Venäjän talous

Itkua Wärtsilän moottoreiden perään.

Wärtsilä ei toimita Krimille laivamoottoreita – päätös ihmetyttää Venäjällä: ”Miten voi kieltäytyä rahasta?”
https://www.is.fi/taloussanomat/porssiuutiset/art-2000005527974.html

Päätös on ehdottomasti oikein..

Kaupankäynti rikollisten hallitseman diktatuurin kanssa on heidän toimintansa ja rikollisuuden suosimista. Siitäkin huolimatta että siinä olisi mahdollista saada tilapäistä/lyhytaikaista taloudellista hyötyä itselle. Pitkässä juoksussa yhteistyö rikollisten kanssa kääntyy aina tappioksi. Jatkuessaan se heikentää laillisesti toimivia yrityksiä sekä yhteisöä.

Tämä olisi myös muiden suomalaisten toimijoiden hyvä ymmärtää.
 
Venäjällä talous kasvaa ainakin jollain sektorilla...

https://www.hs.fi/paivanlehti/18012018/art-2000005527935.html

Pietarin trollitehdas muutti suurempiin tiloihin – venäläislehden mukaan työntekijöitä on noin 800

Venäläistä verkkopropagandaa levittävä yhtiö hankki entistä suuremmat ja paremmat tilat. Työntekijöiden määrästä ei ole täyttä varmuutta, mutta venäläislehden mukaan heitä olisi noin 800.
 
Suunnilleen vuosi sitten luottoluokittaja Moody's nosti Venäjän näkymän negatiivisesta vakaaksi. Ilmeisesti Moody's:n analyytikoiden mielet eivät ole muuttuneet vuoden varrella, koska nyt nostivat Venäjän näkymän vakaasta positiiviseksi. Tekevät sopivasti vaalityötä Putinille.

New York, January 25, 2018 -- Moody's Investors Service ("Moody's") has today changed the outlook on Russia's Ba1 long-term issuer and senior unsecured debt ratings to positive from stable. Concurrently, Moody's affirmed Russia's long-term ratings at Ba1 and its short term rating at Not Prime (NP).

The change in the outlook on Russia's Ba1 ratings was driven by the following rating factors:

(1) Growing evidence of institutional strength. Russia's macroeconomic framework coped well with the oil price shock and with the impact of sanctions imposed to date, and enhancements have been made to the government's rule-based fiscal framework.

(2) Relatedly, increased evidence of economic and fiscal resiliency that has reduced Russia's vulnerability to further external shocks arising from geopolitical tensions or from renewed declines in oil prices.

At the same time, Moody's affirmed the Russian government's Ba1 local and foreign currency debt ratings. In Moody's view, that rating appropriately balances Russia's fiscal strength, somewhat improved economic prospects and effective policy-making against the combination of longer-term economic challenges and continued nearer-term exposure to external events. The outlook horizon will allow Moody's to assess whether that balance will continue to shift in Russia's favor.

In a related decision, Moody's has raised Russia's country ceilings for foreign currency debt to Baa3/P-3 from Ba1/NP to reflect diminished concerns that the government might impose capital controls or otherwise ration foreign exchange reserves. Moody's also raised the country risk ceilings for local currency-denominated debt and deposits to Baa2 from Baa3 while the country ceilings for foreign currency deposits remain at Ba2/NP.
 
Suunnilleen vuosi sitten luottoluokittaja Moody's nosti Venäjän näkymän negatiivisesta vakaaksi. Ilmeisesti Moody's:n analyytikoiden mielet eivät ole muuttuneet vuoden varrella, koska nyt nostivat Venäjän näkymän vakaasta positiiviseksi. Tekevät sopivasti vaalityötä Putinille.
Tuskin tekevät Moody'sillä vaalityötä ilmaiseksi..Eivät tehneen ilmaiseksi myöskään arviointeja Suomen taloudentilasta Kataisen hallituksen aikana.
Suomi maksaa AAA-luokituksestaan satoja tuhansia euroja vuodessa
Kolme suurinta luottoluokittajaa on arvioinut Suomen valtion kuuluvan parhaaseen luottoluokkaan jo vuosien ajan. Suomi maksaa näistä luokituksista yhteensä 437 500 euroa vuodessa.
https://yle.fi/uutiset/3-6925555
Sinällään mielenkiintoisia päätöksiä luokituslaitokselta. Venäjä on kuitenkin pakotteiden kohteena mikä erityisesti kohdistuu investointeihin mm. öljy-/kaasuteollisuuteen ym. strategisille toimialoille. Ottaen myös huomioon Venäjän olosuhteissa järjettömän suuret varustelu/armeija/sisäisen turvallisuuden kustannukset. Eikä varsinkaan länsimaissa nähdä tarpeelliseksi myöntää/kohdistaa lainarahoitusta Venäjän asevarusteluun.

Mutta kuten tuosta linkistä käy ilmi niin luokituslaitokset tekevät omaa businestaan täysin omilla (salaisilla)kriteereillään.

Sanoisin ettei kannata vielä nuolaista (...ennen kuin tipahtaa). Venäjällä on vielä pitkä matka hallinnollisesti terveeksi sopimus-/oikeusvaltioksi. Puhumattakaan kansantalouden saamisesta kuntoon/järjestykseen.
 
Hienoa että meillä on jurppi joka tietää nämä asiat paremmin kuin Moody.

Mitä tulee pakotteisiin, niin niillä on ollut kahtalainen vaikutus Venäjään.

1. Pakotteet ovat lyhyellä aikavälillä vaikeuttaneet talouden kehitystä Venäjällä, koska Venäjällä ei ole ollut pääsyä länsimaiseen rahoitukseen ja teknologiaan.
2. Pakotteet tulevat pitkällä aikavälillä hyödyttämään Venäjää, koska Venäjä joutuu kehittämään teknologiaa yhä enemmän itsenäisesti. Tästä on nähtävillä esimerkkejä jo nyt mm. maatalouden, ydinvoimateknologian, ja myös kaasu- ja öljysektorilla joita pakotteiden piti erityisesti haitata.

Paras esimerkki viimeksimainitusta lienee tämä: Jamalin niemimaalle vasta valmistunut uusi LNG:n tuotantolaitos ja terminaali: http://energypost.eu/russia-starts-lng-exports-from-yamal-what-it-means-for-europe/

Venäjä siis pystyi tuollaiseen jättiurakkaan ilman länsimaista teknologiaa ja rahoitusta. Kova suoritus ryssiltä.

Arvatkaa muuten minne Jamalin LNG:tä on jo ehditty viemään? Sekä Yhdysvaltoihin että Britanniaan!

Financial Times kirjoittaa, että Jamalin niemimaan LNG-kaasua tuodaan Bostonin terminaaliin: https://www.ft.com/content/56f19604-fd6d-11e7-a492-2c9be7f3120a

Miksi USA, joka vaatimalla vaatii Eurooppaa olemaan ostamatta venäläistä maakaasua, ostaa itse venäläistä maakaasua? Tämä etenkin siksi, että USA on itsekin suuri maakaasun tuottaja? USA vaatii muita eristämään Venäjää, mutta tekee kuitenkin itse bisnestä sen kanssa.

Gazpromin kaasunvienti Eurooppaan saavutti muuten viime vuonna kaikkien aikojen ennätyksen, kirjoittaa Financial Times toisessa uutisessa: https://www.ft.com/content/7b86f4be-f08e-11e7-b220-857e26d1aca4

Gazpromin vienti Eurooppaan kasvoi viime vuonna 8,1% verrattuna edelliseen vuoteen. Eurooppa tuskin vapaaehtoisesti ostaa juuri Venäjän kaasua, mutta vaihtoehtojakaan ei juuri nyt ole.
 
Onko iltavuoron miehellä urakkapalkkaus vai ihan viikonloppulisilläkö mennään? Ei kauaa liittymisestä kestänyt, kun materiaalia suolletaan kaikkiin venäjää käsitteleviin ketjuihin. Sisältökin täsmää virallisen venäjän paskaan.
 
  • Tykkää
Reactions: aab
Mainittakoon että Jamalin LNG-tuotantolaitos ja terminaali ei ole Gazpromin projekti, vaan ne omistaa Novatek-niminen yksityinen venäläinen yritys.

Novatekia pidetään ehkä parhaana esimerkkinä onnistuneesta yksityistämisestä Venäjällä. Se että juuri Novatek suoritui tuosta jättiurakasta ei ole asiaa ja firmaa tunteville yllätys.
 
jurpille voisi heittää vielä sellaisen kysymyksen, että kuinka moni maa maailmassa pystyisi täysin sisäisin voimavaroin ja omalla teknologialla viemään läpi Jamalin LNG-tuotantolaitoksen ja terminaalin kaltaisen projektin?

Projektin menestystä voidaan pitää myös näpäytyksenä valtionyhtiö Gazpromille. Yksityinen Novatek hoiti homman nopeammin ja tehokkaammin kuin rajattomat resurssit omaava Gazprom olisi koskaan pystynyt tekemään. Toivottavasti tuota Gazpromin monopoliasemaa aletaan Venäjällä purkamaan, jotta Novatekin kaltaiset yksityiset toimijat saavat lisää tilaa.
 
jurpille voisi heittää vielä sellaisen kysymyksen, että kuinka moni maa maailmassa pystyisi täysin sisäisin voimavaroin ja omalla teknologialla viemään läpi Jamalin LNG-tuotantolaitoksen ja terminaalin kaltaisen projektin?
Väittäisin vastaavan projektin onnistuvan suomalaisilta ihan omin voimin paremmin. Lopputuote olisi varmasti parempi ja laitos valmistuisi nopeammin. Ei tuollaisen teollisuuslaitoksen rakentaminen ole niin hankalaa, kuin voisi olettaa.
 
Nämä venäjän vastaiset pakotteet ovat kuulemma auttaneet Venäjää kehittämään systeemeitään. Juustotkin on niin mahtavia että vapise Ranska. Tykkään yleensä naapureistani ja toivon heille vain parasta. Eiköhän tueta Venäjän kehitystä vielä muutaman vuoden pakotteilla. Voisivat alkaa maksamaan meille vaikka sotakorvauksia niin saisivat hekin laivanrakennusalan kasvuun.
 
  • Tykkää
Reactions: PSS
Väittäisin vastaavan projektin onnistuvan suomalaisilta ihan omin voimin paremmin. Lopputuote olisi varmasti parempi ja laitos valmistuisi nopeammin. Ei tuollaisen teollisuuslaitoksen rakentaminen ole niin hankalaa, kuin voisi olettaa.
Mihin väite perustuu?

1. Projekti maksoi 27 miljardia dollaria. Yksikään suomalainen yritys ei voisi rahoittaa tämän mittaluokan hanketta, vaikka apuna olisi Suomen valtio.
2. Hanke toteutettiin arktisella Jamalin niemimaalla, missä olosuhteet ihmiselämälle ovat hankalammat kuin lähes missään muualla pohjoisella pallonpuoliskolla. Alue on jääkylmää tundraa ja lähes etelänapamantereeseen verrattavaa. Novatek joutui rakentamaan tällaisiin olosuhteisiin LNG:n tuotantolaitoksen, terminaalin sekä kompleksin työntekijöiden asumiseen tarvittavan infran (mikä tahansa infra ei kelpaa vaan se pitää olla priimaa, muuten kukaan ei muuta tuonne asumaan. Kompleksin työntekijöiden palkat tosin ovat korkeat).
3. Yksikään suomalainen yritys ei hallitse maakaasun nesteyttämisen teknologiaa. Tällaisen osaamisen hankkiminen veisi parhaimmillaan vuosia.

Sanoisin, että Suomella ei riitä rahat, resurssit eikä myöskään teknologinen osaaminen toistamaan sitä mitä Novatek teki Jamalin niemimaalla.
 
Nämä venäjän vastaiset pakotteet ovat kuulemma auttaneet Venäjää kehittämään systeemeitään. Juustotkin on niin mahtavia että vapise Ranska. Tykkään yleensä naapureistani ja toivon heille vain parasta. Eiköhän tueta Venäjän kehitystä vielä muutaman vuoden pakotteilla. Voisivat alkaa maksamaan meille vaikka sotakorvauksia niin saisivat hekin laivanrakennusalan kasvuun.
Kyllä se nyt vain on faktaa, että ennen ruuan osalta hyvin tuontiriippuvainen Venäjä ei sitä enää ole vaan pystyy tuottamaan itse ruokansa ja yli jäävä osa menee vientiin. Noista "juustoista" urputtaminen tuntuu olevan monille yksi keino peittää sitä harmistusta, jota tämä asia heissä aiheuttaa.
 
1. Projekti maksoi 27 miljardia dollaria. Yksikään suomalainen yritys ei voisi rahoittaa tämän mittaluokan hanketta, vaikka apuna olisi Suomen valtio.
2. Hanke toteutettiin arktisella Jamalin niemimaalla, missä olosuhteet ihmiselämälle ovat hankalammat kuin lähes missään muualla pohjoisella pallonpuoliskolla. Alue on jääkylmää tundraa ja lähes etelänapamantereeseen verrattavaa. Novatek joutui rakentamaan tällaisiin olosuhteisiin LNG:n tuotantolaitoksen, terminaalin sekä kompleksin työntekijöiden asumiseen tarvittavan infran (mikä tahansa infra ei kelpaa vaan se pitää olla priimaa, muuten kukaan ei muuta tuonne asumaan. Kompleksin työntekijöiden palkat tosin ovat korkeat).
3. Yksikään suomalainen yritys ei hallitse maakaasun nesteyttämisen teknologiaa. Tällaisen osaamisen hankkiminen veisi parhaimmillaan vuosia.
Kustannukset aiheutuivat venälaisille tyypillisestä välistävedosta ja korruptiosta. Suomesta löytyy tarvittava teknologia sitä ei voi kiistää. Turha lähteä hehkuttamaan mitään projektia, joissa kustannukset ovat karanneet yhtä rankasti. Länsimetro on menestys kustannusten hallinnan suhteen verrattuna Jamalin projektiin.
 
Kustannukset aiheutuivat venälaisille tyypillisestä välistävedosta ja korruptiosta. Suomesta löytyy tarvittava teknologia sitä ei voi kiistää. Turha lähteä hehkuttamaan mitään projektia, joissa kustannukset ovat karanneet yhtä rankasti. Länsimetro on menestys kustannusten hallinnan suhteen verrattuna Jamalin projektiin.
Olitko edes tietoinen Jamalin projektista ennenkuin luit siitä täältä?

Nimittäin harvoin lukee tekstiä, jossa näkyy noin selvästi täydellisen tietämättömyyden tuoma itsevarmuus.
 
Nykyinen some on siitä kiva että se korvaa vanhanaikaisin tapoja informaation levittämiseen. Enää ei tarvita "Neuvostoliitto-lehteä" joka joskus aikoinaan kertoi Neuvostoliiton ja kommunistisen puolueen suurista saavutuksista. Puhumattakaan siitä ylitse paisuvasta hyvinvoinnista josta kaikki venäläiset pääsivät osallisiksi. Siinä lehdessä oli kaikki projektit maailman suurimpia. Työntekijät maailman ahkerimpia. Venäläisen insinöörit maailman viisaimpia. Ja toveri Stalin oli kaikkein hyvätahtoisin ja ystävällisin johtaja. Useimmissa kuvissa nauravien lasten ympäröimänä. Hän oli kiva setä..

Minä olen aina ollut kovasti iloinen siitä että sellainen lehti sai ilmestyä Suomessa. Kuten myös kaikkien muidenkin maiden lehdet...
 
Nykyinen some on siitä kiva että se korvaa vanhanaikaisin tapoja informaation levittämiseen. Enää ei tarvita "Neuvostoliitto-lehteä" joka joskus aikoinaan kertoi Neuvostoliiton ja kommunistisen puolueen suurista saavutuksista. Puhumattakaan siitä ylitse paisuvasta hyvinvoinnista josta kaikki venäläiset pääsivät osallisiksi. Siinä lehdessä oli kaikki projektit maailman suurimpia. Työntekijät maailman ahkerimpia. Venäläisen insinöörit maailman viisaimpia. Ja toveri Stalin oli kaikkein hyvätahtoisin ja ystävällisin johtaja. Useimmissa kuvissa nauravien lasten ympäröimänä. Hän oli kiva setä..

Minä olen aina ollut kovasti iloinen siitä että sellainen lehti sai ilmestyä Suomessa. Kuten myös kaikkien muidenkin maiden lehdet...
Olisiko sinullakin peiliinkatsomisen paikka?

Olet jo vuosikausia kirjoittanut täällä Venäjän talousromahduksesta, joka on juuri tulemaisillaan tai ehkä jo alkanut. Kirjoituksillasi ei ole ollut mitään katetta ja ne ovat epäilemättä perustuneet henkilökohtaisiin toiveisiisi tulevien tapahtumien kulusta ja antipatiaasi Venäjää kohtaan. Mihinkään todelliseen tietoon ne eivät ole perustuneet.
 
Olitko edes tietoinen Jamalin projektista ennenkuin luit siitä täältä?

Nimittäin harvoin lukee tekstiä, jossa näkyy noin selvästi täydellisen tietämättömyyden tuoma itsevarmuus.
Sä tulet tänne hehkuttamaan jotain projektia, minkä kustannusylitykset on miljardiluokkaa. Olisit valinnut paremman kohteen venäjän kehumiseksi.
 
Sä tulet tänne hehkuttamaan jotain projektia, minkä kustannusylitykset on miljardiluokkaa. Olisit valinnut paremman kohteen venäjän kehumiseksi.
Kerrohan millä ilveellä tuonne Jamalin niemimaalle rakennetaan kilpailukykyinen LNG-tuotantolaitos, terminaali ja kaikki sen tarvitsema infra (mukaanlukien jäänmurtajat), ilman että kustannukset nousevat miljardiluokkaan?
 
Kerrohan millä ilveellä tuonne Jamalin niemimaalle rakennetaan kilpailukykyinen LNG-tuotantolaitos, terminaali ja kaikki sen tarvitsema infra (mukaanlukien jäänmurtajat), ilman että kustannukset nousevat miljardiluokkaan?
Siinä vaiheessa, kun kustannusarvio paukkuu yli miljardeilla, ei hanketta voi pitää minään suurena menestyksenä. Parhaan mukaan todellisia kustannuksia on toki koitettu peitellä.
 
Back
Top