Venäjän asevoimien päällikkö toi Moskovan terveiset: Kovat nuhteet ja ohjeet Suomelle

Tvälups

Ylipäällikkö
Kovat nuhteet ja ohjeet Suomelle

Venäjä-kohu: Tämä kartta loksautti suomalaisten leuat
IS 6.6.2012 18:15

[attachment=743]


Nelosen uutiset on saanut kuvamateriaalia suomalaisia hämmästyttäneestä venäläiskenraalin esittelemästä kartasta.

Korkea-arvoisen venäläiskenraalin Nikolai Makarovin eilen esittelemä kartta hämmästytti Maanpuolustuskurssiyhdistyksen tilaisuuteen seuraamaan tulleita.

Komentaja esitteli Venäjän vastauksen pitkään Naton kanssa jatkuneeseen köydenvetoon siitä, kuinka eurooppalainen ohjuspuolustusjärjestelmä pitää hoitaa. Makarov oli juuri tehnyt selväksi, että Suomi on epäilyttävästi lähentynyt Natoa, myös yhteispohjoismaisten Nato-kumppaniensa, Norjan, Tanskan ja Islannin, kautta. Seuraavaksi Venäjän asevoimien päällikkö näytti kuulijoilleen kartan.

Tuo yleisön hämmästyttänyt kartta näkyy nyt Nelosen uutisten tilaisuudesta kuvaamassa materiaalissa.

– Hän esitti, että Nato ottaisi hänen näyttämänsä Euroopan kartan länsiosan, Venäjä olisi vastuussa itäpuoliskosta ja, että heillä olisi jonkinlainen yhteinen maalinosoitus- ja ohjauskeskus, kuvaili tilaisuudessa ollut Ulkopoliittisen instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternak.

Venäjän vastuualueella olivat selkeästi Suomi ja kaikki Baltian maat, ainoina EU-maina.

Jako tuo mieleen etäisesti Neuvostoliiton ja natsi-Saksan tekemän Molotov-Ribbentrop-sopimuksen salaisen lisäpöytäkirjan, jossa suurvallat sopivat mm. Suomen ja Baltian maiden liittämisestä Neuvostoliiton etupiiriin.

– Ei se kartta täysin sattumanvaraisesti ollut piirretty. En ollut ainoa, joka sitä katsoi vähän ihmeissään, sanoi Salonius-Pasternak.

"Päät kääntyivät, korviin supatettiin"

Kartta ja kenraalin sanat hämmensivät myös muita tilaisuudessa olleita.

- Mitä pitemmälle puhe eteni, sitä enemmän näki kuulijoitten päitten kääntyvän naapurin puoleen, korviin supatettavan. Ja miksi? Puhe ei suinkaan ollut sellainen ystävyyden ja rauhanomaisen rinnakkaiselon hengessä esitetty kannanotto, joihin olemme tottuneet, pitkän kansainvälisen uran politiikassa luonut ylipormestari Raimo Ilaskivi kirjoitti eilisiltana Uuden Suomen blogissaan.

Ilaskivi ihmetteli, miten komentaja varoitteli ja neuvoi Suomea – siis selvästi puuttui Suomen ulkopoliittiseen päätöksentekoon.
 

Liitteet

  • itä.jpeg
    itä.jpeg
    56.3 KB · Luettu: 36

Morgenstern

Luutnantti
RE: Makarovin puhe Helsingissä

Aiemmin on joka tutkija ja poliitikko sanonut että Venäjä on erityisesti ärtynyt siitä että Nato eli USA on työntynyt entisen Neuvostoliiton " etupiirin" maihin, eikä siedä sellaista enää yhtään, esim Ukraina, Georgia yms.

Taatusti on näin mutta Suomessa on haluttu nähdä Suomi tuon "etupiirin" ulkopuolella.
No, nyt Makarov erikseen esitti "etupiirikartan" jossa Suomi oli sen rajan sisällä, jolle alueelle ei enää jenkkiohjuksia taistelutta päästetä.
Katsokaamme tuleeko tästä poliitikkojen kommentteja, samoin kuin harjoituksiimme puuttumisesta, jotka asiat olivat ihan uusia ja häkellyttäviä.
Vai onko poliitikoille kaikki "hölynpölyä" jolle voi naureskella.
 

skärdis

Respected Leader
RE: Makarovin puhe Helsingissä

Morgenstern kirjoitti:
Aiemmin on joka tutkija ja poliitikko sanonut että Venäjä on erityisesti ärtynyt siitä että Nato eli USA on työntynyt entisen Neuvostoliiton " etupiirin" maihin, eikä siedä sellaista enää yhtään, esim Ukraina, Georgia yms.

Taatusti on näin mutta Suomessa on haluttu nähdä Suomi tuon "etupiirin" ulkopuolella.

Mikä YYA-sopimuksen rooli sitten oli, jos ei vähintäänkin rauhankumppanuus Neuvostoliiton kanssa ts. sitoumus pysyä NL:n etupiirissä?

Suomalaiset poliitikot, kansasta puhumattakaan, eivät tuota ole kuunaan tunnustaneet.


Morgenstern kirjoitti:
No, nyt Makarov erikseen esitti "etupiirikartan" jossa Suomi oli sen rajan sisällä, jolle alueelle ei enää jenkkiohjuksia taistelutta päästetä.
Katsokaamme tuleeko tästä poliitikkojen kommentteja, samoin kuin harjoituksiimme puuttumisesta, jotka asiat olivat ihan uusia ja häkellyttäviä.
Vai onko poliitikoille kaikki "hölynpölyä" jolle voi naureskella.

NATO:on olisi tullut liittyä hyvän sään aikana, mutta kun se ei pölvästeille käynyt. Toivottavasti ei tarvitse tästä sinisilmäisyydestä maksaa vielä verellä.

Vihollinen tulee idästä, kuten on tullut satoja vuosia. Sen etupiiristä on pyrittävä pois kaikin keinoin.
 

Deeiii

Eversti
RE: Makarovin puhe Helsingissä

commando kirjoitti:
"Ainakaan vielä" tarkoitti juuri tuota asiaa. Toistaiseksi meillä ei kuitenkaan ole venäläisiä paikkakuntia tai kyliä kuten vaikkapa Virossa, Georgiassa (tai sen menettämillä alueilla) tai missä lie stan-loppuisissa maissa. Sen sijaan Venäjällä tämä kehitys on toisenlainen Siperiassa, se kovasti kiinalaistuu nykymenolla.

Niinkuin veljet Baikal ja Tvälups sanoivat.

Näitä juttuja pitää ajatella pidemmällä tähtäimellä. Mun kristallipallo näyttää ainakin seuraavia katsauksia:

- venäläisten määrä Suomessa ja erityisesti Itä-Suomessa lisääntyy
- Venäjän merkitys Suomen kauppakumppanina ja ylipäätään naapurina kasvaa
- Venäjän suhteellinen painoarvo Euroopassa contra USA/Britannia/Ranska lisääntyy
- Muiden NATO-maiden sotilaallinen voima tulee jatkossakin olemaan jotain vitsin ja hidastustöyssyn väliltä, pl. yllämainitun kolmikon ydinaseet, joiden käyttäminen olisi kaikille osapuolille semmoinen katastrofi ettei asian varaan kannata suuremmin laskea
- Suomi tulee edelleenkin olemaan pitkän ja tositilanteessa kovasti hankalan matkan päässä Euroopan ydinalueesta, mutta hyvin lähellä Venäjää
- Ilman Ruotsin NATO-jäsenyyttä, edes sille ilmatuelle ei saada turvallista tukialuetta, kun punatähtisten ilmavoimien kyvykkyys vain paranee
- NATO ei jatkossakaan anna ehdottomia sotilaallisia turvatakuita, vaan vain velvoittaa jäsenmaat suorittamaan semmoisia toimia kuin katsovat tarpeelliseksi Pohjois-Atlantin alueen turvallisuuden takaamiseksi (se Article 5 kannattaa lukea tarkkaan)
- Sodankäynnin tempo nopeutuu entisestään, ja "tule sellaisena kuin olet" korostuu vain

Jos noita viittä viimeistä pointtia miettii erityisesti, ja vaikka 25 vuotta eteenpäin - minkä kai pitäisi olla se kvartaali näissä puolustusasioissa - niin on aika selvää, että Venäjän sotakoneesta tulee nopeampi, mutta Euroopan päätöksenteosta ei tule nopeampaa. Semmoinen kolmen vuorokauden humanitaarinen interventio sorretun venäläisvähemmistön tueksi ryhmittyy jo voitonparaatiin Punaisella torilla, kun Brysselissä vielä neuvotellaan, kuka oikeastaan oli hyökkääjä, ja mistä tässä nyt se symbolinen pataljoona lähetettäisiin.

Mutta ylläolevat eivät minusta ole pelkästään negatiivisia kehityskulkuja. Meillä on paljon hyödyttävää venäläisistä, jos osaamme pelata korttimme oikein. Siihen liittyy sitten mielestäni semmoinen tietty varovaisuus ja maantieteellisten tosiasioiden tunnustaminen.

Ymmärrän kyllä osan tästä NATO-himoisuudesta, itseänikin sapetti joskus nuorempana se tietty rähmälläänolo, jota täällä aikanaan harrastettiin. Mutta kun ikää on tullut lisää, on myös ymmärrys Paasikiven-Kekkosen linjaa kohtaan kasvanut hyvin huomattavasti.

Jotkut ovat vaan näyttäneet jääneen 1990-luvulle, jolloin Venäjä tosiaan oli heikko ja polvillaan mutta Yhdysvallat vielä vahvoina Euroopassa; silloin ehkä olisi pitänyt mennä NATOon, mutta ei menty. Silloin oli silloin, nyt on nyt.
 

RDF

Kapteeni
BAN
RE: Venäjän asevoimien päällikkö

Venäjän turismin merkitystä tuskin voidaan aliarvioida itä-Suomen ja Lapin kannalta. Siinä ja moneesa muussa kaupallisessa mielessä jo olisi syytä pitää hyvin lämpimät välit Venäjälle. Varsinkin kun euroopan talous muuten on mitä on.

Venäläiset pelastavat meidän lamalta kun euro kaatuu?
 

Morgenstern

Luutnantti
RE: Venäjän asevoimien päällikkö

Enpäs ole vielä keksinyt mikä voisi ärsyttää Venäjää pikasotaan asti, JOS ystävällinen Suomi julistautuisi tiukan liittoutumattomaksi JA varustautuisi halvoilla puolustusaseilla.
Niitä vastaan suurvalloillakaan ei ole toimivaa vastalääkettä: massiivinen miinoitus, kattava tiedustelu, riittävästi it- ja pst- ohjuksia sekä raketinheittimiä siroteammuksin. Liikuntakalustoa teloilla. Ei sinne voi sitten lentää eikä ajaa, joten
ei se niin ole että ilman Natoa ei voi elää. Kukas haluaisi koettaa hyökätä Sveitsiin tai Singaporeen?
.
Miksi omakotiasujan hyvä naapurisuhde olisi nöyristelyä ja alistumista? Miksi maiden välillä? Miksi ei voitaisi katsoa mikä on se tie jolla KUMPIKIN on tyytyväinen? ( yllämainittu)
.
(Ja mikä tämä asenne on että liittyminen käy päivässä, ilmoitusasiana? Virallisesti ilmoitettu : 2-3 vuotta, ja maajoukkoja ei saataisi. )
 

Tvälups

Ylipäällikkö
Moskovan terveiset: Kovat nuhteet ja ohjeet Suomelle

Otetaanpas avuksi hypoteettinen esimerkkitapaus:

Asut ok-talossa ja naapuritontillasi sijaitsee teollisuuskiinteistö, jonka omistaa Helevatan Enkelit. Ette ole paljoa tekemisissä koska yhteisiä intressejä ei juuri ole.
Muu naapurustosi on verkottunut yhteisen asukasyhdistyksen kautta ja olet reiluna jamppana jeesannut alakadun Veijoa, joka on tössinyt raha-asiansa ylisuurella asuntolainalla sekä melko holtittomalla kulutustottumuksillaan. Koska tiedät, että omatkin lainahanat on vähän kiikun-kaakun niin vaihdat vanhan luotettavan autosi uuteen moottoripyörään kuten toisella naapurillasikin on (kuluttaa vähemmän, mutta ei ihan sovellu ympärivuotiseen ajoon plus yhteismatkat perheen kanssa voi unohtaa). Tuon lähinaapurisi vaihdettua ison muskeliprätkänsä kevariin, pörräillen sillä enemmän naapuriläänin montulla kuin kotikadulla, lähdet hänen innoittamanaan käymään siellä sillä eihän yksin ajeleminen ole kivaa.
Montulla onkin kaiken maailman sakkia ja kinginä ko. kylässä heiluu Kanuunakuulat. Käytyäsi aikasi sillä suunnalla hakeudut Kanuunakuulien ehdokasjäseneksi, heillä kun on hallussaan kylän mopojen varaosakauppa ja tottahan tahdot prätkääsi viimeisen päälle olevat viriosat. Ja kuulemma Veijokin on täysjäsen.

Nyt naapurisi kiinnostuu pyörähankinnastasi ja on vihamielisen epäluuloinen kun et harkinnut jäsenyyttä heidän klubissaan. Et edes kysynyt vaikka he asuvat naapurissasi.
Nooh, hyväntahdon eleenä kutsut naapurin asekersun vierailulle ja annat kaverin höpöttää tarinoitaan, jäljestäpäin vähätellen asekersun asemaa jengissään...
 

Tvälups

Ylipäällikkö
RE: ohjeet Suomelle

Venäjän asevoimien päällikkö tapaa Niinistön
STT Keskiviikko 6.6.2012 klo 22.39

Asevoimien päällikkö Nikolai Makarov on herättänyt viime päivinä huomiota Nato-kommenteillaan.

Makarov sanoi tiistaina, että Suomen osallistuminen Naton sotaharjoituksiin voisi aiheuttaa sotilaallisen vaaran Venäjän turvallisuudelle. Hän paheksui myös sotaharjoituksia Itä-Suomessa.

Pääministeri Jyrki Katainen vastasi komentajan mielipiteisiin sanomalla, että jokaisella on vapaassa maassa vapaa puheoikeus.

Makarov tapaa myös puolustusministeri Stefan Wallinin (r).
 

Deeiii

Eversti
RE: Makarovin puhe Helsingissä

skärdis kirjoitti:
Vihollinen tulee idästä, kuten on tullut satoja vuosia. Sen etupiiristä on pyrittävä pois kaikin keinoin.

Miten ajattelit, hakataanko Suomi irti ja hinataan Pohjanmerelle?

Maantieteelle emme voi mitään. Meksiko on Yhdysvaltojen takapihaa, Suomi on Venäjän takapihaa. Yksikään suurvalta ei katso hyvällä, että potentiaalisesti vihamielinen sotilasliitto levittäytyy suurkaupungin rajalle. Niin paljon on tuolta idän suunnasta uhottu seuraamuksilla, jos NATOon liitytään, että ihan jo kasvojen säilyttämisen vuoksi kohtalainen reaktio olisi odotettavissa.

Sotaan en usko. Mutta kun tuosta Euroopan taloudestakaan ei oikein tiedä, niin kannattaako tässä vaiheessa ehdoin tahdoin omaa oksaa sahata? Varsinkin, kun NATO on tässä maailmassa se taantuva sotilasmahti, eikä ole mitenkään selvää, että minkäänlaista symbolista apua tuntuvampaa sieltä olisi missään olosuhteissa luvassa.
 

Hejsan

Alokas
BAN
Se Makarov tullee Ruotsin huomenna

http://krigskonster.blogspot.se/2012/06/du-gamla-du-fria.html
 

adam7

Respected Leader
RE: Venäjän asevoimien päällikkö toi Moskovan terveiset: Kovat nuhteet ja ohjeet e

NATO on demokrattisten maiden puolustusliitto. Moskova on bysanttilainen pesä, joka on vielä täynnä neuvostoliiton revansistisia kenraleita ja kgb-miehiä. Kumman jengiin liitytään?

Pitäiskö jonkun kertoa tuolle moskovan rauhankyyhky makaroville, että suomessa on myös järjestetty Länsi-harjoituksia? Ei, parempi olla kertomatta, rauhanenkelimme vain huolestuisi suomalaisten aikeista hyökätä ruotsiin.

Mitäköhän Ladoga 2012 harjoituksessa tehtiin? Harjoiteltiin varmaan taitolentoa? Ja mitäköhän ne Zapad harjoitukset ovat, kun tuo sana tarkoittaa länttä? Kovasti vaan ihmettelen....
 

Morgenstern

Luutnantti
RE: Venäjän asevoimien piällysmies

Jos asuu Helvetin Enkeleiden naapurina, ei ne edellytä että liityt jengiin. (ei Venäjäkään)
Mutta ei kannata laittaa pihalle kylttiä jossa lukee että "Kahden vuoden kuluttua teen talostani Mongolsien kerhotalon". Jotain ne silloin tekevät sen estääkseen, polttavat talosi tms.
 

skärdis

Respected Leader
RE: Makarovin puhe Helsingissä

Deeiii kirjoitti:
skärdis kirjoitti:
Vihollinen tulee idästä, kuten on tullut satoja vuosia. Sen etupiiristä on pyrittävä pois kaikin keinoin.

Miten ajattelit, hakataanko Suomi irti ja hinataan Pohjanmerelle?

Maantieteelle emme voi mitään. Meksiko on Yhdysvaltojen takapihaa, Suomi on Venäjän takapihaa. Yksikään suurvalta ei katso hyvällä, että potentiaalisesti vihamielinen sotilasliitto levittäytyy suurkaupungin rajalle. Niin paljon on tuolta idän suunnasta uhottu seuraamuksilla, jos NATOon liitytään, että ihan jo kasvojen säilyttämisen vuoksi kohtalainen reaktio olisi odotettavissa.

Sotaan en usko. Mutta kun tuosta Euroopan taloudestakaan ei oikein tiedä, niin kannattaako tässä vaiheessa ehdoin tahdoin omaa oksaa sahata? Varsinkin, kun NATO on tässä maailmassa se taantuva sotilasmahti, eikä ole mitenkään selvää, että minkäänlaista symbolista apua tuntuvampaa sieltä olisi missään olosuhteissa luvassa.

Suomi on jo paikkansa valinnut. Kuulumme länteen, halusipa Venäjä sitä tai ei.

Täällä haikailtiin Paasikiveä ja Kekkosta takaisin. Miksi se linja koskisi vain sotilasliittoja? Eikö meidän pitäisi samantien pyrkiä eroon EU:stakin ja irtisanoutua Euroopan ihmisoikeussopimuksestakin? Tilalle bilateraalista kauppaa äiti-Venäjän kanssa ja yhteisiä sotaharjoituksia?
 

rehti

Kersantti
RE: Venäjän asevoimien päällikkö toi Moskovan terveiset

Jos Venäjä on siis Suomelle mahdollisuus ja tulevaisuuden toivo, kuten täällä todetaan, niin silloinhan voidaan tosiaan lopettaa puolustusvoimat kokonaan. Se on ihan Ok, minunkin mielestäni. Mutta jos taas on jonkinlainen pelko siitä, että Venäjä kuitenkin voi hyökätä, niin eikö silloin pitäisi turvatakuita hakea? Olen täällä huomannut vahvana seuraavanlaisen mielipiteen: Venäjä on ystävämme, mutta heti lisää rahaa armeijalle, kun ne 35 divisonaa vyöryy huomenna Helsinkiin.

"Aamutähden" logiikka on taasen niin vastaansanomatonta, ettei sitä oikein voi edes kommentoida: emme voi hakea Nato jäsenyyttä, koska silloin Venäjä hyökkää heti ennen kuin olemme jäseniä. Parasta siis olla hakematta, niin saadaan olla rauhassa" Näinkö se meni? :lanssi:
 

Morgenstern

Luutnantti
RE: Venäjän asevoimien päällikkö

Juu, ihan niin kuin Meksiko Reaganin aikoina viisaasti EI hakenut Varsovan liiton ydinohjuksia Kalifornian rajalle.
Mutta eipä se anonut jenkkien osavaltioksikaan. Sama Kanadasta.
Kuubaan aiottiin tuoda, ja USA oli valmis globaaliin ydinsotaan sen estääkseen, vaikka heillä oli vain Floridan satama uhattuna ja ydinalueet kaukana.
Venäjä menettäisi ihan kaiken, ja silti oletetaan heidän olevan alistuen uikuttavia nynnyjä. Eivät ole, joten tosiasioiden tunnustaminen on viisauden alku.
 

skärdis

Respected Leader
RE: Venäjän asevoimien päällikkö

Morgenstern kirjoitti:
Juu, ihan niin kuin Meksiko Reaganin aikoina viisaasti EI hakenut Varsovan liiton ydinohjuksia Kalifornian rajalle.
Mutta eipä se anonut jenkkien osavaltioksikaan. Sama Kanadasta.
Kuubaan aiottiin tuoda, ja USA oli valmis globaaliin ydinsotaan sen estääkseen, vaikka heillä oli vain Floridan satama uhattuna ja ydinalueet kaukana.
Venäjä menettäisi ihan kaiken, ja silti oletetaan heidän olevan alistuen uikuttavia nynnyjä. Eivät ole, joten tosiasioiden tunnustaminen on viisauden alku.

Onko joku tuomassa Suomeen ydinaseita? Siis muut kuin venäläiset kenraalit? Nato ei ole tuonut ydinaseita Pohjoismaihin eikä entisiin itäblokin maihin. Suomihan kuuluu molempiin, joten tuskin niitä tännekään tuotaisiin.

Ymmärtääkseni jo Porkkalan palauttaminen perustui aseteknologian kehittymiseen eli Suomenlahden sulkeminen ei enää auttanut takaamaan Leningradin turvallisuutta. Sama kai pätee edelleen eli jos amerikkalaiset imperialistit haluavat iskeä Pietariin, ei sitä tarvitse tehdä Virojoelta.
 

Morgenstern

Luutnantti
RE: Venäjän asevoimien päällikkö toi Moskovan terveiset

Uskon että Venäjän ylin johto tekee päätöksensä omien uskomustensa perusteella, perustuvat ne sitten luuloihin, virheellisiin tietoihin, epäluuloihin tai todistettuun faktaan ja kokemuksiin.
Sillä mitä Suomi tai USA kertovat olevan jenkkisotalaivan ohjussäiliössä tahi Imatran metsissä, ei ole mitään väliä, jos Venäjä uskoo toista.
Vaikka harppujen säestyksellä laulaisimme että ikuisuuksiin asti rauhanenkeli USA toivoo vain pyyteetöntä hyvää Venäjälle, sillä ei ole väliä.
.
Muuten juuri äsken radiossa kerrottiin sanamuoto siitä paperistamme, jonka pohjalta Natoyhteyttä on kehitetty: "Visiona on yhteinen puolustus ".
 

skärdis

Respected Leader
RE: Venäjän asevoimien päällikkö toi Moskovan terveiset

Morgenstern kirjoitti:
Uskon että Venäjän ylin johto tekee päätöksensä omien uskomustensa perusteella, perustuvat ne sitten luuloihin, virheellisiin tietoihin, epäluuloihin tai todistettuun faktaan ja kokemuksiin.

Vaikka harppujen säestyksellä laulaisimme että ikuisuuksiin asti rauhanenkeli USA toivoo vain pyyteetöntä hyvää Venäjälle, sillä ei ole väliä.

Se on juurikin noin, eikä siinä ole mitään uutta. Se nähtiin jo talvisodan syttyessäkin. Pieni, köyhä ja itsenäinen Suomen tasavalta joutui oikeudettoman hyökkäyksen kohteeksi, vaikka kuinka olimme vakuuttaneet rauhantahtoisuuttamme.

Tuossa se pointti juuri onkin eli meidän ei kannata pettää itseämme rauhanvakuutteluilla, vaan varautua pahimpaan ja valita oma-aloitteisesti oma puolemme.

Suomen tulee aktiivisesti pyrkiä kiinnittymään länteen kaikin mahdollisin keinoin, ettei käy kuten oli venäläisten kenraalien karttaharjoituksissa käynyt. Etupiirijakoa vapaan lännen ja venäläisen diktatuurin välillä oli hahmoteltu ja Suomi oli jälleen väärällä puolella jakoviivaa.
 

Morgenstern

Luutnantti
RE: Venäjän asevoimien päällikkö toi Moskovan terveiset: Kovat

Nykyään Venäjältä puuttuu sekä maailmanvaltaan tähtäävä ideologia että seinähullu, vainohullu diktaattori.
Talvisodan perusteista se tärkein siis on poissa, ja jäljellä on vain keskeisen Pietarin asema lahden pohjalla. Sen turva ja laivaston vapaus siirtyä Itämerelle torjumaan Norjanmereltä ammuttavia ohjuksia.
Joten suhteet Suomeen määräytyvät nyt, vähintään tämän hallintotavan ajan (15-30v?), pelkästään realpolitik- ja pragmaattisin loogisin tavoin. Hyöty vai haitta? Järjellä, ja Suomi valitsee onko lisäpunnus Luottamus kuten -89, vai Epäluulo.
Siellä ei enää vihata etnisesti ja puhuta valkofasisteista, vaan vain mitataan onko Suomi:

- Vasalli
- Kauppahyödyllinen peeärräesimerkki ja sotilasmaantieteellinen puskuri
- Neutraali, tarkkailtava
- Kiusallinen USAn poliittinen räyhähenki
- Haitallinen kampittaja
- Suora uhka, hyökkäyksen lähtöalue
----------------------
Yhden prikaatin armeijan pikkumaamme pitäisi pysyä poissa tuosta viimeisestä, ja pyrkiä kohti Hyödyllistä.
 
Top