Venäjän talous

Olen muutamaan kertaan todennut, että mikäli Venäjä löisi kaasuhanat kiinni, voisi siitä seurata myös jotakin hyvää. Tällainen kehitys nopeutuisi, turhuuksia tulisi siivottua budjeteista ja suunnattua tuotantoon.

Soitetaan Putinille. Pyydetään lyömään kaasuhanat oitis kiinni.
 
Eurooppa ja EU tulevat kyllä pärjäämään hyvin jatkossakin. Öljyntuontia Venäjältä tullaan lähivuosina vähentämään sekä poliittisista syistä että ilmastopolitiikan vuoksi. Itseasiassa on koko Euroopalle hyvä uutinen ettei enää tarvitse investoida energiariippuvuuten Venäjästä. Rahat säästyvät EU:n omalle alueelle toteutettavien, uusiutuvien hiilivetyjen, tuotannon kehittämiseen. Jo pelkästään pari viikkoa sitten tehty ilmastosopimus tulee pitämään öljyn maailmanmarkkinahintaa alhaisena varsin pitkään.

Olisiko kerettiläistä pomppia paikalle ja ilmoittaa, että meidän pitää olla riippuvainen Venäjästä ja Venäjän meistä. Olisiko se niin kuin rauhaa ja rakkautta hippi menisi Helvetin Enkeleiden baariin.

Fossiilisista polttoaineista luopuminen tarkoittaa ydinvoimaloiden rakentamisen aloittamista, jota emme ole edes alkaneet tekemään, joten emme edes ole oikeasti luopumassa fossiilisista polttoaineista ainakaan edes ihan hetikään. Tarkoitus on siis kertoa, että emme edes ole ihan heti oikeastikaan aikeissa alkaa mennä eroon riippuvuudesta Venäjän kaasusta ja öljystä vaan, että meidän pitää keskittää voimat poliittisen muutoksen saavuttamiseen Kremlissä sillä tavalla, että näiden tärkeiden resurssien päällä istuu meille sopiva henkilö.

Huomioidaan, että fossiiliset polttoaineet ja hiilivedyt ovat kyllä sama käsite, mutta hiilivetyjä me pystymme tuottamaan levistä ja muista kasveista. Fossiiliset polttoaineet me taas otamme maankuoren kaasu-, öljy- ja hiililähteistä. Jos me tuotamme hiilivetyjä kasveista tarkoittaa se metsien raivaamista pelloiksi ja rantojen muuttamista leväfarmeiksi. Ylikansoittuneella planeetalla siihen ei ole varaa. Tarvitsemme tilan ruuan tuotantoon.

Mikä se ajallinen jänne olisi, jolla Eurooppa hankkiutuu eroon riippuvuudestaan fossiilisista polttoaineista. Mitä kaikkea pitää rakentaa ja kauanko siihen menee. Sattumoisin samaan ajankohtaan, kun pitäisi hankkiutua eroon fossiilisista polttoaineista osui myös pyrkimys luopua ydinvoimasta =D Mielestäni on hieman vaikeata luopua fossiilisista polttoaineista, jos samalla pitää luopua ydinvoimasta =D

Se on kuitenkin totta, että fossiiliset polttoaineet loppuvat ja sitä ennen kallistuvat sietämättömiin hintoihin, joka tarkoittaa, että meidän pitäisi jo aloittaa ydinvoimaloiden rakentaminen korvataksemme sen energian, minkä fossiilisten polttoaineiden loppuessa joudumme aivan varmasti menettämään.

Uskon myös, että ihmiskunta tulee käyttämään kaikki fossiiliset polttoaineet, mitä se maankuoresta vain saa irroitettua. Emme jätä mitään maan poveen. Sen takaa fossiilisten polttoaineiden tuleva hintakehitys. Uskon, että fossiilisten polttoaineiden hinta nousee jälleen korkeuksiin kuin kohoava hiilidioksidi.

Perinteiselle ydinvoimalle eli rikastettujen uraanisauvojen tuottamalle kuumuudelle perustuva vesihöyrykone fissioreaktorille on vaihtoehtona laittaa samaisen vesihöyrykoneen lämmönlähteeksi vedyn atomien yhtymiselle perustuva fuusioreaktori. Esimerkiksi aurinko on fuusioreaktori, jossa fuusio tapahtuu auringon ytimen suunnattomassa kuumuudessa ja paineessa ja tuottaa sen lämmön jonka tunnemme täällä astikin. Fuusioreaktorin saanemme kuitenkin käyttöön vasta joskus vuoden 2050 jälkeen. Uskon kuitenkin, että pärjäämme fossiilisilla polttoaineilla ja fissioreaktoreilla siihen asti.
 
Viimeksi muokattu:
"Kesäkuun jälkeen raakaöljyn hinta on halventunut 40 prosenttia." YLE 1.12.2014

Voiko tämän uutisen pohjalta vetää yksinkertaistetun päätelmän, että öljykauppaa hallinnoivat isot pojat ovat valmiit ottamaan vähän aikaa pienempiä voittoja, jotta Venäjän päätulonlähde saadaan kuivumaan ja hallinto vaihdettua siellä sellaiseksi, ettei se häiritse suurempia globaaleja suunnitelmia?

Todellisuus yksityiskohtineen ei varmastikaan ole noin yksioikoinen mutta entäpä kokonaisuuden suunta?

Oma tuntuma on, että jos Kiina ei lähde voimakkaasti lyömään hynttyitä yhteen Venäjän kanssa, ei Venäjän nykyhallinnolla ole pitkällä tähtäimellä mahdollisuutta pitää hommaa hanskassaan malliin Pohjois-Korea. Tai sitten edessä on uusi populan orjuuttamisen kausi, josta suunnilleen kaikki kynnelle kykenevät loikkaavat länteen.

http://yle.fi/uutiset/oljyn_hinta_putoaa_ruplan_kurssi_perassa__markkina_on_paniikissa/7661975


Talous 1.12.2014 klo 14:19 | päivitetty 1.12.2014 klo 14:54
Öljyn hinta putoaa, ruplan kurssi perässä – "markkina on paniikissa"
Sekä öljyn hinta että Venäjän ruplan kurssi ovat pudonneet tämän vuoden aikana yli 40 prosenttia. Markkinat yrittävät vakauttaa öljyn hintaa tasolle, joka osalle öljyntuotannosta on kestämätön.


Öljynporaustorni syöksee tulta ja mustaa savua eteläisessä Irakissa, lähellä Umm Qasrin satamaa. Kuva: Haider Al-Assadee / EPA
Raakaöljyn maailmanmarkkinahinta on laskenut nopeasti sen jälkeen, kun öljynviejämaiden järjestö Opec päätti viime viikolla olla supistamatta tuotantoaan. Viime torstaista lähtien öljyn hinnasta on lähtenyt 12 prosenttia ja lasku jatkuu.

Brent-laadun raakaöljyn hinta kävi tänään maanantaina alimmillaan 67,53 dollarissa barrelilta. Puoliltapäivin hinta oli 69,65 dollaria, missä olisi laskua 50 centtiä edellispäivästä.
 
Viimeksi muokattu:
Alhaisen lähtötason vuoksi Venäjän talouden tulisi kasvaa kehittyneitä maita nopeammin. Noilla antamillasi prosenteilla elintasoero per capita eurooppalaisen ja venäläisen välillä vain kasvaa.

Maailmanpankin marraskuun raportista voi lukea ihan oikeaa tietoakin:
http://www.worldbank.org/content/da...ia-Monthly-Economic-Developments-Nov-2014.pdf

Maailmanpankin raportista voi lukea, että Venäjän talous kasvoi mm. 2,8 % syyskuussa. Kasvun aiheuttajina sotateollisuus ja maatalous (hyvän viljasadon myötä). Muistaakseni myös 1930-luvun lamasta yksi maa toipui investoimalla kaiken liikenevän sotateollisuuteen. Kyllä, sillä saa kasvua ja työllisyyttä aikaiseksi, mutta pidemmällä tähtäimellä saattaa iskeä ohrakyrsä.

Ulkomaisen rahoituksen ja investointien loppuminen tulevat iskemään varsin lujaa Venäjän talouteen. Vaikutukset näkyvät ensi vuonna ja oma veikkaus on, että silloin ei enää puhuta 0,5% kasvusta.

@Ukkonen: Suomen ja Venäjän taloutta erottaa ainakin rahoituksen ja investointien toimivuus, pääomapaon pienuus ja korruption pienuus noin alkajaisiksi. Vaikutukset tulemme näkemään...

Venäjän keskuspankki laski ennusteensa Venäjän ensi vuoden talouskasvusta nollaan. Keskuspankin aiempi ennuste povasi 0,9 prosentin kasvua vuodelle 2015. Kuluvana vuonna maan talouskasvun odotetaan jäävän 0,3 prosenttiin, kun aiempi kasvuennuste oli 0,4 prosenttia.
http://www.taloussanomat.fi/ulkomaa...keskuspankki-talous-ei-kasvakaan/201415581/12

Laitan vastineeksi Kauppalehden antamat luvut jotka ovat hieman alhaisempia kun ilmaisemani 0.5%

No, tuotahan mina kysyinkin. Miksi heilla menisi niin huonosti kun meidankaan kasvu ei tunnu olevan sen parempaa.
 
Miksi venäjällä menee paskemmin? Herra on hyvä ja muuttaa kuukaudeksi asumaan venäjälle ihan tavallisena työläisenä.

Voi hyva jumala sentaan, olenko mina kertaakaan ylistanyt punaisen torin kauneutta. En ole koskaan ollut Venajalla eika koskaan ole tarkoitus sinne menna ja voin viela sanoa etten heidan kielta puhu, en vaikka kidutettaisiin. Se mita useat toivovat on etta joulupukki tulisi ja romahduttaisi Venajan talouden ja hallituksen. Mihin konkreettiseen tuo toive perustuu???
Minua ei lammita yhtaan vaikka tietaisin etta Putinillakin tulee olemaan kylma ensi talvena. Jos naapuri romahtaa, mika sen impakti tulee olemaan Suomelle? Paljonko Suomi tulee hyotymaan oljyn hinnan laskusta, enta paljonko Euron arvon lasku tulee nostamaan Dollareilla maksettujen tuonti tavaroiden hintoja Suomessa? Enta tyottomyys?

Ei Venaja ole tassa kahakassa niin yksin kun meille uskotellaan. G-20 kokouksessa mm Intia, Brasilia ja Kiina tukivat Venajaa... Mikali Venajan talous nyt romahtaisi ja hallitus kaatuisi, milla ihmeella me tukisimme Venajan kansaa kun pitaisi Ukrainan kansaakin tukea samanaikaisesti kun itsekin olemme taloudellisissa vaikeuksissa??? Paljonko Suomesta taas vaadittaisiin Kreikan... tarkoitan Venaja/Ukraina paketin jaloilleen saamiseksi?
 
Jos naapuri romahtaa, mika sen impakti tulee olemaan Suomelle? Paljonko Suomi tulee hyotymaan oljyn hinnan laskusta, enta paljonko Euron arvon lasku tulee nostamaan Dollareilla maksettujen tuonti tavaroiden hintoja Suomessa? Enta tyottomyys?
Vaikka huomenna koko Venäjän tilalle muodostuisi pelkkä veden peittämä alue, vaikkapa valtameri, maailmaa jatkaa omaa elämänsä, usko jo pois.
 
Viimeksi muokattu:
Venäjän keskuspankki laski ennusteensa Venäjän ensi vuoden talouskasvusta nollaan. Keskuspankin aiempi ennuste povasi 0,9 prosentin kasvua vuodelle 2015. Kuluvana vuonna maan talouskasvun......
Voi-voi..
Mutta mitä tekee Keskuspankki? Valuutta kun EI OLE. Ei ole millä tukea ruplaa. Voi-voi. Putin toteutti pakotteet isteään vastaan. Rahan pakenemista valehdellaan ja esitetetaan tuplasti pienempänä, ne puhuu 130 miljardista dollareita, mutta todellisuudessa se on jo 260 miljardia $ :)

Ruplalla ei ole pohjaa.
 
"Kesäkuun jälkeen raakaöljyn hinta on halventunut 40 prosenttia." YLE 1.12.2014

Voiko tämän uutisen pohjalta vetää yksinkertaistetun päätelmän, että öljykauppaa hallinnoivat isot pojat ovat valmiit ottamaan vähän aikaa pienempiä voittoja, jotta Venäjän päätulonlähde saadaan kuivumaan ja hallinto vaihdettua siellä sellaiseksi, ettei se häiritse suurempia globaaleja suunnitelmia?

Todellisuus yksityiskohtineen ei varmastikaan ole noin yksioikoinen mutta entäpä kokonaisuuden suunta?

Oma tuntuma on, että jos Kiina ei lähde voimakkaasti lyömään hynttyitä yhteen Venäjän kanssa, ei Venäjän nykyhallinnolla ole pitkällä tähtäimellä mahdollisuutta pitää hommaa hanskassaan malliin Pohjois-Korea. Tai sitten edessä on uusi populan orjuuttamisen kausi, josta suunnilleen kaikki kynnelle kykenevät loikkaavat länteen.

http://yle.fi/uutiset/oljyn_hinta_putoaa_ruplan_kurssi_perassa__markkina_on_paniikissa/7661975


Talous 1.12.2014 klo 14:19 | päivitetty 1.12.2014 klo 14:54
Öljyn hinta putoaa, ruplan kurssi perässä – "markkina on paniikissa"
Sekä öljyn hinta että Venäjän ruplan kurssi ovat pudonneet tämän vuoden aikana yli 40 prosenttia. Markkinat yrittävät vakauttaa öljyn hintaa tasolle, joka osalle öljyntuotannosta on kestämätön.


Öljynporaustorni syöksee tulta ja mustaa savua eteläisessä Irakissa, lähellä Umm Qasrin satamaa. Kuva: Haider Al-Assadee / EPA
Raakaöljyn maailmanmarkkinahinta on laskenut nopeasti sen jälkeen, kun öljynviejämaiden järjestö Opec päätti viime viikolla olla supistamatta tuotantoaan. Viime torstaista lähtien öljyn hinnasta on lähtenyt 12 prosenttia ja lasku jatkuu.

Brent-laadun raakaöljyn hinta kävi tänään maanantaina alimmillaan 67,53 dollarissa barrelilta. Puoliltapäivin hinta oli 69,65 dollaria, missä olisi laskua 50 centtiä edellispäivästä.

In July 2014, the Governor of the Russian Central Bank, Elvira Nabiullina, claimed that the "BRICS partners the establishment of a system of multilateral swaps that will allow to transfer resources to one or another country, if needed" in an article which concluded that "If the current trend continues, soon the dollar will be abandoned by most of the significant global economies and it will be kicked out of the global trade finance
http://en.wikipedia.org/wiki/BRICS

Lainasin @Vonka laittamaa artikkelia Uutisia Venajalta palstalta.
Putin said Russia would reduce the gas price for Turkey by 6 percent, starting next year, and had agreed to supply Turkey with an additional 3 billion cubic meters. Last year, 13.7 bcm of gas was pumped to Turkey via Blue Stream.
He said Russia was potentially ready to build a gas hub on the Turkish-Greek border to supply Europe with gas to compensate for the loss of South Stream.
http://www.themoscowtimes.com/article/512219.html

Milta nayttaisi mailma 2025 jos Kiinan, Venajan, Brasilian, Intian ja Etela-Afrikan lisaksi Turkki seka talouspakoitteista jo tuolloin vapautunut Iran alkaisivat harrastaa tiiviimpaa yhteistoimintaa.
 
Se mita useat toivovat on etta joulupukki tulisi ja romahduttaisi Venajan talouden ja hallituksen. Mihin konkreettiseen tuo toive perustuu???
Minua ei lammita yhtaan vaikka tietaisin etta Putinillakin tulee olemaan kylma ensi talvena. Jos naapuri romahtaa, mika sen impakti tulee olemaan Suomelle? Paljonko Suomi tulee hyotymaan oljyn hinnan laskusta, enta paljonko Euron arvon lasku tulee nostamaan Dollareilla maksettujen tuonti tavaroiden hintoja Suomessa? Enta tyottomyys?

On epävarmaa, johtavatko pakotteet Putinin vallan romahtamiseen. Ainakin lyhyellä aikajänteellä kansa luonnollisesti tiivistyy johtajansa ympärille. Lisäksi Putin on pitänyt huolen, että kovin vähänpätöisellä kukkien ja lippujen heiluttelulla häntä ei saada vallasta kammettua.

Länsimailla oli käytännössä kolme vaihtoehtoa reagoida Venäjän toimiin.

  1. taloudelliset pakotteet
  2. Ukrainan tukeminen sotilasmateriaalilla
  3. Ukrainan tukeminen sotilaallisesti (sota Venäjää vastaan)
Tähän mennessä on käytetty käytännössä vasta kohtaa yksi.

Se tiedetään, että pakotteet ovat vaikuttaneet Venäjään merkittävästi: pääoman karkaaminen maasta, öljyn hinnan romahdus, ruplan romahdus, yritysten talous- ja rahoitusvaikeudet, elintarvikkeiden puutteet ja hinnannousu, yli 10% laukkaava vuotuinen inflaatio (reaaliset eläkkeet pienenevät) etc.

Se tiedetään myös, että 1) pakotteet ja vastapakotteet vaikuttivat myös Suomeen ja muihin länsimaihin haitallisesti, 2) Venäjän talouden taantuminen on hyvin haitallista myös Suomen kannalta ja 3) Venäjän romahtaminen olisi Suomelle todella hankala paikka.

Mutta vaihtoehtoa ei ole. Talouspakotteilla osoitetaan Putinille että tämä ei käy, ja toiminnalla on hintalappu. Samaan aikaan pyritään löytämään diplomaattista ratkaisua.

Avoin sota olisi taloudelle kaikista huonoin vaihtoehto.

Ei Venaja ole tassa kahakassa niin yksin kun meille uskotellaan. G-20 kokouksessa mm Intia, Brasilia ja Kiina tukivat Venajaa...

Saisiko tälle lähdettä? Putinilainen media taisi jotain tällaista leipoa, mutta siinä ei tainnut olla sitten jauhoja.
 
Milta nayttaisi mailma 2025 jos Kiinan, Venajan, Brasilian, Intian ja Etela-Afrikan lisaksi Turkki seka talouspakoitteista jo tuolloin vapautunut Iran alkaisivat harrastaa tiiviimpaa yhteistoimintaa.

Tähän on pyrkimys. Venäjä iskee talous- ja yhteistyöharppunaa Turkkiin ja em. maihin. Se etsii poliittisia liittolaisia Turkin lisäksi NATO-maista erityisesti Unkarista, Kreikasta ja Italiasta ja on onnistunutkin.
 
Ylen lähde vielä tuosta kaasuputkicasesta, mikä mainittu mm. yllä.

http://yle.fi/uutiset/putin_venaja_luopuu_mustanmeren_kaasuputken_rakentamisesta/7662963

Venäjä ei jatka Mustanmeren alittavan South Stream -kaasuputken rakentamista Euroopan unionin vastustuksen takia, Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi maanantaina. Putin puhui medialle neuvoteltuaan Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin kanssa Ankarassa.

Venäläisen valtioenemmistöisen kaasujätti Gazpromin toimitusjohtaja Aleksei Miller vahvisti hankkeen kaatumisen.

– Projekti on suljettu. Tämä oli tässä, hän sanoi uutistoimisto Reutersille.


Ollut muuten varmaan melkoista kulissien takaista vääntöä :)
 
On epävarmaa, johtavatko pakotteet Putinin vallan romahtamiseen. Ainakin lyhyellä aikajänteellä kansa luonnollisesti tiivistyy johtajansa ympärille. Lisäksi Putin on pitänyt huolen, että kovin vähänpätöisellä kukkien ja lippujen heiluttelulla häntä ei saada vallasta kammettua.

Länsimailla oli käytännössä kolme vaihtoehtoa reagoida Venäjän toimiin.

  1. taloudelliset pakotteet
  2. Ukrainan tukeminen sotilasmateriaalilla
  3. Ukrainan tukeminen sotilaallisesti (sota Venäjää vastaan)
Tähän mennessä on käytetty käytännössä vasta kohtaa yksi.

Se tiedetään, että pakotteet ovat vaikuttaneet Venäjään merkittävästi: pääoman karkaaminen maasta, öljyn hinnan romahdus, ruplan romahdus, yritysten talous- ja rahoitusvaikeudet, elintarvikkeiden puutteet ja hinnannousu, yli 10% laukkaava vuotuinen inflaatio (reaaliset eläkkeet pienenevät) etc.

Se tiedetään myös, että 1) pakotteet ja vastapakotteet vaikuttivat myös Suomeen ja muihin länsimaihin haitallisesti, 2) Venäjän talouden taantuminen on hyvin haitallista myös Suomen kannalta ja 3) Venäjän romahtaminen olisi Suomelle todella hankala paikka.

Mutta vaihtoehtoa ei ole. Talouspakotteilla osoitetaan Putinille että tämä ei käy, ja toiminnalla on hintalappu. Samaan aikaan pyritään löytämään diplomaattista ratkaisua.

Avoin sota olisi taloudelle kaikista huonoin vaihtoehto.



Saisiko tälle lähdettä? Putinilainen media taisi jotain tällaista leipoa, mutta siinä ei tainnut olla sitten jauhoja.

Lahde tuossa nelja viestia ylempana.
 
Ylen lähde vielä tuosta kaasuputkicasesta, mikä mainittu mm. yllä.

http://yle.fi/uutiset/putin_venaja_luopuu_mustanmeren_kaasuputken_rakentamisesta/7662963

Venäjä ei jatka Mustanmeren alittavan South Stream -kaasuputken rakentamista Euroopan unionin vastustuksen takia, Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi maanantaina. Putin puhui medialle neuvoteltuaan Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin kanssa Ankarassa.

Venäläisen valtioenemmistöisen kaasujätti Gazpromin toimitusjohtaja Aleksei Miller vahvisti hankkeen kaatumisen.

– Projekti on suljettu. Tämä oli tässä, hän sanoi uutistoimisto Reutersille.


Ollut muuten varmaan melkoista kulissien takaista vääntöä :)

Jotenkin veikkaan, että projektilta loppui myös rahoitus.
 
Ei Venaja ole tassa kahakassa niin yksin kun meille uskotellaan. G-20 kokouksessa mm Intia, Brasilia ja Kiina tukivat Venajaa...

Ymmärsin, että viittasit G-20 kokouksessa ilmaistuun tukeen?

Lahde tuossa nelja viestia ylempana.

In July 2014, the Governor of the Russian Central Bank, Elvira Nabiullina, claimed that the "BRICS partners the establishment of a system of multilateral swaps that will allow to transfer resources to one or another country, if needed" in an article which concluded that "If the current trend continues, soon the dollar will be abandoned by most of the significant global economies and it will be kicked out of the global trade finance

Saisiko tuolle vielä lähteen?

Joka tapauksessa itse tuohon sisältöön liittyen, a) en oikein usko, että noin käy. USA on maailman toiseksi suurin talous EU:n jälkeen. Tuskinpa dollaria minnekään potkaistaan. Ja b) en näe juurikaan merkitystä sillä, että millä valuutoilla kauppaa käydään. Haluaisitko kertoa?
 
Ymmärsin, että viittasit G-20 kokouksessa ilmaistuun tukeen?



In July 2014, the Governor of the Russian Central Bank, Elvira Nabiullina, claimed that the "BRICS partners the establishment of a system of multilateral swaps that will allow to transfer resources to one or another country, if needed" in an article which concluded that "If the current trend continues, soon the dollar will be abandoned by most of the significant global economies and it will be kicked out of the global trade finance

Saisiko tuolle vielä lähteen?

Joka tapauksessa itse tuohon sisältöön liittyen, a) en oikein usko, että noin käy. USA on maailman toiseksi suurin talous EU:n jälkeen. Tuskinpa dollaria minnekään potkaistaan. Ja b) en näe juurikaan merkitystä sillä, että millä valuutoilla kauppaa käydään. Haluaisitko kertoa?

http://en.wikipedia.org/wiki/BRICS

Tuo lahde oli siina samassa viestissa. Katso: Developments 8. rivi alhaalta laskien.

En osaa sanoa milla valuutalla tulevaisuudessa tullaan pelaamaan. Ennen meilla oli Markka nyt Euro.

Edit: Aivan, viittasin tuohon artikkelissa mainittuun ilmaisuun mutta on tuosta mainintoja monella muullakin taholla.
 
http://en.wikipedia.org/wiki/BRICS

Tuo lahde oli siina samassa viestissa. Katso: Developments 8. rivi alhaalta laskien.

En osaa sanoa milla valuutalla tulevaisuudessa tullaan pelaamaan. Ennen meilla oli Markka nyt Euro.

Edit: Aivan, viittasin tuohon artikkelissa mainittuun ilmaisuun mutta on tuosta mainintoja monella muullakin taholla.

Ok, kiitos! Sieltä löytyi myös originaalilähde.

http://sputniknews.com/voiceofrussia/2014_07_03/BRICS-is-morphing-into-an-anti-dollar-alliance-6229/

Kyse on Venäjän propagandakoneistosta, ja tuo artikkeli oli kyllä myöskin melkoista propagandaa.

Minusta on ihan järkevää, että vaikka Venäjä ja Kiina käyttäisivät keskinäisessä kaupankäynnissään omia valuuttojaan. Jos näin olisi, tuskinpa se olisi USA:lta pois. Syy, miksi maailmantaloudessa käytetään niin paljon dollaria, on yksinkertaisesti se, että se vain sattuu olemaan helpompaa. Esim. jostain syystä kaikissa Brics-maissakin englanti lienee tärkein vieras kieli?

Anyway, tartuin siihen, että mielestäni viittasit, että Brics-maat ovat tukeneet Venäjän aggressiivista käytöstä. Mielestäni asia on päinvastoin. Kiinakin mieluiten käy kauppaa ja kehittyy vakaassa maailmassa.
 
Ok, kiitos! Sieltä löytyi myös originaalilähde.

http://sputniknews.com/voiceofrussia/2014_07_03/BRICS-is-morphing-into-an-anti-dollar-alliance-6229/

Kyse on Venäjän propagandakoneistosta, ja tuo artikkeli oli kyllä myöskin melkoista propagandaa.

Minusta on ihan järkevää, että vaikka Venäjä ja Kiina käyttäisivät keskinäisessä kaupankäynnissään omia valuuttojaan. Jos näin olisi, tuskinpa se olisi USA:lta pois. Syy, miksi maailmantaloudessa käytetään niin paljon dollaria, on yksinkertaisesti se, että se vain sattuu olemaan helpompaa. Esim. jostain syystä kaikissa Brics-maissakin englanti lienee tärkein vieras kieli?

Anyway, tartuin siihen, että mielestäni viittasit, että Brics-maat ovat tukeneet Venäjän aggressiivista käytöstä. Mielestäni asia on päinvastoin. Kiinakin mieluiten käy kauppaa ja kehittyy vakaassa maailmassa.

Propaganda on Venajalla kansallisurheilua ja heilla on siina pitkat perinteet mutta ei savua ilman tulta. Tuossa artikkelissa tuo PNB Paribas kohta ei ole ihan tuulesta temmattua.
No, onko tuo Kiina niin rauhaa rakastava valtio. Taiwan, Japani, Tchad...
 
Ylen lähde vielä tuosta kaasuputkicasesta, mikä mainittu mm. yllä.

http://yle.fi/uutiset/putin_venaja_luopuu_mustanmeren_kaasuputken_rakentamisesta/7662963

Venäjä ei jatka Mustanmeren alittavan South Stream -kaasuputken rakentamista Euroopan unionin vastustuksen takia, Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi maanantaina. Putin puhui medialle neuvoteltuaan Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin kanssa Ankarassa.

Venäläisen valtioenemmistöisen kaasujätti Gazpromin toimitusjohtaja Aleksei Miller vahvisti hankkeen kaatumisen.

– Projekti on suljettu. Tämä oli tässä, hän sanoi uutistoimisto Reutersille.


Ollut muuten varmaan melkoista kulissien takaista vääntöä :)
Mitä sitä nyt yrittää väkisin tai liian halvalla itseään myydä? Turha kallista putkea on rakentaa jos jää vielä käyttämättä tai jos kaasun markkinahinta on liian alhaalla. Sitä ei aleta rakentamaan nyt. Viiden vuoden kuluttua tilanne voi olla taas ihan toinen.
Itsensähän siinä nolaa jos yrittää myydä(vielä huonoon hintaan) jollekin jotain, vaikka joku on tehnyt asian suht selväksi.
Sotia nyt voi vaikka toista osapuolta ei niin huvittaisikaan, mutta yritä nyt kauppaa tehdä..
 
Back
Top