Olen muuten samoilla linjoilla, mutta yhden yksityiskohdan nostan esiin. Nimittäin britit.No historiasta jos puhutaan niin yksi kommentti tuohon.
Mielestäni läntisessä historiankirjoituksessa on aina ymmärretty osittain väärin itärintaman taisteluiden luonnetta ja syitä. Lännessä kauhistellaan joukkojen tuhlaamista ja komentajien piittaamattomuutta. Tässä on kyllä paljon tottakin, mutta ei ehkä ihan koko totuus.
On totta, että NL "tuhlasi" joukkoja sodan aikana. Mutta mikä oli vaihtoehto? Saksalaiset olivat vuonna 1941 jo kaksi/kolme sotaretkeä läpikäyneitä veteraaneja. Tämä pumppu sitten heitetään kokemattomia joukkoja vastaan, joiden komentosuhteet ovat vielä sisäisistä syistä johtuen myös täydellisen kokematonta. Siihen mukaan osittain vanhentunut kalusto. Ei kovin suri ihme, että tappiot olivat kovia.
Tämä tilanne jatkui käytännössä vuoteen 1944 saakka. Ei NL:llä ollut oikein muuta mahdollisuutta kuin heittää tuleen jatkuvalla syötöllä kokemattomia ja kouluttamattomia joukkoja Saksalaisten rynnistystä vastaan. Ja tällöin massalla taisteleminen on ainoa keino yrittää eteenpäin. On todella vaikea arvioida olivatko NL:n komentajien suunnitelmat hyviä/huonoja koska joukkojen osaamistaso oli väistämättä heikko.
Kannattaa huomata, että ei tilanne lännessä ollut yhtään se ihmeempi. Britit ottivat kuokkaan 40-42 sekä Saksalaisilta että Japanilaisilta. Ranska nuijittiin nurin viikoissa. USA:n joukot juoksivat 41-42 maataisteluissa karkuun sen minkä kykenivät idässä. Tappiot olivat suhteessa ihan itärintaman tasoa. Lännessä hyökkääjille tuli vastaan meri. Ja tämä antoi mahdollisuuden kouluttaa joukkoja pikku hiljaa vuosien ajan. Ja siltikin menestystä syntyi yleensä vasta kun käytössä oli ylivoimainen miesmäärä ja kalusto.
Eivät NL:n komentajat paljon joukkoja säästäneet. Se on totta. Mutta osittain se oli myös pakon, ei osaamattomuuden seurausta.
Jos asiaa tarkastellaan hieman pintaa syvemmältä niin sodan alkuvuosina britit olivat vähän samassa tilannteessa kuin saksalaiset sodan loppupuolella. Alivoimaisia niin määrällisesti kuin kalustollisestikin. Silti he olivat ainoa porukka joka pystyi pistämään saksalaisille kunnolla vastaan 1940 ja japanilaisille idässä vähän myöhemmin.
Brittien Expeditionary Force oli olosuhteisiin nähden 1940 kova luu saksalaisille. Samoin Afrikassa britit eivät olleet kuin hetkellisesti alakynnessä, mutta käänsivät tilanteen takaisin kuitenkin aika nopeasti.
Yleensä käy niin että saksalaiset muistetaan - syystäkin toki - taitavina ja kyvykkäinä sotilaina ja joukkoina. Britit tuppaavat unohtumaan. Ranskassa 1940 tekivät kovia juttuja, samoin Afrikassa, commando-iskut ovat mielikuvituksellisessa hurjuudessaan lähes omaa luokkaansa koko historiassa jne.