Öljyn halpeneminen on myrkkyä Venäjälle – jos talous pysähtyy itänaapurissa, Suomi on pulassa
Talous
Öljyn voimakas halpeneminen vaikuttaa usealla eri tavalla talouteen.
Tiistaina barreli Pohjanmeren Brent-viitelaadun raakaöljyä maksoi ensi kerran sitten helmikuun 2009 alle 40 dollaria. Keskiviikkoiltana kello 22 Suomen aikaa hinta oli 40,2 dollaria barrelilta, mutta se on yhä poikkeuksellisen matalalla tasolla. Barreli on öljykaupan mittayksikkö. Sen tilavuus on 159 litraa.
Öljyn halpeneminen johtuu useista eri tekijöistä, ja se myös vaikuttaa eri tavoin. Venäjälle öljyn halpeneminen on myrkkyä. Jos taantuma Venäjällä pahenee, vaikuttaa se myös Suomen talouteen.
Venäjä
Venäjä on yksi maailman suurimmista öljyntuottajista. Öljyn halpeneminen on heikentänyt myös ruplan ulkoista arvoa, mikä aiheuttaa Venäjälle ongelmia.
Tuontituotteet kallistuvat ja inflaatio eli raha ostovoiman heikkeneminen kiihtyy.
Venäjän federaation tuloista noin puolet muodostuu öljyn ja kaasun tuotantoveroista ja vientitulleista.
”Venäjän kannalta hyvä asia on, että öljy on halventunut ruplissa huomattavasti vähemmän kuin dollareissa”, sanoo Suomen Pankin Venäjän talouteen erikoistunut tutkija
Laura Solanko.
Venäjän federaation talousarvio on rakennettu sen oletuksen varaan, että öljyn hinta olisi 50 dollaria barrelilta.
”Jos öljyn hinta pysyy pitkään alle 50 dollarissa, budjetin alijäämä olisi paljon nykyistä suurempi. Se tarkoittaisi, että reservirahaston varat loppuisivat ensi vuonna, mitä Venäjä ei missään tapauksessa salli.”
Venäjä on rahastoinut öljy- ja kaasukaupan tulojaan reservirahastoon ja kansallisen hyvinvoinnin rahastoon. Jälkimmäisellä valtio pyrkii turvaamaan eläkkeiden maksamisen tulevaisuudessa.
Reservirahastossa oli joulukuun alussa varoja 60 miljardia dollaria ja kansallisen hyvinvoinnin rahastossa marraskuun alussa 72 miljardia dollaria.
”Jos Venäjä joutuu öljyn halpenemisen ja kasvavan alijäämän takia supistamaan julkista kulutusta, palkat ja eläkkeet eivät kasvaisi ja yksityinen kulutus romahtaisi. Vaarana olisi talouden pysähtyminen”, Solanko sanoo.
Energiamarkkinat
Energiamarkkinoilla halpa öljy vaikuttaa monin eri tavoin. Periaatteessa sähkön hinnan pitäisi laskea, kun öljy halpenee. Öljyn halpeneminen aiheuttaa myös muiden fossiilisten polttoaineiden halpenemisen, jolloin sähköä on taloudellisesti kannattavaa tuottaa kivihiilellä ja maakaasulla.
Energiatalouteen erikoistuneen Aalto-yliopiston taloustieteen professorin
Matti Liskin mukaan Pohjoismaissa asetelma on muuttunut.
”Tuulivoima vastaa nykyisin viittä prosenttia Pohjoismaiden sähköntuotannosta. Julkisella rahoituksella tuetun tuulivoiman osuus on nykyisin sama viisi prosenttia kuin öljyn, kivihiilen ja maakaasun osuus oli aikaisemmin. Siksi polttoaineiden hinnanmuutokset eivät Pohjoismaissa vaikuta sähkön hintaan samassa määrin kuin aikaisemmin”, Liski sanoo.
Hänen mukaansa öljyn hinnanmuutosten syy-seuraussuhteita on hyvin vaikea selvittää.
”Suuret perinteiset öljyntuottajat haluavat kenties antaa viestin, että ne voivat tarvittaessa pitää öljyn halpana hyvin pitkään ja nostaa muiden tuotantotapojen investointikynnystä.”
Liuskekaasun ja -öljyn tuottaminen tuskin voi olla kannattavaa, jos öljy maksaa alle 50 dollaria barrelilta. Pitämällä öljyn poikkeuksellisen edullisena suuret öljynviejävaltiot estävät muiden muulla tavoin tuotetun energian markkinaosuuden kasvamisen.
”Toisaalta on lähes varmaa, että liuskekaasun ja -öljyn tuotanto kasvaa välittömästi, kun öljy alkaa taas kallistua.”
Suomi
Raakaöljyn halpenemisen takia polttoaineiden kuluttajahinnat halpenevat ajan mittaan. Se tarkoittaa, että kuluttajilla pitäisi olla varoja muuhun kulutukseen. Jos kulutus lisääntyy, se piristää talouskasvua.
”Tyypillisesti 3–4 prosenttia bruttokansantuotteesta käytetään öljyn ostamiseen. Öljyn halpenemisen elvyttävä vaikutus talouteen on kovin pieni”, sanoo Liski.
Raakaöljyn voimakas halpeneminen ei Suomessa myöskään siirry kuluttajahintoihin yhtä suoraviivaisesti kuin monissa muissa valtioissa. Yhtenä syynä siihen on polttoaineiden kireä verotus.
Taantuman paheneminen Venäjällä olisi myrkkyä Suomen taloudelle, sillä Venäjä on yhä Suomen viidenneksi suurin kauppakumppani. Viime vuonna Venäjän osuus Suomen kokonaisviennistä oli runsaat kahdeksan prosenttia ja tänä vuonna arviolta kuusi prosenttia.
______________________________________________________________________________________________________________
Että mitenkä? Venäjän osuus viennistä 6% ja Suomi on pulassa jos se menee? Haloo!
Meni Venäjällä miten huonosti hyvänsä niin silti sinne viedään Suomesta tavaraa. Jos Venäjän kauppa "romahtaa" puoleen (eritttäin raju muutos) niin se olisi 3% kaikesta viennistä. Joka voidaan korvata vaikka tehostamalla kauppaa kiinalaisten kanssa.
Valionhan piti jo mennä konkurssiin jos kremlin tiltuja on uskominen. Valio kumminkin rakentaa koko ajan uutta kapasiteettia Kiinan viennin varaan. Ja kun kauppatie Kiinaan on auki niin sinne uppoaa vaivatta koko Suomen elintarviketuotanto. Eikä Kiina liitä kauppasuhteisiin Suomen kanssa voimapoliittisia komponentteja, ei ainakaan sellaisia jotka kaventavat itsemääräämisoikeuttamme, eikä Kiinalla ole Suomen aluetta koskevia sotilaallisia intressejä.
http://www.tekniikkatalous.fi/talou...i-suurimmille-lastenruokamarkkinoille-6090841