Venäjän talous

Kuten veli @baikal totesi, hyvin on samankuuloista idässä ja lännessä. Hauskaa sinänsä, miten toinen herättää tunteita ja toinen ei. Ihan yhtä housuun kusemista länsimainenkin elvytys ja rahan painaminen on. Ihan yhtälailla Pentagon hukkaa 6500 miljardia eikä kukaan tiä mihin. Ihan yhtälailla lännessä omistus on pienellä piirillä.

Itseasiassa, meillähän on aika yhtenäinen meininki molemmissa leireissä. Tavan kansalaista palkitaan kakkosnelosella hanuriin, vallanpitäjien lakeijat nettoaa mukavasti ja hommaa pyörittävät kyrvät nauraa omissa kabineteissaan.

Kunhan joku päällisin puolin näkyvä päättäjä hölöttää säännöllisesti jotain mantraa ja toinen on syntipukki, homma vielä pyörii.

Vaarallisinta on kyllä, jos me kaikki aletaan pitämään itteemme kusetettuna. Vapaudet on viety ja kokoaikaisesti kyylätään, mut voidaan vielä hetki elää illusiossa, että oltais jotenkin vapaita ihmisiä.
 
Polttoainehintasäätely. Ei enteile parhainta.
Koska virallisesti hallitus ei halua säännellä hintoja, toimenpide on toteutettu marraskuun alussa kilpailuviraston ja suurten öljy-yhtiöiden välisillä sopimuksilla. Niillä keskeisten polttoaineiden tukkuhintoja laskettiin. Polttoainepulan estämiseksi öljy-yhtiöiltä edellytetään samalla kotimarkkinoiden tarjonnan ylläpitämistä.

Hallitus on perustellut hintojen hillitsemistä niiden kohtuuttomalla nousulla. Öljyn maailmanmarkkinahinnan kallistumisen ja ruplan halpenemisen vuoksi raakaöljyn ruplissa laskettu hinta lähes kaksinkertaistui viime kesästä tähän kesään. Loka-marraskuussa hinta on tosin taas laskenut.

Koska hintasopimus on kohdistettu melko kapeasti, sitä on alettu kiertää. Sääntely koskee nimellistä hintaa, joten öljynjalostajat ovat kumonneet osan hintojen alentumisesta heikentämällä muita kauppaehtoja – esimerkiksi poistamalla erilaiset hinnanalennukset. Lisäksi sääntely koskee suoraan vain tukkukauppaa, mitä valmistajat ovat kiertäneet kanavoimalla entistä suuremman osan tuotteistaan myytäväksi omien ketjujensa huoltoasemilla.

Näiden toimien vuoksi suuryhtiöiltä polttoainetta ostavat itsenäiset vähittäismyyjät ovat joutuneet vaikeuksiin. Polttoaineiden tarjonta Pietarin tavarapörssissä on supistunut, ja toimitusviipeistä on raportoitu. Erityistä huolta on kannettu Siperian ja Krimin orastavasta polttoainepulasta, sillä näillä alueilla itsenäisten vähittäismyyjien osuus on suuri.

Vyyhteä mutkistaa entisestään jo aiemmin kuumana käynyt keskustelu markkinoiden kilpailuasetelmista. Suuret yhtiöt ovat syyttäneet itsenäisiä vähittäismyyjiä paikallisten määräävien markkina-asemien väärinkäytöstä. Monet vähittäismyyjät sen sijaan ovat syyttäneet suuryhtiöitä yrityksestä viedä niiden markkinaosuudet epäreilulla kilpailulla. Niiden mukaan kilpailuviraston kanssa tehdyt hintasopimukset tarjoavat tähän oivan mahdollisuuden.
https://www.bofit.fi/fi/seuranta/viikkokatsaus/2018/vw201847_2/
 
Venäjän bruttokansantuote kasvoi marraskuussa 2,5% viime vuoden marraskuuhun verrattuna.

Suurin yksittäinnen nousija oli maatalous (11,9%). Teollisuustuotanto kasvoi 3,7%.
 
Salaisista menoista arviolta noin kaksi kolmasosaa päätyy sotilaallisiin tai turvallisuustarkoituksiin. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että sotilas- ja turvallisuusmenoihin käytetään kenties yli kolmasosa federaatiobudjetin loppusummasta. .....

snips yltä. Joidenkin arvioiden mukaan se wanha kunnon 40 prosenttia on taas pelissä. Eipä sitä kohta enää kaukana olla suuren ja mahtavan ajoista. Sellainen ero on, että nykyvenäjä ei upota rahaa akselille kuuba-intia-jne. Nämä -tuettavat ystävällismieliset- valtiot imivät kuin täikarja ruplia. Kuuban tukeminen maksoi neukun loppuaikoina noin 8 mrd dollaria per vuosi ja Intia oli vielä kalliimpi, ja nämähän eivät olleet ainoita.

Ihan hullujen hommaa joka tapauksessa tuollainen varojen käyttäminen.

On oikeastaan aika ymmärrettävää miksi noihin muslimialueisiin käytettäviä varoja salataan. Venäjällä on paljon alueita joilla tiestöä, viemäristöä yms infraa ei ole päivitetty sitten Breznevin aikoihin. Näiden asukit eivät välttämättä ilahtuisi jos numerot julkaistaisiin siitä paljonko kapina-alttiille alueille kaadetaan rahaa. Esimerkiksi Groznyn keskusta näyttää nykyisin tältä, varmaan toinenkin kilometri asvalttia jäi laittamatta noiden pilvenpiirtäjien takia:

rebuilt-grozny-city-russia-view-17.jpg


Rauhaahan sillä ostetaan. Useimmat ihmiset asuvat mieluummin ehjässä talossa kuin rauniossa. Tasavaltojen johtajien on helppo perustella nykyjärjestyksen paremmuutta hihhulivaltaan verrattuna kun voi konkreettisesti osoittaa mitä etuja paikalliset saavat verrattuna siihen että rupeaisivat räjäyttelemään pommeja metroissa.

Kun katsoo tuota Putinin talousjärjestystä:cool: niin ei voi kuin suu auki silmät renkaina ihmetellä, miten monella tapaa vasemmisto löytää siitä valtiosta ja sen tekemisistä symppaamisen kohteen. Edes sivulauseessa.

On eroa siinä onko russofiili vai vasemmistolainen. Kekkoslovakian aikana näitä ei välttämättä erottanut toisistaan. Nykyään vasemmisto ei useinkaan enää kummoisesti fanita putinistista yhteiskuntaa, russofiileille nykyinenkin järjestys kelpaa mainiosti esikuvaksi. Jos sattuu olemaan molempia niin sitten sisäiset tunnot epäilemättä ovat ristiriitaisia...
Enemmän tosin nykyään putinisteja löytyy kansallismielisen oikeiston piiristä. Näkeehän sen jo siitäkin minkä aatesuunnan poliitikot Euroopassa avoimesti näyttävät fanittavan Putinia ja tämän Venäjää.
 
Venäjällä on paljon alueita joilla tiestöä, viemäristöä yms infraa ei ole päivitetty sitten Breznevin aikoihin.
Kyllä, muistaen klassikon - "Venäjällä ei ole teita, vaan suuntia". Venäjällä teiden pituus pienempi kun Brasiliassa, Kiinassa ja Intiassa, ja vain hiukan enemmään mitä Japanissa ja Ranskassa.
Huvittava että Venäjä puntaalaltaan sama kun Intia, Kiina ja Brasilia.
протяженность дорог

Maa on yksi resurssirikkaimmista maista, esim Ranska on 35 kerta pienempi. Mutta Venäjällä on kaksi kerta enemmään ihmisiä Ranskan verrattuna.Ranskan BKT в два раза больше kaksi kerta suurempi kun Venäjällä. Mutta Ranskassa ei ole öljyä, kaasua eikä kultakaan..
Venäjä 10 vuoden aikana järjesti kolme sotaa. устроили три войны.

Edit. Korjattu kirjoitusvirhe "mutta Venäjällä on kaksi kerta enemmään ihmisiä Ranskan verrattuna".
 
Viimeksi muokattu:
  • Tykkää
Reactions: PSS
Jostain luin että päällystetyn tien määrä Venäjällä olisi vähentynyt 2000-luvulla. -Toisaalta aika lailla sama tilanne taitaa olla Suomessa...

Putinin aikana Venäjän valtio on pitänyt melko tiukkaa budjettikuria. Onhan sielläkin tietysti ollut kalliita turhamaisuus-projekteja (Sotshi...) ja korruptiota, mutta öljyrahoilla ei ole lähdetty samalla tavalla hummailemaan kuin vaikka Venezuelassa. Niinpä valtiontalous on selvinnyt pakotteista ja talouskriiseistä odotettua paremmin.
Kääntöpuoli on sitten se että infrastruktuuri-investoinnit on olleet suhteellisen vähissä. 'Tärkeisiin' kohteisiin on laitettu rahaa mutta muualla korjausvelka on tolkuton. Jossain välissä se pitää maksaa...
 
Venäjän keskuspankki valmistautuu että öljyn hinta romahtaa 35 dollariin barrelilta ?

russiaoil.jpg
 
Putinin aikana Venäjän valtio on pitänyt melko tiukkaa budjettikuria. Onhan sielläkin tietysti ollut kalliita turhamaisuus-projekteja (Sotshi...) ja korruptiota, mutta öljyrahoilla ei ole lähdetty samalla tavalla hummailemaan kuin vaikka Venezuelassa. Niinpä valtiontalous on selvinnyt pakotteista ja talouskriiseistä odotettua paremmin.
Kahdeksantoista vuoden Putinin hallinnon aikana kaikista hänen ystävistä tuli miljardööreja, se sitä tiukasta budjettikuurista. Näitä näyttäviä "turhamaisuus-projekteja" (Sotshi..) ja Kertchin silta (jossa jo havaitu laskeutumista) tehtyy vain harvojen ja samojen putinin kavereiden lisää rikastuttamiseksi suoraan budjetista, sitten nämä "projektit" saavat rapistua rauhassa.
En tiedä Venezuelan öljyrahan hummeilemisesta mitään, mutta Venäjällä minimipalkka on jopa alle minimitoimeentuloa 9000 ruplaa, se on siis 130 euroa.
9000 рублей, eli 130 евро. Ranskassa minimi palkka on 1100 euroa, joka 2 kerta minimitoimentuloa 545 euroa suurempi.
Ja näin pienesta palkasta ei makseta veroja lainkaan. Parisilainen metrossa makava pummi saa puolitoista kerta enemmän kun keskipalkka Voronezhissa средняя зарплата.
Yhteen venäläiseen terveyteen budjetista määrätätty 200 euroa vuodessa, ja taas esim Ranskassa 2900 euroa.

Moskova imee rahat koko Venäjältä, mutta reitingissa mukavuuden tasossa se on 80 sijalla 140:sta.
рейтинге городов по уровню комфорта жизни

https://zen.yandex.ru/media/poraval...zmwWEY4P_Od1mLTshMswpJSoNY_s2MQnvD30zuARYIAAo
 
Kahdeksantoista vuoden Putinin hallinnon aikana kaikista hänen ystävistä tuli miljardööreja, se sitä tiukasta budjettikuurista. Näitä näyttäviä "turhamaisuus-projekteja" (Sotshi..) ja Kertchin silta (jossa jo havaitu laskeutumista) tehtyy vain harvojen ja samojen putinin kavereiden lisää rikastuttamiseksi suoraan budjetista, sitten nämä "projektit" saavat rapistua rauhassa.
En tiedä Venezuelan öljyrahan hummeilemisesta mitään, mutta Venäjällä minimipalkka on jopa alle minimitoimeentuloa 9000 ruplaa, se on siis 130 euroa.

Kaikki on suhteellista. Verrattuna vaikka saudien tai Egyptin varusteluhullutteluun Venäjällä rahahanat ovat paljon tiukemalla. Saudien budjettitasapaino edellyttää öljyn hinnan olevan noin $85 per barreli. Putinin mukaan Venäjän budjetti on laadittu oletuksella $40 /barreli. Tällä hetkellä hinta taisi olla jotain $65.
Chavezin Venezuela oli sitten aivan oma lukunsa. Sen rinnalla Venäjä näyttää melkein taloudenhallinnan mallimaalta.
 
Putinin mukaan Venäjän budjetti on laadittu oletuksella $40 /barreli. Tällä hetkellä hinta taisi olla jotain $65.
Putinin mukaan...en uskoisi sanakaan mitä lähtee putten suusta.
Aina luulin että öljyn/kaasun tuotanto on halvempi siellä missä sitä saa helpommin maanummenista. On maita, esim Turkmenistani, jossa kaasu pulppua suoraan maasta, keskellä aavikkoa siellä sun täälä, ne sytyttää sitä juuri sen takia, eli sen kun otat vaan, haaskausta, mutta mitä teet..
Lluulin että Venäjällä kaasua ja öljyä vaikeampi tuottaa sieltä ikiroudasta ja mistä ne sitä siellä tuottaa, kovissa olosuhteissa, olettaisin että juuri sen takia sen tuotanto on kallimpi.
 
Viimeksi muokattu:
Venäjän bruttokansantuote kasvoi marraskuussa 2,5% viime vuoden marraskuuhun verrattuna.

Suurin yksittäinnen nousija oli maatalous (11,9%). Teollisuustuotanto kasvoi 3,7%.


Lähdeviitteet pöytään tai tulkitaan paskanpuhuja-trolliksi. Kuten jo lukuisia kertoja aiemminkin on todettu pitää tuollaiset heitot perustella lähteillä että lukijat voivat arvoida väitteen uskottavuutta.
 
Chavezin Venezuela oli sitten aivan oma lukunsa. Sen rinnalla Venäjä näyttää melkein taloudenhallinnan mallimaalta.
Ei Venezuelalla ainakaan paremmin mene nykyäänkään. Vaikka Venäjän talous onkin kestämättömällä pohjalla, niin Venezuela on kyllä yksi talouden musta aukko :geek:
 
Pyytäisin palstan venäjän taitoisia suomentamaan. Miten hinta romautetaan 35 usd per barreli?

Survomalla markkinoille öljyä vähän hitokseen. OPEC nurin noin ensiksi....siitä se lähtee. Ehkä jotain pari vuotta se olisi mahdollista. Ja jos Trumpiin on luottaminen, niin säröttämällä alkaa tulla markkinoille öljyä rutosti. Ja miksei olisi uskominen?:cool:
 
Ei Venezuelalla ainakaan paremmin mene nykyäänkään. Vaikka Venäjän talous onkin kestämättömällä pohjalla, niin Venezuela on kyllä yksi talouden musta aukko :geek:
Ja mieltä osoitavia kohti käydään suoraan traktorilla jyräten ne maahaan.
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top