Hienoa että meillä on jurppi joka tietää nämä asiat paremmin kuin Moody.
Mitä tulee pakotteisiin, niin niillä on ollut kahtalainen vaikutus Venäjään.
1. Pakotteet ovat lyhyellä aikavälillä vaikeuttaneet talouden kehitystä Venäjällä, koska Venäjällä ei ole ollut pääsyä länsimaiseen rahoitukseen ja teknologiaan.
2. Pakotteet tulevat pitkällä aikavälillä hyödyttämään Venäjää, koska Venäjä joutuu kehittämään teknologiaa yhä enemmän itsenäisesti. Tästä on nähtävillä esimerkkejä jo nyt mm. maatalouden, ydinvoimateknologian, ja myös kaasu- ja öljysektorilla joita pakotteiden piti erityisesti haitata.
Paras esimerkki viimeksimainitusta lienee tämä: Jamalin niemimaalle vasta valmistunut uusi LNG:n tuotantolaitos ja terminaali:
http://energypost.eu/russia-starts-lng-exports-from-yamal-what-it-means-for-europe/
Venäjä siis pystyi tuollaiseen jättiurakkaan ilman länsimaista teknologiaa ja rahoitusta. Kova suoritus ryssiltä.
Arvatkaa muuten minne Jamalin LNG:tä on jo ehditty viemään? Sekä Yhdysvaltoihin että Britanniaan!
Financial Times kirjoittaa, että Jamalin niemimaan LNG-kaasua tuodaan Bostonin terminaaliin:
https://www.ft.com/content/56f19604-fd6d-11e7-a492-2c9be7f3120a
Miksi USA, joka vaatimalla vaatii Eurooppaa olemaan ostamatta venäläistä maakaasua, ostaa itse venäläistä maakaasua? Tämä etenkin siksi, että USA on itsekin suuri maakaasun tuottaja? USA vaatii muita eristämään Venäjää, mutta tekee kuitenkin itse bisnestä sen kanssa.
Gazpromin kaasunvienti Eurooppaan saavutti muuten viime vuonna kaikkien aikojen ennätyksen, kirjoittaa Financial Times toisessa uutisessa:
https://www.ft.com/content/7b86f4be-f08e-11e7-b220-857e26d1aca4
Gazpromin vienti Eurooppaan kasvoi viime vuonna 8,1% verrattuna edelliseen vuoteen. Eurooppa tuskin vapaaehtoisesti ostaa juuri Venäjän kaasua, mutta vaihtoehtojakaan ei juuri nyt ole.