Venäjän talous

Tulemmeko vuosien mittaan näkemään muita mielenkiintoisia koukkuja.


http://www.mtv.fi/uutiset/talous/ar...isi-reaktoriaan-ilman-venaja-sopimusta/439680
T&T: Fennovoima ei saisi reaktoriaan ilman Venäjä-sopimusta

Fennovoima ei saisi reaktoriaan ilman ydinenergia-alan yhteistyösopimusta Venäjän kanssa. Näin sanoo Venäjän Suomen-suurlähettiläs Aleksandr RumjantsevTekniikka & Talous -lehden haastattelussa.

Hänen mukaansa ilman helmikuussa solmittua sopimusta Loviisa ei myöskään saisi ydinpolttoainetta.

 
Yritin selvittää netistä mikä on Venäjän elintarvikeviennin määrä Euroopan Unioniin. Ilmeisesti aika vaatimaton. Venäjän suurin elintarvikkeeksi luettava vientituote Euroopan Unioniin on ilmeisesti russian standard vodka.

http://www.telegraph.co.uk/sponsored/rbth/business/9199765/Russia-food-export-increase.html

Euroopan Unionin elintarviketurvallisuusmääräykset ovat olleet este, jonka vain harvat venäläiset elintarviketuottajat ovat pystyneet ylittämään.

Venäjän medialle ja elintarviketarkastusviranomaisille on ominaista vihjailu länsimaisten elintarvikkeiden turvallisuutta kohtaan vaikka todellisuudessa venäläisten omien elintarvikkeiden turvallisuudessa on puutteita.

Venäjä kokee, että sen pitää kostaa elintarvikkeiden vientivaikeutensa Euroopan Unioniin vaikeuttamalla Euroopan Unionin elintarvikevientiä Venäjälle. Tämä, että venäläiset elintarvikkeet eivät ole päässeet Euroopan Unionin markkinoille lienee ollut se todellinen syy rajoittaa Ukrainan varjolla Euroopan Unionin maataloustuotteiden vientiä Venäjälle. Jos Venäjän elintarvikkeet eivät pääse Euroopan Unionin markkinoille niin Unionin elintarvikkeet eivät pääse Venäjän markkinoille. Venäjällä on ilmeisiä vaikeuksia standardisoida elintarviketuotantonsa Unionin vaatimalle tasolle.

Venäjän elintarvikevienti suuntautuukin entisen Neuvostoliiton maihin, joissa kulutetaan venäläisiä elintarvikkeita kuten ryazhenka , tvorog , kolbasa, pelmeni, syrki, zhitnitsa, jotka ovat lännessä miltei tuntemattomia tuotenimikkeitä.
 
Viimeksi muokattu:
Öljyn hinta kävi miltei alle 80:n. Venäläiset ovat 17% köyhempiä kuin vuonna 2005. Putin ei mitenkään voi modernisoida maataan, ei armeijaansa, ei mitään.

B0ATXpfIAAAgZiD.png
 
OT, mutta jännä että tämä ölpän hinnan lasku näkyy aika huonosti bensapumpulla käydessä.... :-(

Mutta näkyy kuitenkin. Mutta ilmeisesti öljyn hinta itsessään vaikuttaa aika vähän hintaan. Mutta tämähän ei sinällään ole ihme, kun vero on kiinteä summa per litra, eikä jokin prosentti osuus. Lisäksi maksaahan se jalostuskin jotakin.

Mutta varmaan tässä osittain on myös sitä, että myyjät tuntevat taas hinnan nosto painetta.

Edit: olisikohan nyt hyvä tilaisuus palauttaa hieman niitä varmuusvarastoja? Toisaalta ei taida valtiolla olla rahaa siihen.
 
Surullinen tapahtuma, mutta voi olla yllättävän merkittävä. Yhden maailman suurista kansainvälisistä öljy-yhtiöistä, ranskalaisen Totalin toimitusjohtaja kuoli Moskovassa. Yksityiskone oli nousukiidossa, kun törmäsi humalaisen työntekijän työkoneeseen.

http://www.hs.fi/ulkomaat/a1413854248913

Jättiyhtiö Totalin johtaja kuoli Moskovassa – lentokone törmäsi juopuneen kuljettamaan lumenpoistokoneeseen
Ulkomaat 21.10.2014 5:57 Päivitetty 21.10.2014 9:52

Moskovassa ainakin neljä ihmistä kuoli lentokoneen kolaroitua lumenpoistokoneen kanssa Vnukovon lentoasemalla myöhään maanantai-iltana, kertovat uutistoimistot.

Yksi kuolleista on maailman merkittävimpiin lukeutuvan ranskalaisen öljy-yhtiön Totalin toimitusjohtaja Christophe de Margerie. Total on vahvistanut tiedon.

Ranskalaismedian tietojen mukaan venäläiset tutkijat ovat vahvistaneet lumenpoistokoneen kuljettajan olleen alkoholin vaikutuksen alaisena.

Falcon-yksityiskone törmäsi lumenpoistokoneeseen nousukiidon aikana. Lentokoneessa oli neljä ranskalaista, jotka kaikki kuolivat. Kolme heistä kuului koneen henkilökuntaan.

France 24 -uutiskanava kertoo lentokenttävirkailijoiden tietoihin vedoten, että lumenpoistokoneen kuljettaja ei olisi loukkaantunut turmassa. Samaa tietoa kertoo myös ranskalaislehti Le Figaro. Myös venläinen uutistoimisto Itar-Tass puhuu uutisessaan vain neljästä kuolleesta.

Turmakoneen oli tarkoitus lentää Moskovasta Pariisiin.

Lentoliikenne suljettiin väliaikaisesti Vnukovossa onnettomuuden vuoksi. Vnukov on yksi Moskovan suurimmista lentoasemista.

Itar-Tassin mukaan tutkijat selvittävät sekä yksityiskoneen kuljettajan että lumenpoistokoneen kuljettajan toimia mahdollisina syinä onnettomuuteen. Lentokentän kameroiden kuvaamasta aineistosta luultavasti saadaan asiaan selvyyttä päivän kuluessa.

Pitkään Totalissa työskennellyt 63-vuotias de Margerie osallistui Venäjällä hallituksen ulkomaisille sijoittajille järjestämään tapaamiseen.

Total on merkittävimpiä Venäjälle sijoittavia ulkomaisia yhtiöitä. De Margerie on puhunut sen puolesta, ettei EU:n pitäisi yrittää katkaista energiariippuvuuttaan Venäjästä, vaan helpottaa toimituksia.

Toukokuussa hän oli yksi harvoista läntisistä suurista yritysjohtajista, jotka osallistuivat talousfoorumiin Pietarissa Venäjän ja lännen jännitteiden kiristyessä.

Total on yli sadan miljardin markkina-arvoltaan neljänneksi suurin länsimaiden öljy-yhtiöistä Exxonin, Royal Dutch Shellin ja Chevronin jälkeen.
 
Hesarin hyvä kolumni Saudien "yllättävästä" tuotannonlisäyksesta, ja sen vaikutuksesta öljyn hintaan.

http://www.hs.fi/paakirjoitukset/a1413687609730




Täytän auton tankin kotikulmillani Washingtonin esikaupungissa. Tuijotan huoltoaseman mittaria: 40 dollaria (31 euroa).

Käsittämättömän vähän.

Bensa on aina ollut Yhdysvalloissa halvempaa kuin Suomessa, mutta nyt se on erityisen halpaa.

Raakaöljyn maailmanmarkkinahinta on laskenut 84 dollariin barrelilta. Aiemmin hinta on pyörinyt pitkään 105–110 dollarin kieppeillä.

Pudotuksen taustalla on monia tekijöitä, joista osa voi liittyä suurvaltojen poliittiseen valtapeliin.

The New York Times -lehden kolumnisti Thomas Friedman hahmotteli viime viikolla maailman öljypelin asetelmia. Friedmanin mukaan öljyn halpuus johtuu ennen kaikkea kolmesta asiasta: taloustaantumasta, Yhdysvaltain omasta liuskeöljystä ja Saudi-Arabian kasvaneesta tuotannosta.

Maailman suurin öljyntuottaja Saudi-Arabia ei ole suostunut Opec-kumppanien vetoomukseen tuotannon leikkauksista. Onko pelkkää sattumaa, että saudien linja vahingoittaa erityisesti Venäjää ja Irania, kahta maata, jotka uhmaavat avoimesti saudien pääliittolaista Yhdysvaltoja?

Ainakaan venäläisten ja iranilaisten mielestä se ei ole sattumaa. Venäjällä ja Iranissa epäillään, että Yhdysvallat ja Saudi-Arabia pyrkivät hintakilpailulla tuhoamaan niiden talouden. Öljynvienti tuo Iranin valtiolle 60 prosenttia sen tuloista, Venäjälle puolet.

Venäjä kärsii jo nyt lännen pakotteista, ja rupla on vajonnut. Jos öljyn hinta pysyy alhaalla, Venäjä on pahemmassa kuin pulassa.

Venäjän epäluuloja selittävät muistot Neuvostoliiton hajoamisesta, Friedman kirjoittaa. Venäjän entisen pääministerin Jegor Gaidarin mukaan Neuvostoliiton hajoaminen alkoi 13. syyskuuta 1985.

Tuona päivänä Saudi-Arabia päätti nelinkertaistaa öljyn tuotannon. Öljynviejä Neuvostoliitto menetti 20 miljardia dollaria vuodessa ja sen talous romahti.

Amerikkalaisia on arvosteltu siitä, ettei Ukrainalle ole annettu aseita. Iranin ydinaseneuvotteluja on kuvailtu lepsuiksi ja Venäjä-pakotteita hampaattomiksi.

Mutta on sellaisiakin keinoja, joista ei ääneen huudella. Ne voivat olla kaikkein tehokkaimpia.
 
Pajatso tyhjenee. Mitä Venäjällä sitten tehdään, kun rahastot on käytetty?

Samaan aikaan öljynhinta laskee, budjetti kääntyy alijäämäiseksi ja pakotteet nostavat inflaatiota. Jos öljy-yhtiöt eivät voi investoida, niin vaikutukset tulevat näkymään pitkään. Ovat kyllä pirullisia nämä rahoitussektorin pakotteet...



MOSKOVA. Venäjän valtiollinen öljyjätti Rosneft on pyytänyt valtion hyvinvointirahastolta kahden triljoonan ruplan eli vajaan 40 miljardin euron lainaa. Asiasta kertoi valtiovarainministeri Anton Siluanov venäläisille uutistoimistoille.

Rosneftin pyytämä summa on yli puolet eläkkeiden maksuun tarkoitetusta hyvinvointirahastosta. Sääntöjen mukaan rahasto saa lainata varoistaan vain 60 prosenttia, joten muille tuen tarvitsijoille jäisi murusia, jos öljy-yhtiö saisi tahtonsa läpi.

The Moscow Times -lehden mukaan myös kaasuyhtiö Novatek ja öljy-yhtiö Lukoil ovat aikeissa pyytää lainaa samasta rahastosta.

Rosneft tarvitsee rahaa lyhentääkseen lainojaan, joita se on ottanut tuotannon laajentamiseksi. Luokitusyhtiö Moody'sin laskelmien mukaan Rosneftin lainoja erääntyy 20 miljardin dollarin edestä ensi maaliskuun loppuun mennessä.

Pakotteiden vuoksi länsipankit eivät myönnä Rosneftille uusia, pitkäaikaisia lainoja.

Venäläisasiantuntijat eivät pidä todennäköisenä, että Rosneft saisi pyytämäänsä summaa.

http://www.hs.fi/ulkomaat/a1414036839524
 
Pajatso tyhjenee. Mitä Venäjällä sitten tehdään, kun rahastot on käytetty?
Tämä on kaikkein olennaisin kysymys. Suomen kannalta olennaisempi kuin Ukraina, Baltia ja Ruotsi yhteensä. Kun talous romahtaa, on vallanpitäjien viimeinen keino aloittaa oikea konflikti. Ukraiana ei kelpaa, koska se on jo polvistettu. Baltia ei ole hyvä, koska talouskurimuksessa oleva valtio ei voi aloittaa sotaa Natoa vastaan.

Mitä jää jäljelle?
 
Pajatso tyhjenee. Mitä Venäjällä sitten tehdään, kun rahastot on käytetty?


Hyökkäävät. Tämä on oma veikkaukseni. NATO:han se on aika luonteva maalitaulu. Jos USA sotkeentuu mukaan, on se vahva sisäpoliittinen lyömäase Venäjällä.

Jos taas USA ei tule mukaan vaan suffeloi, niin se on jälleen valtava voitto Putlerille: Baltia putoaa käsiin kuten Krim konsanaan - ja NATO-liittouma nitisee liitoksissaan. Turvatakuut on tsekattu liki tyhjäksi kortiksi.

Putler voittaa molemmissa skenaarioissa - tai ainakin voittaa enemmän kuin jos "jäisi tuleen makamaan".

Vähän samanlainen ajolähtö kuin mihinkä Hitler ahdisteltiin 1940. Venäjälle oli pakko hyökätä. Nyt se on Venäjän Putler, joka pannaan selkä seinää vasten. Tämä KGB:n pelkoa tuntematomaton hybridi on aika vaarallinen kaveri, koska on täysin arvaamaton.
 
Tämä on kaikkein olennaisin kysymys. Suomen kannalta olennaisempi kuin Ukraina, Baltia ja Ruotsi yhteensä. Kun talous romahtaa, on vallanpitäjien viimeinen keino aloittaa oikea konflikti. Ukraiana ei kelpaa, koska se on jo polvistettu. Baltia ei ole hyvä, koska talouskurimuksessa oleva valtio ei voi aloittaa sotaa Natoa vastaan.

Mitä jää jäljelle?

Turha sitä Suomea on tuputtaa. Siinä mitään järkeä ole eikä Suomen kurmuttaminen ole minkäänsortin positiivinen asia edes venäläisestä vinkkelistä. Kyllä se on Baltia seuraavaksi kuten useimmat riippumattomat asiantuntijat veikkailevat niin Ruotsissa kuin Venäjälläkin.

Mitä hävittävää Putlerilla on mukamas NATOa vastaan? Jos USA (joka on NATOn synonyymi Venäjällä) kerran ajaa öljyn hinnalla Putlerin seinää vasten, niin senkus haistattaa paskat sitten ja vetää "sokasta". Sama se on, saako sitä virastaan kenkää nyt vaiko 11 kuukauden päästä. Hyökkäämällä NATO:oon näkeepähän senkin kortin -ja jos USA vastaa, on se vahva sisäpoliittinen ässä Venäjällä. "Katso, paha jenkki tappaa venäläisiä". Oikea propagandistin dream-come-true, jos USA vs Venäjä.

Venäjä ei voi globaalina ydinasevaltana koskaan oikeasti hävitä mitään sotaa, jossa se itse on pelipanoksena. Vai kuvitteletko, että joku USA voisi yrittää ruveta valtamaan Äiti-Venäjää? Unohtuukohan sulta yksi pikku juttu?
 
Turha sitä Suomea on tuputtaa. Siinä mitään järkeä ole eikä Suomen kurmuttaminen ole minkäänsortin positiivinen asia edes venäläisestä vinkkelistä. Kyllä se on Baltia seuraavaksi kuten useimmat riippumattomat asiantuntijat veikkailevat niin Ruotsissa kuin Venäjälläkin.

Mitä hävittävää Putlerilla on mukamas NATOa vastaan? Jos USA (joka on NATOn synonyymi Venäjällä) kerran ajaa öljyn hinnalla Putlerin seinää vasten, niin senkus haistattaa paskat sitten ja vetää "sokasta". Sama se on, saako sitä virastaan kenkää nyt vaiko 11 kuukauden päästä. Hyökkäämällä NATO:oon näkeepähän senkin kortin -ja jos USA vastaa, on se vahva sisäpoliittinen ässä Venäjällä. "Katso, paha jenkki tappaa venäläisiä". Oikea propagandistin dream-come-true, jos USA vs Venäjä.

Venäjä ei voi globaalina ydinasevaltana koskaan oikeasti hävitä mitään sotaa, jossa se itse on pelipanoksena. Vai kuvitteletko, että joku USA voisi yrittää ruveta valtamaan Äiti-Venäjää? Unohtuukohan sulta yksi pikku juttu?
Kyseessä on mielipide jonka perustelin. Asiantuntijat ovat toista mieltä jonka täysin hyväksyn.

En ole kuvitellut enkä esittänyt, että Äiti-Venäjää oltaisiin valloittamassa. En ole esittänyt myöskään, että Suomea yritettäsiin valloittaa. Pointtini on, että kun kapina Venäjällä on alkamaisillaan, tarvitaan muuta puheenaihetta. Suomi on sellaiseen otollinen kohde, koska meitä voi kurmoottaa jollakin rajakahakalla, hybridivatuloinnilla tai muulla sopivalla tavalla, ja siitä pystyy vielä irrottautumaan voittajana. Vladimir luonnostelee rauhan askelmerkit ja Sergei käy neuvottelut ilme tuimana, Suomi suostuu ehtoihin tietyillä reunaehdoilla, jotka meillä voidaan myös tarpeen vaatiessa tulkita voitoksi.

Venäjä on taas osoittanut suuruutensa ja lujuutensa lännen imperialismin edessä, sekä rajattoman rauhantahtonsa.

Moukattu sanaa imperialismin
 
http://suomenkuvalehti.fi/jutut/ulk...utinin-musta-aukko/?shared=57651-1bc6fe43-999
Essee nyky-Venäjästä: Tällainen on Putinin musta aukko

Presidentti Vladimir Putin tarjoaa Euroopalle sopimusta. Sitä ei pidä hyväksyä, kirjoittaa venäläiskirjailija Mihail Šiškin.

Muistan, miten lapsena luin aikuisten tiedelehdestä avaruuden mustista aukoista ja miten minua alkoi pelottaa. Ajatus, että maailmankaikkeutemme imeytyy näihin universumissa oleviin repeämiin ei antanut minulle rauhaa. Lopulta kuitenkin käsitin, että kaikki se tapahtuu kaukana. Niin kaukana, ettei se yllä meihin saakka.

Mutta nyt tässä aivan lähellä on meidän maailmaamme revennyt musta aukko. Ja se on alkanut imeä sisäänsä taloja, teitä, autoja, lentokoneita, ihmisiä ja kokonaisia maita. Tähän mustaan aukkoon ovat jo suistuneet Venäjä ja Ukraina. Silmiemme edessä se imee nyt sisäänsä koko Eurooppaa.

Tämä universumissa oleva aukko on erään hyvin yksinäisen, vanhenevan ihmisen sielu. Tämä musta aukko on hänen pelkonsa.

Kuvat, joihin oli tallentunut Saddam Husseinin, Hosni Mubarakin ja Muammar Gaddafin loppu, olivat hänelle kohtalon viestejä kaukaisista maista. Satojen tuhansien moskovalaisten protestit paitsi pilasivat vallananastajalta virkaanastujaisten ilon, myös merkitsivät hänelle lähestyvän vaaran signaalia. Ukrainan Janukovytšin häpeällinen pako laukaisi hälytyssireenin: jos kerran ukrainalaiset onnistuivat karkottamaan oman rosvojoukkonsa, sitä esimerkkiä saattaisi veljeskansakin noudattaa.

Itsesäilytysvaisto alkoi toimia välittömästi. Jokaisen diktatuurin pelastamiseen pätee sama resepti: on luotava vihollisia. Tarvitaan sota. Sotatila on hallitusvallalle elämäneliksiiriä. Isänmaallisessa hurmiossa maan väestö samastuu ”kansanjohtajaansa”, ja kaikki tyytymättömät voidaan leimata ”kansanpettureiksi”.

Venäjän televisio on muuttunut ajanviete- ja tyhmistämisvälineestä joukkotuhoaseeksi. Journalisteista on tullut erikoisjoukkoja, kenties kaikkein tärkeimpiä, tärkeämpiä kuin strategiset ohjukset. Zombeiksi muuttuneen kansakunnan vioittuneissa aivoissa on rakentunut tilattu maailmankuva: lännen tahtoa toteuttavat ”ukrofasistit” käyvät sotaa ”venäläisen maailman” hävittämiseksi.

...
 
Hyökkäävät. Tämä on oma veikkaukseni. NATO:han se on aika luonteva maalitaulu. Jos USA sotkeentuu mukaan, on se vahva sisäpoliittinen lyömäase Venäjällä.

Jos taas USA ei tule mukaan vaan suffeloi, niin se on jälleen valtava voitto Putlerille: Baltia putoaa käsiin kuten Krim konsanaan - ja NATO-liittouma nitisee liitoksissaan. Turvatakuut on tsekattu liki tyhjäksi kortiksi.

Putler voittaa molemmissa skenaarioissa - tai ainakin voittaa enemmän kuin jos "jäisi tuleen makamaan".

Vähän samanlainen ajolähtö kuin mihinkä Hitler ahdisteltiin 1940. Venäjälle oli pakko hyökätä. Nyt se on Venäjän Putler, joka pannaan selkä seinää vasten. Tämä KGB:n pelkoa tuntematomaton hybridi on aika vaarallinen kaveri, koska on täysin arvaamaton.
Neuvostoliittohan romahti talouskurimukseen, ja Gorbatsovin pyrkimys korjata asiaa uudistuksilla lopetti koko valtion. Gorba olisi myös voinut hakea toimintavapautta voimakeinoin muuttamalla kylmän sodan kuumaksi. Tämä olisi ollut karmea katastrofi sekä Venäjälle että muulle maailmalle, mutta silti Gorbatsovia pidetään Venäjällä luuserina.

Kuten hyvin tiedetään, Putin pitää NL:n loppua katastrofina ja historiallisena virheenä, eikä varmasti halua jäädä historiaan toisena Gorbatsovina. Pahoin pelkään, että kun Putlerin imperiuminpalautusprojekti kaatuu taloudelliseen mahdottomuuteensa, hän nostaa panoksia.

Tosin mitä nopeammin Venäjän talous romahtaa, sitä vähemmän voimaa Putinilla on käytössä.
 
Hesarin hyvä kolumni Saudien "yllättävästä" tuotannonlisäyksesta, ja sen vaikutuksesta öljyn hintaan.

http://www.hs.fi/paakirjoitukset/a1413687609730

Täytän auton tankin kotikulmillani Washingtonin esikaupungissa. Tuijotan huoltoaseman mittaria: 40 dollaria (31 euroa).

Käsittämättömän vähän.

Bensa on aina ollut Yhdysvalloissa halvempaa kuin Suomessa, mutta nyt se on erityisen halpaa.

Raakaöljyn maailmanmarkkinahinta on laskenut 84 dollariin barrelilta. Aiemmin hinta on pyörinyt pitkään 105–110 dollarin kieppeillä.

Pudotuksen taustalla on monia tekijöitä, joista osa voi liittyä suurvaltojen poliittiseen valtapeliin.

The New York Times -lehden kolumnisti Thomas Friedman hahmotteli viime viikolla maailman öljypelin asetelmia. Friedmanin mukaan öljyn halpuus johtuu ennen kaikkea kolmesta asiasta: taloustaantumasta, Yhdysvaltain omasta liuskeöljystä ja Saudi-Arabian kasvaneesta tuotannosta.

Maailman suurin öljyntuottaja Saudi-Arabia ei ole suostunut Opec-kumppanien vetoomukseen tuotannon leikkauksista. Onko pelkkää sattumaa, että saudien linja vahingoittaa erityisesti Venäjää ja Irania, kahta maata, jotka uhmaavat avoimesti saudien pääliittolaista Yhdysvaltoja?

Ainakaan venäläisten ja iranilaisten mielestä se ei ole sattumaa. Venäjällä ja Iranissa epäillään, että Yhdysvallat ja Saudi-Arabia pyrkivät hintakilpailulla tuhoamaan niiden talouden. Öljynvienti tuo Iranin valtiolle 60 prosenttia sen tuloista, Venäjälle puolet.

Venäjä kärsii jo nyt lännen pakotteista, ja rupla on vajonnut. Jos öljyn hinta pysyy alhaalla, Venäjä on pahemmassa kuin pulassa.

Venäjän epäluuloja selittävät muistot Neuvostoliiton hajoamisesta, Friedman kirjoittaa. Venäjän entisen pääministerin Jegor Gaidarin mukaan Neuvostoliiton hajoaminen alkoi 13. syyskuuta 1985.

Tuona päivänä Saudi-Arabia päätti nelinkertaistaa öljyn tuotannon. Öljynviejä Neuvostoliitto menetti 20 miljardia dollaria vuodessa ja sen talous romahti.

On totta että Saudi-Arabia moninkertaisti öljyntuotantonsa 1985 - mutta vain siksi että se oli aikaisemmin pudottanut sen viidennekseen 1980-81...öljyn hinta rupesi putoamaan 80-luvun alussa voimakkaasti kun OPECin ulkopuoliset öljymaat tulivat markkinoille suurin voimin (mm. Norja). OPEC ja etenkin Saudi-Arabia yrittivät ensiksi jarruttaa hinnanlaskua vähentämällä tuotantoa. Se ei kuitenkaan auttanut ja hyödyn keräsivät ei-OPEClaiset. Joten saudit yrittivät toista ääripäätä, ajatellen että he hyötyisivät halvasta öljyn hinnasta eniten koska heidän korkealuokkaisissa esiintymissään oli alhaisimmat tuotantokustannukset.

80-luvun öljytulva kyllä haittasi paljon NL:ää ja on tosiaan epäilty että Reaganin hallinto olisi vaikuttanut mm. saudeihin tässä asiassa. Toisaalta se haittasi Saudi-Arabiaa vielä enemmän. Nyky-islamismin nousu alkoi pitkästi juuri tuosta - Saudien talous romahti ja kansa luisui laajamittaiseen köyhyyteen mikä lisäsi radikalisoitumista.

Venäjän valtiontalous on riippuvainen öljyn hinnasta, mutta saudien talous riippuu siitä vielä enemmän. Lisäksi, jos öljyn hinta oikein romahtaa, niin ensimmäisenä linjalta putoavat amerikkalaiset liuskeöljyn tuottajat. Eli ei tällainen peli jenkeillekään ihan harmitonta olisi.
 
OT, mutta jännä että tämä ölpän hinnan lasku näkyy aika huonosti bensapumpulla käydessä.... :-(

Kusetusta ainakin Suomessa. Pelkällä korkealla verolla ei voi selittää sitä, että suomalaiset eivät koskaan reagoi maailmanmarkkinahinnan laskuun kuin kosmeettisesti. Öljyn hinta voi tippua vaikka puoleen mutta meillä homma näkyy parina senttinä / litra.

Joskus kymmenen vuotta sitten maailmanmarkkinahinta oli joitakin viikkoja alempana kuin 20 vuoteen sitä aikaisemmin. Bensan hinta ei suomalaistankilla hievahtanut. Selitys oli: "On ostettu kalliilla hinnalla varastoja, joten se vaikuttaa hintaan pitkään".

Nythän selitys oli, että "dollarin kurssista johtuen merkittävää laskua Suomessa ei tapahdu".


Kuulostaa viisaalta. Mutta. Kun maailmanmarkkinahinta yllättäen nousee, myös bensa nousee Suomessa samana päivänä. Heti. Eli koskaan ole halvalla ostettuja varastoja. Valuuttakurssit eivät palvele meitä. Ikään kuin se tankissa oleva bensa olisi jo jalostettu aina kalleimman jälkeen ostetusta.

Selitys? :)
 
Pääomapako Venäjältä kiihtyy – Putin ryhtyi järeisiin toimiin


Venäjällä valmistellaan lakia, joka pakottaisi venäläiset maksamaan kotimaassaan veroa ulkomailla omistamiensa yhtiöiden tuotoista.

Uudella lailla Venäjä haluaa estää pääomien pakoa ulkomaille ja saada sijoittajat palauttamaan varojaan Venäjälle.

Venäläisyritysten into siirtää omistuksiaan Kyproksen kaltaisiin veroparatiiseihin ja näin supistaa Venäjän verotuloja on ärsyttänyt presidentti Vladimir Putinin hallintoa.


http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/...iihtyy-putin-ryhtyi-jareiseen-toimiin/4436488
 
Pääomapako Venäjältä kiihtyy – Putin ryhtyi järeisiin toimiin


Venäjällä valmistellaan lakia, joka pakottaisi venäläiset maksamaan kotimaassaan veroa ulkomailla omistamiensa yhtiöiden tuotoista.

Uudella lailla Venäjä haluaa estää pääomien pakoa ulkomaille ja saada sijoittajat palauttamaan varojaan Venäjälle.

Venäläisyritysten into siirtää omistuksiaan Kyproksen kaltaisiin veroparatiiseihin ja näin supistaa Venäjän verotuloja on ärsyttänyt presidentti Vladimir Putinin hallintoa.


http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/paaomapako-venajalta-kiihtyy-putin-ryhtyi-jareiseen-toimiin/4436488

Tuo vissiin tarkoittaa sitä, että kaikki jotka vain kykenevät tulevat siirtämään kaiken rahan mitä voivat ulkomaille ennen kuin tuo laki tulee voimaan ja kätkevät sen tavalla, että sitä ei Putler löydä. Ja miten tuo mahtaa vaikuttaa ruplan arvoon, jos sillä ei voi ostaa mitään hyödyllistä venäjältä ja venäjältä jos sitä ei saa viedä, niin mitä arvoa sillä sitten on?
 
Back
Top