Nyt saattaisi olla hyvä aika tehdä lyhyt yhteenveto Venäjän talouden ja yhteiskunnan näkymistä:
- valuuttapako on ollut ennätyksellinen. Itse uskon pessimistisintä ennustusta EKP:ltä, joka kesällä ilmoitti yli 200 Mrd dollarin kadonneen maailmalle (EKP näkee todennäköisesti aika hyvin käytännön rahavirrat ja sillä ei ole tarvetta muutella näitä lukuja)
- venäjän keskuspankki on tukenut ruplaa kymmenillä miljardeilla euroilla (pahimmallaan luokkaa 1,5 Mrd€ päivässä) ja nyt tämä tie on käyty loppuun
- ruplan kurssi on vajonnut ennätysalas ja nyt rupla on kelluva valuutta. Ruplan pohjanoteerausta ei ole vielä nähty.
- inflaatio on nyt noin 8% vuodessa ja se on kiihtymään päin
- valtion vakausrahastosta on syöty jo aikamoinen osa (nyt en ehdi itse googlaamaan tarkkaa tietoa, mutta päivitetään, jos joku tarkistaa...)
- valtion eläkerahastoista on syöty myös aikamoinen osa ja lisää palaa päivittäin
- investoinnit ovat tämän vuoden olleet täysin jäissä
- ulkomaiset sijoittajat ja yritykset ovat alkaneet kaihtaa Venäjän markkinoita ja luottamuksen saavuttaminen uudelleen voi kestää pitkään
- öljyn hinta on pitkälti alle 100 dollarin barrelilta ja nousua ei ole näköpiirissä. Valtion budjetti on tämän myötä reippaasti alijäämäinen.
- Eurooppa on vihdoin herännyt vähentämään energiariippuvuuttaan Venäjästä. Tuloksia alkaa näkyä noin parin vuoden sisällä
- alueilta on jo aikaisemmin niistetty kaikki liikenevä raha Moskovaan ja tilanne todennäköisesti pahenee. Tämä aiheuttanee jossain vaiheessa levottomuuksia.
- Krimin ja näiden uusien kansantasavaltojen elättäminen käy todella kalliiksi. Krim on täysin venäläisen tuen varassa ja kohta kolahtaa lasku Luhanskista ja Donetskista.
- aivopako on ollut ennätyksellinen, jo > 260 000 ihmistä on vuonna 2014 äänestänyt jaloillaan ja muuttanut ulkomaille. (optimisti sanoisi, että enää n. 450 vuotta, niin Venäjällä ei asu venäläisiä. Pessimisti toteaa tähän, että kohta rajat laitetaan kiinni)
- median vapaus alkaa olla hyvin rajallinen
- propaganda on ylittänyt jo kauan sitten normaalin venäläisen ja pahimman läntisen tason
- valtio on (vielä) lähes velaton, mutta venäläiset yritykset eivät sitä ole. Marraskuussa erääntyy läntisiä lainoja noin 50 Mrd € edestä ja tahti jatkuu samana tulevina kuukausina. Jos länsimaiden pakotteet ovat voimassa esim. yli puoli vuotta tästä hetkestä, ongelmat alkavat olla todella käsin kosketeltavia. Venäjämieliset sanovat, että ei hätää, kiinalaiset kyllä lainaavat rahaa. Niin lainaavatkin ja oikein mielellään, mutta hinta ei tule olemaan halpa!
- osa länsimaiden pankeista saa varautua koviin luottotappioihin Venäjän suunnasta. Nyt kannattaa myydä niiden pankkien osakkeet, joilla on paljon Venäjä-vastuita...
- mutta aseohjelmasta ei onneksi tingitä. Vuonna 2013 varustelun osuus oli jo noin 4,5 % BKT:stä. En ole varma, mutta uskoisin tämän luvun ulkopuolelle jäävän ns. voimaministeriöiden aseellisen siiven rahoituksen. Perinteisesti yli 4 % panostusta puolustukseen on pidetty kansantaloudellisena riskinä. (Kyllä, USA on panostanut asevoimiin pitkän ajan noin 4,5% BKT:stä. Riskillä sielläkin mennään, mutta maailman suurimmalla kansantaloudella on liikkumavaraa ja riskien hajauttamismahdollisuuksia muille maille enemmän kuin esim. Venäjällä)
Yhteenvetona sanoisin, että ei näytä kovin ruusuiselta Venäjän tulevaisuus!