OPTIO Profiili
Venäjän valtiovarainministerin pelimerkit hupenevat
11.4.2016 15:30
Venäjän valtiovarainministerin
Anton Siluanovin johtama ministeriö Moskovan keskustassa on keisarinna
Katariina Suuren Pietarissa vuonna 1780 perustaman valtiovarainministeriön jatkumo. Jos Katariina Suuri kokosi monarkialle vaurautta, Siluanovilla on lähes mahdoton tehtävä. Hän yrittää kanavoida hupenevaa niukkuutta, kun kansantalous ajautuu lamaan jo toisen kerran 20 vuoden aikana.
Talouden ja politiikan suuret ja pienet päätökset tehdään Moskovassa muutaman hehtaarin sisällä. Poliittinen valta istuu Kremlissä, ja valtiovarainministeriö on vajaan kilometrin verran koilliseen Iljinka 9:ssä. Molemmista on lyhyt matka Neglinnaja 12:een, jossa on Venäjän keskuspankki.
Ministeri Siluanovilla on ainutlaatuinen historiallinen näköalapaikka valtakunnan kehitykseen.
Siluanov valmistui
Moskovan rahoitusinstituutista vuonna 1985, jolloin johtoon nousi
Mihail Gorbatšov. Siluanov seurasi kommunistivallan rakenteiden murtumista kauempana Kremlistä, koska hänen ensimmäinen virkansa oli suurimman osatasavallan eli Venäjän federaation valtiovarainministeriössä. Vuosien 1985 ja 1992 välisenä aikana Siluanov näki neuvostoimperiumin taloudelliset ja poliittiset romahdukset. Hän palveli samoissa ministeriöissä Gorbat
šovia, sitten
Boris Jeltsiniä ja sen jälkeen monia muita, kunnes nykyisen valtarakenteen arkkitehdit tulivat Pietarista Moskovaan
Vladimir Putinin johdolla. Sillä tiellä ollaan.
”Hän on hyvä ja vakaa asiantuntija”, pääministeri Vladimir Putin kuvasi Siluanovia syyskuussa 2011. Silloinen presidentti Dmitri Medvedev erotti valtiovarainministeri Aleksei Kudrinin. Kudrin oli myös hyvä ja vakaa, mutta hän teki virheen arvostelemalla varustelumenojen kasvattamista.
Kun Kudrin erotettiin, Venäjän Urals-öljyn tynnyrihinta oli 109 dollaria. Kun Putin aloitti presidenttinä vuonna 2000, hinta oli 28,40 dollaria. Kun Siluanovin esikunta rakensi tämän vuoden valtionbudjettia, öljyn hinta oli vajaat 60 dollaria. Tammikuussa öljy laski alle 30 dollariin. Maailma muuttuu.
Kuinka valtiovarainministeriö voi hoitaa julkista taloutta, jos öljytulo laskee pysyvästi 30-35 dollariin taloudessa, johon öljy ja kaasu tuovat yli puolet tuloista?
Suuri kansakunta, suuret menot, mutta pienet tulot.
Rosstatin mukaan maan väkiluku oli viime vuonna 144 miljoonaa ja bruttokansantuotteen nimellisarvo oli 1 190 miljardia euroa. Vaikka vertausluvut ovat haettuja, Venäjän bkt:n pientä arvoa on vaikea käsittää todeksi, kun esimerkiksi 5,4 miljoonan asukkaan Suomen bkt oli viime vuonna 205 miljardia euroa. Venäjän väkiluku on 26,6 kertaa Suomea suurempi, mutta maailman öljymahdin kansantuote vain 5,8 kertaa suurempi.
Ruplan arvon puolittuminen selittää euromääräisen vuositason romahduksen, koska ruplamääräinen bkt kasvoi 9 prosenttia viime vuonna vuositasolla. Ruplia on paljon liikkeellä. Pinta-alaltaan maailman suurimman maan ja suurimman öljyntuottajan talouden koko totuus ei voi olla 1 190 miljardin bruttokansantuote. Sillä sijoittuu bkt-vertailussa sijalle 16 Meksikon ja Indonesian väliin.
Siluanovin pitää löytää ruplat eläkkeisiin, joista suuri osa kulkee valtionbudjetin kautta, koska varsinaiset työeläkerahastot puuttuvat. Eläkkeisiin tarkoitettu kansallisen hyvinvoinnin rahasto kanavoi rahaa pankkien ja yritysten tukemiseen, kun korkokanta on 13,8 prosenttia, ruplavelka kasvaa ja ruplaa syövä inflaatio on 9,8 prosenttia. Toisen reservirahaston arvo laski viime vuonna 50:een, kun varoja kanavoitiin budjetin menoihin 40 miljardia. Tätä menoa reservit loppuvat tänä vuonna.
Siluanov ei voi vastustaa puolustusmenojen kasvattamista maassa, jolla ovat huolena sotilaalliset konfliktit Ossetiassa, Itä-Ukrainassa, sota Syyriassa sekä jatkuvia sotaharjoituksia. Siluanov sanoi äskettäin
CNBC:n ja
Bloombergin haastatteluissa, että on säästettävä ja monipuolistettava taloutta. Mistä säästetään? Tilaston mukaan viennin rakenne on lähes sama kuin vuonna 1985, jolloin Siluanov tuli työelämään.
Suorat sijoitukset Venäjälle ovat romahtaneet noin 7 miljardiin dollariin. Krimin valtaamisen tuottamat sanktiot ovat vain yksi syy pääoman ja investointien pakoon. Sanktiot eivät häviä lisäämällä sotilaallista uhmailua.
Talous tarvitsee luottamusta. Ministeri miettinee, miksi venäläinen pääoma ei luota kotimaahan vaan investoi EU-maihin? Miksi rikkaat ja koulutetut venäläiset muuttavat maasta ja kouluttavat lapsensa mieluummin Lontoossa kuin Moskovassa? Näin katoaa täysin korvaamatonta pääomaa.
Venäjän valtionvelka on mitätön ja valuuttavaranto edelleen noin 370 miljardia dollaria. Ministerin on pakko miettiä, miksi ruplatalous ja rinnakkaistalous ovat kasvaneet niin suuriksi, etteivät ne enää mahdu virallisiin tilastoihin. Mahtaisivatko kasvun avaimet löytyä Kremlistä? Siellä ne on ilmeisesti kuitenkin hukattu.
________________________________________________________________________________________
Venäläiseläkeläiset kustantavat VEB-pankin tappioita
2
11.4.2016 9:30
http://www.kauppalehti.fi/uutiset/venalaiselakelaiset-kustantavat-veb-pankin-tappioita/d5UtDLJR
Rahastoinnista luopuminen uhkaa romuttaa koko eläkejärjestelmän.
Venäjän hallitus on päättänyt käyttää noin kaksi miljardia euroa kuluvan vuoden budjettivaroistaan suuriin taloudellisiin vaikeuksiin joutuneen valtiollisen
VEB-kehityspankin pääomittamiseen.
Hallituksen lupaama avustus otetaan budjettivaroihin kuuluvasta niin kutsutusta ”presidentin reservistä”, jonka koko on nyt 4,5 miljardia euroa. Presidentin reservi taas koostuu eläkejärjestelmän rahastoitavasta osuudesta, jonka Venäjän hallitus on jäädyttänyt, eli käytännössä käyttänyt juokseviin menoihin vuodesta 2014 alkaen.
VEB on valtion rahoituslaitos, joka on viime vuosina meritoitunut huonosti kannattavien hankkeiden rahoituksessa. VEB:n varoja on suunnattu esimerkiksi Venäjän miehittämälle Krimin niemimaalle ja pankki oli myös Sotšin olympiahankkeen merkittävä rahoittaja.
VEB:n yhteisvelat ovat noin 17 miljardia euroa, joten luvattu kahden miljardin euron avustus ei ratkaise pitkällä tähtäimellä kehityspankin taloudellisia ongelmia, vaan kyse on lähinnä hätäavusta. VEB on myös EU:n ja USA:n pakotelistalla, joten pankin rahahuolto on dramaattisesti mutkistunut parin viime vuoden aikana.
Venäjän eläkejärjestelmässä työnantajan maksama eläkemaksu on 22 prosenttia palkkatulosta. Eläkekertymästä yli kaksi kolmasosaa on tarkoitettu käytettäväksi nykyisten eläkkeiden maksamiseen ja vajaa kolmasosa on tuleviin eläkkeisiin suunnattu rahastoitava tai kumulatiivinen osuus.
Eläkemaksujen rahastoitavan osuuden jäädyttäminen eli siirto akuutteihin budjettimenoihin muodostaa asiantuntijoiden mukaan merkittävän uhan koko eläkejärjestelmän uskottavuudelle. Kriittisimmät puhuvat jo eläkepyramidista, joka on vaarassa romahtaa.
Käytännössä eläkkeiden jäädyttäminen tarkoittaa sitä, että eläkkeet maksetaan kädestä suuhun, eli työnantajien nyt maksamilla eläkemaksuilla kustannetaan nykyiset eläkkeet. Tässä järjestelyssä Venäjälle ei synny pääomia tai ”pitkää rahaa”, mikä olisi elintärkeää varsinkin lännen rahoitussanktioiden voimassaollessa.
Asiantuntijat muistuttavat myös maan demografisista ongelmista, kun eläkeläisten määrä kasvaa ja aktiiviväestön osuus pienenee. Jo tällä hetkellä eläkkeiden suuruus on alle 30 prosenttia palkkatasosta eli selvästi alhaisempi kuin länsimaissa.
Eläkkeiden indeksikorotukset laahaavat myös selvästi inflaatiotason alapuolella. Eläkeikä on naisilla nyt 55 ja miehillä 60 vuotta. On erittäin todennäköistä, että yleistä eläkeikää tullaan nostamaan ensi syyskuussa järjestettävien parlamenttivaalien jälkeen.
Talouskriisin ja jätti-inflaation myötä venäläiseläkeläisten asema on nopeasti huonontunut. Esimerkiksi Pietarissa pienimmät eläkkeet ovat alle 100 euroa kuukaudessa. Keskieläke lienee 200 euron paikkeilla ja 300 euron kuukausieläkettä pidetään jo hyvänä. Yleinen hintataso on Pietarissa jonkin verran edullisempi kuin Suomessa.
_____________________________________________________________________________
http://www.kauppalehti.fi/uutiset/elakelaisten-pitka-pinna/23TzY6Bd
Eläkeläisten pitkä pinna
1
11.4.2016 9:30
Tuttu pietarilainen naistoimittaja jäi eläkkeelle.
”Työhistoriani on sangen vaihteleva, joten eläke on vain 6 300 ruplaa (82 euroa) kuukaudessa”, toimittajaystäväni kertoi.
Kuinka suuri eläke olisi, jos työhistoria olisi täydellinen?
”Noin 130 euroa.”
Soittokierros pietarilaistutuille paljastaa, että eläkeläisten asema on romahtanut alle kaiken kohtuuden, ja se kertoo Venäjän hallituksen sosiaalipolitiikan täydellisestä haaksirikosta.
Satunnaisia kuukausieläkkeitä: Kirjanpitäjä 160 euroa, laivaston konemestari 180 euroa, lastentarhanopettaja 200 euroa, insinööri 200 euroa, TV-kanavan Pietarin-päällikkö 260 euroa, eversti 330 euroa.
Kyseisillä eläkkeillä pitäisi maksaa asunnon vastike, ruokamenot ja muut kulut. Yhtälö on täysin mahdoton, koska inflaatio ja ruplan devalvoituminen ovat nostaneet hurjasti elinkustannuksia parin viime vuoden aikana. Ilmeisesti hallitus luottaa siihen, että eläkeläisten kärsivällisyys on loppumaton.