Ulkomaat Eurooppa
Entinen venäläisministeri: ”Kukaan ei tiedä Venäjän suuntaa, koska kukaan ei pääse Putinin pään sisälle”
"Venäläisten aivoja ei ole kuitenkaan vielä lopullisesti roskattu."
Venäjän valtiosta on tullut yksityistetty korporaatio, joka ei kuulu enää kansalaisilleen. Tätä mieltä on professori ja 1990-luvulla hallituksessa varaministerinä toiminut kansalaisvaikuttaja
Jevgeni Gontmaher.
”Tästä juontavat kaikki poliittiset, taloudelliset ja sosiaaliset ongelmat. Korporaatio ei tarvitse normaalia, kilpailulle perustuvaa poliittista elämää eikä erilaisia näkökulmia esitteleviä medioita. Valtio on superkeskitetty, katsotaan vaikka paikallishallintoa, joka on tosiasiallisesti hävinnyt”, Gontmaher pohtii.
Hän on mukana talousuudistajana tunnetun entisen varapääministerin
Aleksei Kudrinin perustamassa kansalaisaloitteiden komiteana tunnetussa ryhmässä. Se on linjannut vaihtoehtoja nykyiselle politiikalle. Gontmaher on tehnyt pitkän tutkijan uran, mutta toimi myös varasosiaaliministerinä vuosina 1993-94 ja sen jälkeen pitkään johtotehtävissä hallituksen alaisissa toimielimissä.
Venäjää koettelee talouskriisin rinnalla poliittinen kriisi, joka ei kuitenkaan ilmene samalla tavalla kuin läntisissä demokratioissa. Niissä hallitus eroasi, järjestettäisiin ennenaikaiset vaalit ja olisi mielenosoituksia.
”Meillä tilanne on ulospäin normaali. Presidentti
Vladimir Putinilla on korkeat kannatusluvut, mielenosoituksia ei ole ja eliittikin on hiljaa. Poliittinen kriisi näkyy siinä, että maa on Putinin johdolla joutunut eksyksiin. Puuttuu strategia ja näkemystä, mihin maa on menossa.”
Päätöksiä tehdään vain tilanteen mukaan.
”Mennään Syyriaan, autetaan presidentti
Bashar al Assadia. Seurauksia ei ole laskettu ja se näkyy jo nyt. Sama oli Ukrainan kanssa. Sekaannutaan asioihin, puolustetaan joitakin kansallisia etuja. Mutta me näemme, ettei Venäjä pääse ulos umpikujasta ja suosta, jonne maa on itse itsensä ajanut ja saanut vastauksena sanktiot, eristämisen lännestä ja menettänyt vahvasti mainettaan.”
Kuinka kauan kriisi kestää, siihen ei kukaan pysty Gontmaherin mukaan vastaamaan, koska kukaan ei tiedä, mitä Putinin ajattelee maan tulevaisuudesta.
”Maa on autoritaarinen ja järjestelmä on rakennettu johtajan varaan. Kaikki puheet omasta erityistiestä ja perinteisistä arvoista ovat tyhjiä. Kukaan ei voi avata niiden sisältöä. On mahdotonta ymmärtää, mitä tapahtuu ainoan päätöksiä tekevän henkilön pään sisällä.”
Läntistä asennoitumista Venäjän viime vuosien kehitykseen Gontmaher luonnehtii hämmennykseksi.
”Kukaan ei tietenkään odottanut näin jyrkkää käännöstä lännenvastaiseen puheeseen ja eristäytymiseen. Mielestäni länsi yrittää tehdä eroa Venäjästä ei rautaesiripulla vaan lasiseinällä. Länsi seuraa tarkasti, mitä meillä tapahtuu mutta se on enemmänkin passiivista.”
Suhteiden palauttamisessa ensimmäisten askelten otto kuuluu Gontmaherin mielestä Venäjälle, koska juuri se rikkoi välit toimillaan erityisesti Ukrainassa.
”Venäjän pitää osoittaa, että se luopuu tällaisesta toiminnasta eikä vain sanoissa vaan myös teoissa. Heti kun näyttöä tulee esimerkiksi Donbassin tilanteessa vaikkapa siitä, että Donbass todella palaa Ukrainan haltuun ja Ukraina tulee valvomaan koko aluetta, länsi voi istua Venäjän kanssa neuvottelupöytään.”
Luottamuksen palauttamiseen tarvitaan vielä enemmän toimia ja taas nimenomaan Ukrainassa.
”Krimistä on liian aikaista puhua, mutta Donbassin ongelman täysi ja selkeä ratkaisu olisi tällainen signaali. Lisäksi pitää tietysti lopettaa lännen ja Yhdysvaltain vastainen massapropaganda, joka pimentää ihmiset aivot. Samoin on välttämätöntä muuttaa sisäpolitiikka niin, että poliittinen kilpailu sallitaan.”
Propagandakampanjat, kriittisen keskustelun ja arvostelun estäminen valtakunnallisilla televisiokanavilla ovat varmistaneet Putinin huimat suosioluvut, mutta Gontmaherin mielestä propagandan vaikutuksia ei pidä liioitella.
”Kaikki tietävät, että autoritaarisissa maissa kyselyitä ei voi pitää luotettavana sosiologisen tutkimusmenetelmänä, koska ihmiset pelkäävät vastata.”
Lisäksi Gontmaher viittaa venäläiseen mentaliteettiin ja siitä seuraaviin mittaamisen ongelmiin. Neuvostoliitossa kommunistinen puolue romahti sananmukaisesti yhdessä päivässä 1991.
”Puolue hallitsi maata, oli propagandakoneisto ja sensuuri. Nyt tietenkin propaganda on tehokkaampaa, mutta kuvitelkaa, että huomenna televisio näyttäisi Putinin, joka sanoo, että ystävät tiedättekö, olen saavuttanut tavoitteeni. Nyt länsi haluaa olla ystävämme, he ovat meidän parhaita ystäviämme. Minä olen vakuuttanut heidät siitä, että me olemme suuri ja kunnioitettava maa ja nyt me olemme ystäviä. Palataan heidän joukkoonsa.”
Jos näin kävisi, kansa tulisi Gontmaherin mukaan osoittamaan suosiotaan. ”Kansa sanoo, totta kai, jos kerran Putin niin sanoo ja televisio sen välittää. Se tarkoittaa, että näin on oikein.”
Ajatusleikillä professori haluaa havainnollistaa propagandan olevan tänään yhtä, huomenna toista ja korostaa toistamiseen, ettei sen merkitystä pidä liioitella. Hänestä venäläisten aivoja ei ole vielä lopullisesti roskattu, mutta ihmisten tavat ovat parin viime vuoden aikana huonontuneet.
”Ihmisistä on Ukrainan kaudella tullut suvaitsemattomampia ja erityisesti suhteissa sellaisiin, joilla on toisenlainen mielipide. Perheissä ja sukulaisten välillä on paljon riitoja samoin kuin läheisten ystävien kesken. Ne ovat johtaneet jopa välien katkeamiseen asti. Moraalisesti tilanne on vaikea ja sitä on hankala korjata tulevaisuudessa.”
Gontmaher arvelee seurauksien paikkailun vievän vuosikymmeniä. ”Aiheutettu moraalinen tappio on suurempi kuin poliittinen tai jopa taloudellinen vahinko. Vaatii uusien sukupolvien kasvatusta jotta päästään toisten mielipiteiden kunnioittamiseen ja suvaitsevaisuuteen.”
Toisaalta Gontmaher muistuttaa myös siitä, miten uutiset ja ihmisten reaktiot niihin eivät suinkaan ole yksiselitteisiä vaan kokonaisuus on paljon monimutkaisempi.
”Yhtäältä televisiossa näytetään ukrainalaisia ’fasisteja’, mutta toisaalla näytetään, miten on aloitettu taistelu korruptiota vastaan ja pidätetään kuvernöörejä.”
Gontmaher viittaa muutama viikko sitten tehtyyn Komin kuvernöörin ja melkein koko tasavallan ylimmän johdon pidätykseen. Hän luonnehtii propagandaa ovelaksi, koska se myöntää vaikeudet, mutta korostaa niiden olevan väliaikaisia ja muiden syytä.
”Ihmisille luodaan kuvaa, että vaikeuksiin ovat syypäitä kaikki muut paitsi Putin. Vahvistetaan ajatusta, että meillä virkamiehet ovat korruptoituneita ja ihmiset tietävät sen jo pitkältä ajalta. Ihmiset eivät rakasta valtiota lukuun ottamatta Putinia ja he ovat iloisia, kun kuvernöörejä pidätetään.”
Gontmaher uskoo venäläisten jo oivaltaneen, että elintaso on kääntynyt laskuun, mutta ihmisten ajatusmaailmojen onnistunut hämärtäminen estää tilanteen ymmärtämisen loppuun asti.
”Jos mitään yllättävää ei satu, nykymeno jatkuu kaksi, kolme vuotta. Meillä on 2016 duuman vaalit ja 2018 presidentin vaalit. Propaganda kiihtyy ja keksitään uusia myyttejä, miksi elämä käy huonommaksi. Samalla annetaan uusia lupauksia: kunhan valitsette Putinin ja Yhtenäisen Venäjän, me käärimme hihat, taistelemme korruptiota vastaan ja hoidamme oligarkit.”
Professori tunnustaa olevansa pessimisti, sillä hän ei usko ihmisten lähtevän kaduille vaatimaan muutosta. Protesteja voi toki esiintyä sellaisilla paikkakunnilla, joihin iskee poikkeuksellinen vaikea sosiaalinen kriisi. Koko maata koskevat muutokset saa liikkeelle eliitin sisäinen paine.
”Toisenlainen politiikkaa alkaa joko ilman Putinia tai hänen kanssaan, mutta käänteen tapahtuminen ylätasolla on paljon todennäköisempää kuin se, että valta vaihtuisi kansan mielenilmauksien seurauksena.”
Haastattelu on tehty Skypellä ja sen teossa ovat avustaneet Vladislav Bykov ja Olga Derkach.