Öljy
Raakaöljyn hinta rysähti entisestään - enää 36 dollaria barrelilta
http://www.talouselama.fi/uutiset/r...tisestaan-enaa-36-dollaria-barrelilta-6235672
WTI-raakaöljyn hinta on laskenut jo 15 prosenttia öljynviejämaiden järjestö Opecin kokouksen jälkeen, kertoo
Zero Hedge.
West Texas Intermermediaten raakaöljyn hinta romahti ensimmäistä kertaa sitten helmikuun 2009 alle 37 dollariin barrelilta.
Brent-raakaöljy putosi myös tiistain aikana melkein kaksi prosenttia ja sukelsi siten hetkeksi 39,94 dollariin barrelilta, kertoo
Business Insider.
Myös Brent-öljylle näin alhainen hinta on ensimmäinen kerta vuoden 2009 helmikuun jälkeen. Brent-öljyn hinta keikkui tiistai-iltana noin 40,21 dollarissa barrelilta.
Raakaöljyn hinnan luisuminen kiihtyi Opec-maiden perjantaisen kokouksen jälkeen, jossa epäonnistuttiin sopimaan öljyn tuotannon leikkaamisesta.
Öljyn hinta on pudonnut kesäkuusta 2014 jo yli 60 prosenttia, ja Opec-maista etenkin Saudi-Arabia ja Iran eivät näytä hillitsevän öljyn tuotantoa mitenkään.
Iran odottaa, että sitä vastaan kohdistetut pakotteet poistuvat ensi vuonna, jolloin se haluaisi kasvattaa vientinsä noin miljoonaan barreliin päivässä.
Saudi-Arabia on puskenut markkinoille öljyä jo valtavia määriä ja on ilmoittanut, ettei se aio leikata öljyntuotantoaan, elleivät muut Opec-maat tee samoin.
____________________________________________________________
Öljyn hinta painui tiistaina iltapäivällä kohti uusia pohjalukemia.
Kello 15:00 brent-laadun tynnyrihinta oli 1,4 prosentin laskussa, 40,15 dollarissa. Vielä torstaina ennen Opecin kokousta brent-tynnyri liikkui 44 dollarissa. Brentin hinta on laskenut siten jo alle vuoden 2008 pohjien.
WTI-tynnyri oli tiistaina 36,93 dollarissa, miltei kahden prosentin laskussa.
Opecin ylituotannon lisäksi öljyä painavat Kiinan heikot talousuutiset. Tiistaina julkaistujen tilastojen mukaan Kiinan vienti- ja tuonti jatkoivat pudotustaan marraskuussa.
http://www.arvopaperi.fi/uutisarkisto/oljy+jyrkassa+laskussa+brent+40+dollarin+haamurajalla/a1073103
_________________________________________________________________
Saudit piinapenkissä: miljoonien tynnyrien öljytulva uhkaa
Ensi vuonna öljymarkkinoille voi virrata jopa miljoonia barreleita lisää öljyä, pääasiassa kolmesta maasta.
Öljynviejämaiden järjestö OPEC päätti viime perjantaina olla asettamatta tuotantorajoituksia öljylle. Aiemmin katto on ollut virallisesti 30 miljoonaa barrelia päivässä, vaikka käytännössä öljyä on pumpattu noin 31,5 miljoonaa barrelia.
– Kaikki tekevät mitä haluavat, Iranin öljyministeri
Bijan Namdar Zanganeh kommentoi päätöksen jälkeen.
Juuri Iran on kaikkein halukkain lisäämään tuotantoa. Maa pääsi kesällä länsivaltojen kanssa sopuun ydinohjelmastaan, mistä palkkioksi sitä saartaneet talouspakotteet puretaan todennäköisesti ensi vuoden alkupuoliskolla.
Asiantuntijat odottavat Iranin nostavan tuotantonsa noin miljoonaan barreliin päivässä. Se ei kuitenkaan ole ainoa maa, josta öljyä voi virrata markkinoille lisää.
– Jos Iran on kovin aggressiivinen paluussaan, nähdään saudeilta todennäköisesti lisää tuotantoa, analyysiyhtiö IHS:n öljyasiantuntija
Jamie Webster arvioi
Bloombergille.
Saudi-Arabia tavallisesti säästelee pumppauskapasiteettiaan voidakseen reagoida esimerkiksi juuri öljymarkkinoiden muutoksiin. Kansainvälinen energiajärjestö IEA arvioi, että uinuvaa kapasiteettia on kahden miljoonan barrelin verran.
Saudi-Arabia on OPEC:n vaikutusvaltaisin jäsen, mutta ei yksin sanele sen politiikkaa. Todennäköisesti esimerkiksi toisen OPEC-maan Iranin vuoksi öljykartelli pantiin viime perjantaina jäähylle.
Aiemmin Saudi-Arabia on puskenut öljyä markkinoille, koska se on halunnut savustaa esimerkiksi liuskeöljytuottajat ulos, eli puolustaa markkinaosuuttaan. On hyvin mahdollista, että se haluaa pitää kiinni markkinaosuudestaan myös muita OPEC-maita vastaan.
Saudi-Arabia saa öljystä suuren osan tuloistaan, ja hinnan lasku on painanut budjetin
pahasti alijäämäiseksi. Saudi-Arabialla on massiivinen kassa rahastoituna, mutta nykyisillä öljynhinnoilla se kuluu jopa viidessä vuodessa.
Saudit ovatkin piinapenkissä: jatkaako markkinaosuuden puolustamista jopa muita OPEC-maita vastaan, ottaako lisää velkaa vai vähentääkö valtion menoja?
Ensi vuonna öljymarkkinoilla on myös villi kortti, Libya. Sillä on Afrikan suurimmat öljyvarannot, mutta sisällissota on hyydyttänyt tuotannon neljäsosaan entisestä 1,6 miljoonasta barrelista. Pääsipä valtaan kumpi kiistelevistä hallituksista tahansa, se haluaa todennäköisesti rahat öljystä kuten ennenkin. Silloin myös Libyan pumput nostaisivat myyntiin yli miljoona barrelia nykyistä enemmän mustaa kultaa.
http://www.taloussanomat.fi/porssi/...onien-tynnyrien-oljytulva-uhkaa/201516245/170
_____________________________________________________________________________________________________
Saudiöljyn OKA lähteellä taisi olla seitsemän dollaria barrelilta joten veikkaan että vaikka hinta tippuisi alle kahdenkympin, saudit eivät vielä ottaisi takkiinsa...siis kaapuunsa, kun taas venäläisöljy ja -kaasu taitaa tippua kannattamattomaksi jossain vajaan kahdenkympin barrelihinnalla.
Vajaa kymmenen vuotta sitten talousmiesten konsensus oli että 2008 barrelihinta ylitta 200 USD. Vois noilta talousmiehiltä käydä kysymässä että mites hyvin omasta mielestäsi meni...