Venäjän talous ja yhteiskunta - kehitys

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja inscout
  • Aloitus PVM Aloitus PVM

Infra romahtamispisteessä ja "paskaan" hukutaan...
"Ihmiset ovat alkaneet valittaa kemiallisista hajuista, joiden alkuperää viranomaiset eivät ”osaa” selittää. Asukkaille on vastattu, että Venäjän lainsäädäntö ei tunne ”hajunormeja”, joten hajuongelmaa ei ole siten myöskään juridisesti olemassa."

Ne ovat vaan ne natsit ongelmana, ihmisten elinoloilla ei niin väliä.:D
 
Kun Venäjä aloitti taipaleensa NL kaaduttua niin sillä oli vahva ja toimiva teollisuus lähes kaikilla mahdollisilla aloilla joka oli vertailukelpoinen moniin länsimaisiin yrityksiin ja edellä kaikkia Aasian maita Japania lukuunottamatta, sen väestö oli nuorta, kohtuullisen hyvin koulutettua sekä varsin tervettä. Neuvostoliiton massiivisilla panostuksilla rakentama infrastruktuuri oli suhteellisen nuorta, pääosin 10-30 vuotta aiemmin rakennettua.

Nykyään Venäjällä ei ole mitään noista. Sen teollisuuden teknologia sekä osaaminen on jäljessä esimerkiksi Puolaa, Brasiliaa tai Indonesiaa.

Tähän palaten, jotain Neuvostoliiton ja Venäjän teollisuudesta:

Tunnetusti sosialistisen suunnitelmatalouden kokonaistehottomuus ja -kestämättömyys tuli lopulta vääjäämättä ilmi ja se oli merkittävänä tekijänä NL:n romahduksessa, mutta kieltämättä isossa maassa saatiin vähintään jotain aikaan. Strategisiksi valituilla aloilla syntyi paikoitellen ihan vertailukelpoisia tuloksia. Moni tällainen ala liittyi raskaisiin (joskus tarpeettomankin raskaisiin) koneisiin ja vastaavaan teollisuuteen. Lieneekö enemmän faktaa vai ilkeämielistä mustamaalausta sanoa, että tyypillisesti nuo alat olivat korkeintaan yhden hypyn päässä sodankäynnistä. Mikäpä sitten ei olisi? No, tavallisten kuluttajatuotteiden yhdistäminen siihen suuntaan vaatii jo pidempiä aasinsiltoja. Niissä NL ei sitten loistanutkaan koska panostus, kannustimet, ostovoima ja sitä myöten innovaatiotkin puuttuivat.

Ikiaikaisessa pohdintatehtävässä pyydetään nimeämään jokin neuvostoliittolainen tai edes nykyvenäläinen kuluttajatuote, joka pärjäisi omilla ansioillaan globaaleille kilpailijoille. Sinkkiämpäri tai rautakanki ovat melko hataria osumia, koska niiden menekki harvemmin johtui innovoinnista tai korkeasta laadusta vaan esimerkiksi ruplapalkkaisesta työvoimasta, ylituotannosta tai kahdenvälisestä kaupasta. Myöskään Lada jonka tarran alta paljastuu sana "Fiat" ei ole kovin vakuuttava esimerkki neuvostotekniikasta. Tai Moskvitš, joka otti alkuvauhtia Fordista ja Opelista, mutta ei siltikään päässyt kovin pitkälle maailmanvalloituksessaan. Peruskaava on pysynyt kovin samanlaisena vielä nyky-Venäjälläkin. Vientikelpoisia tuotteita syntyy harvakseltaan ja uudet "venäläiset" tuotteet ovat miltei järjestään läntisiä tai kiinalaisia, joista on vain vaihdettu nimi. Ns. valmistaja keskittyy kääräisemään välistä rahaa omaan taskuunsa. Todelliseen tuotekehitykseen sitä ei päädy.

Sanotaan että ne hyvin harvat kuluttajapuolen onnistumiset neuvostotekniikassa syntyivät silloin kun laitoksen päätehtävä oli strategisilla aloilla ja sen sivutuotteena pystyttiin tekemään jotain kuluttajille soveltuvaa ja tällaiselle tuotteistamiselle irtosi lupa. Vaikkapa jollain Radiotehnikalla oli omat kannattajansa, mutta myös yhteytensä VEF:n sotilastuotantoon ja kaupan päälle Telefunken-tausta. Näitä harvoja valonpilkahduksia lukuunottamatta tuotteistaminen ja mainostaminen ovat Venäjällä edelleen vaikeita rasteja jopa kotimarkkinoilla, saati sitten kansainvälisesti. Taustalta löytynee tuttuja syitä kuten sosialismin ajan painolasti, suoraan maasta nouseva helpompi raha, arvaamaton päätöksenteko, epäluotettava oikeusjärjestelmä ja iänikuinen korruptio. Jos joku panostaa ja menestyy, tulokset voidaan aina käydä varastamassa. Vanha tuttumme Konstantin kertoi, että vaikka hän palasi jonkinlaisen isänmaallisuuden vetämänä Venäjälle ja osallistui yritysten perustamiseen, oli itsestäänselvää että bisnekset tehtiin mahdollisimman matalalla profiililla ja kruununjalokivet pidettiin piilossa Sveitsissä.

2000-luvun nousukaudella nähtiin silti yrittäjähenkeä ja onnistumisia. Olihan kyseessä uusi mahdollisuuksien maa, jonka toivottiin etenevän terveeseen suuntaan, kun hetken aikaa kaikki näytti suunnilleen hyvältä. Tästä voisikin jatkaa kohti aiemmin lupailtuja sukupolvikokemuksia ja paria keskeistä ydinajatusta, mutta sitä ennen saatan nostaa esiin pari aivan erityistä alaa. Katsotaan mitä ensi osaan päätyy.
 
Tunnetusti sosialistisen suunnitelmatalouden kokonaistehottomuus ja -kestämättömyys tuli lopulta vääjäämättä ilmi ja se oli merkittävänä tekijänä NL:n romahduksessa, mutta kieltämättä isossa maassa saatiin vähintään jotain aikaan. Strategisiksi valituilla aloilla syntyi paikoitellen ihan vertailukelpoisia tuloksia.

Neuvostotalouteen liittyy sekin mielenkiintoinen piirre, että hyvin suurella osalla entisen imperiumin alueesta neuvostoajan loppupuoli edusti taloudellista kultakautta. Kun rahahanat Moskovasta menivät NL:n romahtaessa kiinni, niin infrastruktuuri alkoi rapistua, elinkeinotoiminnan ja työpaikkojen määrä väheni ja väestön taloudellinen asema heikkeni. Näillä alueilla eletään nykyisinkin pitkälti neuvostoajan raunioissa, eli sen jälkeisenä aikana ei ole uutta infrastruktuuria tai teollisuutta juuri rakennettu, eikä vanhaakaan ole usein kunnossapidetty kuin korkeintaan auttavasti.

Esimerkiksi Venäjän syrjäseudut ja Keski-Aasia ovat pääosin tällaista aluetta. Kuten myös Moldova ja laajat alueet Ukrainassa.
 

"Venäjän imperiumi on järissyt ja hajonnut osiin ennenkin. Ukrainan hyökkäyssodan aikana Venäjän valtion hajoaminen osiin ollut useammankin kerran esillä skenaarioissa, ja nyt jälleen.

Miten Venäjän valtion romahdus sitten alkaisi? Michel ottaa esimerkiksi Tšetšenian, jossa voisi puhjeta sisällissota vallasta johtaja Ramzan Kadyrovin kuoleman jälkeen. Ehkä Tatarstanissa mellakointi äityisi väkivaltaiseksi, kun tataarit protestoisivat mobilisointia vastaan ja Kreml avaisi tulen. Tai kenties Sahan tasavallassa työttömät alkaisivat mellakoimaan, Michel kirjoittaa.

Tšetšenian, Tatarstanin ja Sahan esiin ottaminen on perusteltua Michelin mukaan siksi, että nämä kolme aluetta joko saavuttivat itsenäisyyden tai olivat lähellä sitä, kun Neuvostoliitto hajosi. Tšetšeniassa Venäjä kävi kaksi sotaa itsenäistymispyrkimysten takia."
 
Putlerin erikoisjunassa on neukkutekniikalla toteutettu viestintäjärjestelmä koska se mahtuu neukkuaikaan jämähtäneen diktaattorin järjenjuoksuun.
Venäläiset junaharrastajat ovat nimenneet Venäjän presidentin junan haamujunaksi, koska sen aikatauluissa ei ole tietoja eivätkä sen liikkeet näy maan rautatiejärjestelmissä, minkä soisi johtavan Putten junan kolarointiin esimerkiksi bensiinilastissa olevan rahtijunan kanssa.

 
Kuulostaa rakentamiselta kiinalaisella reseptillä. Vedetäänkö puolet välistä ja ei päästetä ketään toteamaan asian tilaa kun jää kesken?
Hilarious. Having received instructions from the Kremlin on coverage of the arrest of corrupt official Timur Ivanov, Russian Z-channels started sharing stories about “long-term construction” - residential buildings for the Russian military, which are 80-90% completed and then abandoned. Such houses exist all over Russia.

Z-channels pick up literally dozens of messages from all cities of Russia, in order:- "Since we started talking about housing for the military, not far from me in Krasnodar there are 6 such houses that were built by MoD, but something went wrong and these houses have been standing for 5 years without movement, and how many military families could get long-awaited housing."

- "Good morning! Moscow Region, Khimki microdistrict. Planernaya house 11 building 3. Readiness 85-90%. Even double glazed windows are installed. In oblivion for 10 years."

- "Novosibirsk Housing for military personnel. Could be. Look at the scale."

- "For more than 10 years we have been observing unfinished construction from the Moscow Region in Tver; out of 4 x 17 floors (more than 1300! apartments), two houses were recently barely rented out and occupied. The remaining two are standing, their fate is not decided and are deteriorating before our eyes without repair - cracks, etc."

As we see, the level of corruption is just colossal. And these people think they can teach us something?
Tämä on tosin Timur Ivanovin päälle paskan lappamista propagandakoneiston toimesta kun erehtyi paljastamaan vaimonsa kautta sikailun määrän.
 
Kuulostaa rakentamiselta kiinalaisella reseptillä. Vedetäänkö puolet välistä ja ei päästetä ketään toteamaan asian tilaa kun jää kesken?

Tämä on tosin Timur Ivanovin päälle paskan lappamista propagandakoneiston toimesta kun erehtyi paljastamaan vaimonsa kautta sikailun määrän.
Eikös tuo ole yksi korruption sallimisen tarkoitus.

Kun kaikki vetävät välistä, saadaan kuka tahansa, koska tahansa käpälälautaan, tarpeen niin vaatiessa. Kaikki myös tietävät sen.
 
Hieman oli eroa lukutaidossa. Tuossa Suomen osalta on taustalla Ruotsin vallan aikainen päätös, joka edellytti katekismuksen osaamista edellytyksenä päästä naimisiin. Siitä on kuulustelukirjanpitoa tallessa 1700-luvulta talokohtaisesti.
Working initially with parish registers, especially examination registers from northern Sweden, Johansson discovered the extraordinary usefulness of these documents to determine how literacy in Sweden occurred well before any other European nation, despite the fact that Sweden was industrialized about 100 years later than the European norm.
Lukutaito tuli periaatteelliseksi vaatimukseksi Suomessa jo 1600-luvun lopulla. Vuoden 1686 kirkkolaki sääti: "Wanhemita pitä uscollisest manattaman / että he andawat Lapsens heidän Christilisen Oppins Cappalis hywin ja ahkerast opetetta ; ja käskettämän nijtä / joiden se murhe Seuracunnas pitä tule / Cappalaisen eli Luckarin / että he caikella wireydel Lasten opettamisen päälle pitäwät / ja opettawat Lapset lukeman Kirja". (24. luku, 11. pykälä).
Lain velvoite teki lukutaidon (ei kuitenkaan kirjoittamisen) opettamisen seurakunnan keskeiseksi tehtäväksi. Työn tuloksista on olemassa erilaisia arvioita.
Vuoden 1686 kirkkolaki edellytti lukutaitoa kaikilta aviosäätyyn haluavilta ja Katekismuksen, eli kristillisen opin tiivistelmän lukutaitoa kuulusteltiin tämä jälkeen muun muassa lukukinkereillä. Suomenkielinen rahvas ei kokenut tätä tarjottua oppia aina tervetulleena.
 
Viimeksi muokattu:
Putinistinen yhteiskunta kehittyy kohti täydellisyyttä, jonakin päivänä ne huomaavat tuolla naapurissa ettei ole mitään tarvetta tupata pahantekoon ulkomaille kun omassa lätissään voivat murhata toisiaan.

 

Kulissit kuntoon ja näyteikkunat kirkkaaksi. Näin Moskovassa, kuin entisaikojen kansantalouden saavutusten näyttelyssä🤣👍. Muualla infra hajoaa ja hukutaan paskaan, mutta täällä väki on pidettävä tyytyväisenä ja sota kaukana🤔
 

Kulissit kuntoon ja näyteikkunat kirkkaaksi. Näin Moskovassa, kuin entisaikojen kansantalouden saavutusten näyttelyssä🤣👍. Muualla infra hajoaa ja hukutaan paskaan, mutta täällä väki on pidettävä tyytyväisenä ja sota kaukana🤔
Jotenkin kaipaisin suurempaa kritiikkiä näihin ylen Heiskasen juttuihin. Yleltä tietonsa ammentavat voivat nimittäin luulla että ryssä senkun porskuttaa ja pakotteet ei paljoa puristele.. Todellisuus saattaa kuitenkin olla vähän toisenlainen ja sen tulevat ryssät moskovassakin vielä tuntemaan.
 
Putlerin erikoisjunassa on neukkutekniikalla toteutettu viestintäjärjestelmä koska se mahtuu neukkuaikaan jämähtäneen diktaattorin järjenjuoksuun.
Venäläiset junaharrastajat ovat nimenneet Venäjän presidentin junan haamujunaksi, koska sen aikatauluissa ei ole tietoja eivätkä sen liikkeet näy maan rautatiejärjestelmissä, minkä soisi johtavan Putten junan kolarointiin esimerkiksi bensiinilastissa olevan rahtijunan kanssa.

Viestintäjärjestelmän ja muunkin tekniikan osalta totuus on kyllä raadollisempi kuin lilliputtelin kaipaus neukkulaan. Valtionjohdon ja ylimmän sotilasjohdon kommunikaatioon tuli ydinaseiden kehityksen alussa 50-luvulla uusi vaatimus: EMP sietoisuus. USA, UK, Ranska ja Neuvostoliitto kykenivät kehittämään EMP sietoisen viestintäjärjestelmän. Neuvostoliiton romahduksen myötä teknologinen tausta myös katosi, ei ollut yliopistotasoista teknologian perus eikä täsmä tutkimusta huipputasolla. Ilman tätä tuotanto jämähtää teknisesti paikoilleen kun ei ole mitään uutta saatavilla. EMP sietokyky on edelleen melkoista salatiedettä ja aidot testitulokset visusti kassakaapeissa. Lännellä on tietysti ollut resurssit kehittää tekniikkaa eteenpäin, ryssällä taasen ei. Joten tuon uudempaa ylimmän valtio ja sotilasjohdon viestintäjärjestelmää ryssä ei kykene rakentamaan. Eikä noita osteta ulkomailtakaan koska ei haluta paljasta kryptauksen detaljeja tai mitään muutakaan. Riski siihen että muualta tulleiden laitteiden mukana tulee ylimääräisiä korvia tms on liian suuri.

Ilman kansallista huippututkijoihin asti tähtäävää koulutusjärjestelmää maa ei voi pysyä kehityksenkulussa mukana mitenkään. Nykyisen pääosin ulkomailla koulutetun akateemisen ikäluokanhan lilliputteli ajoi ulos maasta. Jo tämä tulee tekemään valtavan loven maan kehitykseen seuraavina vuosikymmeninä.
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top