Venäjän talous

Venäläisethän voi ruveta vaihtamaan ruplia yuaneihin ja sitten takaisin taas ;)

Jos venäläiset ja kiinalaiset oikeasti löytäisivät toisensa, niin pidemmällä aikavälillä olisi riskinsä siinäkin. Uskon kuitenkin, että Kiina antaa Venjän kyykistyä syvään ja huolella ennen kuin apuja tarjotaan. Ei tapahtune Venäjän nykyhallinnon aikaan, ja silloinkin sitten ottavat enemmän kuin antavat.
Yksilötasolla varmasti ruplan vaihto vieraaseen valuuttaan on järkevää. Yuanin vaihdettavuus ja saatavuus kaikkialla Venäjällä voi tosin olla huono. Eiköhän ulkomaan valuutaksi valikoidu taas USA:n dollari, tuo perinteinen banaanitasavaltojen rahoituksellinen turva...

Venäjä varmasti toivoisi löytävänsä ystävän Kiinasta. Toisaalta voi kysyä, mitä ihmettä Kiina Venäjän ystävyydellä tekee. Raaka-aineet ja vielä hetken lentokonemoottorit on ne, mitä Kiina Venäjältä tarvitsee. Näiden osalta alkaa olla varsinaiset ostajan markkinat ja eiköhän Kiina osaa ulosmitata neuvotteluvoimansa. Kiina ei varmasti halua Venäjästä kilpailijaa kehittyneempien tuotteiden markkinoille. Venäjän markkinat varmasti kiinnostavat Kiinan vientiyrityksiä, mutta pitää muistaa, että markkinoiden koko on Italian luokkaa (ja ovat nopeasti pienenemässä). Jos Kiinalla tulee eteen oikea valintatilanne läntisen teknologian ja loppumattomien markkinoiden tai puoli-kehitysmaa -tasoisen Venäjän välillä, on vaikeaa uskoa, että lopullinen valinta olisi Venäjä.
 
Jos öljyn hintaa pystytään näin tehokkaasti reivaamaan kesäkuun 115 dollarin tynnyrihinnasta 86 dollariin tynnyriltä ihan tilaustyönä niin se kertoo öljyn hinnassa olevan aika roima keinottelulisä. Että voi kysyä mikä se öljyn oikea hinta olisi ilman keinottelulisää...........................

.............Öljyn myyjät pyrkivät öljyn hinnan nousuun. Öljyn ostajat pyrkivät öljyn hinnan laskuun. Jos öljyn hinta on korkealla niin taustalla ovat epäilemättä öljyn myyjät. Jotta öljyn hintaa saisi alas pitää öljylle olla kilpaileva resurssi, johon ostajat voivat siirtyä mikäli öljyn hinta on liian korkea. Bensiiniä käyttävien polttomoottoriautojen käyttämiselle pitäisi olla vaihtoehtona sähköautot, josta öljyala ei tykkää koska kilpaileva tekijä luo painetta öljyn hinnan alentamiseen. Suomessa ei eduskunta varmaankaan pyrkine voimakkaaseen sähköautoistamiseen. Valtio saa bensiinistä hyvät verotulot, joka sitten pitäisi siirtää muihin veromuotoihin mikäli bensiinin verottaminen loppuisi. Hintojen vedättämistä korkealle kannustaa myös verotusjärjestelmä, esimerkiksi arvonlisävero, joka verotuotto on sitä suurempi kuta kalliimmasta hinnasta se arvonlisävero otetaan.

Hiilivetyjen mailmanmarkkinahintaan vaikuttaa aivan samat lait mitä kaikkeen kauppaan..Luonnollisesti tuottajamaat pyrkivät säätelemään hintatasoa tuotannon määrällä. Näiden rivit eivät ole kovin yhtenäisiä. Lisäksi hintaan vaikuttaa monia muita tekijöitä.


Globaali ilmastonmuutoksen torjuminen tulee vähentämään hiilivetyjen kysyntää ja pitämään öljyn sekä kaasun hintaa kohtuullisella tasolla tulevina vuosina. Erityisesti tämä koskee Venäjältä EU-alueelle tuotavaa öljyä ja kaasua. Seuraavan kymmenen vuoden aikana tulisi koko Venäjältä Eurooppaan tuleva tuonti korvata vaihtoehtoisilla toimittajilla sekä esim. biologisilla ja muilla hiilineutraaleilla energialähteillä.

Venäjän tuonnin vähentämiselle löytyy myös muita kuin pelkkiä kaupallisia syitä. Jatkossa yksikään maa ei halua jäädä miltään osin riippuvaiseksi Venäjän energiatoimituksista.

Hiilineutraalien energiamuotojen lisäämiseksi sekä öljyn, kivihiilen ja kaasun käytön vähentämiseksi EU tulee lähivuosien aikana toteuttamaan valtaisan investointiohjelman. Se tulee parantamaan koko EU-alueen työllisyyttä ja kaikkien jäsenmaiden kansantalouksia (ehkä myös aluepoliittisesti painotettuna). Tästä kokonaisuudesta tulemme kuulemaan lisää vielä tämän loppuvuoden aikana.

Venäjälle tällaiset uutiset eivät tarjoa kovin hyviä näkymiä. Mutta tämän suuntainen kauppapoliittinen kehitys ja eristäytyminen Euroopasta on ollut Putinin tietoinen valinta kotimaalleen. Sitä niittää mitä kylvää..
 
Nyt saattaisi olla hyvä aika tehdä lyhyt yhteenveto Venäjän talouden ja yhteiskunnan näkymistä:
......................................
Yhteenvetona sanoisin, että ei näytä kovin ruusuiselta Venäjän tulevaisuus!


Juuri näin asiat ovat...erinomainen katsaus.

Ja, miettikääpä vielä yhteenvetoa koko Venäjän hallinnosta:

- Putin (ent. KGB/FSB) ja hänen puolueensa johtaa maata
- valtion hallinnosta, turvallisuusasioista, sisä-, alue- yms politiikasta vastaavat Putinin hyvät avustajat ja kollegat entisen KGB:n ajoilta.
- maan talouselämä, suuryritykset jne. ovat Putinin suurelta osin lähipiiriin kuuluvien oligarkkien hoidossa
- kaikki johtavat virkamiehet ovat matkustuskiellossa

Venäjän asiat olivat samassa mallissa viimeksi Stalin'in aikoina. Eipä tosiaankaan liene hyviä uutisia tiedossa...
 
Pitäisi saada nettiin reaaliaikainen Putinin naamabarometri. Eikö sen pitänyt olla herran puheiden mukaan luotettavampi mittari kuin talousluvut.

Vakavammin puhuttuna huolestuttaa se, mitä tapahtuu kun talouden romahdus on käsillä. Keskuspankin rahojen loppuminen ja valuuttapako alkavat jo varmasti tuntua.
 
Pitäisi saada nettiin reaaliaikainen Putinin naamabarometri. Eikö sen pitänyt olla herran puheiden mukaan luotettavampi mittari kuin talousluvut.
putin1.jpg
 
Putin saa mitä tilaa hoidettuaan maan talouden päin persettä. Ei naapurimaihinkaan hyökkäily onnistu ilman seuraamuksia, vaikka näin lienee Kremlissä kuviteltu.

Vuosituhannen alku on ollut vahvistuvan ja itsetietoisen Venäjän aikaa. Nyt uhkana on heikko, arvaamaton ja nurkkaan ajettu Venäjä. Taas tulee seurata mitä kädet tekevät. Onko käynnissä kotiyleisölle suunnattu pullistelu vai onko Putin siirtynyt tosissaan sotajalalle.

Erityisen mielenkiintoista on nähdä miten Venäjän puolustusbudjetti reagoi heikentyvään taloustilanteeseen. Lykätäänkö uudessa tilanteessa uudistuksia ja leikataan budjettia vai pysyykö armeijan rahoitus absoluuttisesti samana tai jopa kasvaa. Tästä pitäisi sitten oman valtionjohdon pystyä tekemään oikeat johtopäätökset.
 
Yhdysvallat avaa Pietarin Jokereiden Timtsenkoa vastaan rahanpesujutun:

Navalnyi kommentoi Harkimon kaveria ja "Pietarin Jokereiden" hallinostajaa näin:

For 14 years, Gennady 'Gangrene' Timchenko has been robbing the citizens of Russia, having become the main middleman for selling our oil. He has earned billions at this and has bought up real estate all over the world. And he is being prosecuted by the Americans for money-laundering, and not Russia for embezzlement of these very Russian funds.

http://www.interpretermag.com/russia-this-week-kremlin-trolls-staff-up-move-into-new-offices/#4905

Tuollainenkin kuva löytyi. Huh huh. 20% alas!

B1wkhHpCMAA8ORy.png:large
 
Naamabarometri olisi pitänyt kyllä olla:
http://www.taloussanomat.fi/porssi/...eilahtelulle-koittaa-pian-loppu/201415579/170
"Putinin mukaan valuutan heilahtelu rauhoittuu, kunhan Venäjän keskuspankki ryhtyy torjumaan spekulatiivista valuuttakauppaa, uutistoimisto Bloomberg kertoi."

seurava ruutu sarjakuvassa:
http://www.kauppalehti.fi/etusivu/rupla+paastettiin+kellumaan+etuajassa/201411707488

"Uusi ennuste on, että talous ei ensi vuonna kasva lainkaan edellyttäen, että Yhdysvaltain ja Euroopan unionin talouspakotteet pysyvät voimassa ja öljyn keskihinta tynnyriltä on 95 dollaria."
 
Niin, ruplan halpenemisen myötä ei öljyn hinnanlasku vaikuta niin pahasti Venäjän talouteen. Vahvemman ruplan aikana kuitenkin maahantuodut tuotteet olivat halvempia, ruplan halpenemisen myötä ne kallistuu. Venäjällä kaiketi on länsimaiden pakotteiden myötä muiden kuin öljystä ja kaasusta saatavien tulojen määrä vähentynyt, mikä lisää Venäjän riippuvaisuutta öljyn hintaan, joka on (toivottavasti pitkäaikasessa) laskussa.
 
Venäjä solmii suuria kaasusopimuksia Kiinan kanssa ensisijaisesti siksi, että se pelkää amerikkalaisen nesteytetyn maakaasun virtaavan Kiinan markkinoilla tämän vuosikymmenen lopulla.

Oxford Instituten energiatutkimusosaston vanhempi tutkija Keun-Wook Paik sanoo, että Venäjä solmii nyt isoja kaasusopimuksia Kiinan kanssa, koska se pelkää amerikkalaisen nesteytetyn maakaasun valtaavan Kiinan markkinoita vielä tämän vuosikymmenen lopulla. Asiasta kertoo Financial Times (11.11.).

http://www.kauppalehti.fi/etusivu/ft+venaja+pelkaa+usan+liuskekaasua/201411707620
 
Venäjä solmii suuria kaasusopimuksia Kiinan kanssa ensisijaisesti siksi, että se pelkää amerikkalaisen nesteytetyn maakaasun virtaavan Kiinan markkinoilla tämän vuosikymmenen lopulla.

Oxford Instituten energiatutkimusosaston vanhempi tutkija Keun-Wook Paik sanoo, että Venäjä solmii nyt isoja kaasusopimuksia Kiinan kanssa, koska se pelkää amerikkalaisen nesteytetyn maakaasun valtaavan Kiinan markkinoita vielä tämän vuosikymmenen lopulla. Asiasta kertoo Financial Times (11.11.).

http://www.kauppalehti.fi/etusivu/ft venaja pelkaa usan liuskekaasua/201411707620

Ei taida Amerikan kaasusta olla kilpailijaksi. Säröyttäminen on kallis tuotantotapa ja siihen vielä nesteytyksestä tulevat kustannukset päälle.
 
@Samses

http://maanpuolustus.net/threads/venäjän-talous.3579/page-2#post-133167

Jotakin analyysiä Venäjän taloudesta. CIA Factbook työvoiman/BKT:n jakautumisesta aloittain (ensin osuutena BKT:sta, sitten työvoimasta) ja maittain:

Finland

--

agriculture: 2.9%
industry: 25.1%
services: 71.9% (2013 est.)

-

agriculture and forestry: 4.4%
industry: 15.5%
construction: 7.1%
commerce: 21.3%
finance, insurance, and business services: 13.3%
transport and communications: 9.9%
public services: 28.5% (2011)

Russia

--

agriculture: 4.2%
industry: 37.5%
services: 58.3% (2013 est.)

-

agriculture: 9.7%
industry: 27.8%
services: 62.5% (2012)



China

--

agriculture: 10%
industry: 43.9%
services: 46.1%

-

agriculture: 33.6%
industry: 30.3%
services: 36.1%

India

--

agriculture: 17.4%
industry: 25.8%
services: 56.9% (2013 est.)

-

agriculture: 49%
industry: 20%
services: 31% (2012 est.)
 
@Samses

http://maanpuolustus.net/threads/venäjän-talous.3579/page-2#post-133167

Jotakin analyysiä Venäjän taloudesta. CIA Factbook työvoiman/BKT:n jakautumisesta aloittain (ensin osuutena BKT:sta, sitten työvoimasta) ja maittain:

Aivan. Huomaa Venäjän talouden teollisuuspainotus verrattuna Suomeen.

Samoin talouden koolla mitattuna, Venäjä on hiukan Italiaa suurempi.

Ja jos katsotaan tuoterakennetta, niin Venäjän tuotanto on painottunut raaka-aineisiin (öljy ym). ja energiaan, ei pitkälle jalostettuihin lopputuotteisiin.
 
Italiahan on yksi maailman suurimpia talouksia. Ja ostovoimapariteetilla korjattuna Venäjän talous on edelleen maailmanpankin mukaan käytännössä Saksan kokoinen ja Yhdysvaltojen kansallisen tiedusteluneuvoston mukaan ostovoimapariteetilla korjattu BKT kertoo paremmin maiden taloudellisesta voimasta. Mm. itänaapurin aseteollisuuden resursseiden kannalta, ostovoimapariteetilla korjattu BKT, antaa huomattavasti realistisemman kuvan voimavaroista, koska se on lähes täysin maan sisäistä toimintaa. Venäjän teollisuustuotanto kasvoi syyskuussa 2,8%, kun ennusteet oli nollassa ja talous kokonaisuudessaan kasvoi 1,1%. Eli mihinkään taantumaan se ei edelleenkään taittunut, vaan kasvoi, pakotteista huolimatta. Mikä ehkä oleellisinta, niin talousongelmat ei ainakaan vielä näy lainkaan työllisyystilastoissa, vaan työttömien määrä on ennätys alhaalla alle 5%. Monilla tuntuu toiveajattelu sekoittuvan analyyseihin, eikä siinä mitään erikoista. Esim. Economistillahan on toimittajia, jotka on viimeiset 15 vuotta ennustaneet suunnilleen jokaiselle vuodelle Venäjän romahdusta. Tällä hetkellä sentään on aitoja ongelmia Venäjänkin taloudessa niin että noilla ennusteilla on vähän enemmän pohjaa, mutta siltikin vaikuttaa paljon todennäköisemmältä, että Venäjällä on vain normaalia hitaamman kasvun vuosia edessä, tuskin mitään romahdusta kuitenkaan. Mitä tulee väestökehitykseen, kuten "aivovuotoon", niin kannattaa ehkä sekin pitää edelleen mielessä, että Venäjä on Yhdysvaltojen jälkeen maailman toiseksi suurin maahanmuuton kohdemaa ja esim. Britanniasta muuttaa vuosittain enemmän ihmisiä pois kuin Venäjältä absoluuttisesti mitattuna, vaikka maa on paljon pienempi. Venäjän väestö kokonaisuudessaan on tänäkin vuonna jatkanut kasvamistaan.
 
Aivan. Huomaa Venäjän talouden teollisuuspainotus verrattuna Suomeen.

Samoin talouden koolla mitattuna, Venäjä on hiukan Italiaa suurempi.

Ja jos katsotaan tuoterakennetta, niin Venäjän tuotanto on painottunut raaka-aineisiin (öljy ym). ja energiaan, ei pitkälle jalostettuihin lopputuotteisiin.

Yritin demota sitä, kuinka hyvin ja pitkällä Venäjä on taloudellisen ja yhteiskunnallisen kehityksen tiellä. Venäjän bruttokansantuotteesta palvelut muodostavat suuremman osan kuin Kiinassa tai Intiassa. Maataloudessa työskentelee vain murto-osa väestöstä verrattuna noihin kahteen muuhun maahan. Venäjän väestöstä liki kaksi kolmasosaa työskentelee palvelusektorilla, kun Kiinassa osuus on reilun kolmanneksen ja Intiassa vajaan kolmanneksen.
 
Italiahan on yksi maailman suurimpia talouksia. Ja ostovoimapariteetilla korjattuna Venäjän talous on edelleen maailmanpankin mukaan käytännössä Saksan kokoinen ja Yhdysvaltojen kansallisen tiedusteluneuvoston mukaan ostovoimapariteetilla korjattu BKT kertoo paremmin maiden taloudellisesta voimasta. Mm. itänaapurin aseteollisuuden resursseiden kannalta, ostovoimapariteetilla korjattu BKT, antaa huomattavasti realistisemman kuvan voimavaroista, koska se on lähes täysin maan sisäistä toimintaa. Venäjän teollisuustuotanto kasvoi syyskuussa 2,8%, kun ennusteet oli nollassa ja talous kokonaisuudessaan kasvoi 1,1%. Eli mihinkään taantumaan se ei edelleenkään taittunut, vaan kasvoi, pakotteista huolimatta. Mikä ehkä oleellisinta, niin talousongelmat ei ainakaan vielä näy lainkaan työllisyystilastoissa, vaan työttömien määrä on ennätys alhaalla alle 5%. Monilla tuntuu toiveajattelu sekoittuvan analyyseihin, eikä siinä mitään erikoista. Esim. Economistillahan on toimittajia, jotka on viimeiset 15 vuotta ennustaneet suunnilleen jokaiselle vuodelle Venäjän romahdusta. Tällä hetkellä sentään on aitoja ongelmia Venäjänkin taloudessa niin että noilla ennusteilla on vähän enemmän pohjaa, mutta siltikin vaikuttaa paljon todennäköisemmältä, että Venäjällä on vain normaalia hitaamman kasvun vuosia edessä, tuskin mitään romahdusta kuitenkaan. Mitä tulee väestökehitykseen, kuten "aivovuotoon", niin kannattaa ehkä sekin pitää edelleen mielessä, että Venäjä on Yhdysvaltojen jälkeen maailman toiseksi suurin maahanmuuton kohdemaa ja esim. Britanniasta muuttaa vuosittain enemmän ihmisiä pois kuin Venäjältä absoluuttisesti mitattuna, vaikka maa on paljon pienempi. Venäjän väestö kokonaisuudessaan on tänäkin vuonna jatkanut kasvamistaan.

Eikö tämä jo keskusteltu aiemmin? Venäjälle muuttaa porukkaa Keski-Aasian Staneista hanttihommiin. Venäjältä muuttaa pois koulutettua keskiluokkaa. Siinä on aika iso ero.

Ja mitä Italiaan tulee, niin Italia on 60 miljoonan asukkaan maa jolla ei ole mitään merkittäviä luonnonvaroja. Silti sen talous on samaa luokkaa kuin väkiluvultaan tuplasti suuremman, maantieteelliseltä alueeltaan herraties kuinka monta kymmentä kertaa suuremman, ja ylivoimaisesti maailman suurimmat luonnonvarat omaavan Venäjän talous.

Vängätkää ihan niin paljon kuin haluatte, tosiasia on että Venäjä on taloudellisesti kehittymätön, tuotantorakenteeltaan yksipuolisesti raaka-aineiden tuotantoon keskittynyt talous. Olen pahoillani jos tosiasiat eivät miellytä.
 
Viimeksi muokattu:
Tosiaan moni anayytikko on sortunut tunteenomaiseen Venäjän aliarvioimiseen henkilökohtaisten antipatioidensa takia. Neuvostoliiton romahtamisesta on kuitenkin vasta reilut 20 vuotta aikaa. Se on ison valtion mittakaavassa lyhyt aika. NL:n aikaan teollisuudella oli käytännössä vain kaksi alaa, jotka joutuivat tilille tuotteidensa laadusta: puolustus- ja avaruusteknologiateollisuus. Länsimaissa kaikki alat joutuivat markkinavoimien evoluutiomyllyn armoille, NL:ssa kehitys ja laadunvalvonta riippui poliittisen eliitin antamasta paineesta ja kiinnostuksesta. Militaristisessa diktatuurissahan aseet olivat se ykkösasia. Teknologista osaamista siellä kyllä on; venäläinen aseteknologia oli ja on täysin vertailukelpoista lännen vastaavien kanssa. Kansan koulutustasokin on hyvä. Siksi potentiaalia on paljon, jos vain osaaminen osataan kohdentaa oikein.
 
...tosiasia on että Venäjä on taloudellisesti kehittymätön, tuotantorakenteeltaan yksipuolisesti raaka-aineiden tuotantoon keskittynyt talous...
Vienti/tuontirakenne wikipedian mukaan:
"Russia main exports are oil and natural gas (58% of total exports), nickel, palladium, iron and chemical products. Others include: cars, military equipment and timber. Russia imports food, ground transports, pharmaceuticals and textile and footwear." http://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_Russia
 
Back
Top