen kuin se ajoi kiville. Yhdysvalloilla taas asemenot taas laski kylmän sodan alkuvuosien 14% pikkuhiljaa sellaiselle 5% tasolle kylmän sodan lopussa ja nyt viimeiset 10 vuotta taso on ollut siellä 4-5% välimaastossa. Esim. Israelhan tuli toimeen iät ja ajat moninkertaisella asemenojen ylimitoituksella Venäjän nykytilanteeseen verrattuna ja tänäänkin Israelin asemenojen osuus BKTstä on suurempi kuin Venäjällä.
Ei kyllä kovin hirveästi tule mieleen esimerkkejä siitä, että Venäjä kopioisi länsimaisia tuotteita. Annatko sen verran monta esimerkkiä, että voidaan todeta sen olevan jotenkin merkittävää Venäjän asevoimien kannalta? Mitä tulee taas vanhan modaukseen, niin eipä taida olla venäläinen erityispiirre. Kyllähän hyvin suurelta osin esim. Yhdysvaltojenkin kalusto on kylmän sodan ajalta tai modauksia kylmän sodan ajan tuotteisiin. Tällä hetkellä ainakin vaikuttaa hyvin paljon todennäköisemmältä, että Venäjällä on merkittävä määrä mm. kokonaan uutta panssarikalustoa vuonna 2025 kuin Yhdysvalloilla tai millään muullakaan länsimaalla. Toki niiden osuus Venäjän kokonaisvoimasta tullee olemaan vielä varsin vaatimaton, mutta toisaalta Venäjän kokonaisvoimakin on ihan eri tasolla kuin esim. Eurooppalaisilla mailla. Jos Venäjän koko tst-panssarivaunuvoiman vahvuus olisi 250, kuten Saksalla, niin hyvin paljon mahdollisesti 2025 100% Venäjän tst-panssarivaunuista olisi uusia. Paljon pelottavampaa taitaa kuitenkin olla se, että niitä uusia vaunuja on 250 mikä kuitenkin on vain murto-osa koko voimasta, kun niiden takana on 2000 modernisoitua vaunua joiden jälkeen vielä reservissä 10000 vanhempaa T-72 ja T-80.
Mitä tulee aivovuoteen, sehän on hyvin suosittu myytti Venäjästä. Mutta kun katsotaan kylmiä faktoja, niin ei sellaista ole havaittavissa. Esim. OECD:n raportissa todetaan korkeasti koulutettujen maastamuuton Venäjältä olevan Euroopan vähäisimpiä. Laitan viestin loppuun linkin osaan raportista, jossa sivulla 6 on hyvä taulukko aiheesta. Siinä on sellainen osio kuin
Emigration rate of the highly educated. Iso-Britannialla luku on esim. 10,8, Saksalla 8,4 ja Ranskalla 5,3, kun taas Venäjän luku on
1,0. Muutaman viime vuoden aikanahan maastamuutto Venäjältä on kasvanut ja joissakin medioissa tämä on tahdottu esittää aivovuodon lisääntymisenä. Ylelläkin taisi olla tällainen uutinen joku aika sitten, jossa otsikon tasolla puhuttiin Venäjän kasvavasta aivovuodosta, mutta itse jutussa selvisikin, että pitkälti kyse on Keski-Aasian siirtolaisten paluumuutosta kotimaihinsa. Eivätkä he tosiaan heikosti koulutettuna työvoimana mene aivovuodon piiriin. Venäjällehän edelleenkin muuttaa enemmän ihmisiä kuin sieltä pois ja kun viime vuosina Venäjälle on muuttanut erityisesti ihmisiä mm. Ukrainasta, niin voisi epäillä että aivovirtaus on ehkä ollut positiivinen Venäjän kannalta. Ukrainalaiset on kuitenkin keskimäärin selvästi paremmin koulutettuja kuin kirgisialaiset tai uzbekistanilaiset.
http://www.oecd.org/els/mig/World-Migration-in-Figures.pdf#page=4&zoom=auto,-158,453